У зв’язку наближенням місцевих виборів, що мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Київській області. У фокусі дослідження опинилися партійні осередки партій, які мають власні фракції в Київській обласній раді, а також набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, здійснено аналіз того, як працюють приймальні партій в умовах карантину та чи відповідають дані ЄДР щодо керівників партійних організацій та адреси партій фактичним даним. Ця інформація покликана допомогти краще розуміти, в якому стані знаходяться партії, що отримали підтримку виборців на попередніх виборах, напередодні чергових місцевих виборів.

Резюме

У більшості партій дані стосовно керівників обласних партійних організацій та місцевого осередку партії в місті Біла Церква збігаються з тими, що містяться в ЄДР. Однак можливі винятки, коли партія проводила певні зміни, які ще не відображені в реєстрі. Крім того, в реєстрі відсутня інформація про осередки Радикальної партії Олега Ляшка та «Партії Шарія».

З усіх партій, котрі було взято до дослідження, поспілкуватись особисто шляхом телефонної розмови вдалось лише з трьома, саме тому під питанням є робота приймалень під час карантину, оскільки можливою причиною відсутності комунікації є саме введені державою обмеження. Ті ж представники політичних сил, з якими вдалось поговорити, підтверджують, що їх осередки практикують телефонний прийом, однак кількість звернень від громадян є низькою.

Серед соціальних мереж найбільш популярною для комунікації з виборцями серед політичних партій Київщини є Facebook. Меншою мірою Instagram, Telegram та YouTube.

У соціальній мережі Facebook активно працюють 7 партій: «Європейська Солідарність», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина», ВО «Свобода», «УКРОП» та «Слуга народу», остання зосереджена на поширенні інформації через сторінки народних депутатів, у той час як решта використовують спеціально створені регіональні сторінки. 

Про методи дослідження

Для даного дослідження було сформовано базу контактів серед політичних партій, котрі мають представництво в Київській обласній раді та в міській раді міста Біла Церква, оскільки останнє є найбільшим містом області і може бути співмірним за економічними та політичними показниками з обласними центрами інших регіонів. Адже, незважаючи на те, що обласним центром області є місто Київ, адміністративно воно не входить до складу області. Цей факт також слід враховувати для розуміння того, що частина осередків політичних партій може бути представлена в столиці, однак орієнтуватись в своїй діяльності й на регіон. Таким чином, до дослідження потрапили наступні політичні партії:

  • «Слуга народу»;
  • «Опозиційна платформа – За життя»;
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;
  • «Європейська Солідарність»;
  • «Голос»;
  • Радикальна партія Олега Ляшка;
  • «Сила і Честь»;
  • «Опозиційний блок»;
  • «Українська стратегія Гройсмана»;
  • «Партія Шарія»;
  • Всеукраїнське об’єднання «Свобода»;
  • Аграрна партія України;
  • «Партія економічного відродження України»;
  • «УКРОП»;
  • «Наш Край»;
  • Об’єднання «Самопоміч».

Збір даних для дослідження передбачав пряму розмову з представниками партійних осередків, однак наразі контакт вдалось встановити лише з 3 політичними силами (для контактування використовувались наступні методи: телефонні дзвінки, листи на електронну пошту, повідомлення через меседжери), тому дані стосовно решти партій збирались шляхом моніторингу їх регіональних сайтів та/або сторінок у соціальних мережах. 

На підготовчому етапі з переліку 16 партій було виключено 4: 

  1. «Слуга народу» – серед наявних в інтернеті контактів вдалось зв’язатись за номером кол-центру з регіонального сайту, однак там повідомили, що партія наразі немає офіційно зареєстрованого обласного осередку.
  2. «Сила і Честь» – згідно з даними реєстрів діяльність осередків як юридичних осіб припинено в лютому 2019 року, приблизно тим же часом датуються і останні дописи на регіональній сторінці партії в соціальній мережі Facebook, інших даних по діяльності партії в регіоні знайти не вдалось.
  3. «Українська стратегія Гройсмана» – інформація про осередки даної партії відсутня в єдиному державному реєстрі, крім того, партія не має окремих регіональних сайтів та сторінок в соціальних мережах.
  4. «Партія економічного відродження України» – потрапила до дослідження, оскільки має представництво в Білоцерківській міській раді, однак відсутня інформація про приймальні саме партії, а не окремих її депутатів.

Серед 12 партій, котрі лишились, особисте опитування вдалось здійснити з представниками 3: «Свобода», «УКРОП» та «Партія Шарія». Наразі невідомо, чи складність контактування з політичними силами обумовлена пандемією COVID-19 та карантинними заходами, чи це є нормою в межах регіону.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ, робота офісів / приймалень в умовах карантину

Актуальність даних з ЄДР

Станом на 1 квітня 2020 року в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань містилась інформація про осередки 10 політичних партій, котрі потрапили до дослідження. В реєстрі відсутня інформація про Радикальну партію Олега Ляшка та про «Партію Шарія». При цьому обидві партії мають згадки про регіональні представництва в Київській області на своїх сайтах. Однак наразі немає змоги підтвердити актуальність контактних даних, зазначених на сайті Радикальної партії Олега Ляшка, оскільки під час дослідження не вдалось зв’язатись з представником партії ані телефоном, ані через електронну пошту. При цьому слід звернути увагу на той факт, що останні регіональні новини на сайті, котрі стосуються Київщини, датуються січнем 2019 року. В той же час сайт «Партії Шарія» містить актуальні для Київської області контактні дані.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Водночас потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена у переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Серед 10 партій, котрі лишились, актуальність даних, вказаних в Державному реєстрі, вдалось підтвердити в 6: 

  • «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – дані реєстру збігаються з тими, що вказані на регіональному сайті партії.
  • «Європейська Солідарність» – дані реєстру збігаються з тими, що вказані на регіональному сайті партії, при цьому відомості про голову обласного осередку не винесені на окрему сторінку, однак їх можна знайти в актуальних новинах.
  • «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – дані реєстру підтверджені представником партії в телефонній розмові.
  • «Аграрна партія України» – дані про голову осередку, вказані в реєстрі, збігаються з тими, що вказані на центральному сайті партії, інформація про юридичну адресу обласного осередку збігається з даними реєстру і вказана на регіональному сайті партії, однак фізична адреса є відмінною і збігається з адресою центральної приймальні партії, котра розташована в місті Києві.
  • «УКРОП» – дані реєстру підтверджені представником партії в телефонній розмові, однак вони не збігаються стосовно Білоцерківського міського осередку, що пов’язано з нещодавніми замінами в партійній структурі, котрі ще не відображені в реєстрі.
  • «Голос» – в реєстрі відсутні контактні дані, однак відповідність даних тим, що вказані в реєстрі, вдалось підтвердити за допомогою електронної пошти. 

Стосовно решти 4 партій інформацію, вказану в реєстрі, підтвердити не вдалось:

  • «Опозиційна платформа – За життя» – контактні телефони, вказані в реєстрі, не відповідають, сторінка регіональних представництв на сайті партії знаходиться «в розробці».
  • «Опозиційний блок» – дані реєстру не співпадають з даними, вказаними на сайті, оскільки серед переліку представництв Київська область відсутня, в той же час контакт з партією можливий лише через форму зворотного зв’язку на сайті, оскільки адреса електронної пошти, що вказана на сайті, є недійсною.
  • «Наш край» – у реєстрі відсутні контактні дані, на сайті партії серед контактів відсутня інформація про обласний осередок.
  • Об’єднання «Самопоміч» – дані реєстру не збігаються з тими, що вказані на регіональному та національному сайтах партії.

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

*Зазначимо, що до кожної партії з переліку вище, було надіслано електронний лист та/або повідомлення в соціальній мережі Facebook з проханням пройти відповідне опитування для актуалізації даних, котрі потрібні для дослідження, однак станом на 13.05.2020 відповіді від них відсутні. Якщо ж ці відповіді надійдуть, вказані вище дані будуть оновлені.

Робота партійних офісів/приймалень в умовах карантину

Представники тих політичних партій, з котрими ми мали змогу поспілкуватись особисто, підтвердили, що під час карантину приймальні не ведуть своєї діяльності в традиційному розумінні у зв’язку з протиепідемічними обмежувальними заходами. У той же час всі представники партій в розмові зазначали наявність звернень від громадян шляхом телефону, однак кількість подібних дзвінків є не високою і протягом квітня 2020 року не перевищувала 10 звернень.

Що ж до решти політичних партій, то, як зазначалось вище, з ними не вдалось провести опитування, а отже наразі є брак даних для того, щоб робити висновки про їх формат роботи. Хоча цілком логічним буде припущення про те, що приймальні партійних осередків не працювали під час карантинних обмежень, але не відомо, чи ситуація зміниться після їх пом’якшення. 

Інформаційна активність у соціальних мережах

В той час як фізичну активність осередків політичних партій в Київській області наразі обмежено, їх діяльність в соціальних мережах є дещо іншою. До активного використання соціальних мереж та інших технічних засобів як то Youtube-канали, телеграм-чати чи регіональні вебсайти, політичні партії вдаються вже понад 5 років, тобто не менш як з чергових місцевих виборів 2015 року. В окремих випадках мова йде про створення контенту, розрахованого виключно на виборчий період, в інших же можна спостерігати постійно генерований контент, котрий може наштовхувати на певні висновки про сталість партійних структур в регіоні. Як і в попередньому розділі, в цьому до уваги брались дані, що поширюються або на весь регіон, або на місто Біла Церква. Всього в соціальних мережах нам вдалось знайти представництва 14 політичних партій, серед зазначених в першому розділі даного дослідження відсутні лише «Українська стратегія Гройсмана» та «Партія економічного відродження України». Крім того, як і в першому розділі, не бралися до уваги дані стосовно партії «Сила і Честь», активність котрої в соціальних мережах не помічена, тож остаточний список партій, стосовно яких йдеться у  даному розділі, дослідження виглядає наступним чином:

  • «Слуга народу»;
  • «Опозиційна платформа – За життя»;
  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»;
  • «Європейська Солідарність»;
  • «Голос»;
  • Радикальна партія Олега Ляшка;
  •  «Опозиційний блок»;
  • Всеукраїнське об’єднання «Свобода»;
  • «Аграрна партія України»;
  •  «УКРОП»;
  • «Наш край»;
  • Об’єднання «Самопоміч»;
  • «Партія Шарія».

Найпопулярніші соціальні мережі

Найпопулярнішою соціальною платформою серед політичних партій Київщини є мережа Facebook, тут представлено 12 партій з тих, що потрапили до дослідження, тобто всі, крім «Партії Шарія», активність останньої нам вдалось відстежити лише в Telegram-каналах та чатах. Всього в Facebook ми знайшли більше 40 сторінок та публічних акаунтів, котрі тим чи іншим чином пов’язані з політичними партіями, здебільшого це регіональні сторінки політичних сил, однак бувають і винятки, як, наприклад, сторінки депутатів-мажоритарників від партії «Слуга народу». 

Другою за популярністю серед політичних партій Київщини є соціальна платформа Youtube, тут ми знайшли 10 каналів, пов’язаних з політичними партіями або окремими політиками. Крім того, 7 сторінок політичних сил зафіксовано в мережі Instagram та 6 каналів у Telegram.

Найбільш активно представлені в соціальних мережах

Найбільшу кількість сторінок в соціальних мережах в Київській області має партія «Слуга народу». З цією політичною силою у всіх взятих до уваги соціальних медіа ми нарахували 21 пов’язану сторінку. Однак серед них є лише 2 регіонального спрямування, при цьому сторінка, що спрямована на всю область, є лише дотичною до партії і представляє громадську спілку, а сторінка, спрямована на місто Біла Церква, мала останній допис 17 березня 2020 року. Натомість у соціальних мережах представлені всі народні депутати партії, обрані в одномандатних округах Київщини. Кожен з депутатів має публічну сторінку в Facebook та Instagram-аккаунт, інколи ще й Youtube та/або Telegram канали. Так, у всіх соціальних мережах представлений народний депутат Олександр Дубінський, щоправда, його рівень активності в мережі був високим ще до того, як він приєднався до партії «Слуга народу». Пан Дубінський є й лідером серед своїх співпартійців на Київщині за кількістю створюваного ним контенту. 

Другою політичною партією за цим показником є «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». З цією політичною силою пов’язано щонайменше 12 сторінок в соціальних мережах на Київщині. Так, партія має Facebook та Instagram сторінки обласного рівня та сторінки окремих місцевих організацій. Важливо зазначити, що при врахуванні всіх місцевих сторінок регіону, партія може зайняти перше місце за даним показником, наприклад Біла Церква, Бровари, і т. д.  Крім того, партія має окремі Facebook та Instagram сторінки свого молодіжного осередку, щоправда, нового контенту вони не продукують з грудня 2019 року. В той же час активними є сторінки народного депутата, очільника обласного осередку партії Костянтина Бондарєва, котрий має публічну сторінку в Facebook та Youtube-канал. Між тим Youtube-канал має і обласна організація партії. Слід відзначити, що більшість сторінок партії в соціальних мережах є активними і періодично створюють регіональний контент.

Наступною за представленістю в соціальних мережах слід виділити партію «Опозиційна платформа – За життя», котра має 5 сторінок в соціальних мережах, серед яких дві сторінки регіонального спрямування в мережі Facebook і жодної спрямованої окремо на Білу Церкву. Крім того, партія має публічну групу на Facebook. Також активними є публічна Facebook-сторінка та Youtube-канал народного депутата України Олександра Качного, котрий згідно з даними Державного реєстру є очільником обласного осередку партії. В цілому всі наявні сторінки в соціальних мережах періодично продукують новий контент.

Так само 5 сторінок в соціальних мережах має і Всеукраїнське об’єднання «Свобода», щоправда, безпосередньо партії стосуються тільки 3 з них, регіональна та міська сторінки партії на Facebook та Youtube-канал спрямовані на місто Біла Церква, але на останньому новий контент з’являвся 9 місяців тому. Ще 2 сторінки стосуються не самої партії, а ВГО «Сокіл» – молодіжної організації, наближеної до партії, в дописах котрої періодично є згадки партії «Свобода». Дана організація так само має дві сторінки, котрі активно наповнюються, регіонального та місцевого спрямування.

4 сторінки в соціальних мережах має партія «Голос», всі вони обласного спрямування, а саме: Facebook-група та Facebook-сторінка партії, Instagram-акаунт та Telegram-канал. При цьому відсутня активність спостерігається лише на Instagram-акаунті, решта ж має постійне наповнення актуальними для регіону новинами або висвітлює парламентську діяльність партії.

«Європейська Солідарність» має 2 активні Facebook-сторінки обласного та міського спрямування, та 1 сторінку міста Біла Церква, дописи в котрій з’являються максимум кілька разів на місяць, при цьому вказана сторінка містить застарілу символіку партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Активності партій в інших соціальних мережах наразі не спостерігається.

Аграрна партія України на Київщині представлена виключно в мережі Facebook, де має 1 акаунт партії в місті Біла Цекрва, 1 регіональну сторінку та 2 сторінки міста Біла Церква, однак всі вказані сторінки не продукують нового контенту приблизно з середини 2019 року.

Також не активними є Facebook-сторінки Радикальної партії Олега Ляшка, дана політична сила має, крім регіональної та міської сторінок, ще й сторінку партійного ЗМІ «Радикальна Київщина», втім всі вони востаннє мали дописи наприкінці 2019 року, а у випадку регіональної сторінки партії – 20 січня 2020 року, при цьому мова йде не про унікальний контент, а про репост допису Олега Ляшка. З тих пір нові дописи на сторінках не з’являються.

Київську обласну та Білоцерківську міську сторінки має політична партія «Об’єднання «Самопоміч», втім їх не можна назвати активними, новий контент на цих сторінках з’являвся в липні 2019 року, щоправда, Білоцерківська міська сторінка з тих пір мала 1 допис, датований 14 квітня 2020 року, де розповідається про діяльність фракції партії в місцевій раді.

На відміну від більшості політичних партій, що діють в регіоні, «Партія Шарія» представлена виключно в Telegram, де має власний канал та окремий чат. Обидва способи комунікації спрямовані на весь регіон і постійно оновлюються.

«УКРОП», «Опозиційний блок» та «Наш край» мають лише по 1 сторінці в соціальній мережі Facebook, всі сторінки обласного спрямування, однак найбільш активною серед них є сторінка «УКРОПу» де новий контент публікувався до березня 2020 року. Сторінки ж «Опозиційного блоку» та «Нашого краю» мають останні дописи, датовані листопадом та березнем 2019 року відповідно.

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

«Слуга народу»

Область

10

4

2

4

Місто

1

0

0

0

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

Область

4

2

1

3

Місто

1

0

0

1

«Опозиційна платформа – За життя»

Область

4

0

0

1

Місто

0

0

0

0

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

Область

2

0

0

0

Місто

2

0

0

1

«Голос»

Область

2

1

1

0

Місто

0

0

0

0

«Європейська Солідарність»

Область

1

0

0

0

Місто

2

0

0

0

Аграрна партія України

Область

1

0

0

0

Місто

3

0

0

0

Радикальна партія Олега Ляшка

Область

2

0

0

0

Місто

1

0

0

0

Об’єднання «Самопоміч»

Область

1

0

0

0

Місто

1

0

0

0

«Партія Шарія»

Область

0

0

2

0

Місто

0

0

0

0

«УКРОП»

Область

1

0

0

0

Місто

0

0

0

0

«Опозиційний блок»

Область

1

0

0

0

Місто

0

0

0

0

«Наш край»

Область

1

0

0

0

Місто

0

0

0

0

Загалом

Область

31

7

6

8

Місто

11

0

0

2

Найпопулярніші та найбільш активні сторінки 

Ми проаналізували кожну зі сторінок на предмет генерування власного контенту та поширених дописів за період з березня по квітень 2020 року.  Якщо брати до аналізу виключно Facebook-сторінки політичних партій обласного спрямування, то помітну активність проявляють лише сторінки 6 політсил. 

На першому місці за кількістю як власних дописів, так і поширень є сторінка партії «Європейська Солідарність», у вказаний період дослідження було розміщено 192 власні дописи та 130 репостів. 

Другою за кількістю власного контенту є одна зі сторінок партії «Опозиційна платформа – За життя» – сторінка має 125 власних дописів та 104 репости.

На третьому місці є сторінка політичної партії «Голос». Там в період дослідження було зафіксовано 70 власних дописів та 11 репостів.

Четвертою з 42 власними дописами та 15 репостами є регіональна сторінка Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»

П’ятою, маючи 8 власних дописів та 7 репостів, є сторінка політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Свобода», при цьому на момент написання звіту фіксується певне зростання активності дописів на вказаній сторінці.

Сторінка партії «УКРОП» в період дослідження не має репостів, натомість має 3 власні дописи.

Решта політичних партій або не має регіональних сторінок («Слуга Народу», «Партія Шарія»), або не проявляє помітної активності в своїх аккаунтах.

Якщо говорити про тематику дописів, то слід зазначити, що у всіх партій вона рівною мірою стосується як національних новин партії та її діяльності, так і регіональних новин, спрямованих на Київську область.

У випадку ранжування партійних сторінок за кількість їх вподобань, перша трійка виглядає наступним чином:

  1. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 7 249 вподобань сторінки
  2. «Європейська Солідарність» – 6 252 вподобання сторінки
  3. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 3 803 вподобання сторінки

Загалом же зведена інформація про популярність та активність сторінок політичних партій представлена в таблиці нижче.

Найпопулярніші та найактивніші сторінки політичних партій Київщини в соціальній мережі Facebook

Назва партії

Рівень

Соцмережа

Кількість дописів за період з березня по квітень 2020 року

Кількість поширень за період з березня по квітень 2020 року

Кількість вподобань

1

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»

область

Facebook

42

15

7 249

2

«Європейська Солідарність»

область

Facebook

192

130

6 252

3

Всеукраїнське об’єднання «Свобода»

область

Facebook

8

7

3 803

4

Аграрна партія України

область

Facebook

0

0

1 481

5

Об’єднання «Самопоміч»

область

Facebook

0

0

1 344

6

«Опозиційний блок»

область

Facebook

0

0

1 328

7

«Опозиційна платформа – За життя»

область

Facebook

0

13

1 296

Facebook

125

104

513

8

«УКРОП»

область

Facebook

3

0

886

9

Радикальна партія Олега Ляшка

область

Facebook

0

0

746

10

«Голос»

область

Facebook

70

11

293

11

«Наш край»

область

Facebook

0

0

171

*Незважаючи на відсутність в даному переліку партії «Слуга народу», слід зазначити, що її партійці є доволі активними в соціальних мережах, однак інформація поширюється в першу чергу через сторінки народних депутатів, обраних в одномандатних виборчих округах Київщини.

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.