Вдруге з початку виборчої кампанії на Сумщині ОПОРА фіксує випадок наявності у політичній рекламі елементів державної символіки. Цього разу спостерігач ОПОРИ знайшов такі матеріали політичної агітації на користь Петра Порошенка у Ромнах.

Буклет у вигляді українського закордонного паспорта, містить на обкладинці зображення Державного герба України. На розвороті буклету розміщене фото Петра Порошенка та його звернення, перелік європейських країн, з якими Україна має безвізовий режим та інформацію, яка стосується інтеграції до ЄС.

Замовником цих буклетів зазначена Громадська організація  «Солідарність».  Друк  здійснювало ТОВ «Друкарня прес арт». Тираж буклетів - 100000 екз.  Відповідальний за друк Воронков А. В.

11 02 poroshenko gerb

11 02 poroshenko gerb1

11 02 poroshenko gerb 2

11 02 poroshenko 3

У відкритих джерелах ОПОРА з'ясувала, що ця організація була зареєстрована у березні  2015 року.

Як зазначив радник з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Павло Романюк, п. 1 ст. 8 Закону України «Про рекламу» забороняє використовувати або імітувати зображення Державного Герба України на рекламній продукції. Відповідно до ч. 2 ст. 27 цього ж Закону відповідальність за порушення законодавства про рекламу несуть рекламодавці, винні у замовленні розповсюдження реклами, забороненої законом; у недотриманні встановлених законом вимог щодо змісту реклами, а також виробники реклами, винні у порушенні прав третіх осіб при виготовленні реклами. Згідно цієї ж статті за порушення законодавства про рекламу можуть бути накладені штрафні санкції у п'ятикратному розмірі вартості розповсюдження або виготовленої реклами".

«З початку виборчої кампанії команди кандидатів вже вдруге вдруге порушують права  споживачів у сфері реклами. За цим фактом ОПОРА готує відповідне звернення до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській  області з проханням припинити розповсюдження реклами з використанням елементів Державного Герба України», - зазначила координаторка громадянської мережі ОПОРА в Сумській області Ірина Стегній.

Отримати коментар від ГО «Солідарність» ОПОРІ стосовно цього питання не вдалось. За телефоном, який зазначений у відкритих джерелах як номер цієї організації, особа, яка не представилась, пообіцяла з'ясувати подробиці і надати коментар. Поки що зворотнього дзвінка ми не отримали. Втім, ОПОРА готова повідомити позицію організації, якщо така надійде.

Нагадаємо, минулого тижня ОПОРА на Сумщині вже фіксувала розповсюдження зовнішньої реклами Юлії Тимошенко, де також  використовуються елементи Державного Герба України.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
Ірина Стегній,
координаторка спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Сумській області