За результатами місцевих виборів 2015 року, до складу Сєверодонецької міської ради увійшли представники 6 політичних сил. Зокрема, у депутатському корпусі міськради буди представлені висуванці «Опозиційного блоку», «Нашого краю», «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» (на даний час внаслідок «ребрендингу» — «Європейська Солідарність»), «Об’єднання «Самопоміч», «Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» та Радикальної партії Олега Ляшка.

Найбільший рівень підтримки в місті отримала політична партія «Опозиційний блок» — 44,44%, друге місце посів «Наш край» з 22,22%, на третьому виявився «Блок Петра Порошенка «Солідарність» — 11,11%. Трохи меншим був електоральний рейтинг у адміністративному центрі Луганщини у «Об’єднання «Самопоміч» — 8,33%, тоді як «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка набрали по 5,56%. У реальному вираженні, з 36 депутатських мандатів у Сєверодонецькій міськраді 16 отримав «Опозиційний блок», майже вполовину менше — 9 — отримав «Наш край», тоді як «Блок Петра Порошенка «Солідарність мав в активі 4 представники. «Самопоміч» мала 3 депутатські мандати за результатами виборів у місті, а «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка отримали представництво у кількості 2 депутатів від кожної з політсил.

Упродовж 2015-2016 років у складі Сєверодонецької  міської ради були сформовані відповідно 6 фракцій. Першим секретарем Сєверодонецької  міської ради 6 скликання став представник «Опозиційного блоку» Ігор Бутков, за якого проголосували 23 із 36 обраних депутатів. Сєверодонецьким міським головою став Валентин Казаков (самовисуванець). Він не був представником жодної з політичних сил, представлених у депутатському корпусі ради.

Процес формування більшості став наріжним каменем роботи Сєверодонецької міськради 6 скликання. Так, на даний час у Сєверодонецькій міськраді відсутня процесуально оформлена (коаліційною угодою тощо) депутатська більшість, яка в процесі голосування заміняється ситуативною більшістю. Остання протягом каденції формувалася навколо двох конкуруючих у міськраді політичних сил: «Опозиційного блоку» та «Нашого краю», які мали найбільше депутатське представництво. Результатом цієї нестабільності роботи представницького органу впродовж 5 років стало 6-кратне відсторонення від виконання обов’язків Сєверодонецького міського голови В. Казакова (неодноразово поновлювався на посаді рішеннями судів різної інстанції), багаторазові зміни складу виконавчого комітету ради та багаторазова зміна секретарів ради (Ігор Бутков, Ельвіра Марініч, Григорій Пригеба, Вячеслав Ткачук), які у випадку чергового відсторонення міського голови виконували  його обов’язки (також досі супроводжується судовими процесами). Залежно від цього змінювалися і заступники міського голови, які, як правило, за даними авторитетних регіональних ЗМІ, були членами чи особами, лояльними до вищезазначених «політичних таборів» (незалежно від їх особистої партійної приналежності).

Станом на 1 квітня 2020 року в Сєверодонецькій міській раді залишилося п’ять фракцій. «Опозиційний блок» складається з шістнадцяти депутатів. «Наш край» наразі  налічує п’ять депутатів. Один із депутатів, Сергій Зарецький, за рішенням суду відновив свої депутатські повноваження після перебування на посаді заступника міського голови, однак через відсутність кворуму в раді не може бути знову введений до її складу на черговій повноважній сесії.

Поряд із цим слід зазначити, що у 2016 році було зареєстровано ще одну фракцію «Наш край», таким чином у міській раді було дві фракції з однаковою назвою. Частина депутатів із першої фракції увійшла до складу другої. Однак друга фракція проіснувала недовго, із неї вийшла більша частина депутатів, залишилися дві особи та вони автоматично стали позафракційними через розпад фракції (станом на 31.10.2016).

«Європейська Солідарність» представлена в міській раді чотирма депутатами, однак, на 1 квітня 2020 року має офіційно три діючих депутати. Це сталося через заяву Луганського територіального об’єднання «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» від 23 грудня 2018 року про виключення з лав партії керівника фракції «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» у Сєверодонецькій міськраді  В’ячеслава Ткачука  за порушення статутних принципів партії (фактично — за участь 22 грудня 2018 року у 4 пленарному засіданні 54-ї сесії ради, під час якої було вдруге звільнено від виконання своїх обов’язків секретаря Ельвіру Марініч, вкотре відсторонено шляхом висловлення недовіри Сєверодонецькому міському голові Валентину Казакову, змінено склад виконкому та призначено Вячеслава Ткачука секретарем міськради — виконуючого обов’язки Сєверодонецького міського голови).  Ольга Лішик здійснила добровільний вихід з фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (написала заяву про вихід з фракції 22 грудня 2018 року на знак незгоди з «ганебною співпрацею» з представниками «Опозиційного блоку»), що вона підтвердила в інтерв’ю ОПОРІ, однак у офіційних документах вона досі числиться у складі фракції. 

Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» у Сєверодонецькій міській раді  залишилося у складі двох депутатів.

Фракція об’єднання «Самопоміч» була та залишила за собою 3 місця у раді.

Депутати від Радикальної партії Олега Ляшка зареєстрували фракцію у 2015 році, яка складалася із Валентина Пригеби та Олексія Яроша, повноваження яких 31 січня 2018 року рішенням територіальної виборчої комісії було припинено. На  сьогоднішній момент до ради від РПЛ входять два депутати — Сергій Александров та Владислав Старицький, які не сформували фракцію, вважаються позафракційними, тому вказана партія не представлена фракцією у Сєверодонецькій міській раді.

Назва фракції

Кількість мандатів станом

на момент обрання

Кількість представників партії

на 1 квітня 2020 року

«Опозиційний блок»

16

16

«Наш край»

9

5

«Європейська Солідарність» (раніше «БПП «Солідарність»)

4

3

Об'єднання «Самопоміч»

3

3

ВО «Батьківщина»

2

2

Радикальна партія

2

0

Позафракційні

0

5

27 квітня 2018 року на засіданні Сєверодонецької міської виборчої комісії був затверджений протокол результатів перевірки і спрямовано звернення до керівного органу Радикальної партії Олега Ляшка щодо відкликання депутата Сєверодонецької міської ради Ірини Сафронової «за народною ініціативою». Того ж дня вищий керівний орган РПЛ розглянув зазначене звернення Сєверодонецької міської виборчої комісії та прийняв рішення про відкликання депутата Ірини Сафронової «за народною ініціативою».

20 липня 2018 року вищий керівний орган партії «Наш край» прийняв рішення про відкликання «за народною ініціативою» депутата Євгена Старікова, обраного за списком цієї партії. 30 серпня 2018 року на сесії Сєверодонецької міської ради міський голова Валентин Казаков після тривалих дискусій заблокував картку депутата Старікова.

20 січня 2020 року на засіданні Сєверодонецької міської виборчої комісії була розпочата процедура розгляду ініціативи щодо відкликання депутатів Сєверодонецької міської ради Володимира Ляхового (ВО «Батьківщина» та Олексія Яроша (РПЛ). Водночас 6 лютого 2020 року територіальна виборча комісія призупинила відкликання Володимира Ляхового та Олексія Яроша. На теперішній час ситуація не змінилася.

26 січня за ініціативою депутата міськради від «Нашого краю» Сергія Зарецького розпочато процедуру відкликання 16 депутатів від «Опозиційного блоку» «за народною ініціативою». Згодом, 10 березня керівний орган «Опозиційного блоку» прийняв рішення щодо відкликання 16 депутатів Сєверодонецької міської ради, зокрема Дениса Анпілогова, Ігоря Буткова, Олени Буткової, Андрія Височина, Романа Водяника, Сергія Войтенка, Андрія Гавриленка, Юрія Кузьмінова, Сергія Куниці, Євгена Лагунова, Ольги Мартиненко, Генадія Мезинцева, Віктора Пилипенка, Ганни Чмирьової, Людмили Шатрової та Дмитра Шерстюка. На сьогоднішній день зазначене рішення оскаржується у судовому порядку, у зв’язку з чим воно не введено в дію.

Підвищення агітаційної діяльності, яка опосередковано може свідчити про підготовку до місцевих виборів, за останній місяць спостерігається з боку представників політичної партії «Європейська Солідарність». Так, від імені благодійного фонду Петра Порошенка та «Європейської Солідарності» святкову гуманітарну допомогу отримали багатодітні сім’ї та родини загиблих військових Тошківки, Новотошківки, Троїцького, Новозванівки, Попасної, Комишевахи, Вовчеярівки, Шепілове, Сєверодонецька. Поряд із цим, випечено і розвезено по лінії фронту до військових підрозділів 1 100 пасок.

Водночас  Рубіжне із візитом відвідав голова політичної партії «За Життя» Юрій Бойко. Він від імені партії та фонду «Кришталеве джерело» надав благодійну допомогу місцевій лікарні. Захід супроводжувався партійною символікою.

Напередодні свята 8 березня у всіх районах області та у місті Сєверодонецьку пройшли святкові заходи, організовані Сергієм Шаховим як народним депутатом України від партії «Наш край». Були здійснені святкові концерти та подарунки жінкам до свята.