У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Львівській області. У фокусі дослідження опинилися осередки партій, які мають власні фракції в Львівській обласній та міській радах та (або) набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, чи працюють приймальні партій в умовах карантину, чи є у них діючі офіси та чи їх адреси відповідають офіційний реєстрації партій як юридичних осіб. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні сили підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками проведеного дослідження на предмет спроможності осередків політичних партій було встановлено, що 12 з 18 промоніторених партій у Львівській області мають юридично зареєстровані й фактично діючі обласні та міські осередки. Вдалося підтвердити діяльність на Львівщині осередків партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Голос», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Радикальна партія Олега Ляшка, Народний Рух України, Українська Галицька Партія і «Опозиційний блок». У випадку інших шести місцевих осередків партій не вдалося знайти підтвердження їхньої реєстрації («Слуга народу», «Українська стратегія Гройсмана», «Партія Шарія») або фактичної діяльності («Сила і Честь», Аграрна партія України, «Опозиційна платформа – За життя»).

Під час моніторингу вдалося підтвердити наявність у Львові 20 партійних осередків. Усі 12 політичних партій мають на Львівщині обласні партійні організації, а 8 з них також мають міські партійні осередки. У переважної більшості дані щодо керівників обласних і міських партійних організацій, які містяться в базі ЄДР, співпадають з фактичним керівництвом партійних осередків.

18 з 20 партійних осередків мають громадські приймальні, які орендують приміщення на загальній основі й лише в поодиноких з них офіс знаходиться у приватній власності. У переважної більшості партійних осередків фактична адреса громадської приймальні є відмінною від юридичної адреси партійних організацій. Обласний та міський осередки ВО «Батьківщина» і «Об’єднання «Самопоміч» мають окремі офіси, тоді як у ВО «Свобода», «Громадянської позиції», «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадського руху «Народний контроль», Народного Руху України,  Української Галицької Партії вони знаходяться в одному приміщенні.

11 громадських приймалень до карантину працювали регулярно на щоденній основі за звичним робочим графіком. В окремі визначені дні (зазвичай двічі на тиждень) або за попереднім записом працювали приймальні партії «Громадянська позиція», Народний Рух України, «Об’єднання «Самопоміч» і міського осередку ВО «Свобода». Зазвичай за організацію прийому громадян відповідальний працівник приймальні, який здійснює запис, займається кореспонденцією і відповідями на звернення громадян. Крім цього, місцеві партійні організації, які мають фракції у місцевих органах самоврядування, час від часу координують роботу своїх громадських приймалень з фракційними приймальнями.

У результаті моніторингу інформаційної активності партійних осередків у соціальних мережах було виявлено сумарно 110 профілів (акаунтів) однойменних або подібними за назвою місцевих осередків 13 політичних партій. Найбільш активну інформаційну роботу в нових медіа на Львівщині ведуть партійні осередки «Європейської Солідарності» (22 акаунти). Дещо менш активні осередки ВО «Батьківщина» (14), «Слуга народу» (13), ВО «Свобода» (12), «Об’єднання «Самопоміч» (12), «Голос» (10) і Українська Галицька Партія (8). Сумарне охоплення аудиторії усіх сторінок львівських партійних осередків становить близько 1,8 млн користувачів Facebook, YouTube, Telegram і Instagram, з яких протягом березня 2020 р. було сумарно зроблено близько 7 800 повідомлень (постів).

Осередки політичних партій, діяльність яких аналізувалася

У рамках всеукраїнського дослідження діяльності осередків політичних партій було проведено моніторинг роботи обласних та міських організацій партій у Львівській області. Метою аналізу було намагання перевірити фактичну діяльність в регіоні політичних сил, а також в результаті спілкування з керівництвом місцевих партійних організацій з’ясувати інституційну спроможність осередків. Розуміння цього важливо, зокрема з перспективи майбутніх місцевих виборів 2020 року, де відповідно до останніх змін до Виборчого кодексу політичним партіям відводиться надзвичайно велика роль у виборчому процесі. А тому результати моніторингу покажуть, у якому стані підходять партії до чергових місцевих виборів.

Об’єктом дослідження були осередки 12 політичних сил, які за результатами парламентських виборів 2019 року отримали у межах України 2% і більше голосів виборців, а також, як виняток, Аграрна партія України, оскільки останні пів року проявляє велику активність у регіонах. При цьому окремі з цих політичних сил могли мати інший (значно вищий або нижчий) рівень підтримки у межах Львівської області, проте враховуючи, що дослідження має на меті з’ясувати ситуацію у всеукраїнському зрізі, до уваги брався результат у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Серед них:

  1. «Слуга народу» – 43,2% (6,3 млн голосів)
  2. «Опозиційна платформа – За життя» – 13% (1,9 млн голосів)
  3. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 8,2% (1,2 млн голосів)
  4. «Європейська Солідарність» – 8,1% (1,2 млн голосів)
  5. «Голос» – 5,8% (852 тис. голосів)
  6. Радикальна партія Олега Ляшка – 4% (586 тис. голосів)
  7. «Сила і Честь» – 3,8% (559 тис. голосів)
  8. «Опозиційний блок» – 3% (443 тис. голосів)
  9. «Українська стратегія Гройсмана» – 2,4% (353 тис. голосів)
  10. «Партія Шарія» – 2,2% (327 тис. голосів)
  11. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» – 2,1% (316 тис. голосів)
  12. Аграрна партія України – 0,5% (76 тис. голосів)

Додатково також досліджувалися політичні партії, які мають фракцію у поточному скликанні Львівської обласної і міської рад, оскільки вони ведуть помітну активність і здійснюють вплив на локальний політичний процес. Нагадаємо, що за підсумками місцевих виборів 2015 року в обласній раді представлено 9 партій, а в міській раді – 7 політичних партій. Якщо не брати до уваги вище зазначені політичні сили, а також їхнє дублювання в обох місцевих радах, то це ще 6 політичних партій, які додатково моніторились у рамках дослідження. Серед них:

  1. «Об’єднання «Самопоміч» (наявна фракція у ЛОР і ЛМР)
  2. «Громадянська позиція» (наявна фракція у ЛОР і ЛМР)
  3. «Громадський рух «Народний контроль» (наявна фракція у ЛОР і ЛМР)
  4. «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (наявна фракція у ЛОР і ЛМР)
  5. Народний Рух України (наявна фракція лише у ЛОР)
  6. Українська Галицька Партія (наявна фракція лише у ЛМР)

Такими чином, об’єктом дослідження були обласні та міські осередки 18 політичних партій у Львівській області. В ідеалі мова йде загалом про 36 осередків, проте, безумовно, не всі політичні партії мають юридичні або фактичні осередки як на обласному, так і на міському рівнях. Забігаючи наперед, можна стверджувати, що налагодити контакт з представниками регіональних партій було простіше з організаційної точки зору і, як правило, комунікація з ними дозволяла отримати більш вичерпну інформацію.

Що і як досліджувалося

На практиці ж кількість працюючих у Львівській області партійних осередків виявилась меншою, аніж їх гіпотетична кількість, що абсолютно логічно. За підсумками моніторингу вдалося верифікувати та підтвердити наявність на Львівщині 20 юридичних і 20 фактичних партійних осередків 12 політичних сил, а саме: ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Європейська Солідарність», Радикальна партія Олега Ляшка, «Голос», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Громадський рух «Народний контроль», «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Народний Рух України, Українська Галицька Партія, «Опозиційний блок». Водночас не вдалося встановити, чи мають юридичні чи хоча б фактичні представництва інші 6 партій, серед яких «Слуга народу», «Сила і Честь», «Українська стратегія Гройсмана», Аграрна партія України, «Опозиційна платформа – За життя» і «Партія Шарія». Для актуалізації даних відбувалося безпосереднє спілкування з керівництвом осередку (голова або заступник) через засоби онлайн-зв’язку (мобільний телефон, Zoom, Skype), а також скеровувалися листи-звернення на електронну пошту партій.

Предметом дослідження були різні компоненти поточної діяльності місцевих партійних осередків, а також громадських приймалень, якщо вони функціонують. Серед них наступні:

  • наявність юридичної реєстрації і встановлення фактичної діяльності;
  • дані про керівника партійної організації;
  • наявність фактичної адреси партійної організації та її контакти (телефон, пошта);
  • наявність громадської приймальні у партійної організації та її контакти (відповідальна особа, телефон, пошта);
  • встановити графік роботи приймальні й практики дистанційного прийому громадян.

Юридичні та фактичні партійні осередки на Львівщині

Про наявність офіційних осередків політичної партії в регіоні можна дізнатись з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР). Українським законодавством визначені чіткі вимоги до юридичної реєстрації політичної партії (ст. 2, 10, 11 Закону «Про політичні партії в Україні»), тоді як подальша розбудова партійної структури є виключною компетенцією самої партії. Обласні, міські, районні організації, первинні осередки політичної партії або інші структурні утворення створюються у визначеному її статутом порядку.

Партія не зобов’язана юридично реєструвати партійні осередки, проте це не означає, що у неї при цьому не може бути фактичних представництв у регіонах. Для прикладу, партія може мати первинні осередки, які не мають статусу юридичної особи, але при цьому здійснювати фактичну діяльність. Водночас потрібно пам’ятати, що за таких умов партія буде обмежена у переліку прав, які обумовленні у ст. 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», зокрема в можливості «брати участь у виборах Президента України, до Верховної Ради України, до інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб у порядку, встановленому відповідними законами України».

Через це політичні партії, які регулярно беруть участь у виборах, намагаються мати певну кількість офіційно зареєстрованих осередків (щонайменше обласну партійну організацію), тоді як її фактична структура може бути значно більшою, оскільки вона працює у формі первинних осередків або громадських об’єднань. 

Моніторинг бази ЄДР показав, що станом на 1 травня 2020 року більшість з проаналізованих партій мають зареєстрований хоча б один осередок. 15 з 18 політичних партій мають офіційну партійну організацію у Львівській області. Лише у випадку «Слуги народу», «Української стратегії Гройсмана» і «Партії Шарія» не вдалося знайти юридично зареєстрованих партійних осередків. Представник президентської партії, народний депутат Ростислав Тістик повідомив, що зможе відповісти на питання лише після завершення карантину. З іншими двома політичними силами не вдалося вийти на зв’язок, оскільки знайти інформацію про наявність у них хоча б неформального представника партії на Львівщині не вдалося, а центральні офіс не відповів на лист, який був скерований електронною поштою.

Водночас з-поміж 15 партій із зареєстрованими осередками лише у 12 з них вдалося підтвердити факт їхньої реальної діяльності. Попри наявність в базі юридичної адреси і даних керівника організації, не вдалося вийти на контакт з представниками партій «Сила і Честь», Аграрної партії України та «Опозиційної платформи – За життя». Зазначені контакти були неактуальними або помилковими, хоча з-поміж них донедавна головою обласного осередку ОПЗЖ була Інна Іваночко.

Партії, у яких не вдалося підтвердити наявність партійного осередку в області

Не мають осередків на Львівщині

Не вдалось підтвердити реєстрацію

«Слуга народу»

«Сила і Честь»

«Українська стратегія Гройсмана»

Аграрна партія України

«Партія Шарія»

«Опозиційна платформа – За життя»

Таким чином, вдалося підтвердити діяльність на Львівщині осередків партій ВО «Свобода», ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність» (у грудні 2019 р. відбулася перереєстрація з попередньої назви «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), «Голос», «Об’єднання «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Громадський рух «Народний контроль», Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Радикальна партія Олега Ляшка, Народний Рух України, Українська Галицька Партія і «Опозиційний блок». В усіх них в реєстрі зазначені актуальні дані юридичної реєстрації. Проте, як стало відомо під час розмови з головою Координаційної ради «Громадянської позиції» Володимиром Гірняком і головою обласного осередку партії «УКРОП» Ігором Телішевським, найближчим часом будуть перереєстровані обласні партійні організації за новими адресами (наразі невідомо, за якими саме). Неоднозначною залишається ситуація з обласним осередком партії «Опозиційний блок», який зареєстрований у м. Сокаль. Після розмови із заступником голови Михайлом Германом стало зрозуміло, що фактичну діяльність осередку було призупинено у кінці 2018 р. (після розколу партії на «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя») через незгоду з проросійською риторикою партії і тепер триває процедура його ліквідації.

Під час моніторингу вдалося підтвердити наявність у Львові 20 партійних осередків. Усі 12 політичних партій мають на Львівщині обласні партійні організації, які є базовими в регіоні. Ще 8 з них також мають міські партійні осередки у Львові, проте в Громадянської позиції та «Українського об’єднання патріотів – УКРОП» він не здійснює реальної діяльності, тоді як в Радикальної партії Олега Ляшка він юридично не зареєстрований. «Європейська Солідарність» планує в найближчих планах перереєструвати міський партійний осередок, що зазнав змін у зв’язку із запровадженням карантину. У квітні 2020 р. мала відбутися звітно-виборна конференція міського осередку, проте вона була перенесена на пізніший час.

Партії, які мають підтверджені осередки у Львівській області

Назва партії і юридична адреса

Обласний осередок

Міський осередок

ВО «Батьківщина»

(вул. І. Франка, 18/4 і вул. К. Левицького, 28/3)

так

так

ВО «Свобода»

(вул. Чайковського, 17)

так

так

«Об’єднання «Самопоміч»

(вул. Академіка Сахарова, 42)

так

так

«Громадянська позиція»

(пр. Шевченка, 12/ 4 і вул. Л. Толстого, 27/2)

так

так

«Громадський рух «Народний контроль»

(вул. Драгана, 9/114)

так

так

Народний Рух України

(вул. Коперника, 11)

так

так

Українська Галицька Партія

(вул. Грюнвальдська, 10/3 і вул. Чукаріна, 7/57)

так

так

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

(пр. Свободи, 24/8)

так

так

«Європейська Солідарність»

(вул. Академіка Лазаренка, 1А/72)

так

ні

«Голос»

(вул. проф. Буйка, 2)

так

ні

Радикальна партія Олега Ляшка

(вул. Промислова, 9)

так

ні

«Опозиційний блок»

(м. Сокаль, вул. Чайковського, 5/1)

так

ні

У переважної більшості 12 політичних партій дані щодо керівників обласних і міських партійних організацій, які містяться в базі ЄДР, співпадають із фактичним керівництвом партійних осередків. Розбіжність виявлена лише у партії «УКРОП» через те, що лише нещодавно (у березні 2020 р.) було змінено голову обласного осередку, проте, як вияснилося у розмові з Ігорем Телішевським, він найближчим часом знову повернеться на раніше займану посаду керівника осередку. Такі ротації зумовлені змінами планів через запровадження карантинних заходів. Анатолій Забарило офіційно є керівником як обласної, так і міської партійних організацій «Громадянської позиції». Фактично не виконує своїх обов’язків голови обласної партійної організації «Опозиційний блок» Богдан Грицик (через проблеми зі здоров’ям), проте сам осередок півтора року як перебуває у процесі ліквідації.

Робота громадських приймалень / офісів політичних партій

Ще одним з компонентів моніторингу було завдання з’ясувати наявність при місцевих партійних організаціях громадських приймалень, графік їхньої роботи, публічні контакти і практику дистанційного прийому громадян.

Наявність партійної громадської приймальні не обумовлюється законодавством. Це приватна справа політичної партії, чи утримувати окремий офіс для виборців, партійців та своїх прихильників, у якому режимі він працюватиме і які функції буде виконувати. Практика показує, що більшість політичних партій, які беруть регулярну участь у виборах і активну участь у політичному житті Львівської області, все ж таки мають громадські приймальні. Проте важливою умовою для цього є наявність у партії фінансового ресурсу для їх утримання. Під час спілкування з керівниками партійних осередків (зокрема «Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка, «Громадянська позиція») вказували на цю обставину, оскільки для оренди приміщення, оплату послуг, зарплати офісних працівників щомісячно потрібні кошти. У зв’язку з тим, що за результатами парламентських виборів 2019 року їм не вдалося потрапити до Верховної Ради, вони більше не отримують державного фінансування, яке дозволяло утримувати приймальні не лише у Львові, але також у районах області й оплачувати роботу працівників приймалень, які працювали на постійній основі. Тепер багато приймалень довелося закрити, а більшість працівників офісу ведуть діяльність на громадських засадах (переважно це члени партії, прихильники або волонтери).

Під час моніторингу вдалося з’ясувати, що 18 з 20 партійних осередків мають громадські приймальні. Станом на 1 травня 2020 р. не мають приймалень обласні осередки Радикальної партії Олега Ляшка (через відсутність коштів) і «Опозиційний блок» (у процесі ліквідації). Водночас жоден з 18 партійних осередків, який має громадську приймальню, не отримує приміщення від органів місцевого самоврядування на безоплатній основі, хоча 10 з 12 партій мають хоча б одну фракцію у Львівській обласній або міській радах. Більшість з них орендують приміщення на загальній основі, і лише в поодиноких з них офіс знаходиться у приватній власності (наприклад ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», Народний Рух України).

У переважної більшості партійних осередків фактична адреса громадської приймальні є відмінною від юридичної адреси партійних організацій, яка зазначена у ЄДР. Це пов’язано з тим, що для публічної діяльності партії орендують приміщення ближче до центра Львова. Лише у ВО «Батьківщина» і «Об’єднання «Самопоміч» обласний та міський осередки мають окремі офіси, тоді як в ВО «Свобода», «Громадянської позиції», «Українського об’єднання патріотів – УКРОП», «Громадського руху «Народний контроль», Народного Руху України, Української Галицької Партії вони знаходяться в одному й тому ж приміщенні. Обласна територіальна організація партії «Європейська Солідарність» має офіс за адресою вул. Винниченка, 12 (сусідній будинок з будівлею Львівської обласної державної адміністрації і Львівської обласної ради), де водночас знаходиться як партійна приймальня, так і громадська приймальня народного депутата Олега Синютки (голова осередку). Обласний осередок партії «Голос» наразі не має власної громадської приймальні і де-факто ці функції у Львові виконує громадська приймальня народного депутата Ярослава Рущишина (голова осередку) у приміщенні Франківської районної адміністрації (за адресою вул. Генерала Чупринки, 85). Водночас обласні та міські громадські приймальні партійних організацій «Громадянська позиція» і «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» перебувають у процесі переїзду в нове приміщення: перша – з Проспекту Шевченка, 12 на вул. Шота Руставелі, 2, а друга – з вул. Січових Стрільців, 5 на вул. Гуцульську, 7.

11 громадських приймалень до карантину працювали регулярно на щоденній основі за звичним робочим графіком (з 9:00 або 10:00 до 17:00 або 18:00). В окремі визначені дні (зазвичай двічі на тиждень) або за попереднім записом працювали приймальні партії «Громадянська позиція», Народний Рух України, «Об’єднання «Самопоміч» і міського осередку ВО «Свобода». Зазвичай за організацію прийому громадян відповідальний працівник приймальні, який здійснює запис, займається кореспонденцією і відповідями на звернення громадян. Іноді цими питанням також займаються помічники депутатів місцевих рад або помічники-консультанти народних депутатів. На сайтах партійних осередків і на їхніх сторінках у соціальних мережах переважно можна знайти актуальні контакти (телефон, електронна пошта).

В умовах карантинних обмежувальних заходів громадські приймальні більшості партійних осередків призупинили безпосередній прийом громадян. Проте вони продовжують свою діяльність у формі дистанційної роботи через засоби онлайн-зв’язку – електронною поштою, месенджерами, Viber, приватним повідомленнями у Facebook, а також за допомогою мобільного зв’язку. За словами представників політичних партій, у середньому вони отримують 10 – 30 звернень щомісяця.

Діяльність громадських приймалень партій у Львівській області

Назва партії і юридична адреса

Адреса громадської

приймальня

Графік

роботи

Під час карантину

Фракційні приймальні

ВО «Батьківщина» 

Обласна: вул. І. Франка 18/4 

Міська: вул. К. Левицького, 28/3)

пн - пт: 

09:00 – 17:00; 

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР 

ВО «Свобода» 

Обласна і міська:

вул. Чайковського, 17

пн. - пт.: 

10:00 - 18:00;

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

«Об’єднання «Самопоміч» 

Обласна і міська: 

пл. Міцкевича, 6/7

пн - пт: 

09:00 - 18:00;

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

«Громадянська позиція»

Обласна і міська:

вул. Шота Руставелі, 2

за попереднім записом

дистанційно

ЛОР і ЛМР

«Громадський рух «Народний контроль» 

Обласна і міська: 

вул. М. Конопницької, 15/7

пн - пн: 

10:00 – 18:00; 

сб. - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР і ЛМР

Народний Рух України

Обласна і міська:

вул. Коперника, 11

двічі на тиждень

дистанційно

ЛОР 

Українська Галицька Партія

Обласна і міська: 

вул. Костюшка, 18

пн - пт: 

10:00 – 18:00; 

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛМР

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП» 

Обласна і міська: 

вул. Гуцульська, 7

пн - пт: 

10:00 – 17:00;

сб - нд: вихідні

дистанційно

ЛОР і ЛМР

«Європейська Солідарність»

Обласна:

вул. Винниченка, 12/1

пн - пт: 

09:00 – 18:00; 

сб - нд: вихідні

за попереднім записом

ЛОР і ЛМР

«Голос»

Обласна (тимчасова):

вул. Генерала Чупринки, 85

вт: 12:00 - 15:00

чт: 16:00-19:00

дистанційно

відсутня

Радикальна партія Олега Ляшка

приймальня закрита

 

дистанційно

ЛОР

«Опозиційний блок»

відсутня приймальня

   

відсутня

Крім цього, місцеві партійні організації, які мають фракції у місцевих органах самоврядування, час від часу координують роботу своїх громадських приймалень з фракційними приймальнями. Наприклад, коли питання, з яким звертається людина, відноситься до компетенції профільної депутатської діяльності або з виборчого округу депутата. Дуже часто це звернення з проханням про отримання матеріальної допомоги, яку можуть надати обранці у межах депутатського фонду (у розпорядженні депутатів міської ради 150 тис. на рік, тоді як в депутатів облради – близько 80 тис. на рік).

Фракційні приймальні у Львівській обласній та міській радах мають партії «Європейська Солідарність» (проте вони називаються «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), «Об’єднання «Самопоміч», ВО «Свобода», «Громадянська позиція», «Громадський рух «Народний контроль» і «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», а в одній із місцевих рад – ВО «Батьківщина», Народний Рух України,  Радикальна партія Олега Ляшка і Українська Галицька Партія. Депутати цих партій здійснюють прийом громадян згідно із визначеними ними графіком у приміщенні рад (адреса вул. Винниченка, 18 і пл. Ринок, 1) та/або виборчому окрузі (див. за посиланням графік прийому фракцій в ЛОР і графік прийому депутатів ЛМР). Значно рідше депутати здійснюють прийом у приміщенні партійних громадських приймалень, як іноді це практикує ВО «Батьківщина», «Об’єднання «Самопоміч», Українська Галицька Партія, «Громадський рух «Народний контроль» чи «Громадянська позиція». Не мають фракційних приймалень осередки політичних партій «Голос» і «Опозиційний блок».

Інформаційна активність партійних осередків (соціальні мережі)

У фокус дослідження також потрапила інформаційна активність місцевих партійних осередків у соціальних мережах. Ми вирішили подивитися, наскільки активно вони використовують Facebook, YouTube, Telegram і Instagram. Якщо узагальнити, то більшість осередків користуються новими медіа, і перш за все Facebook, проте не тією мірою, щоб можна було стверджувати про системну та професійну діяльність, адже це потребує відповідних навичок роботи та додаткового фінансування.

У результаті моніторингу соціальних мереж було виявлено сумарно 110 профілів (акаунтів) однойменних або подібними за назвою місцевих осередків 13 політичних партій. З-поміж них переважна більшість у соціальній мережі Facebook – 76 сторінок, груп та приватних акаунтів, в Instagram – 14 профілів, в YouTube і Telegram – по 10 каналів.

Найбільш активну інформаційну роботу в нових медіа на Львівщині ведуть партійні осередки «Європейської Солідарності» (22 акаунти). Дещо менш активні осередки ВО «Батьківщина» (14), «Слуга народу» (13), ВО «Свобода» (12), «Об’єднання «Самопоміч» (12), «Голос» (10), Українська Галицька Партія (8). Найменш активними є партійні осередки «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» (4), «Громадський рух «Народний контроль» (3), Радикальна партія Олега Ляшка (2), «Українська стратегія Гройсмана» (2), Аграрна партія України (1), «Опозиційна платформа – За життя» (1). 

Аналіз здійснювався за період одного місяця їхньої активності (березень 2020) і його результати свідчать лише про загальні тенденції, оскільки він не передбачав глибинного аналізу. Не всі виявлені у соціальних мережах сторінки / групи / профілі / канали партійних осередків або наближених до них середовищ чи приватних користувачів мали стабільну, рівномірну і постійну активність. Зазвичай сторінка активної політичної партії протягом місяця публікує від 50 до 60 постів (наприклад «Європейська Солідарність», ВО «Батьківщина», ВО «Свобода»), тоді як близький до партії блогер – від 100 до 150 постів. Проте багато осередків веде не стабільну активність, тоді як частина з них після виборів 2019 року стрімко зменшила активність (наприклад «Слуга народу», «Голос», «Об’єднання «Самопоміч», Радикальна партія Олега Ляшка) або не веде її взагалі (наприклад «Українська стратегія Гройсмана», Аграрна партія України). 

Загальне охоплення аудиторії усіх 110 сторінок львівських партійних осередків становить близько 1,8 млн користувачів Facebook, YouTube, Telegram і Instagram. На цих сторінках протягом місяця було сумарно зроблено близько 7 800 повідомлень (постів, сторіз, публікацій), з яких близько 5 600 це власні оригінальні пости адміністраторів та власників сторінок / профілів / каналів, а близько 2 200 – репости з інших партійних або близьких до них сторінок / профілів / каналів.

Дуже часто на них публікується одноманітний контент, який водночас поширюється і перепощується партійними акаунтами з метою розігнати якусь тему. Звичним для повідомлень (постів) є реагування на поточні події і політичну ситуацію, які через кілька днів змінює наступна хвиля інформаційних повідомлень з реакцією на нові події. Крім донесення позиції політичної партії (міського, обласного або центрального рівнів), через ці сторінки / профілі / канали також часто розганяються новини, сюжети, інтерв’ю партійних та довкола партійних місцевих засобів інформації або критика, негатив проти опонентів, конкурентів.

 

За додатковою інформацією звертайтеся:
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.