05 жовтня 2017 року завершився процес реєстрації кандидатів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах. З 201 громади, виборці яких будуть обирати органи місцевого самоврядування, 25 громад є міськими (міста районного значення). ОПОРА забезпечила комплексний моніторинг процесу висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах і у цьому звіті презентує попередні висновки щодо законності виборчих процедур та активності місцевих організацій політичних партій у міських об’єднаних територіальних громадах. Цей звіт висвітлює перебіг висування та реєстрації кандидатів виключно на виборах в містах, натомість незалежна оцінка аналогічного процесу в 176 селах та селищах буде оприлюднена пізніше.

Спостерігачі ОПОРИ забезпечують незалежне і позапартійне спостереження на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах, охоплюючи моніторингом кожну з них. У територіальних громадах працює 69 довготермінових спостерігачів, до яких безпосередньо перед початком голосування приєднають короткотермінових спостерігачів.

Вибори міських голів, депутатів міських рад відбуваються у 25 територіальних громадах 14 областей. Міські громади із голосуванням на перших виборах 29 жовтня 2017 року розподіляються між областями України наступним чином: Тернопільська, Чернігівська області – 3 міста у кожному регіоні; Житомирська, Львівська, Одеська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Черкаська області – 2; Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Кіровоградська, Чернівецька області – 1.

Незважаючи на незадовільну якість низки положень Закону України «Про місцеві вибори», процес реєстрації і висування кандидатів на виборах в міських громадах відбувався, як правило, у безконфліктній манері, із дотриманням процедурних вимог та відповідно до засад політичної неупередженості членів виборчих комісій.

За оперативною інформацією спостерігачів ОПОРИ, на виборах міських голів, які відбуваються в 25 громадах, висунуто 120 кандидатів. Усі претенденти на ці посади були зареєстровані ТВК і жодному з них не відмовлено в реєстрації. Низькою конфліктністю супроводжувався і процес реєстрації кандидатів у депутати міських рад, вибори до яких відбуваються за пропорційною виборчою системою. Спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано лише 32 відмови ТВК в реєстрації кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій партій, при цьому в містах разом було зареєстровано 296 окремих виборчих списків. ТВК в окремих ситуаціях зіштовхувалися із проблемами застосування чинного законодавства, що засвідчує доцільність його подальшого удосконалення та системної підготовки членів виборчих комісій.

Звершений процес висування та реєстрації кандидатів створює сприятливі умови для конкурентних виборів та змагальності локальних політиків за голоси виборців. Лише в одній територіальній громаді на виборах міського голови змагається один кандидат, в інших громадах виборці матимуть альтернативу. У 8 містах зареєстровано більше 5 кандидатів на посаду міського голови, натомість у 17 громадах за голоси виборців боротиметься менше 5 кандидатів. Достатньо конкурентним є перелік партій, які висунули виборчий список на виборах депутатів міських рад. Лише у 2 з 25 громад кількість зареєстрованих виборчих списків є меншою 10, в усіх інших містах у бюлетені будуть присутні кандидати від 10 і більше місцевих організацій партій.

На виборах депутатів усіх без виключення міських рад висунули виборчі списки місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка, Аграрної партії України. Партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» не буде представлена виборчими списками лише у одному місті, ВО «Свобода» не має кандидатів у депутати у трьох містах.

Місцеві організації партії «Опозиційний блок» висунули виборчі списки у 17 містах, Об’єднання «Самопоміч» у 22. «Народний фронт», маючи фракцію у поточному скликанні парламенту, висунув виборчі списки лише у 8 з 25 міст.

Більш ніж у 9 містах претендують на депутатські мандати висуванці партій «Наш край» (16 міст), Громадянсько-політичний Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» (11 міст), Рух нових сил Михайла Саакашвілі (10 міст). Місцеві організації інших політичних сил змагаються за депутатські мандати в меншій кількості міських громад.

На виборах міських голів найбільшу кількість кандидатів в усіх містах висунули місцеві організації політичних партій «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (14 міст), ВО «Батьківщина» (13) та ВО «Свобода» (12). Для порівняння, Об’єднання «Самопоміч» – 9, Радикальна партія Олега Ляшка – 8, Опозиційний блок – 4. Жодна з 50 політичних партій не висувала кандидатів у кожній з 25 міських громад. Втім, зі 120 кандидатів на посади міських голів 80 осіб є висуванцями саме місцевих організацій політичних партій.

На перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року 50 політичних партій приймали рішення про участь у виборчому процесі їхніх місцевих організацій. Як засвідчує моніторинг ОПОРИ, 13 з 50 партій не висунули жодного виборчого списку в містах, натомість 30 з 50 партій не мають жодного кандидата на посаду міського голови.

Остаточні висновки ОПОРИ щодо якості процесу висування та реєстрації кандидатів на перших місцевих виборах у об’єднаних територіальних громадах будуть оприлюднені ОПОРОЮ після завершення моніторингу цього етапу виборчого процесу в сільських та селищних громадах.

Особливості місцевих виборів у містах

Місцеві вибори у містах мають свою законодавчу та політичну специфіку, якщо їх порівнювати із виборчими процесами у селах та селищах. На виборах депутатів міських рад застосовується пропорційна виборча система із закріпленням кандидатів у територіальних виборчих округах. Виключно місцеві організації політичних партій мають право висувати кандидатів у депутати міських рад, натомість самовисування не допускається. До розподілу мандатів на виборах міських рад допускаються місцеві організації політичних партій, які отримали п’ять і більше відсотків голосів виборців, у відношенні до сумарної кількості голосів виборців, поданих за всі місцеві організації партій. Черговість кандидатів від місцевої організації партії, які отримали мандат, визначається в порядку зменшення відсотка голосів виборців, поданих за відповідну місцеву організацію партії у територіальних виборчих округах, за якими були закріплені кандидати, від загальної кількості голосів виборців, поданих за всі місцеві організації партій у відповідних територіальних виборчих округах. Як вже зазначалося, усі кандидати виборчого списку, крім першого кандидата (лідера списку), закріплюються за територіальними виборчими округами.

Під час виборів міських рад активність політичних партій та конкуренція між ними є визначальним фактором виборчого процесу. Натомість на виборах у сільських та селищних громадах депутати обираються за мажоритарною виборчою системою відносної більшості, що формує умови для індивідуальних протистоянь між кандидатами, перелік яких включає і самовисуванців.

На виборах міських голів територіальних громад, які обиратимуть місцеву владу 29 жовтня 2017 р., застосовується мажоритарна виборча система відносної більшості. Законодавство передбачає двотурову систему виборів міських голів виключно для міст, в яких зареєстровано 90 і більше тисяч виборців. Жодне з міст, де зараз відбувається виборчий процес, не відповідає цій кількості виборців, а тому їхні міські голови будуть обрані вже 29 жовтня.

Висування та реєстрація кандидатів на виборах міських голів, депутатів міських рад

Відповідно до Календарного плану перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах процес подання до ТВК документів для реєстрації кандидатів у депутати, кандидатів на посаду міського голови завершувався 04 жовтня включно, виборчі комісії повинні були прийняти рішення про реєстрацію або відмову в реєстрації кандидатів до 05 жовтня. Натомість процес висування кандидатів місцевими організаціями політичних партій або самовисуванням розпочався ще 25 вересня.

Чинний Закон України «Про місцеві вибори» передбачає, що висувати кандидатів мають право лише місцеві організації тих політичних партій, керівний орган яких попередньо ухвалив рішення про участь їхніх організацій у місцевих виборах. За даними, оприлюдненими на сайті ЦВК, 50 політичних партій прийняли рішення про участь їхніх місцевих організацій у перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року.

Партії, місцеві організації яких не висунули жодного кандидатів на перших місцевих виборах 29 жовтня 2017 року

З 50 партій, які прийняли рішення про участь їхніх місцевих організацій у місцевих виборах 29 жовтня, 13 не висунули жодного виборчого списку на виборах депутатів міських рад. Натомість 11 з 50 партій висунули виборчі списки у 10 і більше містах. 8 політичних партій висунули виборчий список лише у одному місті, місцеві організації 18 партій висунули виборчі списки на виборах міських рад у 2 – 9 містах.

Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Батьківщина» та Аграрної партії України висунули кандидатів у депутати міських рад в усіх 25 містах.

Не висунули жодного виборчого списку на виборах депутатів міських рад місцеві організації Громадсько-політичної платформи Надії Савченко, Єдиного центру, Солідарності жінок України, Нової політики, партії Конкретних справ, Української православної асамблеї, Християнсько-демократичного союзу, Республіканської партії, партії «Порядок», «Рідний Дім», Демократичної партії України, партії «Стабільність», «Побратими України».

До політичних партій, місцеві організації яких висунули виборчий список на виборах ради лише одного міста, належать партія «Демократичний альянс», «Воля народу», Громадський Рух Миколи Томенка «Рідна країна», Народна партія, Сильна Україна та ін.

Активність партій із висування кандидатів на виборах міських рад (виключно серед партій, місцеві організації яких мали право брати участь у місцевих виборах 29 жовтня 2017 р.)

Кількість партій, які не висунули жодного виборчого списку в жодному місті 13
Кількість партій, які висунули виборчий список лише в одній міській громаді 8
Кількість партій, які висунули виборчий список у 2 – 9 містах 18
Кількість партій, які висунули виборчі списки у 10 і більше містах (10 – 25 списків) 11

Значно більша кількість політичних партій відмовилась від самостійної участі у виборах міських голів. Місцеві організації 30 з 50 політичних партій, які приймали рішення про участь у місцевих виборах, не висунули жодного кандидата на посаду міського голови. При цьому жодна з усіх політичних партій не висунула кандидатів у всіх містах, де проводяться місцеві вибори 29 жовтня 2017 року. Як неодноразово засвідчувала практика попередніх місцевих виборів, політичні партії нерідко підтримують популярних та впливових кандидатів-самовисуванців, які намагаються отримати голоси виборців із різними партійними та політичними симпатіями.

Кандидати від місцевих організацій політичних партій та самовисуванці на виборах міських голів

Незважаючи на те, що більшість партій не висували кандидатів на посаду міських голів, загальна кількість партійних висуванців у всіх містах становить майже 67% від кількості всіх зареєстрованих кандидатів у 25 громадах (80 з 120). На перших місцевих виборах в усіх без виключення громадах зареєстровано 120 кандидатів на посади міських голів, з яких 80 є кандидатами від місцевих організацій політичних партій, 40 – кандидати шляхом самовисування. Лише у 4 з 25 міських громад на посаду голови балотується більше кандидатів-самовисуванців, ніж кандидатів від місцевих організацій політичних партій (Лохвицька міська громада, Полтавська обл.; Жашківська міська громада, Черкаська обл., Помічнянська міська громада, Кіровоградська обл.; Ічнянська міська громада, Чернігівська обл.). В усіх інших містах кількість партійних висуванців на посаду міського голови перевищує відповідну кількість зареєстрованих самовисуванців або їй дорівнює.

Конкурентність виборів у міських громадах: кількість кандидатів на посаду міського голови, гендерний аспект та активність місцевих організацій політичних партій

На перших виборах в об’єднаних територіальних громадах 29 жовтня 2017 року лише у одному з 25 міст зареєстровано «безальтернативного» кандидата для участі у виборах міського голови. У Тростянецькій міській громаді (Сумська обл.) кандидату, який не має конкурентів, необхідно буде набрати для перемоги більше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

4 кандидати найчастіше претендують на посаду міського голови. Така кількість зафіксована у 7 з 25 міст. У 5 містах зареєстровано трьох кандидатів на посаду міського голови, у 4 містах – 5 кандидатів, ще у 4 – 7 кандидатів. У Зборівській міській громаді Тернопільської області та Буринській міській громаді Сумської області зареєстровано найбільшу кількість кандидатів – 8. У цілому в 17 громадах кількість кандидатів на посаду міського голови не перевищує 5, у 8 міських громадах претендентів більше 5.

Кількість міст із відповідною кількістю кандидатів на посаду міського голови

Кількість міст з одним кандидатом на посаду міського голови 1
Кількість міст з двома кандидатами на посаду міського голови 0
Кількість міст з трьома кандидатами на посаду міського голови 5
Кількість міст з чотирма кандидатами на посаду міського голови 7
Кількість міст з п’ятьма кандидатами на посаду міського голови 4
Кількість міст з шістьма кандидатами на посаду міського голови 2
Кількість міст з сьома кандидатами на посаду міського голови 4
Кількість міст з вісьмома кандидатами на посаду міського голови 2
Усього міст 25
Кількість міст, в яких зареєстровано не більше 5 кандидатів 17
Кількість міст, в яких зареєстровано більше 5 кандидатів 8

Територіальні громади міст із найбільшою кількістю кандидатів на посаду міського голови

Сумська область, Буринська міська об’єднана територіальна громада 8
Тернопільська область, Зборівська міська об’єднана територіальна громада 8
Житомирська область, Радомишльська міська об’єднана територіальна громада 7
Львівська область, Рудківська міська об’єднана територіальна громада 7
Хмельницька область, Городоцька міська об’єднана територіальна громада 7
Чернігівська область, Ічнянська міська об’єднана територіальна громада 7
Дніпропетровська область, Верхньодніпровська міська об’єднана територіальна громада 6
Хмельницька область, Красилівська міська об’єднана територіальна громада 6
Полтавська область, Лохвицька міська об’єднана територіальна громада 5
Вінницька область, Гніванська міська об’єднана територіальна громада 5
Черкаська область, Кам’янська міська об’єднана територіальна громада 5
Волинська область, Любомльська міська об’єднана територіальна громада 5

На виборах депутатів міських рад, які передбачають висування виборчих списків місцевими організаціями політичних партій, лише у 2 містах зареєстровано менше 10 виборчих списків організацій політичних партій. У Семенівській (Чернігівська обл.) та Березівській (Одеська обл.) міських громадах зареєстровано 9 виборчих списків, висунутих місцевими організаціями політичних партій.

В усіх інших містах зареєстровано 10 і більше виборчих списків місцевих організацій політичних партій. Найбільшу кількість зареєстровано у Великомостівській (Львівська обл.) та Вилківській (Одеська обл.) міських громадах – 15.

Місцеві організації «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», ВО «Батьківщина», Радикальної партії Олега Ляшка, Аграрної партії України висунули кандидатів на виборах депутатів усіх без виключення міських рад. Партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» не висувала виборчий список лише на виборах депутатів Березівської міської ради (Одеська область).

Об’єднання «Самопоміч» та ВО «Свобода» не висували кандидатів у 3 з 25 міських громад. Об’єднання «Самопоміч» не буде представлене на виборах депутатів у Семенівській (Чернігівська обл.), Березівській (Одеська обл.), Кам’янській (Черкаська обл.) міських громадах. Натомість ВО «Свобода» не висувала кандидатів на виборах Березівської (Одеська обл.), Бобровицької (Чернігівська обл.), Вилківської (Одеська обл.) міських рад.

Місцеві організації партії «Опозиційний блок» не висунули кандидатів у депутати у 8 міських громадах (2 міста – Львівська обл.; 3 міста – Тернопільська обл.; Вінницька, Чернігівська, Чернігівська області – по 1 місту).

Місцеві організації партії «Народний фронт», яка є парламентською політичною силою, висунули кандидатів на виборах міських рад лише у 8 з 25 громад. Ця політична сила має зареєстровані виборчі списки у одній міській громаді в Сумській, Тернопільській, Черкаській, Львівській, Чернівецькій та Чернігівській областях, а також у двох громадах Одеської області.

Партії із найбільшою кількістю кандидатів на посади міських голів

"БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ" 14
Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" 13
ВО "Свобода" 12
Об’єднання "САМОПОМІЧ" 9
РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА 8
"ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" 4
"УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП" 3
Аграрна партія України 3

Найбільшу кількість кандидатів на посади міських голів висунули місцеві організації «Блоку Петра Порошенка» (у 14 містах), ВО «Батьківщина» (у 13 містах), ВО «Свобода» (у 12 містах). Об’єднання «Самопоміч» та Радикальна партія Олега Ляшка висунули кандидатів на посади міських голів у 9 та 8 містах відповідно. Партії «Опозиційний блок», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Аграрна партія України висунули кандидатів на посади міських голів у 4, 3 та 3 містах відповідно. Усі інші партії висували кандидатів на відповідну посаду у менш ніж трьох містах.

Партії, які висунули кандидатів на виборах до міських рад у найбільшій кількості міст: 15 партій

Назва партії Кількість міст, в яких зареєстровано виборчий список партії
"БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА "СОЛІДАРНІСТЬ" 25
 РАДИКАЛЬНА ПАРТІЯ ОЛЕГА ЛЯШКА 25
 Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" 25
 Аграрна партія України 25
 "УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП" 24
 Об’єднання "САМОПОМІЧ" 22
 ВО "Свобода" 22
 "ОПОЗИЦІЙНИЙ БЛОК" 17
 "НАШ КРАЙ" 16
 ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНИЙ РУХ ВАЛЕНТИНА НАЛИВАЙЧЕНКА "СПРАВЕДЛИВІСТЬ" 11
 Рух Нових Сил Михайла Саакашвілі 10
 Політична партія "НАРОДНИЙ ФРОНТ" 8
 ПАРТІЯ "ГРОМАДСЬКИЙ РУХ "НАРОДНИЙ КОНТРОЛЬ" 7
 "Громадянська позиція" 6
 Нова держава 6

Як зазначалося вище, 30 з 50 партій, місцеві організації яких мали право висувати кандидатів на посаду міських голів, не скористалися цим правом. 20 партій, які мають кандидатів, разом висунули на виборах міських голів усіх громад 80 кандидатів. З них 65 є чоловіками, 15 – жінками.

Діяльність ТВК з реєстрації кандидатів на посади міських голів, депутатів міських рад

Спостерігачі ОПОРИ відзначили безконфліктність процесу реєстрації кандидатів на посаду міських голів у 25 громадах, що підтверджується відсутністю відмов у реєстрації претендентам на відповідну посаду. Кількість висунутих місцевими організаціями партій та шляхом самовисування кандидатів на посаду міських голів відповідає кількості зареєстрованих кандидатів. Водночас спостерігачі ОПОРИ не виявили випадків необґрунтованих рішень ТВК щодо реєстрації кандидатів на відповідні посади, і виборчі комісії, як правило, дотримувалися вимог законодавства.

На виборах депутатів міських рад зафіксовано лише один випадок, коли відмова ТВК в реєстрації кандидатів стосувалася в цілому виборчого списку місцевої організації політичної партії. У Великомостівській міській громаді ТВК відмовила в реєстрації виборчого списку від місцевої організації партії «Україна Славетна» у зв’язку із порушенням строку повідомлення виборчої комісії про дату, час і місце проведення конференції місцевої організації партії із висування кандидатів (частина п’ята статті 37 Закону України «Про місцеві вибори»), а також наявністю недоліків у оформленні декларації кандидата про майно, доходи, витрати та зобов’язання фінансового характеру. Необхідно зазначити, що виборчий список цієї місцевої організації партії включав лише одну особу.

ОПОРА також узагальнила кількість відмов у реєстрації окремих кандидатів у депутати міських рад, включених у виборчі списки місцевих організацій політичних партій. Усього у 25 містах, в яких було зареєстровано 296 виборчих списків від місцевих організацій політичних партій, ТВК відмовили в реєстрації лише 31-го кандидата. У 14 з 25 громад не було зафіксовано жодної відмови в реєстрації кандидатів, включених до виборчих списків, у 4 громадах було відмовлено 1 кандидату, у трьох громадах відмовлено 2 кандидатам у кожній, у 4 містах – більше двох кандидатів не було зареєстровано. Найбільшу кількість відмов у реєстрації кандидатів, включених до виборчих списків місцевих організацій політичних партій, було зафіксовано у Зборівській міській громаді (Тернопільська область), де відмовлено у реєстрації 9 кандидатів у депутати, висунутих місцевими організаціями партій. У цій громаді кандидати, яким було відмовлено в реєстрації, заявили про намір оскаржувати в судовому порядку рішення ТВК.

Найпоширенішими підставами для відмови в реєстрації окремих кандидатів у виборчих списках стали (за спаданням):

1. Відсутність заяви від особи про згоду балотуватися кандидатом від місцевої організації політичної партії та/або згоди на оприлюднення біографічних даних.

2. Відсутність автобіографії кандидата, включеного до виборчого списку.

3. Відсутність фотографій та ксерокопій паспортів кандидатів, включених до виборчих списків.

4. Відсутність або неправильність декларації про майно, доходи і зобов'язання фінансового характеру.

5. Кандидат був висунутий однією партією, але особа є членом іншої партії.

6. Кандидат висувався на різних виборах від різних суб’єктів висування.

При цьому значна частина випадків відмов у реєстрації визначалася відсутністю декількох та/або усіх документів, необхідних для реєстрації кандидата, включеного до виборчого списку.

Закон України «Про місцеві вибори» зазначає, що помилки і неточності, виявлені в поданих на реєстрацію кандидатів документах, підлягають виправленню і не є підставою для відмови в реєстрації кандидата в депутати. Спостерігачі ОПОРИ у жодному з міст не виявили фактів, які б засвідчували, що ТВК використовували формальні помилки чи недоліки у документах кандидатів для відмови в їхній реєстрації. Ця оцінка поточного виборчого процесу в містах є позитивною у контексті порівняння з попередніми місцевими виборами 2015 – 2016 рр., коли ТВК неоднаково застосовували законодавство і по-різному трактували факт та наслідки помилок і неточностей у відповідних документах.

Узагальнююча оцінка спостерігачами процесу реєстрації кандидатів на виборах у міських громадах

23 спостерігачі відзначили, що процес висування та реєстрації кандидатів на виборах міських голів та депутатів відповідних рад, як правило, відповідав вимогам законодавства. 2 спостерігачі ОПОРИ мали до процесу зауваження, які ускладнювали формування узагальнюючої оцінки якості здійснення виборчих процедур. До прикладу, під час висування кандидатів у Буринській міській громаді (Сумська обл.) ТВК не відвідала жодної конференції місцевих організацій партій, що ускладнювало встановлення факту дотримання вимог закону щодо порядку висування кандидатів. Натомість спостерігач у Зборівській міській громаді відзначив, що ТВК під час розгляду питання реєстрації кандидатів у депутати врахувала інформацію однієї політичної партії про порушення кандидатами від інших партій законодавчих обмежень. У цій конкретній ситуації голова районної організації політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» звернувся до ТВК із інформацією про те, що інші кандидати, висуваючись від однієї партії, залишаються керівниками місцевих організацій інших партій. Але, як засвідчують положення законодавства, такі звернення не можуть бути підставою для відмови в реєстрації кандидата.

 

Партії, які приймали рішення про участь їхніх місцевих організацій у виборах, але  не висунули жодного виборчого списку
"ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНА ПЛАТФОРМА НАДІЇ САВЧЕНКО" 0
Єдиний Центр 0
Солідарність жінок України 0
НОВА ПОЛІТИКА 0
партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" 0
партія "Українська православна асамблея" 0
Християнсько-Демократичний Союз 0
РЕСПУБЛІКАНСЬКА ПАРТІЯ 0
ПАРТІЯ "ПОРЯДОК" 0
РІДНИЙ ДІМ 0
ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ 0
партія "СТАБІЛЬНІСТЬ" 0
ПОБРАТИМИ УКРАЇНИ 0

 

Партії, які приймали рішення про участь їхніх місцевих організацій у виборах, але  не висунули жодного кандидату на посаду міського голови
Політична партія "НАРОДНИЙ ФРОНТ" 0
Політична партія "За життя" 0
"РОЗУМНА СИЛА" 0
"ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНА ПЛАТФОРМА НАДІЇ САВЧЕНКО" 0
Єдиний Центр 0
"Сильна Україна" 0
Українська морська партія Сергія Ківалова 0
Всеукраїнське об’єднання "ЧЕРКАЩАНИ" 0
УКРАЇНА СЛАВЕТНА 0
ПАРТІЯ "ОЛЕКСАНДРА МОРОЗА "ЗА ПРАВДУ І СПРАВЕДЛИВІСТЬ" 0
Солідарність жінок України 0
НОВА ПОЛІТИКА 0
партія "КОНКРЕТНИХ СПРАВ" 0
Народна Партія 0
партія "Українська православна асамблея" 0
Партія Пенсіонерів України 0
партія "Рідне місто" 0
Нова держава 0
Відродження 0
Громадський рух Миколи Томенка "Рідна країна" 0
Партія "ПАТРІОТ" 0
УКРАЇНСЬКА ГАЛИЦЬКА ПАРТІЯ 0
Конгрес Українських Націоналістів 0
Християнсько-Демократичний Союз 0
РЕСПУБЛІКАНСЬКА ПАРТІЯ 0
ПАРТІЯ "ПОРЯДОК" 0
РІДНИЙ ДІМ 0
ДЕМОКРАТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ 0
партія "СТАБІЛЬНІСТЬ" 0
ПОБРАТИМИ УКРАЇНИ 0