У зв’язку наближенням місцевих виборів, що мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур в Одеській області. У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції в Одеській обласній та міській радах, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, здійснено аналіз того, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичним даним. Ця інформація покликана допомогти краще розуміти, в якому стані знаходяться партії, що отримали підтримку виборців на попередніх виборах, напередодні чергових місцевих виборів.

Резюме

Дослідженням були охоплені обласні та міські в місті обласного значення осередки політичних партій, що на позачергових виборах до Верховної Ради в 2019 році були підтримані 2% і більше голосів виборців, а також дві політичні партії, активність яких зосереджена в Одеському регіоні та які мають представництво в Одеській обласній та міській радах: «Довіряй Ділам» (обласна та міська рада) та «Українська морська партія С. Ківалова» (міська рада). 

З партій, які були охоплені оцінюванням, взагалі не вдалось встановити контакт з керівництвом або ідентифікувати відповідальних за діяльність у регіоні партій «Сила і Честь» та Аграрна партія, незважаючи на наявність зареєстрованих осередків. Не вдалось отримати інформацію щодо діяльності осередків політичних партій «Опозиційна платформа – За життя» та «Довіряй Ділам», тому можливість оцінити діяльність осередків обмежена лише інформацією, яка доступна з відкритих джерел. Регіональний осередок партії «Слуга народу» наразі не зареєстрований в Одеській області, тому частина дослідження також не охоплює діяльність цієї політичної партії в регіоні. Також відсутні в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань відомості щодо реєстрації юридичних осіб регіональних осередків політичних партій Радикальна партія Олега Ляшка, «Українська стратегія Гройсмана», а також «Українська морська партія Сергія Ківалова». 

У результаті дослідження лише в половині випадків вдалось встановити актуальність відомостей щодо керівників обласних та міських організацій партій, за їх наявності, осередків політичних партій, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань: осередки партій «Європейська Солідарність», «Голос», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», а також один з двох осередків партії «Довіряй Ділам» (міський осередок). 

Для роботи публічних офісів партії схильні облаштовувати спеціальні окремі приміщення, які мають відмінні адреси від тих, що зазначені в державному реєстрі: випадки осередків партій «Європейська Солідарність», «Партія Шарія». Окрім того, взагалі відсутні публічні офіси в партій «Опозиційний блок» та ВО «Свобода», оскільки вони не ведуть наразі публічну діяльність. У трьох випадках фактичне місцезнаходження осередків партій відповідає відомостям, зазначеним у реєстрі: обласний та одеський міський осередки партії ВО «Батьківщина», а також обласний осередок партії «Голос». 

Близько третини партій, які охоплені дослідженням, організували роботу громадських приймалень в області: «Європейська Солідарність», «Партія Шарія», «Українська стратегія», ВО «Батьківщина», «Українська морська партія С. Ківалова». Плани на відкриття громадської приймальні після завершення карантину також має регіональний осередок партії «Голос». 

Характерним підходом для регіональних осередків партій є об’єднання в одному офісі громадських приймалень міських та обласних осередків партії. У регіональному офісі партії «Європейська Солідарність» також здійснює прийом народний депутат-самовисуванець Олексій Гончаренко, який входить до складу фракції партії у Верховній Раді. При цьому в Одесі відсутня практика надання на пільгових умовах приміщень комунальної власності політичним партіям, які представлені в Одеській міській чи Одеській обласній радах. Як правило, приймальні працюють кожен робочий день у традиційні години. Прийом в представництві «Української стратегії» проводиться за попереднім записом. 

На час карантину всі партії, які мають громадські приймальні в обласному центрі, за виключенням осередків ВО «Батьківщина», організували можливість дистанційного прийому звернень від громадян. 

У здійсненні комунікації через соціальні мережі Одеські осередки політичних партій, охоплених дослідженням, найбільшу перевагу віддають комунікації через Facebook, як через особисті і публічні сторінки регіональних лідерів або ж народних депутатів, так і через публічні сторінки осередків політичних партій. Нерідким є використання груп у цій соціальній мережі, які виступають як платформи поширення повідомлень партій, так і для можливості взаємодії один з одним прихильників політичних сил. 

Instagram в основному використовують народні депутати-мажоритарники від партії «Слуга народу», а також самовисуванець, член фракції «Європейська Солідарність» в Верховній Раді Олексій Гончаренко. 

Випадки використання YouTube-каналів або Telegram-каналів є поодинокими. 

Найбільшу кількість джерел інформування через соціальні мережі в Одеській області мають партії «Слуга народу», «Довіряй Ділам», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», а також «Опозиційна платформа – За життя». 

Політики є більш ефективними в приверненні аудиторії до своїх акаунтів у соціальних мережах, у порівнянні з політичними партіями, які представляють.  Політики також створюють переважно власний контент: коментарі, заяви, повідомлення. У той самий час зі сторінок політичних партій у соціальних мережах сукупно транслюється більше повідомлень, ніж зі сторінок окремих політиків. 

Актуальність відомостей в ЄДР щодо партійних осередків

Відомості щодо керівників осередків, які мають статус юридичної особи

У результаті дослідження вдалось встановити відповідність відомостей, зазначених в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань щодо голів осередків регіональних та міських, за їх наявності, 8-ми осередків політичних партій з 15-ти, щодо яких наявні відомості в ЄДР: «Європейська Солідарність» (осередок обласного рівня), «Голос» (осередок обласного рівня), «Опозиційний блок» (осередок обласного рівня), «Партія Шарія» (осередок обласного рівня), ВО «Батьківщина» (обласний та міський осередки), ВО «Свобода» (осередок обласного рівня). Також підтверджено інформацію щодо керівника Одеського міського осередку політичної партії «Довіряй Ділам», втім інформацію щодо очільника обласного осередку підтвердити не вдалось за відсутності відповіді від представників самої політичної партії.

Не вдалось встановити відповідність відомостей у державному реєстрі щодо голів обласної та Одеської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя» офіційним заявам партії. 12 березня в Одесі відбувся з’їзд регіональної організації партії, на якому головою регіональної організації було обрано народного депутата Вадима Рабиновича, співголову політичної партії, а Миколу Скорика обрали головою міської організації. Заява щодо обрання нових голів осередків оприлюднена на офіційному сайті політичної партії. Проте, згідно з відомостями Державного реєстру, головою обласного осередку станом на початок травня 2020 р. є Микола Скорик, а міський осередок очолює Сергій Родоус.

Не вдалось перевірити відповідність відомостей в ЄДР фактичному стану через відсутність контакту з наступними 5-ма осередками політичних партій: «Сила і Честь» (обласний та міський осередок), «Аграрна партія» (обласний осередок), «Довіряй Ділам» (обласний та міський осередок). 

Відомості щодо адрес осередків, які мають статус юридичної особи

Відмінності в адресі юридичної особи та фактичної адреси знаходження осередка встановлено щодо 3-х осередків політичних партій з 15-ти, щодо яких є відомості в ЄДР: Одеської територіальної організації політичної партії «Європейська Солідарність», а також обласної організації політичної партії «Партія Шарія». 

В 3-х випадках адреси, зазначені в ЄДР, відповідають фактичному місцю перебування осередків політичних партій: обласної та міської організації ВО «Батьківщина», а також обласного осередку партії Голос. 

Окрім того, згідно з отриманою інформацією від керівників місцевих осередків, наразі відсутні офіси регіональних 2-х осередків політичних партій: «Опозиційний блок», ВО «Свобода». Очільники заявили, що наразі партії фактично не ведуть активну публічну діяльність.

Не вдалось перевірити відповідність відомостей в ЄДР фактичному стану через відсутність контакту з наступними 7-ма осередками політичних партій: «Опозиційна платформа – За життя» (обласний та міський осередки), «Сила і Честь» (обласний та міський осередки), Аграрна партія (обласний осередок), «Довіряй Ділам» (обласний та міський осередки). 

Робота партійних офісів/приймалень. Дистанційний прийом в умовах карантину

Серед регіональних представництв політичних партій, які були охоплені дослідженням, встановлено наявність приймалень громадян 5-ти політичних партій: «Європейська Солідарність», «Партія Шарія», «Українська стратегія», ВО «Батьківщина», Українська морська партія Сергія Ківалова. У випадках «Європейської Солідарності», ВО «Батьківщина» та Українська морська партія Сергія Ківалова приймальні виконують свої функції і для обласних, і для міських осередків. В інших випадках функціонують осередки лише обласного рівня, відповідно і приймальні працюють при обласних осередках. 

Голова обласного осередку партії «Голос» повідомив про плани на відкриття приймальні після завершення карантинних обмежень (осередок партії було зареєстровано лише наприкінці лютого 2020 р.). 

Не працюють в обласному центрі приймальні політичних партій ВО «Свобода», Радикальна партія та «Опозиційного блоку». Відсутня в регіоні і приймальня політичної партії «Слуга народу», хоча функціонують приймальні народних депутатів, обраних від зазначеної політичної сили.  

Не вдалось встановити факт роботи в регіоні через відсутність контакту з боку політичних партій приймалень 4-х партій: «Опозиційна платформа – За життя», «Сила і Честь», Аграрна партія, «Довіряй Ділам».  

Три з п’яти партій, при яких функціонують громадські приймальні, «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина» та «Партія Шарія» працюють в будні за графіком традиційних робочих годин. Приймальня Українська морська партія Сергія Ківалова проводить прийом громадян також в будні, але лише до обіду. Приймальня партії «Українська стратегія» приймає громадян за попереднім записом. 

Практика надання на пільгових умовах приміщень політичним партіям, які представлені в обласній або міській радах, відсутня. Осередки партій самостійно організовують для роботи своїх приймалень відповідні приміщення.  

На час карантинних обмежень не організовано можливість дистанційного прийому громадян лише при осередках партії ВО «Батьківщина». Часто (понад 30-ть звернень на місяць) отримують у приймальнях «Європейської Солідарності», «Партії Шарія» та Українська морська партія Сергія Ківалова. Від 11 до 30 звернень отримують в приймальні «Української стратегії». Не отримували звернень у квітні в приймальні партії ВО «Батьківщина». При цьому в усіх випадках, окрім «Партії Шарія», в приймальнях також здійснюють прийом громадян депутати Одеської обласної або міської рад, у приймальні «БПП «Солідарність» прийом громадян також здійснює народний депутат, обраний у ВО 137 Одеської області, Олексій Гончаренко.  

Наявність приймальні та дистанційний прийом

Осередок партії

Наявність приймальні громадян

Дистанційний прийом на час карантину

Обласний осередок «Європейська Солідарність»

Так

Так

Міський осередок «Європейська Солідарність»

Так

Так

Обласний осередок «Партія Шарія»

Так

Так

Обласний осередок «Українська стратегія»

Так

Так

Обласний осередок ВО «Батьківщина»

Так

Ні

Міський осередок ВО «Батьківщина»

Так

Ні

Обласний осередок «Українська морська партія Сергія Ківалова»

Так

Так

Міський осередок «Українська морська партія Сергія Ківалова»

Так

Так

Обласний осередок партії «Голос»

Ні

 

Регіональний осередок «Опозиційний блок»

Ні

 

Обласний осередок ВО «Свобода»

Ні

 

Обласний осередок Радикальної партії О. Ляшка

Ні

 

Міський осередок Радикальної партії О. Ляшка

Ні

 

Обласний осередок партії «Довіряй Ділам»

Невідомо

 

Міський осередок парії «Довіряй Ділам»

Невідомо

 

Обласний осередок партії «Опозиційна платформа – За життя»

Невідомо

 

Міський осередок партії «Опозиційна платформа – За життя»

Невідомо

 

Обласний осередок партії «Сила і Честь»

Невідомо

 

Міський осередок партії «Сила і Честь»

Невідомо

 

Обласний осередок Аграрної партії України

Невідомо

 

Слуга народу

Осередок не створений

Інформаційна активність партій у соціальних мережах

Найпопулярніші соціальні мережі 

Найбільш популярною соціальною мережею для комунікації партій в області з громадськістю є Facebook. У цій соціальній мережі було ідентифіковано в цілому 72 джерела комунікації політичних партій, серед яких найчастіше обирають публічні сторінки Facebook, на яких розміщують повідомлення осередки політичних партій, народні депутати та місцеві політики, молодіжні організації партій, а також благодійні фонди політиків. 

Другим за популярністю серед партій Одеської області є Instagram, в якій ідентифіковано 14 акаунтів. Окрім того, було ідентифіковано 6 телеграм-каналів, які пов’язані з 4-ма партіями. Найменш популярним є використання Youtube-каналів: 4 канали пов’язані з 4-ма партіями. 

Представленість у соціальних мережах

Найбільшу кількість джерел комунікації з громадськістю в Одеській області має партія «Слуга народу». З партією в області пов’язано 10 сторінок, 1 група та 7 особистих акаунтів у Facebook, 9 акаунтів у Instagram та ще 3 телеграм-канали. Найбільша кількість сторінок цієї політичної сили пов’язана з народними депутатами, обраними в одномандатних округах Одеської області (8 політиків), яким і належить більшість сторінок та акаунтів в Facebook, Instagram та Телеграм.      

Другою за активністю в соціальних мережах в Одеському регіоні є партія Одеського міського голови «Довіряй Ділам» з 12-ма акаунтами в соціальних мережах. Зокрема, партія представлена 10-ма сторінками в Facebook, 2 з яких – це публічні сторінки партії, а також її неофіційного лідера Одеського міського голови Геннадія Труханова, а також ще 8 особистих акаунтів місцевих політиків партії, які активно просувають позиції партії. Окрім того, в партії є власний Youtube-канал, а в одного з представників партії, заступника міського голови Павла Вугельмана – телеграм-канал.

На третьому місці по кількості джерел інформування громадськості в соціальних мережах в Одеській області – партії «Європейська Солідарність» та ВО «Батьківщина», щодо яких було ідентифіковано по 11 акаунтів. Активність регіонального представництва ВО «Батьківщина» в регіоні зосереджена переважно на Facebook, де розміщено 10 акаунтів, більшість з яких є публічними сторінками осередків політичної партії. Також в обласного осередку партії є по акаунту в Youtube та в Instagram. Більшість акаунтів «Європейської Солідарності» також зосереджені в Facebook – 4 публічні сторінки, а також 4 особисті акаунти. Окрім того, акаунти в  Youtube, Instagram, а також телеграм-канал використовує народний депутат Олексій Гончаренко. 

Партія «Опозиційна платформа – За життя» присутня виключно в Facebook – 9 джерел інформації, з яких 4 публічні сторінки (партії та її лідерів), а 4 особисті акаунти та 1 група. 

8-м джерел інформування в соціальних мережах має одеська локальна партія – «Українська морська партія Сергія Ківалова». Більшість зосереджена в Facebook: 6, з яких 3 – це публічні сторінки партії та її лідерів, а також ще 3 персональні акаунти. Окрім того, у партії є акаунти Youtube та Instagram

З партією ВО «Свобода» в Одеській області пов’язано 4 сторінки Facebook (одна партійної організації та 3 особисті акаунти), а також по одному акаунту в Instagram та Youtube. 

По 3 джерела інформування в області мають партії «Голос» та «Партія Шарія». «Голос» має 2 публічні сторінки осередків партії, а також представлений персональним акаунтом регіонального лідера партії в Facebook. «Партія Шарія» має публічну сторінку Facebook, акаунт в Instagram та телеграм-канал. 

Нарешті, партія «Опозиційний блок» представлена в Facebook публічною сторінкою її регіонального осередку та персональною сторінкою голови регіонального осередку, а Радикальна партія має 1 публічну сторінку обласного осередку в Facebook.  

Партії в соціальних мережах 

Партія

Facebook

Instagram

YouTube

Telegram

Всього

«Слуга народу»

18

9

 

3

30

Довіряй Ділам

10

 

1

1

12

ВО «Батьківщина»

10

1

 

 

11

«Європейська Солідарність»

8

1

1

1

11

«Опозиційна платформа – За життя»

9

 

 

 

9

ВО «Свобода» 

4

1

1

 

6

«Голос»

3

 

 

 

3

«Партія Шарія»

1

1

 

1

3

«Опозиційний блок»

2

 

 

 

2

Радикальна партія Олега Ляшка

1

 

 

 

1

Українська морська партія Сергія Ківалова

6

1

1

 

8

Найпопулярніші джерела інформування громадськості в соціальних мережах. Політичні партії

Виключно серед обласних осередків, а також міських осередків обласного центру в Одеській області за розміром аудиторії 19 акаунтів або публічних сторінок станом на початок квітня 2020 р. мали більше 1 тис. підписників. Акаунти та сторінки представляють позиції партій «Слуга народу», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Довіряй Ділам», Українська морська партія Сергія Ківалова, ВО «Свобода» та «Партія Шарія». 

Найбільша кількість підписників у публічної сторінки Facebook «Слуга Народу - Команда Зеленського в Одесі» – більше 23 тис. користувачів. Більше 9,8 тис. користувачів нараховує публічна сторінка обласної організації ВО «Батьківщина» в Facebook «Одеська обласна партійна організація ВО «Батьківщина», а сторінка міської організації цієї ж партії в Facebook «Батьківщина Одеса» – нараховувала більше 9,5 тис. підписників. Більше 5 тис. членів нараховує група в Facebook «#ЗЕ! Команда Одесса», а також публічна сторінка обласного осередку «Європейської Солідарності» – «Європейська Солідарність - Одеська область».  

Найбільша кількість користувачів у Instagram підписана на акаунт Українська морська партія Сергея Кивалова – більше 2 тис., а найбільший телеграм-канал з 2,8 тис. користувачів називається «Партия Шария. Одесса». 

Популярність акаунтів у соціальних мережах. Політичні партії

Тип

Партія

Назва сторінки

Кількість підписників

Facebook-сторінка

Слуга народу

Слуга Народу - Команда Зеленського в Одесі

23 598

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Одеська обласна партійна організація ВО «Батьківщина»

9 891

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

7 558

Facebook-сторінка

Слуга народу

#ЗЕ! Команда Одесса.

5 668

Facebook-сторінка

Європейська Солідарність

Європейська Солідарність - Одеська область

5 483

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО «Свобода» I Одеса

3 670

Facebook-сторінка

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса

3 292

Facebook-сторінка

Опозиційна платформа – За життя

ОДЕЩИНА. ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ

3 041

Facebook-сторінка

Опозиційна платформа – За життя

Оппозиционная Платформа - За Жизнь. Одесса

3 041

Facebook-сторінка

Слуга народу

Зе Команда Приморский район

2 953

Telegram-канал

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса (канал)

2 880

Instagram

УМП Ківалова (Одеса)

УМП Сергея Кивалова

2 107

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Суворовська Районна Організація в м. Одеса

2 030

Facebook-група

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Одеська Спільнота ВО «Батьківщина»

1 941

Facebook-сторінка

Довіряй Ділам (Одеса)

Доверяй делам

1 870

Instagram

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса

1 371

Telegram-канал

Слуга народу

Слуга Народу — Зе!Одеса

1 107

Facebook-сторінка

Голос

Голос. Одеська область

727

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Малиновська районна у місті Одеса партійна організація ВО «Батьківщина»

611

Facebook-сторінка

Опозиційний блок

Оппозиционный Блок. Одесская область

534

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Київська Районна Організація в м. Одеса

501

Facebook-сторінка

УМП Ківалова (Одеса)

Украинская морская партия Сергея Кивалова

480

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Приморська районна у місті Одеса партійна організація ВО «Батьківщина»

413

YouTube-канал

УМП Ківалова (Одеса)

Украинская морская партия Сергея Кивалова

301

YouTube-канал

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО Свобода Одеса

250

Instagram

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

168

Instagram

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО «Свобода» Одеса

166

Facebook-сторінка

Радикальна партія Олега Ляшка

Одеська обласна організація «Радикальна партія Олега Ляшка»

162

YouTube-канал

Довіряй Ділам (Одеса)

Доверяй делам

53

Facebook-сторінка

Голос

Голос. Одеса

4

YouTube-канал

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

1

Найактивніші джерела інформування громадськості в соціальних мережах політичних партій

У період з середини березня до першої половини квітня 2020 р. найбільшу кількість повідомлень продукували саме Facebook-групи. За місяць у Facebook-групі «#ЗЕ! Команда Одесса» більше 1,5 тис. повідомлень. Переважна більшість повідомлень – це перепости інших повідомлень користувачів та публічних сторінок. У групі «ОДЕЩИНА. ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ» за місяць було розміщено більше 500 повідомлень, з яких унікальними постами користувачів спільноти було всього близько 100.  В групі «Одеська Спільнота ВО «Батьківщина» було розміщено близько 200 повідомлень, і близько половини з них були унікальними. 

Серед публічних сторінок політичних партій найактивнішими також були ВО «Батькіщина» та «Опозиційна платформа – За Життя». На сторінці Батьківщина Одеса було розміщено 157 повідомлень і всі були оригінальними повідомленнями сторінки, 105 повідомлень було розміщено на сторінці обласної організації партії «Одеська обласна партійна організація ВО «Батьківщина», з яких 80 були власними повідомленнями сторінки, а інші – переважно репостами повідомлень національної організації. На сторінці «Оппозиционная Платформа - За Жизнь. Одесса» за місяць було розміщено 105 повідомлень, 74 з яких були репостами, переважно лідерів політичної партії. Публічна сторінка обласної організації «Європейської Солідарності» також за місяць розмістила майже 100 повідомлень, близько половини з яких були власним контентом, а інша половина – репостами повідомлень переважно із загальнонаціональної сторінки партії або ж її лідера. 

У телеграм-каналі «Партия Шария». Одесса» за місяць було розміщено близько 50-ти повідомлень, більшість з яких були унікальним контентом. В Instagram Українська морська партія Сергія Ківалова за місяць було оприлюднено 53 повідомлення. 

Взагалі не продукували контенту за місяць, який досліджувався у Facebook, публічні сторінки «Оппозиционный Блок. Одесская область», «Приморська районна у місті Одеса партійна організація ВО «Батьківщина», «Одеська обласна організація Радикальна партія Олега Ляшка», «Голос. Одеса», Youtube-канали «Украинская морская партия Сергея Кивалова», «Доверяй делам», «Батьківщина Одеса», а також Instagram-акаунт «ВО «Свобода» Одеса».

Активність акаунтів у соціальних мережах. Політичні партії

Тип

Партія

Назва сторінки

Власні дописи/

місяць

Поширення/

місяць

Всього/

місяць

Facebook-група

Слуга народу

#ЗЕ! Команда Одесса.

209

1 390

1 599

Facebook-група

Опозиційна платформа – За життя

ОДЕЩИНА. ОПОЗИЦІЙНА ПЛАТФОРМА - ЗА ЖИТТЯ

101

405

506

Facebook-група

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Одеська Спільнота ВО «Батьківщина»

138

100

238

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

157

0

157

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Одеська обласна партійна організація ВО «Батьківщина»

80

25

105

Facebook-сторінка

Опозиційна платформа – За життя

Оппозиционная Платформа - За Жизнь. Одесса

31

74

105

Facebook-сторінка

Європейська Солідарність

Європейська Солідарність - Одеська область

43

55

98

Telegram-канал

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса (канал)

42

12

54

Instagram 

УМП Ківалова (Одеса)

УМП Сергея Кивалова

53

0

53

Facebook-сторінка

УМП Ківалова (Одеса)

Украинская морская партия Сергея Кивалова

47

1

48

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Суворовська Районна Організація в м. Одеса

10

28

38

Facebook-сторінка

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса

32

0

32

Facebook-сторінка

Довіряй Ділам (Одеса)

Доверяй делам

20

11

31

Instagram

Партія Шарія

Партия Шария. Одесса

29

0

29

Facebook-сторінка

Голос

Голос. Одеська область

29

0

29

Facebook-сторінка

Слуга народу

Зе Команда Приморский район

5

22

27

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО «Свобода» I Одеса

8

0

8

Telegram-канал

Слуга народу

Слуга Народу — Зе!Одеса

1

7

8

YouTube-канал

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО Свобода Одеса

7

0

7

Instagram

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

7

0

7

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Київська Районна Організація в м. Одеса

2

2

4

Facebook-сторінка

Слуга народу

Слуга Народу - Команда Зеленського в Одесі

1

0

1

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Малиновська районна у місті Одеса партійна організація ВО «Батьківщина»

1

0

1

Facebook-сторінка

Опозиційний блок

Оппозиционный Блок. Одесская область

0

0

0

Facebook-сторінка

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Приморська районна у місті Одеса партійна організація ВО «Батьківщина»

0

0

0

YouTube-канал

УМП Ківалова (Одеса)

Украинская морская партия Сергея Кивалова

0

0

0

Instagram

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

ВО «Свобода» Одеса

0

0

0

Facebook-сторінка

Радикальна партія Олега Ляшка

Одеська обласна організація «Радикальна партія Олега Ляшка»

0

0

0

YouTube-канал

Довіряй Ділам (Одеса)

Доверяй делам

0

0

0

Facebook-сторінка

Голос

Голос. Одеса

0

0

0

YouTube-канал

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Батьківщина Одеса

0

0

0

Найпопулярніші джерела інформування громадськості в соціальних мережах. Політики

Регіональні політики – народні депутати, обрані в одномандатних округах Одещини, а також регіональні лідери політичних партій, мають суттєво більші аудиторії поширення інформації, в порівнянні з регіональними акаунтами своїх політичних партій. 

Найбільшу кількість підписників має Youtube-канал мажоритарника-самовисуванця, який увійшов до фракції «Європейської Солідарності» у Верховній Раді Олексія Гончаренка: «Алексей Гончаренко» − 13,5 тис. станом на початок квітня 2020 р. Окрім того, особистий акаунт Facebook політика «Олексій Гончаренко» налічує більше 72 тис. підписників. Третьою за кількістю підписників в області є публічна сторінка в Facebook лідера одеської партії «Довіряй Ділам» під назвою «Геннадий Труханов» − більше 37,4 тис. підписників. 

Більше 20 тис. користувачів підписані на Instagram-акаунти мажоритарників з округів міста Одеси, які передавлять партію «Слуга народу», Олексія Леонова та Артема Дмитрука. Більше 19 тис. підписано на Instagram Олексія Гончаренка, ще близько 16 тис. на його ж телеграм-канал. 

Закриває 10-ку лідерів Facebook голови Одеської міської організації партії «Опозиційна платформа – За життя» та народного депутата, обраного за списками цієї з політичної партії – Миколи Скоріка. На акаунт політика на початок квітня 2020 р. було підписано більше 10,8 тис. користувачів. 

Від 5-ти до 4-х тисяч користувачів було підписано на наступні сторінки або аканути в Facebook в низхідному порядку: Команда Гончаренко («Європейська Солідарність», сторінка), Sergey Kivalov (Українська морська партія Сергія Ківалова, особистий), Сергей Веселов (ВО «Батьківщина», особистий акаунт), Павло Кириленко (ВО «Свобода», особистий акаунт), «Пресс-служба Николая Скорика» («Опозиційна платформа – За життя», сторінка), Svetlana Osaulenko (Українська морська партія Сергія Ківалова, особистий акаунт), Валентина Шульц («Європейська Солідарність», особистий акаунт). 

Від 1 тис. до 3,5 тис. підписників мають сторінки або особисті акаунти в Facebook:

  • мажоритарників від «Слуги народу» Олексія Леонова (сторінка), Ігоря Васильковського (сторінка та особистий акаунт), Артема Дмитрука (сторінка), Сергія Колебошина (сторінка та особистий акаунт) Олександра Горенюка (сторінка та особистий акаунт), Степана Чернявського (особистий акаунт та сторінка), Олександра Ткаченка (особистий акаунт та сторінка);
  • лідера партії «Довіряй Ділам» Геннадія Труханова (особистий акаунт) та голови міського осередку цієї ж партії Олега Етнаровича (особистий акаунт); 
  • голови обласного осередку ВО «Батьківщина» Олега Радковського (особистий акаунт);
  • голови обласного осередку партії «Голос» Миколи Вікнянського (особистий акаунт);  
  • голови міського осередку партії Українська морська партія Сергія Ківалова Світлани Осауленко (сторінка).

Від 1 тис. до 2 тис. користувачів підписано на Instagram-акаунти народних депутатів-мажоритарників від «Слуги народу» Сергія Колебошина, Олександра Горенюка та Ігоря Васильковського. 

Популярність акаунтів у соціальних мережах. Політики

Тип

Політик

Партія

Назва 

Кількість підписників

YouTube-канал

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Алексей Гончаренко

135 000

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Олексій Гончаренко

72 282

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Геннадий Труханов

37 647

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Артем Дмитрук

24 396

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олексій Леонов

20 203

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Олексій Гончаренко

19 356

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

"Європейська Солідарність"

ГОНЧАРЕНКО

16 319

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Опозиційна платформа – За життя

Николай Скорик

10 883

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Команда Гончаренко

5 323

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Sergey Kivalov

4 998

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Сергей Веселов

4 954

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Павло Кириленко

4 951

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

Опозиційна платформа – За життя

Пресс-служба Николая Скорика

4 513

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Svetlana Osaulenko

4 414

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Європейська Солідарність

Валентина Шульц

4 191

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олексій Леонов - Одеса - Громадська мерія

3 480

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Ігор Васильковський - Округ 139

3 453

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Геннадий Труханов

2 915

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Олег Радковський

2 671

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Голос

Viknianskiy Nikolay

2 538

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга народу - Артем Дмитрук - Округ 133

2 482

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Олег Этнарович

2 173

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Олександр Горенюк - Суворовський район

1 895

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Сергій Колебошин

1 878

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Oleksandr Goreniuk

1 692

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Степан Чернявский

1 525

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Чернявський Степан - Округ 138

1 508

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Александр Ткаченко

1 500

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Игорь Васильковский

1 475

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Олександр Ткаченко - Округ 141

1 167

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Ігор Васильковський

1 109

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Goreniuk Oleksandr

1 043

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Светлана Осауленко

1 008

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Колєв Олег - Округ 134

509

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олександр Ткаченко

490

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Степан Чернявський

446

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Олег Брындак

296

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Игорь Васильковский

195

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Горенюк. 136 ОКРУГ

169

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олег Колєв

43

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Alexey Leonov

 

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олег Колев

 

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Артем Дмитрук

 

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Sergiy Soltasiuk

 

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Опозиційний блок

Stankov Vladyslav

 

Найактивніші джерела інформування громадськості в соціальних мережах. Політики

Якщо відштовхуватись від кількості повідомлень, які оприлюднюються в соціальних мережах політиків, найбільшу кількість продукує мажоритарник, представник партії «Європейська Солідарність» Олексій Гончаренко. За місяць, який був охоплений дослідженням, політик оприлюднив 313 повідомлень у своєму телеграм-каналі, з яких 295 були власними повідомленнями, і ще 18 – репостами інших політиків або ЗМІ. У власному акаунті Facebook політик за досіджуваний період оприлюднив 199 повідомлень, з яких більшість також була власними коментарями та повідомленнями. До трійки лідерів по кількості повідомлень також входить публічна сторінка нардепа та голови міського осередку «Опозиційної платформи – За життя» Миколи Скорика з 70 повідомленнями за місяць, з яких переважна більшість (58) також є власними повідомленнями та коментарями політика. 

Від 40 повідомлень на місяць було оприлюднено в Facebook народного депутата Олега Колєва (Слуга народу, публічна сторінка), лідерки міського осередку партії Світлани Осауленко (Українська морська партія Сергія Ківалова, особистий акаунт), народного депутата Миколи Скорика («Опозиційна платформа – За життя», особистий акаунт), народного депутата Олексія Леонова (особистий акаунт), Олексія Гончаренка («Європейська Солідарність», особистий акаунт). У згаданих випадках, окрім особистого акаунту Олексія Леонова, особисті повідомлення політиків переважали над репостами інших повідомлень. В особистому акаунті Олексія Леонова кількість особистих повідомлень та репостів розділилась приблизно порівну. 

Також більше 40 повідомлень оприлюднено на Youtube-каналі та в Instagram народного депутата Олексія Гончаренка. В обох випадках контент виключно власний, без репостів повідомлень. 

За місяць, який досліджувався, при кількості підписників, яка перевищує 1 тис., жодного повідомлення не було оприлюднено на сторінках Facebook народних депутатів-мажоритарників від партії «Слуга народу» Олександра Ткаченка (особистий акаунт), Ігоря Васильковського (сторінка), а також в Instagram цього ж політика. 

Активність акаунтів у соціальних мережах. Політики

Тип

Політик

Партія

Назва 

Власних дописів/

місяць

Поширень/

місяць

Всього дописів/

місяць

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

ГОНЧАРЕНКО

295

18

313

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Олексій Гончаренко

166

33

199

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

Опозиційна платформа – За життя

Пресс-служба Николая Скорика

58

12

70

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Колєв Олег - Округ 134

53

11

64

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Svetlana Osaulenko

51

12

63

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Опозиційна платформа – За життя

Николай Скорик

42

10

52

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Олексій Гончаренко

44

0

44

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Alexey Leonov

21

22

43

YouTube-канал

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Алексей Гончаренко

41

0

41

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Олександр Ткаченко - Округ 141

34

6

40

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Голос

Viknianskiy Nikolay

6

32

38

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Sergey Kivalov

34

0

34

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

УМП Ківалова (Одеса)

Светлана Осауленко

34

0

34

Facebook-сторінка

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Геннадий Труханов

30

1

31

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Європейська Солідарність

Команда Гончаренко

24

5

29

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Європейська Солідарність

Валентина Шульц

28

0

28

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олексій Леонов - Одеса - Громадська мерія

24

4

28

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Олександр Горенюк - Суворовський район

24

0

24

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олексій Леонов

23

0

23

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Геннадий Труханов

15

5

20

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Чернявський Степан - Округ 138

9

6

15

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Артем Дмитрук

14

0

14

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга народу - Артем Дмитрук - Округ 133

14

0

14

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олег Колев

8

6

14

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Сергей Веселов

10

2

12

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Павло Кириленко

7

3

10

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Артем Дмитрук

9

1

10

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Олег Этнарович

6

3

9

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Степан Чернявский

7

1

8

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Олег Радковський

4

3

7

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Goreniuk Oleksandr

7

0

7

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Степан Чернявський

7

0

7

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олег Колєв

6

0

6

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Сергій Колебошин

3

0

3

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Oleksandr Goreniuk

2

0

2

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Sergiy Soltasiuk

1

1

2

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Александр Ткаченко

0

1

1

Facebook-акаунт

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Игорь Васильковский

1

0

1

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Довіряй Ділам (Одеса)

Олег Брындак

1

0

1

Facebook-акаунт

Голова партії (місто/область)

Опозиційний блок

Stankov Vladyslav

1

0

1

Facebook-сторінка

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Слуга Народу - Ігор Васильковський - Округ 139

0

0

0

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Ігор Васильковський

0

0

0

Instagram

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Олександр Ткаченко

0

0

0

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Игорь Васильковский

0

0

0

Telegram-канал

Нардеп-мажоритарник

Слуга народу

Горенюк. 136 ОКРУГ

0

0

0

 

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.