У контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Хмельницький.  У фокусі дослідження опинилася Хмельницька міська рада. Зокрема, ми проаналізували, наскільки змінилася структура партійного представництва, які партії втратили своїх депутатів, а які навпаки – поповнилися новими; чи були спроби відкликання депутатів і чим вони завершилися; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, у якому стані політичні партії, що отримали підтримку хмельничан на останніх виборах, підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Хмельницькій міській раді було створено 6 депутатських фракцій. Станом на 1 квітня 2020 року залишилось 5 фракцій (фракція БПП «Солідарність» припинила своє існування 26 червня 2019 р.). Також певних змін зазнав кількісний склад фракцій. 4 з 9 депутатів втратила фракція «Об’єднання «Самопоміч», які приєднались до ВО «Батьківщина».

Фракція ВО «Свобода» втратила 2 депутати (один склав повноваження, і замість нього ще не прийняв повноваження новий депутат, один помер і депутат, який увійшов до ради, залишився позафракційним).

Фракція «За конкретні справи» втратила 1 депутата (після смерті депутата, до складу ради увійшов новий депутат, який поки не приєднався до фракції).
За підсумками виборів посаду міського голови Хмельницького отримав Олександр Симчишин, який балотувався від ВО «Свобода». Міському голові вдалося сформувати навколо себе більшість у міській раді. До неї фактично увійшли всі фракції, опозиція була відсутня. Переважна більшість усіх рішень на сесіях приймалась депутатами майже одноголосно, без серйозних дискусій і суперечок.

Секретарем Хмельницької міської ради незмінно є Михайло Кривак (ВО «Батьківщина»). Спроб відкликання депутатів у Хмельницькій міській раді не було, як і спроб висловити недовіру міському голові.

Результати місцевих виборів та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Хмельницькій міській раді було створено 6 депутатських фракцій. Найбільше депутатів увійшло до фракції ВО «Свобода» (10 депутатів). Другою за чисельністю фракцією в міській раді стала Об’єднання «Самопоміч» (9 депутатів), третьою – БПП «Солідарність» (7 депутатів). До фракції ВО «Батьківщина» у міській раді увійшло 6 депутатів, до фракції «За конкретні справи» – 6, до фракції політичної партії «Поруч» – 4. Позафракційних на момент обрання не було.

За підсумками виборів посаду міського голови Хмельницького отримав Олександр Симчишин, який балотувався від ВО «Свобода». Міському голові вдалося сформувати навколо себе більшість у міській раді. До неї фактично увійшли всі фракції, опозиція була відсутня. Переважна більшість всіх рішень на сесіях приймалась депутатами майже одноголосно без серйозних дискусій і суперечок.

Секретарем Хмельницької міської ради шляхом таємного голосування 4 грудня 2015 року було обрано представника партії ВО «Батьківщина» Михайла Кривака. Його кандидитуру підтримали одноголосно міський голова і 42 депутати, які взяли участь в голосуванні.

Партійні переходи

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишається 6  фракцій (припинила існування фракція БПП «Солідарність»). Також змінився кількісний склад декількох з них.

Найбільше депутатів втратила фракція Об’єднання «Самопоміч». 4 з 9 депутатів (Віталій Коліщак, Ігор Мельничук, Дмитро Палій, Віталій Худецький) перейшли до фракції ВО «Батьківщина». 

На двох депутатів зменшився склад фракції ВО «Свобода» (Роман Цимбалюк, який став депутатом після смерті депутата Сергія Королюка, залишився позафракційним). Також склав повноваження депутат від ВО «Свобода» Олег Гунько (який поки не замінений наступним за списком депутатом). Фракція «За конкретні справи» втратила 1 депутата (після смерті депутата Івана Франка 10 лютого).

Фракція БПП «Солідарність» припинила своє існування. 11 квітня 2018 р. її покинули Ігор Ялоха (перейшов у фракцію ВО «Батьківщина») та Ірина Ковальчук (стала позафракційною). 29 червня 2019 р. з фракції вийшли Андрій Кветко та Григорій Галкін (стали позафракційними) і фракція припинила своє існування, внаслідок чого позафракційними стали В’ячеслав Мороз, Наталія Собко, Василь Триняк.

Єдина фракція, яка збільшила свою присутність в раді – ВО «Батьківщина». На момент обрання вона налічувала 6 депутатів, а станом на 1 квітня 2020 р. – 11. До складу фракції увійшли 4 депутати з фракції Об’єднання «Самопоміч» – Віталій Коліщак, Ігор Мельничук, Дмитро Палій, Віталій Худецький, та 1 депутат з фракції БПП «Солідарність» – Ігор Ялоха.


Партійне представництво в Хмельницькій міській раді

Назва партії

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

ВО «Свобода»

10

8

Об'єднання «Самопоміч»

9

5

Європейська Солідарність (раніше БПП «Солідарність»)

7

0

ВО «Батьківщина»

6

11

За конкретні справи

6

5

Поруч

4

4

Позафракційні

0

8

Фракція ВО «Свобода»

На момент обрання фракція налічувала 10 депутатів. 16 січня 2016 р. Мельник Галина Леонтіївна склала повноваження депутата (у зв'язку з роботою заступником міського голови) і депутатом став Королюк Сергій Петрович. Внаслідок смерті Сергія Королюка (22 червня 2019) депутатом став Цимбалюк Роман Сергійович (не увійшов до складу фракції).

31 травня 2017 р. депутатські повноваження склав Ткач Леонід Григорович (за віком і станом здоров'я), і 12 липня 2017р. його місце посів Черніцький Андрій Леонідович (увійшов до складу фракції).

4 березня 2020 р. депутатські повноваження склав Гунько Олег Віталійович (дата заяви – 18.02.2020).

Фракція Об’єднання «Самопоміч»

На момент обрання фракція налічувала 9 депутатів. 11.04.2018 одразу 4 депутати фракції перейшли до фракції ВО «Батьківщина» через внутрішньопартійні конфлікти: Коліщак Віталій Вікторович, Мельничук Ігор Олегович, Палій Дмитро Володимирович, Худецький Віталій Володимирович.

Фракція БПП «Солідарність»

На момент обрання налічувала 7 депутатів. 12 грудня 2017 року Білик Олександр Миколайович склав депутатські повноваження (вирішив присвятити свою діяльність бізнесу). Замість нього 31 січня 2018 депутатом став Мороз В’ячеслав Анатолійович.

11 квітня 2018 року Ялоха Ігор Станіславович вийшов зі складу фракції і став членом фракції ВО «Батьківщина».

11 квітня 2018 року Ковальчук Ірина Іванівна вийшла зі складу фракції і стала позапартійною.

26 червня  2019 року з фракції вийшли Кветко Андрій Романович та Галкін Григорій Якимович.

Також 26 червня 2019 року, після виходу вищеназваних депутатів, фракція припинила своє існування, і позафракційними стали Мороз В’ячеслав Анатолійович, Собко Наталія Анатоліївна, Триняк Василь Іванович. 

Фракція ВО «Батьківщина»

На момент обрання фракція налічувала 6 депутатів. 11 квітня 2018 року одразу 4 депутати фракції перейшли до фракції ВО «Батьківщина» з фракції Об’єднання «Самопоміч» через внутрішньопартійні конфлікти: Коліщак Віталій Вікторович, Мельничук Ігор Олегович, Палій Дмитро Володимирович, Худецький Віталій Володимирович.

11 квітня 2018 року Ялоха Ігор Станіславович вийшов зі складу фракції БПП «Солідарність» і став членом фракції ВО «Батьківщина».

Таким чином, станом на 1 квітня 2020 року фракція налічувала 11 депутатів.

Фракція політичної партії «За конкретні справи»

Кількість членів фракції зменшилась на 1 внаслідок смерті депутата Івана Франка.

Фракція політичної партії «Поруч»

На момент обрання фракція налічувала 4 депутати. Станом на 1 квітня 2020 року фракція не змінила свого складу.

Партійні переходи в Хмельницькій міській раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

Віталій Коліщак

Об’єднання «Самопоміч»

ВО «Батьківщина»

11.04.2018

Ігор Мельничук

Об’єднання «Самопоміч»

ВО «Батьківщина»

11.04.2018

Дмитро Палій

Об’єднання «Самопоміч»

ВО «Батьківщина»

11.04.2018

Віталій Худецький

Об’єднання «Самопоміч»

ВО «Батьківщина»

11.04.2018

Ігор Ялоха

БПП «Солідарність»

ВО «Батьківщина»

11.04.2018

Ірина Ковальчук

БПП «Солідарність»

Позафракційний

11.04.2018

Андрій Кветко

БПП «Солідарність»

Позафракційний

26.06.2019

Григорій Галкін

БПП «Солідарність»

Позафракційний

26.06.2019

В’ячеслав Мороз

БПП «Солідарність»

Позафракційний

26.06.2019

Наталія Собко

БПП «Солідарність»

Позафракційний

26.06.2019

Василь Триняк

БПП «Солідарність»

Позафракційний

26.06.2019

У Хмельницькій міській раді не було спроб відкликань депутатів. Спроб змін керівництва Хмельницької міської ради не відбувалось, питання висловлення недовіри Хмельницькому міському голові не піднімалось.

Ситуація напередодні місцевих виборів

Більшість політичних партій не ведуть в Хмельницькому публічної кампанії з підготовки до виборів. Високу медійну активність проявляє Хмельницький міський голова (обраний від ВО «Свобода»). Медійні матеріали замість партійної символіки маркуються гаслом «Команда Симчишина». Від партії «Слуга народу» функціонує приймальня депутата-мажоритарника Миколи Стефанчука. Також працюють громадські приймальні осередків партій «Громадянська позиція», «Європейська Солідарність», Об’єднання «Самопоміч», ВО «Батьківщина».

Відбувається помітне загострення публічного протистояння між Хмельницьким міським головою Олександром Симчишиним та головою Хмельницької обласної державної адміністрації Дмитром Габінетом. Зокрема, сторони публічно напряму чи завуальовано звинувачують одна одну в недотриманні інтересів громадян.