Громадянська мережа ОПОРА звертається до Міністерства розвитку територій і громад України та Міністерства соціальної політики України врегулювати питання монетизації пільг на житлово-комунальні послуги.

Відповідно до Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, передбачено, що для виплати пільг у грошовій готівковій формі пільговику необхідно подавати заяву до 15 жовтня (15 травня).

Однак склалася така ситуація, що громадяни, які мають право на пільги, не були своєчасно поінформовані про необхідність писати такі заяви, та наразі не можуть скористатися своїм правом отримати пільги у грошовій формі.

Ураховуючи зазначене, закликаємо зняти це обмеження і дати можливість громадянам, які мають право на пільги, звертатися до структурних підрозділів з питань соціального захисту в будь-який час для отримання пільг у грошовій готівковій формі.

Для врегулювання цього питання необхідно внести зміни до Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 37, виклавши пункту 7 Порядку в такій редакції:

“За заявою пільговика, поданою структурному підрозділу з питань соціального захисту населення до 15 числа поточного місяця,  виплата пільги здійснюється у грошовій готівковій формі з 1 числа наступного місяця.”.