Глобальна мережа національних спостерігачів за виборами (GNDEM), мережа з 251 групи громадських спостерігачів, яка розташована у 89 країнах, засуджує арешт та затримання 27 громадських спостерігачів 14 січня 2021 р. Арешти, проведені у дата-інформаційному центрі готелю "Африкана" в Кампалі, стосувалися як представників GNDEM, так і інших організацій, які спостерігали за виборами президента та парламенту Уганди. Арешти спостерігачів перешкоджають здійсненню важливої ролі позапартійних громадських спостерігачів, яка полягає у спостереженні за виборами, та знеохочують громадян до повноцінної участі у виборчих та політичних процесах.

GNDEM приєднується до заклику Africa Elections Watch щодо негайного звільнення затриманих осіб, невтручання у виборчі процеси силами безпеки Уганди та поваги права незалежних та позапартійних спостерігачів за виборами контролювати виборчий процес, як це визначено в Декларації глобальних принципів непартійного спостереження та моніторингу виборів громадськими організаціями (DoGP). GNDEM повторно наголошує, що безпартійне громадське спостереження за виборами вимагає поваги до свободи об'єднань та пошуку, отримання та передачі неупередженої інформації з метою сприяння надійним, мирним виборам та просування чесного виборчого процесу.

У ці важкі часи GNDEM солідарна з неурядовими громадськими спостерігачами за виборами в Уганді. GNDEM закликає уряд Уганди забезпечити мирне виборче середовище на тих виборах, що залишилося провести, а також те, що громадським спостерігачам за виборами надалі не перешкоджатимуть на виборах.

Нагадаємо, що ОПОРА є членом GNDEM, а координаторка політичних програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська є Головою правління Глобальної мережі національних спостерігачів за виборами (GNDEM)