За підсумками виборів місцевих рад, що відбулися в 2015 році, у Київській міській раді було створено 5 фракцій, а саме: “Солідарність”, “Об’єднання “Самопоміч”, ВО “Батьківщина”, “Єдність" та  ВО “Свобода”. Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді є 5 фракцій та одна депутатська група, також змінився їхній кількісний склад. За підсумками останніх парламентських виборів декілька депутатів Київради було обрано до парламенту. Депутат фракції "Єдність" Ігор Кісільов був обраний до парламенту за списками партії “Опозиційна платформа – За життя”. Депутатка "Солідарності" Наталія Приходько теж пройшла до ВРУ за списком “Опозиційної платформи”. За списком партії "Голос" до парламенту пройшли двоє депутатів з "Київської команди": Олег Макаров та Андрій Осадчук.

В Київській міській раді створена більшість навколо міського голови Віталія Кличка. До неї входить фракція “Солідарність”, ситуативно ВО “Батьківщина” та депутатська група “Київська команда”. Всі вони мають спільні голосування з мером.

Секретарем Київської міської ради незмінно перебуває представник “Європейської Солідарності” Володимир Прокопів. Спроб відкликання депутатів у Київській міській раді не було, як і не виносилось на розгляд питання щодо висловлення недовіри Київському міському голові.

У восьмому скликанні Київської міської ради не обійшлось без інцидентів. Так, наприклад, через внутрішньопартійний конфлікт депутатська фракція “Об’єднання “Самопоміч”, яка була другою за чисельністю в столиці, змушена була оголосити про розпуск фракції.

Результати місцевих виборів та формування більшості

Восени 2015 року в Києві пройшли вибори депутатів місцевих рад. За даними Київської міської виборчої комісії, Блок Петра Порошенка “Солідарність” отримав 52 місця у Київській міській раді, “Самопоміч” – 22 місця, ВО “Батьківщина” – 17, "Єдність" – 15, ВО “Свобода” – 14. Тобто найвищий рівень підтримки отримав Блок Петра Порошенка, який мав величезний розрив з партіями, що зайняли нижчі позиції. Розрив між іншими партіями був приблизно співмірним.

За підсумками виборів, що відбулися 25 жовтня 2015 року, посаду міського голови  міста Києва зайняв Віталій Кличко, який на той момент був головою партії "БПП" Солідарність", що в результаті виборів отримала більшість у Київраді. У 2015 році Віталій Кличко уклав політичний альянс з Петром Порошенком, який пізніше підтримав його на виборах Київського міського голови.

Секретарем Київської міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника партії БПП “Солідарність” Володимира Прокопіва. Його кандидатуру підтримало 80 з 116 депутатів, які взяли участь в голосуванні (“проти” – 13, “утримався” – 20, “визнано недійсними” – 3, не брали участі в голосуванні – 5).

Депутатські фракції "посипалися"

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді є 5 фракцій та одна депутатська група, деякі з них були створені на початку скликання, інші утворились згодом. Також змінювався кількісний склад фракцій. Фракція БПП “Солідарність" втратила 9 депутатів, ВО “Батьківщина” – 3, об’єднання “Єдність” – також 3, а ВО “Свобода” – 2. Найбільше депутатів втратило об'єднання “Самопоміч”, адже фракція, що була створена на початку роботи міської ради, розпустилася. Через три місяці після розпуску на пленарному засіданні Київської міської ради було оголошено про формування нової фракції “Об’єднання “Самопоміч”.

Назва фракції

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

БПП “Солідарність”

52

47

Об'єднання “Самопоміч”

22

3

ВО “Батьківщина”

17

14

Об’єднання “Єдність”

15

14

ВО “Свобода”

14

12

Депутатська група “Київська команда”

сформовано 13.09.2018

17

Позафракційні

0

13

Всього:

120

 

120

 

Розпуск об'єднання “Самопоміч” та формування депутатської групи "Київська команда"

На пленарному засіданні Київської міської ради, що відбулося 11.09.2018, депутатська фракція “Об’єднання “Самопоміч”, яка була другою за чисельністю в столиці, оголосила про розпуск фракції. На своїй сторінці в Фейсбук партія повідомляє, що причиною стало завдання значної шкоди репутації політичної сили. Якщо дивитись в корінь проблеми, то швидше за все це сталося через внутрішньопартійний конфлікт.

Депутата фракції "Самопоміч" Романа Марченка у Київській міській раді Центральний апарат партії “Об’єднання “Самопоміч” звинуватив  у голосуванні за відведення земельних ділянок площею в 1.4 га у Києві своїм родичам. При цьому інші члени фракції не запобігли корупційній схемі. Ці ж самі депутати підтримали рішення Київської міської ради щодо виділення родичам їхнього колеги Романа Марченка земельних ділянок у місті Києві, які попередньо були незаконно ним же захоплені. Партія навіть пообіцяла відкликати Марченка, але він досі залишається позафракційним депутатом Київради.

Пізніше “Самопоміч” оприлюднила висновки внутрішнього розслідування щодо депутата Марченка, яке стало підставою для рішення політсили щодо виключення з лав “Об’єднання “Самопоміч” керівника фракції в Київраді Сергія Гусовського та ще трьох депутатів-членів партії, які голосували за рішення, що сприяли передачі земель у власність родини депутата. У результаті розслідування було викрито, що юридична фірма, партнером у якій є Марченко, веде активну комерційну діяльність в окупованому Криму та на території Росії; члени сім’ї мають у своїй власності 12 ділянок в місті Києві, а 23-річна донька видала позик на загальну суму більше 5 млн доларів США і 300 тис. євро (з повним текстом висновку Контрольної комісії можна ознайомитись на сайті “Об’єднання “Самопоміч”).

Частина депутатів, що пішла з фракції, утворила депутатську групу "Київська команда", інша частина увійшла до новоствореного Об’єднання “Самопоміч”. Ще частина депутатів стала позафракційними.

Йдуть з “Солідарності” і не повертаються

У травні 2019 року Олександр Пабат на своїй сторінці в Фейсбук опублікував  гнівний пост стосовно “Європейської Солідарності” та зробив заяву, що йде з партії: “Вопрос решенный: я выхожу из фракции “Солидарность” в Киевсовете. В понедельник будет заявление на имя секретаря Киевсовета”. Причиною виходу з фракції Пабат назвав нерозуміння цінностей, закладених у нову назву партії “Європейська Солідарність”. Аналізуючи фейсбук-сторінку депутата, можна зробити висновок, що він знаходиться в опозиції до чинного мера. На засіданні Київміськради, що відбулося 24.10.2019, було оголошено про вихід Пабата з фракції.

На тому ж засіданні було прийнято рішення щодо виходу з фракції “Солідарність” таких депутатів, як Сагайдак Ілля, Петровець Олег, Харченко Олександр.

Після виходу з фракції Ілля Сагайдак був певний час позафракційним депутатом, а пізніше увійшов до депутатської групи "Київська команда” та став заступником міністра інфраструктури. Важливо зазначити, що заява була написана ще в травні, а оголосили про його вихід з фракції лише восени, адже рада довгий час не могла зібратися. З березня 2016 року Сагайдак був призначений заступником голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень з питань транспорту та підприємництва. 17 липня 2017 року розпорядженням №544 Віталій Кличко звільнив свого заступника Іллю Сагайдака за його бажанням. Причиною цього стало недбале ставлення до розв’язання проблем в Солом’янському районі, що спричинило обвал мостового переходу біля метро “Шулявська”.

Олег Петровець публічно заявив про вихід з фракції “Солідарності” у Київраді. На парламентських виборах він зареєструвався  самовисуванцем у Київському районі Полтави (округ №145), але під час передвиборчої кампанії розповсюджував неправдиву інформацію стосовно своєї приналежності до партії “Слуга народу”. У штабі політичної партії “Слуга народу” на Полтавщині ОПОРІ повідомили, що вважають такі дії Олега Петровця спотворенням інформації та вже звернулись із заявою до правоохоронних органів.

Харченко Олег у 2019 році балотувався до парламенту від політичної партії “Сила і честь” по мажоритарному округу Чернігівської області (округ №209).

У “Батьківщини” мінус троє

З фракції “Батьківщина” вийшли три депутати: Ваган Товмасян, Сергій Римаренко та Сергій Паладій.

На своїй сторінці в Фейсбук Ваган Товмасян опублікував допис, в якому позначив двох депутатів, що вийшли з фракції разом з ним, та написав: “Це рішення визріло давно, тому що вже через рік після вступу до лав партії, ми зіткнулись з тим, що задекларовані ідеї та принципи партії ніколи не співпадають з діями. А навпаки, під виглядом турботи про киян, протягувались комерційні та земельні питання в інтересах корпорації”.

З депутатської групи “Київська команда”, що утворилася внаслідок розпаду “Самопомочі” теж почали виходити депутати. Так, наприклад, за власним зверненням її покинула Березницька Людмила, яка згодом стала позафракційною.

9 січня 2020 року Вадим Ноздря очолив ДК “Укрспецекспорт”. Громадському руху “ЧЕСНО” він заявив, що не зможе поєднувати роботу в раді і в “Укрспецекспорт”, тому невдовзі напише заяву на складення повноважень.

Позафракційні

Депутати Київської міської ради восьмого скликання, які не входять до складу жодної фракції та групи: Марченко Роман Вікторович, Пинзеник Олеся Олександрівна, Білозір Андрій Ігорович, Курінний Юрій Юрійович, Пабат Олександр Вікторович, Петровець Олег Федорович, Харченко Олександр Володимирович, Товмасян Ваган Робертович, Римаренко Сергій Григорович, Паладій Сергій Володимирович, Антоненко Прохор Дмитрович, Кутняк Святослав Вікторович,  Березницька Людмила Іванівна.

Відкликання депутатів та дострокове складання повноважень 

10.11.2016 Дмитро Гордон заявив про складання повноважень депутата Київради. За його словами, таке рішення він прийняв через неконструктивну поведінку деяких депутатів і фракцій. Гордон зазначив: “Не інтереси киян їм важливі передусім, а власні інтереси, депутати прийшли сюди за одним — будь-якою ціною набити собі кишені. Штучні скандали, проплачені активісти і мітинги, підкилимні інтриги, брехня і цинізм — ось арсенал їх дій. В мене одне життя, я самодостатня творча людина. Брати участь в цьому балагані не маю жодного бажання”. Депутатом Київської міської ради замість Дмитра Гордона, який склав повноваження, став Вадим Пишняк. Про це повідомляє пресслужба КМДА. Пишняк балотувався на 92 окрузі у Святошинському районі, але після виборів став першим непрохідним.

24.10.2019 на засіданні КМР було оголошено про дострокове складання повноважень депутатки Приходько Наталії, адже її було обрано до Верховної Ради, за №26 у партійному списку партії ОПЗЖ.

12.12.2019 Антоненко Прохор та Кутняк Святослав були виключені з партії “Свобода”. Цікаво, що незадовго до цього народний депутат Юрій Левченко теж зробив заяву про вихід з партії, а Антоненко та Кутняк були його помічниками-консультантами за депутатства в парламенті. На своїх сторінках в Фейсбук депутати зробили репост Левченка та додали, що також виходять з партії. “Але, на жаль, сьогодні для мене вже очевидно, що здобуття того, задля чого я йшов в політику, а саме – соціально справедливої України та комфортного для всіх киян Києва, є неможливим в рамках політичної партії ВО "Свобода" з багатьох причин”, – прокоментував Антоненко.

“Я не хочу, щоб моє бажання побудувати справедливу Україну та зробити комфортним для всіх киян мій рідний Київ, яке і привело мене в "Свободу", залишилося лише "бажанням". На жаль, змушений констатувати, що з багатьох причин сьогодні в рамках політичної діяльності в "Свободі" цього зробити неможливо. Тому я вирішив продовжувати свою політичну діяльність в команді Юрія Левченка", – прокоментував Кутняк.

24.10.2019 Андрій Таранов (депутатська група “Київська команда”) та Дмитро Стрижов (“Самопоміч”) достроково склали свої повноваження.

Натомість депутатські посвідчення Київської міської ради отримали Катерина Дідковська та Олександр Козяр. Вони працюватимуть у складі депутатської групи “Київська команда”.

Київрада напередодні місцевих виборів

На даний момент, більшість політичних партій не веде у Києві публічної кампанії, яка могла свідчити про те, що вони активно готуються до виборів. Проте деякі вже розпочинають підготовку до місцевих виборів. Міський голова Києва Віталій Кличко заявив, що найближчим часом презентує оновлену політичну силу, з якою піде на місцеві вибори. Міський осередок партії “Голос” визначив координаторів у всіх районах Києва та пріоритети роботи, нещодавно ця команда презентувала своє бачення розвитку районів, визначивши можливі зони росту та розвитку. “Слуга народу” також готується до місцевих виборів і найближчим часом планує запустити в роботу місцеві осередки по країні.

Партія “Європейська Солідарність” в період карантину роздає харчові набори місцевим жителям. Те саме робить “ВО “Батьківщина”  та “ОПЗЖ”. Голова київського осередку ВО “Батьківщина” Віталій Нестор на своїй сторінці в Фейсбук написав: “Наприклад, вчора ми з моєю колегою та головою Святошинської організації ВО «Батьківщина» Наталія Іздебска, провідали киян, від яких поступили такі запити та передали їм продуктові набори та великодні паски”. До того ж, на фейсбук-сторінці “Батьківщина.Київ” з’явився допис, в якому пропонується долучитися до оновленої команди “Батьківщина” в Києві.

Активісти молодіжного крила “Опозиційної платформи – За життя” допомогли доставити продуктові набори пенсіонерам. До ініціативи долучилися майже 30 молодих людей із різних куточків Києва та області. Продуктові набори доставили нужденним, які звернулися на гарячу лінію Благодійного фонду Оксани Марченко.

Вочевидь, партії почали вже готуватися до місцевих  виборів. Одні розбудовують місцеві осередки, а інші роздають гуманітарну допомогу населенню, тобто потенційним виборцям.

 

Довідково: Громадянська мережа ОПОРА проводить моніторинг інституційного розвитку політичних партій України. До вибірки потрапили політичні партії, які на останніх парламентських виборах отримали 2% і більше голосів виборців на свою підтримку, а також регіональні політичні партії, які продемонстрували високий результат підтримки на останніх місцевих виборах в Україні. Опис особливостей регіонального партійного будівництва та оцінка стану розвитку політичних партій відбуваються на основі аналізу доступної публічної інформації та відкритих даних. Матеріал підготовлений завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), та може не відображати позицію USAID чи Уряду США.