У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у Закарпатській області. У фокусі дослідження опинилися осередки партій, які мають власні фракції в Закарпатській обласній та Ужгородській міській радах та (або) набрали не менше 2% голосів виборців на останніх парламентських виборах. Зокрема, ми проаналізували, чи працюють приймальні партій в умовах карантину, чи є у них діючі офіси та чи їх адреси відповідають офіційний реєстрації партій як юридичних осіб. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, в якому стані політичні сили підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

На Закарпатті лише три обласні осередки партій мають офіси за тією ж адресою, яка є їх офіційним місцем реєстрації: «Європейська Солідарність», «Єдиний Центр», «Опозиційний блок». Офіси ВО «Батьківщина» (обласна та міська організації), ВО «Свобода» (обласна та міська організації), обласні осередки Аграрної партії України, «КМКС. Партії угорців України» розташовані в інших приміщеннях, а не тих, де вони зареєстровані як юрособи. Діючі приймальні для громадян, зі слів уповноважених представників політичних сил, мають обласний осередок «Європейської Солідарності», обласний осередок «Опозиційного блоку», обласний та міський осередки ВО «Батьківщина», обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка. У зв’язку із періодом карантину приймальні у «дистанційному» режимі працювали у «Європейської Солідарності», «Опозиційного блоку», обласного та міського осередках «Батьківщини». 

Щодо керівників осередків партії, то вони ті ж, які вказані в державних реєстрах.

В обласному та міському осередках ВО «Свобода» офіси та приймальні на момент моніторингу не працювали у зв’язку із ремонтом. Відсутній офіс в обласного осередку партії «Сила і Честь».

Не вдалося зв’язатися із представниками  обласних осередків «Опозиційної платформи - За життя» та «Партії Шарія», інформації про розташування їхніх офісів та (чи) громадських приймалень не зафіксовано і на сайтах цих організацій. 

Також не вдалося зв’язатися із представниками обласного осередку «Єдиного Центру» та «КМКС. Партії угорців України», втім публічно відомо про адреси розташування їх офісів.

Станом на кінець квітня не зафіксовано зареєстрованих  осередків чи роботи громадських приймалень партій «Слуга народу», «Голос», «Українська стратегія Гройсмана». Водночас зафіксовано роботу приймальні Радикальної партії Олега Ляшка, обласний осередок якої діє як відокремлений підрозділ без права юридичної особи. 

Більшість обласних осередків партій мають свої офіційні сторінки у мережі «Фейсбук», з яких інформують про активність своїх місцевих чи загальноукраїнських представників, позицію партії тощо. Разом з тим сторінки трьох організацій – «Єдиний Центр», «Опозиційний блок», «Радикальна партія Олега Ляшка», – не активні в оновленні інформації.

Більшість лідерів місцевих політичних організацій у мережі «Фейсбук» зареєстрували свої профілі як акаунти приватних осіб, а не партійних діячів. Офіційні сторінки станом на початок квітня зафіксовано лише в лідерів обласних осередків ВО «Батьківщина» (Олександр Кеменяш), «Опозиційна платформа – За життя» (Іван Чубирко), «КМКС. Партії угорців України» (Йосип Борто). Щодо останньої, то варто відзначити – вона не активна із липня 2019 року.

Чи відповідають дані з ЄДР про партійні осередки фактичному стану справ

Офіси більшості закарпатських обласних осередків партій працюють не там, де вони зареєстровані юридично. Лише три із 12 промоніторених осередків партій мають офіси за місцем реєстрації (йдеться про 12 осередків, що офіційно зареєстровані як самостійні юридичні особи). Мова йде про Закарпатську територіальну організацію політичної партії «Європейська Солідарність», регіональну організацію політичної партії «Опозиційний блок», Закарпатську обласну організацію «Єдиного центру». Решта політичних сил або не мають діючого офісу, або орендують його у інших будівлях – не за місцем своєї офіційної реєстрації.

Щодо міських осередків партій в Ужгороді, то такі як самостійні юридичні особи нами виявлено у партій ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», адреси офісів яких також не за місцем реєстрації. Щодо решти міських осередків партій, то їх або не створено, або вони діють без права юридичної особи. Як показує практика, обласні осередки партій, які розміщені в Ужгороді, де-факто виконують і роль міських. 

Дані Єдиного державного реєстру щодо керівників осередків є актуальними, кажучи іншими словами – посадові особи партії на момент моніторингу були такими ж, як про це і вказано  у державних реєстрах. 

Інформації про роботу структурних підрозділів на обласному рівні та в місті Ужгороді  станом на кінець квітня у державних реєстрах не виявлено щодо трьох політичних сил: «Слуга народу»,  «Голос», «Українська стратегія Гройсмана». 

Варто зауважити, що даних про обласну організацію «Радикальної партії Олега Ляшка» як юридичну особу у реєстрах станом на початок квітня також не зафіксовано, втім на сайті партії вказані контакти офісу в області.

Робота партійних офісів / приймалень в умовах карантину. Дистанційний прийом

У зв’язку із карантином не було нагоди особисто перевірити, чи працюють офіси партійних організацій та їх громадські приймальні. 

Зі слів представників партій, з якими вдалося провести телефонну розмову, з’ясовано, що станом на кінець квітня діяли офіси обласної організації «Європейської Солідарності», обласної та міської організацій ВО «Батьківщина» (в одному приміщенні), обласної організації «Опозиційного блоку», обласної організації «Аграрної партії України», обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка.

Нам не вдалося вийти на зв’язок із уповноваженими представниками обласного осередку «КМКС.Партії угорців України», втім відомо, що офіс в організації є, його адреса та контакти вказані на сайті політичної сили. 

Нам не вдалося вийти на зв’язок із уповноваженим представником партії «Єдиний Центр», втім відома адреса його фактичного розташування.

У зв’язку із ремонтом тимчасово не працює офіс обласного та міського осередку партії «Свобода».

Не має діючого офісу обласний осередок партії «Сила і Честь».

Нам не вдалося вийти на зв’язок із представниками осередків «Опозиційної платформи – За життя», «Партії Шарія». Немає інформації про адреси їхніх офісів і на офіційних сайтах цих політичних сил.

Станом на кінець квітня нами не зафіксовано роботу офісів та приймалень команд партій «Голос», «Українська стратегія Гройсмана», «Слуга народу». Щодо останньої, то приймальня від імені команди, що позиціонувала себе із партією, діяла в Ужгороді до періоду карантину, потім була закрита.

Зі слів представників партій, приймальні в дистанційному режимі в період березня-квітня працювали при обласних осередках «Європейської Солідарності», «Батьківщини», «Опозиційного блоку», міського осередку «Батьківщини». Комунікація дистанційно відбувається телефоном. У період до карантину, зі слів представників партій, приймальні працювали згідно з графіком. Як поінформували у «Батьківщині», у випадку, якщо виборець прийде до приймальні у період карантину особисто, він буде прийнятий.

Приймальня Радикальної партії Олега Ляшка, зі слів керівника, працювала  згідно із графіком у період до введення карантину, потім, у зв’язку із пандемією, була тимчасово закрита. 

У більшості випадків прийом здійснюють або депутати відповідної ради, або уповноважені працівники офісів. За словами опитаних представників політичних партій, в середньому вони фіксують від 10 до 30 звернень на місяць. 

Формат роботи приймалень політичних партій

Осередок партії (міський, обласний)

Чи має партія приймальню

У якому форматі ведеться прийом

Обласний осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Дистанційно

Міський осередок партії ВО «Батьківщина»

Так

Дистанційно

Обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка

Так

Тимчасово не працює у зв’язку із карантином

Обласний осередок «Сила і Честь»

Ні

Не здійснюється

Обласний осередок «Опозиційного блоку»

Так

Дистанційно 

Обласний осередок ВО «Свобода»

Ні

Не здійснюється

Міський осередок ВО «Свобода»

Ні 

Не здійснюється

Обласний осередок «Аграрної партії України»

Ні

Не здійснюється

Обласний осередок «Європейської Солідарності» 

Так

Дистанційно

Обласний осередок «Єдиного Центру»

Інформації не зафіксовано

 

Обласний осередок «Опозиційної платформи – За життя»

Інформації не зафіксовано

 

Обласний осередок «КМКС. Партії угорців України»

Інформації не зафіксовано

 

Обласний осередок «Партії Шарія» 

Інформації не зафіксовано

 

Інформаційна активність у соціальних мережах

Найбільш популярною і фактично єдиною соціальною мережею серед політичних сил області та партійних функціонерів є Facebook. Ми знайшли близько 20 пабліків у даній соцмережі, які мають відношення до осередків політичних партій та місцевих політиків.

З різною інтенсивністю та все ж регулярно оновлюють свої сторінки (інформація про діяльність місцевої команди, позиція партії, репости дописів загальноукраїнських лідерів тощо) партії:

  • обласний та міський осередок партії ВО «Свобода»
  • обласний осередок «КМКС. Партії угорців України»
  • обласний осередок ВО «Батьківщина»
  • міський осередок ВО «Батьківщина» 
  • обласний осередок «Європейської Солідарності».

Виявлено, що в період із початку і до квітня 2020 року не оновлювалася сторінка обласного осередку «Опозиційна платформа – За життя». Із квітня свіжа інформація від осередку починає активно публікуватися. 

Протягом 2020 року практично не оновлювалися сторінки регіональних організацій політичних сил:

  • обласний осередок «Опозиційного блоку»;
  • обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка;
  • обласний осередок партії «Єдиний Центр». 

В основному їхня активність у дописах закінчилася у липні 2019 року – це місяць закінчення процесу дочасних парламентських виборів. 

Під час моніторингу виявлена сторінка, яка могла мати раніше відношення до обласного осередку Аграрної партії України, втім вона не оновлювалася із 2018 року.

Усі перераховані вище сторінки були створені у період із 2013 до 2018 року. У 2019 році почали роботу сторінки «Команда Зеленського в Закарпатті», «Слуга народу - Команда Зеленського в Ужгороді», «Партія Шарія Закарпаття», «Українська Стратегія Закарпаття», «Голос. Закарпатська область». Усі ці сторінки стосуються нових для 2019 року політичних проєктів, обласних осередків яких на той час не було створено (як юридичних осіб). Відповідно, не можна стверджувати про пряме відношення даних сторінок до конкретних політичних сил. Втім саме із цих сторінок можна дізнатися про позицію чи активність схожих за назвою партійних проєктів чи конкретних політичних лідерів. З різною інтенсивністю ці сторінки оновлюються на даний час. 

Крім цього, у мережі «Фейсбук» зафіксовано дві групи, які асоціюються із політичними силами: «Батьківщина - Закарпаття» та «Президент — Слуга Народу! Команда Зеленського в Закарпатті». Перша нараховує 552 учасники, друга – 1 638. Обидва дискусійні майданчики активні. 

Щодо інших соціальних мереж, то у Telegram створено канал обласного осередку ВО «Свобода», на якому, в основному, містяться репости повідомлень загальноукраїнських лідерів цієї партії. «КМКС. Партія угорців України» має профіль у YouTube, втім він приблизно останні 4 роки не оновлюється. 

Представництво партій та їх лідерів у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

ВО «Батьківщина»

місто

Так

Ні

Ні

Ні

ВО «Батьківщина»

область

Так

Ні

Ні

Ні

Радикальна партія Олега Ляшка

область

Так

Ні

Ні

Ні

«Сила і Честь»

область

Ні

Ні

Ні

Ні

«Опозиційний блок»

область

Так

Ні

Ні 

Ні

ВО «Свобода»

область та місто

Так

Ні

Так

Ні

Аграрна партія України

область

Так

Ні

Ні

Ні

«Європейська Солідарність» 

область

Так 

Ні

Ні

Ні

«Єдиний Центр»

область

Так

Ні

Ні

Ні

«Опозиційна платформа – За життя»

область

Так

Ні

Ні

Ні

«КМКС. Партія угорців України»

область

Так

Ні

Ні

Так

«Партія Шарія» 

область

Так

Ні

Ні

Ні

«Команда Зеленського в Закарпатті»

про осередок відомостей немає 

Так

Ні

Ні

Ні

«Слуга народу - Команда Зеленського в Ужгороді»

про осередок відомостей немає 

Так

Ні

Ні

Ні

«Голос. Закарпатська область»

про осередок відомостей немає 

Так

Ні

Ні

Ні

«Українська Стратегія Закарпаття»

про осередок відомостей немає 

Так

Ні

Ні

Ні

Щодо лідерів регіональних осередків, то більшість із них у мережі «Фейсбук» мають акаунти як приватні особи, відтак виникають певні труднощі з верифікацією їхніх постів – вони відображають їх особисту позицію як приватних осіб чи все таки як офіційних партійних посадовців. Приватні профілі є у Володимира Шубця (обласний осередок Радикальної партії Олега Ляшка), Ігоря Ващенка (обласний осередок ВО «Свобода»), Томаша Лелекача (міський осередок ВО «Свобода»), Антона Ліврінца (міський осередок ВО «Батьківщина»), Йосипа Борто (обласний осередок «КМКС. Партія угорців України), Івана Чубирка (обласний осередок «Опозиційної платформи – За життя»). 

Лише троє керівників обласних організацій партій мають офіційні сторінки як публічні особи: Олександр Кеменяш (ВО «Батьківщина»), Іван Чубирко («Опозиційна платформа – За життя»), Йосип Борто («КМКС. Партія угорців України»). Сторінка останнього не активна із липня 2019 року. Ймовірно, вона працювала як майданчик кандидата у депутати, яким Йосип Борто був на дочасних парламентських виборах 2019 року.

Представництво лідерів регіональних лідерів партій у соціальних мережах

Партія

Рівень

Facebook

Instagram

Telegram

YouTube

Олександр Кеменяш 

(«Батьківщина)

область

Так

Ні

Ні

Ні

Іван Чубирко 

(«Опозиційна Платформа – За життя»)

область

Так

Ні

Ні

Ні

Йосип Борто 

(«КМКС. Партія угорців України»)

область

Так

Ні

Ні

Ні

У процесі моніторингу активності сторінок у соцмережі «Фейсбук» протягом березня-початку квітня зафіксовано, що найбільше дописів оприлюднено на сторінці «КМКС. Партія угорців України» – 72 власні дописи та 9 репостів. Варто зауважити, що майже 100% контенту – на угорській мові. 27 власних постів та 11 репостів було опубліковано на сторінці «Партія Шарія. Закарпаття». 

Решта сторінок осередків політичних партій були менш активними, зокрема за період березня – початку квітня мали в активі від 1 до 7 власних постів. Водночас активніші були у репостах. Так, на сторінці «Європейської солідарності. Закарпаття» зафіксовано 30 репостів; «Українська стратегія - Закарпаття» – 11 репостів, «Команда Зеленського в Закарпатті» – 8 репостів, «ВО «Батьківщина. Закарпаття» – 7 репостів.

Тематика контенту, у цілому, усіх сторінок подібна: діяльність регіональних та загальноукраїнських команд в умовах карантину (у тому числі – розлога інфо про благодійну допомогу з боку партійців); позиція регіональних та загальноукраїнських команд партій щодо суспільно актуальних питань. 

Активність сторінок осередків політичних партій на Закарпатті у соціальній мережі «Фейсбук»

(за період березня - початку квітня 2020 року) 

Назва партії

Рівень

Кількість дописів

Кількість поширень

Кількість вподобань

ВО «Батьківщина»

місто

2

0

531

область

5

7

6 216

Радикальна партія Олега Ляшка

область

0

0

238

«Сила і Честь»

область

-

-

-

«Опозиційний блок»

область

0

0

1 170

ВО «Свобода»

область та місто

7

1

960

Аграрна партія України

область

0

0

259

«Європейська Солідарність» 

область

5

30

367

«Єдиний Центр»

область

0

0

1 685

«Опозиційна платформа – За життя»

область

0

0

203

«КМКС. Партія угорців України»

область

72

9

7 618

«Партія Шарія» 

область

27

12

579

«Команда Зеленського в Закарпатті»

про осередок відомостей немає 

1

8

1 330

«Слуга народу - Команда Зеленського в Ужгороді»

про осередок відомостей немає 

1

0

14 495

«Голос. Закарпатська область»

про осередок відомостей немає 

1

0

1 184

«Українська Стратегія Закарпаття»

про осередок відомостей немає 

2

11

430

Рейтинг сторінок осередків політичних партій на Закарпатті у соціальній мережі «Фейсбук» за кількістю уподобань користувачів

(станом на початок квітня 2020 року) 

Назва партії

Рівень

Кількість вподобань

«Слуга народу – Команда Зеленського в Ужгороді»

осередку не створено

14 495

«КМКС. Партія угорців України» 

область

7 618

ВО «Батьківщина»

область

6 216

«Єдиний Центр»

область

1 685

«Команда Зеленського в Закарпатті»

осередку не створено

1 330

«Голос. Закарпатська область»

осередку не створено

1 184

«Опозиційний блок»

область

1 170

ВО «Свобода»

область та місто

960

«Партія Шарія Закарпаття»

область

579

ВО «Батьківщина»

місто

531

«Українська стратегія Закарпаття»

осередку не створено

430

«Європейська Солідарність»

область

367

«Аграрна партія України»

область

259

«Радикальна партія Олега Ляшка»

область

238

«Опозиційна Платформа «За життя»

область

203

 

 
 
Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.