На Полтавщині плакати з зображенням Петра Порошенка та Андрія Білецького розміщені на адміністративній будівлі в Кобеляках. Також плакат Порошенка розміщений на адмінбудівлі у Лохвиці.

Спостерігачі ОПОРИ в Кобеляках зафіксували розміщення на стінах адміністративної будівлі, де знаходяться Кобеляцький районний центр культури та дозвілля, районна виборча комісія та Центр надання адміністративних послуг, плакати з зображенням потенційних кандидатів на посаду Президента України – чинного голови держави Петра Порошенка з написом «Томос для України», та лідера «Національного корпусу» Андрія Білецького.

18 01 kobelyaky budynok kultury plakat bileckogo

18 01 kobelyaky budynok kultury plakat poroshenka

18 01 kobelyaky budynok kultury plakat poroshenka2

Відповідний плакат Порошенка був також зафіксований й на районному будинку культури у Лохвиці.

18 01 lohvytsya budynok kultury plakat poroshenka

Наразі ні Петро Порошенко, ні Андрій Білецький не зареєстровані ЦВК кандидатами на посаду Президента. Таким чином дана друкована продукція не підпадає під частину 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента» та не може вважатися агітацією.

«Незважаючи на це, розміщення плакатів порушують принципи рівного виборчого права. Так як офіційно кампанія вже стартувала і є кандидати, які підпадають під дію цього Закону. Якби Порошенко та Білецький були зареєстрованими кандидатами, то така зовнішня друкована продукція підпадала б під заборону відповідно до частини 21 статті 64 Закону, де чітко вказується, що розміщення агітаційних матеріалів та політичної реклами на будинках і в приміщеннях державної та комунальної форми власності заборонено», – говорить координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА  Ольга Коцюруба, міжнародні стандарти виборів та здійснення публічної служби відводять важливе місце політичній нейтральності представників владних структур. «Наприклад, у Міжнародному кодексі поведінки державних посадових осіб, ухваленому Генеральною Асамблеєю ООН у 1996 році, вказується що участь державних службовців у політичному процесі має здійснюватися таким чином, щоб не підірвати віру громадськості в неупереджене виконання ними своїх функцій і обов'язків», – наголосила вона.

Станом на 18 січня ЦВК офіційно зареєструвала 8 кандидатів на посаду Президента України – Ігоря Шевченка, Сергія Капліна, Валентина Наливайченка, Віталія Скоцика, Андрія Садового, Євгенія Мураєва, Анатолія Гриценка та Віталія Купрія.

Нагадаємо, на Полтавщині ОПОРА фіксує розміщення зовнішньої агітації з порушенням виборчого законодавства.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)