В контексті наближення місцевих виборів, які мають відбутися у жовтні 2020 року, ОПОРА дослідила сталість функціонування партійних структур у місті Бровари.  У фокусі дослідження опинилася Броварська міська рада. Зокрема, ми проаналізували наскільки змінилася структура партійного представництва, які партії втратили своїх депутатів, а які навпаки – поповнилися новими; чи були спроби відкликання депутатів, чим вони завершилися; чи були спроби змінити секретаря міської ради та висловити недовіру міському голові. Вся ця інформація допоможе краще розібратися, у якому стані політичні партії, які отримали підтримку броварчан на останніх виборах підходять до чергових місцевих виборів.

Резюме

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Броварській міській раді було створено 8 депутатських фракцій. Така ж кількість фракцій залишилася в міській раді станом на 1 квітня 2020 року. Проте, певних змін зазнав їхній кількісний склад. Найбільше переформатувань відбулося у фракції ДемАльянсу – троє депутатів склали повноваження за власної ініціативи. Один мандат втратила партія БПП «Солідарність». Двох депутатів було виключено з фракції ВО «Свобода» з причини їх голосувань спільно з промерською більшістю. Найбільше депутатів за власним бажанням вийшли з фракції «Самопоміч» – а це двоє. Найбільш монолітною є промерська фракція «Єдність», яка не втратила жодного депутатського мандату. У вересні 2019 року було утворено депутатську групу «РІДНЕ МІСТО». До цієї групи увійшли колишні два депутати від Радикальної партії  та по одному депутату від партій «Батьківщина», «Самопоміч» та «УКРОП». При цьому, депутати від «УКРОПу» та «Батьківщина» формально не залишили свої фракції.

В броварській міській раді станом на квітень 2020 року створена більшість навколо міського голови Ігоря Сапожка, який обраний вдруге обраний. Однак, варто зауважити, що такий стан речей завдячує так званим «тушкам», які голосували врозріз з більшістю представників партій, від яких потрапили до міської ради. Також депутати деяких політичних сил голосують часто спільно  з промерською більшістю, оскільки мають свої інтереси, лобіюють інтереси власного бізнесу в місті.

Секретарем Броварської міської ради 22 лютого 2016 року було обрано Олексія Здоровця, на момент обрання він був представником  фракції Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Проте, працювати Здоровцю довелося не довго, вже 30 травня того ж року він склав свої повноваження. Цьому передували події, які сталися у міській раді 18 березня 2016 року.  Депутати з фракції ВО «Свобода» виключили Здоровця з фракції та партії, а також намагалися силоміць виштовхати його за межі приміщення міської ради. Сталася сутичка, викликали поліцію, засідання сесії скасували. Олексій Здоровець втік через вікно другого поверху. Згодом секретарем (з 31.05.2016) було обрано Петра Бабича, члена фракції «УКРОП».

Результати місцевих виборі та формування більшості

За підсумками місцевих виборів 2015 року в Броварській міській раді було створено 8 депутатських фракцій. Найбільше депутатів увійшло до фракції «Солідарність» – 8. Другою за чисельністю фракцією в міській раді стала фракція  «Єдність» – 6, третьою – «Об'єднання «Самопоміч» – 5 . Всього міська рада Броварів складається з 36 депутатів.

Переобрався на свою посаду і багаторічний міський голови Броварів Ігор Сапожко.  На посаду міського голови у 2010 році він балотувався від Партії регіонів, з якої вийшов під кінець Євромайдану, 20 лютого 2014 року. На виборах у 2015 року він балотувався на посаду міського голови вже як самовисуванець.

Станом на початок весни 2016 року до промерськї більшості Ігоря Сапожка у раді входили представники таких політичних фракцій – «Єдність» (6), «УКРОП» (3) та «Радикальної партії Олега Ляшка» (2), «Батьківщина» (3). На міського голову орієнтувалася половина депутатів «Свободи» (2) та позафракційний Лопатюк. В опозицію до міського голови перейшли «Самопоміч» (5), «Демократичний альянс» (3), «Солідарність» (8) та частина «Свободи» (2).

Від початку діяльності Броварської міської ради нинішнього скликання політична діяльність команди «ДемАльянсу» була спрямована на заміну влади в Броварах. Фракція була ледь не найактивнішою в намаганні створити «широку коаліцію» і 2/3 голосами усунути переобраного міського голову, колишнього регіонала Ігоря Сапожка. Однак, «Широкої коаліції» не вийшло. До ініціативи не долучилась «Батьківщина». А згодом від інших партій: «Самопомочі», «Солідарності», «Свободи» і самого ж «ДемАльянсу», – «відвалились» по декілька депутатів, які стали голосувати на боці влади.

31 травня 2016 року представника політичної партії «Українське об'єднання патріотів – УКРОП» було обрано секретарем міської ради, який став компромісною фігурою для представників різних партій.

Партійні переходи та втрати мандатів

Станом на 1 квітня 2020 року в міській раді залишилося 7 фракцій, створена нова група “РІДНЕ МІСТО”. Частина депутатів стали позафракційними. В міській раді перестала існувати фракція Радикальної партії.

Найбільше депутатів втратила фракція «Об'єднання «Самопоміч», яка тепер нараховує 3, замість 5 депутатів. 22 березня 2016 року Максима Семенова було виключено з фракції за рішенням партії. Причиною виключення депутата стало голосування по ключовим питанням всупереч узгодженого рішення фракції та порушення дисциплінарного статуту партії. Нині Семенов входить до групи «РІДНЕ МІСТО». Самостійно оголосив про бажання скласти депутатський мандат Андрій Василенко, тож на 23-ій позачерговій сесії 22 грудня 2016 року Броварська міська  рада проголосувала «ЗА». Відповідно на його місце потрапила Людмила Кулініч. На початку Кулініч увійшла до фракції «Самопоміч», однак через внутрішні розбіжності залишила фракцію 22 червня 2017 року і стала позафракційною депутаткою.

На одного депутата зменшився склад фракції «Солідарність». У березні 2016 року Юрія Чередника було виключено з фракції нібито через його спільне голосування з промерською більшістю. Про це 11 березня під час однієї з сесії заявив заступник голови фракції Леонід Черепейнік. Депутата навіть виводили з сесійної зали, щоб він не міг голосувати.

Фракція ВО «Батьківщина» утворена 16 грудня 2015 року лише з трьох осіб, оскільки Вадим Мутило відмовився входити до фракції відразу після оголошення результатів виборів. 22 лютого 2016року ще й Олександр Рєзнік склав повноваження депутата Броварської міської ради, він став заступником міського голови Ігоря Сапожка. На його місце до ради зайшов Андрій Тютюнник і увійшов до складу однойменної фракції.

Фракція «Єдність» зберегла своє кількісне представництво. Хоча її персональний склад дещо змінився. Це пов’язано з тим, що один з її депутатів Володимир Оксютенко  пішов з життя. Його місце в міській раді зайняла депутатка Галина Сундук. Фактично абсолютно промерська партія, яка завжди працює з ним в одній команді. Представники партії давно працюють у Броварах, у Єдності чотири співробітники управління освіти та науки, одна представниця  Броварського відділення пенсійного фонду та одна представниця первинної ланки медицини.

Депутатська фракція «ДемАльянс», послідовна опозиційна партія, зараз складається з трьох депутатів, хоча всього від партії пройшло 4 депутати. Майже одразу фракція втратила одного члена – Андрія Лопатюка. Депутата назвали «тушкою» та звинувачували його у невиконанні рішень команди. Дуже швидко Лопатюк став головою бюджетної комісії: за нього голосували представники майбутньої провладної більшості, а також «Свобода» і «Батьківщина». У 2016 році голова фракції Аліна Дяченко склала повноваження. У фейсбук та особистому блозі вона розповіла про причини свого рішення. Майже одночасно з нею міську раду залишив депутат від «Самопомочі» Андрій Василенко. Якщо Василенка депутати «звільнили» без проблем, то «звільнення» Дяченко, яка на той час уже мешкала та працювала в іншому місті, розтягнулося на три сесії.  Рішення про складання депутатських повноважень Аліни Дяченко було прийнято на 23 сесії Броварської міської ради 22 грудня 2016 року. На місце Аліни Дяченко, далі по списку зайшов Сергій Іллюхін. На черговій сесії міської ради 24 жовтня секретар міської ради Петро Бабич повідомив про заяви Олега Берестового та Сергія Іллюхіна щодо складання ними своїх депутатських  повноважень. Вже на їх місця потрапили  Ірина Нікітчіна та Ангеліна Козлова. Нині до складу фракції входять троє депутатів: Андрій Саук, Ірина Нікітчіна та Ангеліна Козлова.                                         

Фракція «УКРОП» була утворена 22 грудня 2015 року, з початку каденції і до квітня 2020 року налічує троє депутатів: Миколо Зінченко, Петро Бабич (діючий секретар), Володимир Білокінь. Щоправда Білокінь також входить до депутатської групи «РІДНЕ МІСТО».

Фракція ВО «Свобода» була утворена 17 грудня 2015 року, до ради пройшло 4 депутати. Олег Шевчук та Сергій Бойко зараз входять до фракції. Олексій Здоровець зараз позафракційний. Він був виключений з фракції та партії 17 березня 2016 року через те, що голосував сумісно з провладною більшістю. Цього ж дня виключили з фракції ще одного депутата – Василя Кочубея.

22 лютого 2016 року секретарем Броварської міської ради шляхом таємного голосування було обрано представника партії ВО «Свобода» Олексія Здоровця. Його кандидатуру підтримало 23 з 36 депутатів, які взяли участь в голосуванні (7 – проти, 3 – утрималися, 3 – недійсні). Однак, у березні цього ж року під час сесії міської ради голова фракції ВО «Свобода» Олег Шевчук зачитав рішення партії про виключення Олексія Здоровця з партії. Причина такого рішення – «порушення партійної дисципліни та підтримку працівників КГБ та екс-регіоналів».Після чого в зал увірвалися представники так званого Легіону Свободи, розпилили сльозогінний газ і накинулися на Олексія Здоровця.

У цей момент Ігор Сапожко оголосив про завершення сесії «у зв'язку з неможливістю її проведення» і швидко покинув зал у супроводі своїх охоронців, в той час як Олексій Здоровець залишився заблокований в президії. Після бійки Здоровцю вдалося прорватися з сесійної зали на другий поверх, а звідти через вікно екссвободівець вистрибнув на вулицю і втік від погоні у двори прилеглих будинків. У міськраду прибули посилені наряди поліції включно з начальником броварської поліції Олегом Янчинським. В коридорі правоохоронці намагалися затримати окремих учасників бійки.

Після вищезгаданих подій секретар не з’являвся на робочому місції, свої обов’язки не виконував. «Відсутній на робочому місці у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю», – про це йдеться в офіційній відповіді міського голови Ігоря Сапожка, наданої на звернення голови фракції ВО «Свобода» у Броварській міській раді Олега Шевчука.

Олексій Здоровець став лідером нового політичного осередку “Сила людей” у Броварах. 4 березня 2017 на своїй сторінці у соціальній мережі «Фейсбук» він оголосив, що став лідером Броварської міської організації політичної партії «Сила Людей». Олександр Солонтай, один з лідерів «Сили людей», повідомив, що позиція партії: «Олексій Здоровець формально їм підходить». Також Олексій Здоровець балотувався на останніх парламентських виборах у 2019 році як самовисуванець.

Що стосується Василя Кочубея, то 14 березня було оприлюднено рішення про його  виключення з фракції. У тексті рішення йдеться, що Всеукраїнське об’єднання «Свобода» вважає останні дії депутата Броварської міської ради Василя Кочубея такими, що несумісні зі статутною діяльністю партії та дискредитують ідеологію політичної сили. 9 квітня 2016 року о 14:00 колишній член фракції «Свобода» Кочубей мав провести зустріч зі своїми виборцями в міському клубі. Дізнавшись про це, активісти Броварського міського осередку «Свобода» також з’явилися там, аби символічно оголосити виборцям, що їхній депутат – «зрадник, оскільки пройшов до міської ради в лавах національно-патріотичної партії, для якої є принциповим не йти на компроміси з ексрегіоналами». Кочубея закинули до сміттєвого баку, при цьому лідери активістів постійно кричали: «Не бити!». Коли ж охоронець дістав предмет, схожий на металеву палицю, бійки як такої, уникнути не вдалося. Уже через кілька хвилин на місце події прибув наряд поліції. На місці поліцейські опитали кількох присутніх.

Депутатська група «РІДНЕ МІСТО» була утворена у вересні 2019 року. На цей момент вона налічує 5 депутатів, зокрема Вадима Андрієвського та Вікторію Коваленко, які не входять до жодної з фракції, а до ради потрапили як висуванці від Радикальної партії. Також до групи входять: Сергій Бельський, Володимир Білокінь, Максим Семенов. Володимир Білокінь також залишається членом фракції «УКРОП», Сергій Бельський – ВО «Батьківщина».

Депутати Броварської міської ради сьомого скликання, які не входять до складу жодної фракції та групи (позафракційні): Олексій Здоровець, Людмила Кулініч, Василь Кочубей, Андрій Лопатюк, Вадим Мутило, Юрій Чередник.

Таблиця 1. Партійне представництво в Броварській міській раді

Назва партії

Кількість мандатів станом на момент обрання

Кількість мандатів станом на 1 квітня 2020 року

1

«Європейська Солідарність» (раніше «Солідарність»)

8

7

2

ВО «Батьківщина»

3

3 (-1)

3

ВО «Свобода»

4

2

4

Об'єднання «Самопоміч»

5

3

5

Єдність

6

6

6

Радикальна партія

2

0

7

«УКРОП»

3

3 (-1)

8

ДемАльянс

4

3

9

Позафракційні

1

6

10

Група «РІДНЕ МІСТО» 

0

5 (2 депутатів групи формально не покинули фракції «УКРОП» та ВО «Батьківщина»)

   

36

36

Таблиця 2. Партійні переходи в Броварській міській раді

Ім'я та прізвища депутата

Звідки

Куди

Дата

1

Максим Семенов

«Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційний 

21.04.2016

2

Юрій Чередник

«Європейська солідарність» (раніше «Солідарність»)

Позафракційний

15.03.2016

3

Олексій Здоровець

ВО «Свобода»

Позафракційний

17.03.2016

4

Людмила Кулініч

«Об’єднання «Самопоміч»

Позафракційна

22.06.2017

5

Василь Кочубей

ВО «Свобода»

Позафракційний

17.03.2016

6

Вікторія Коваленко

Радикальна партія

Позафракційний

26.09.2019

7

Вадим Андрієвський

Радикальна партія

Позафракційний

26.09.2019

8

Вадим Мутило

ВО «Батьківщина»

Позафракційний

Не увійшов до фракції

9

Андрій Лопатюк

ДемАльянс

Позафракційний

Не увійшов до фракції

10

Вікторія Коваленко

Позафракційний

«Рідне місто»

26.09.2019

11

Вадим Андрієвський

Позафракційний

«Рідне місто»

26.09.2019

12

Максим Семенов

Позафракційний

«Рідне місто»

21.04.2016

 

Відкликання депутатів

Найперше слід зазначити, що право вносити пропозицію про відкликання депутата місцевої ради за народною ініціативою настає не раніше, ніж через рік з моменту набуття таких повноважень. Тобто в Броварах почати відповідну процедуру можна було не раніше ніж  з 17 листопада 2016 року.

У місті Бровари не було відкликано депутатів згідно із зазначеною процедурою. Проте, представники ВО «Свобода» у міській раді заявляли, що розпочнуть цю процедуру проти своїх однопартійців. Йдеться про Василя Кочубея та Олексія Здоровця. Броварський осередок ВО «Свобода» закликав депутатів Броварської міської ради Василя Кочубея та Олексія Здоровця добровільно та негайно скласти мандати депутатів міської ради. Така заява була оприлюднена у соціальних групах, які пов’язані з організаціями «Свобода», «Сокіл» та депутатами Броварської міськради від «Свободи». Як зазначається у заяві, скласти мандати депутати мають на вимогу своїх виборців, рішення партії та згідно зі статутом ВО «Свобода» — партії, завдяки якій вони отримали мандати довіри броварчан: «Ми заявляємо, що вищезазначені депутати, приєднавшись до корупційної частини міської ради, після голосувань за низку антинародних рішень, які сприяли реваншу регіоналів у Броварах, зрадили ідеалам Революції Гідності, довіру своїх виборців, інтереси громади Броварів та національні інтереси України. Такими діями Василь Кочубей та Олексій Здоровець зрадили своїх – вже колишніх – побратимів у ВО «Свобода» та порушили засадничі принципи нашої політичної сили. Такі люди не мають ні морального, ні жодного іншого права бути представниками громади у міській раді», — говориться у заяві.

Про відкликання броварських обранців у коментарі «КиевВласть» розповів лідер київської обласної «Свободи» Ігор Сабій. Він зазначив, що зняття Василя Кочубея з посади голови земельної комісії ініціюватимуть вже на найближчій сесії Броварської міської ради. Олег Шевчук розповів, що на окрузі, де обирався Василь Кочубей, «Свобода» найближчим часом планує ставити агітаційні намети для збирання таких підписів. Коли саме мають намір почати роботу, депутат не уточнив. Головний броварський «свободівець» зазначив, що протягом наступних одного-двох днів на рівні партії планують вирішити це та інші питання щодо Кочубея та Здоровця.

Ситуація напередодні місцевих виборів

Станом на квітень 2020 року  більшість політичних партії не ведуть у Броварах публічної кампанії, яка могла б свідчити про те, що вони активно готуються до виборів. Проте, деякі партії вже розпочинають підготовку до місцевих виборів. Так, партія «Слуга народу» анонсувала старт проведення кампанії з набору потенційних кандидатів у депутати та на посади міських голів у Київській області.