16 вересня на сайті громадської організації “Центр прав людини ZMINA” з’явилося повідомлення про те, що військові на блокпості неправомірно затримали та побили керівника громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в Черкасах Тараса Щербатюка.

Згідно з повідомленням, разом із колегою-правозахисником він виїжджав із Черкас через блокпост у напрямку Сміли, аби зустрітися зі свідками воєнних злочинів росіян на території України та зафіксувати їхні свідчення. Однак на блокпості представники ТРО намагалися вручити Щербатюку порожню повістку, не оформлену належним чином та видану неналежним суб’єктом. Попри законну відстрочку від мобілізації у зв’язку з ІІ групою інвалідності, через відмову брати неналежним чином оформлену повістку військові почали звинувачувати його в ухиленні від мобілізації та погрожувати доправити до військкомату. Згодом військові оглянули машину й особисті речі обох правозахисників, а Щербатюка також вдарили прикладом по голові й доправили до військкомату, де, тимчасово відібравши особисті документи, під тиском його все ж змусили взяти повістку. Внаслідок удару Тарас Щербатюк має проблеми з самопочуттям, які зафіксував у лікарні. 

Зі слів , його заява (повідомлення про злочин) не була зареєстрована належним чином правоохоронними органами. 

Тарас Щербатюк під час навчання громадських виборчих омбудсменів восени 2018 року. Фото: ОПОРА

ОПОРА наголошує на неприпустимості застосування сили до громадянина України з метою примушення до отримання повістки. Також варто зауважити, що воєнний стан ніяким чином не нівелює необхідність гарантування та захисту конституційних прав, а обмеження їх реалізації допустиме лише з дотриманням чітко визначених конституційних вимог та процедур, передбачених законодавством.

Нагадаємо, що вручати повістки можуть лише визначені законодавством особи, а сам документ має містити чіткий перелік даних людини, яку сповіщають про мобілізацію. Детальніше про процедуру видачі повісток, мобілізацію, виконання військового обов’язку та звільнення від нього читайте в наших юридичних експлейнерах: