10 квітня кандидат в Президенти Олег Царьов планував відсвяткувати День визволення Одеси, однак його візит до міста призвів до серйозних сутичок.

Група одеських прихильників «Євромайдану» оточила готель «Променад», у якому знаходився політик, і чекала його виходу. Близько сотні людей заготовили яйця, зеленку та інші предмети, призначені для організації нардепу “теплого прийому”.
За словами активіста «Євромайдану» Марка Гордієнко, люди також хотіли запитати у Царьова про те, як він ставиться до анексії Криму та коли почалася Друга світова війна.

Олег Царьов все не виходив, тому активісти періодично намагались пройти всередину будівлі, однак їх туди не пускали. Тоді частина євромайданівців почала обливати припарковані позаду готеля автомобілі фарбою і зривати з них номери. В цей же час, неподалік від готелю на іншій стороні Фонтанської дороги розташувалась група з приблизно тридцяти активістів Куликового поля (площа, на якій збираються опоненти «Євромайдану») в касках, масках і з дубинками.

tsarov odesa3

Громадський порядок при цьому охороняло близько двох десятків співробітників міліції. Ще приблизно в трьох кварталах від готелю було помічено три автобуси зі співробітниками міліції у повній бойовій екіпіровці. Додатково до місця конфлікту почали стягуватися додаткові сили міліції, включно з бійцями внутрішніх військ. Вони вишикувались ланцюгом вздовж будівлі готелю, а інший загін розташувався за десять метрів від активістів «Куликового поля».

Супротивники викрикували гасла, намагаючись перекричати один одного. Активісти Куликового поля скандували «поки Русь єдина - Русь непереможна», «Одеса, сміливіше гони фашистів у шию» і «один за всіх - всі за одного». Активісти «Євромайдану» скандували «Слава Україні - героям слава», «Україна понад усе» та інші гасла.


Загалом події відбувалися досить мирно, допоки один із активістів «Куликового поля» не вийшов на проїжджу частину і демонстративно не розтоптав червоно-чорний прапор УПА. Вирішивши, що цього недостатньо, активісти «Куликового поля» вирішили його спалити. Соратники активістів схвально вітали ці дії. Після цього декілька активістів «Євромайдану» вирішили відповісти кривдникам. Зрештою, зав'язалася бійка, до якої приєдналися й інші учасники.

Загонам міліції вдалося розділити протиборчі сторони. Але до обох сторін вирушило підкріплення. Зокрема, з Куликового поля рушили близько 500 активістів. Співробітники міліції намагались домовитися з протестувальниками, щоб вони погодилися випустити Царьова з готелю. Однак ті на поступки не пішли.
Люди почали свистіти і скандувати: «Ганьба» і «Путін ...».


У цей час правоохоронці організовано вивели кандидата у Президенти Олега Царьова з готелю, посадили в автомобіль і вивезли подалі від місця небезпеки. Однак люди розходитись не поспішали. Почалася словесна перепалка між потестувальниками двох таборів. Групи активістів «Куликового поля» прибували, і співвідношення сил змістилося на їхню користь. Міліція почала евакуювати прихильників «Євромайдану» на автобусах. Однак варто було двом молодим людям зчепитися, як натовп кинувся на своїх опонентів.
Активісти «Куликового поля» почали кидати арматурою у автобус, що від’їжджав із площі. Кілька людей бігли за автобусом і отримали травми. Із обох сторін періодично летіли камені. Ситуація була досить напруженою.

tsarov odesa

Після виїзду активістів «Євромайдану» ситуація стабілізувалася і значна частина протестувальників поїхала. А на місці сутичок почала працювати слідча група міліції, складала протоколи і опитувала свідки. У цей час співробітники спецпідрозділів міліції супроводжували Олега Царьова додому в Дніпропетровськ. Заїхати на Куликове поле політик вже не наважився. Про це повідомив сам Царьов на своєму офіційному сайті: «Спасибі одеситам з «Антимайдану», які прийшли до готелю і розблокували моїх помічників. Спасибі хлопцям зі спецназу, які вивели мене з готелю і привезли додому до Дніпропетровська. День звільнення Одеси з ними відзначили у мене вдома під ранок. Випили і закусили», - повідомив кандидат у Президенти. Крім того, Олег Царьов поскаржився, що у його авто Porsche і у машин його помічників пробили колеса, а самі машини облили фарбою.

tsarov odesa2

Політик вибачився перед активістами за те, що так і не прибув на Куликове поле. «Прошу вибачення перед одеситами за те, що не зміг відвідати вчора Куликове поле. Обов'язково це зроблю найближчим часом. Нашим машинам порізали колеса і залили фарбою, тому моя команда тільки зараз під ранок наздогнала мене. Зараз будемо висуватися в інше місто. Вибачте за те, що не пишу в яке», - зазначив політик.

Варто нагадати, що за день до цих подій активісти «Евромайдану» та «Куликового поля» пообіцяли керівництву одеської міліції утриматися «від будь-яких дій, які можуть спровокувати конфлікт». Можливо, якщо б Олег Царьов не приїдждав у цей день в Одесу, то сутичок можна було би уникнути.

(Використано матеріали видання “ТАЙМЕР”, www.timer.od.ua)

 

За коментарями звертайтесь:

Анатолій Бойко,
координатор громадського спостереження в Одеській області за виборчою кампанією Президента України, яке здійснюється ООО ВГО «Комітет виборців України» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА
(048) 716-40-18

Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

Починаючи з березня, ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами Президента України, а також за проміжними парламентськими (83 округ) та позачерговими місцевими виборами. Організація співпрацює з 175 довготерміновими спостерігачами, які стежать за перебігом кампанії у всіх регіонах країни. У день голосування, 25 травня, до них долучаться ще 3000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.