Майже 7 мільйонів 280 тисяч гривень офіційно витратили на передвиборчу агітацію кандидати в одномандатних округах Чернівецької області. Такі висновки зробила ОПОРА, проаналізувавши фінальні фінансові звіти про використання коштів виборчих фондів. Майже п’ять з половиною мільйонів гривень з цієї суми кандидати витратили на розміщення політичної реклами в засобах масової інформації. Вказані суми не є остаточними, адже фінансові звіти подали менше половини зареєстрованих кандидатів.

Відповідно до п.6 ст.49 Закону “Про вибори народних депутатів України”, кандидати мали до 5 листопада включно надати окружним виборчим комісіям фінансові звіти про використання коштів виборчих фондів. Станом на 10 листопада, коли ОПОРА збирала копії звітів для аналізу, з 59 кандидатів, які були зареєстровані в Чернівецькій області в чотирьох округах, звіти подали менше половини – 22 кандидата.

Рекордна сума витрачених коштів на агітацію зафіксована в 204 виборчому окрузі - майже 5 мільйонів гривень. Найменша сума витрачених коштів (майже 447 тисяч гривень) закономірно зафіксована в 201 окрузі, де активність кандидатів була найменшою у порівнянні з іншими округами. Практично однакова загальна сума виборчих фондів кандидатів в 202 та 203 округах (по трохи більше мільйона гривень).

Серед тих 22 кандидатів, які подали остаточні фінансові звіти, Володимир Куліш, кандидат у народні депутати від "Блоку Петра Порошенка" в 204 виборчому окрузі, мав найбільший виборчий фонд - 2 919 850 грн. Найменша сума у виборчому фонді була у кандидатки в 201 виборчому окрузі від Української республіканської партії Наталії Стрельчук - 2 450 грн. Найбільші витрати так само в кандидатів у 204 виборчому окрузі - більше 3 мільйонів 720 тисяч гривень.

Так само, як на початку, так і в середині кампанії, коли ОПОРА робила аналіз проміжних фінансових звітів, під кінець виборчих перегонів кандидати найбільше витрачали коштів на агітацію в засобах масової інформації. Так, більше 2 мільйонів 735 тисяч гривень на агітацію в ЗМІ витратив Володимир Куліш (204 округ), півмільйона - Іван Семенюк (203 округ) та майже 300 тисяч гривень В'ячеслав Добровольський (204 округ).

Якщо порівнювати з витратами кандидатів на виборчу кампанію в 2012 році, то тоді офіційно найбільші розміри виборчих фондів мали тодішні кандидати від Партії регіонів та переможці виборів в 203 та 204 округах Геннадій Федоряк (більше мільйона гривень) та Артем Семенюк (940 тисяч гривень).

Аналіз витрат по округах можна знайти тут.

Детальніше:  Надія (ВІРНА) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51. Важливу інформацію можна знайти на сайті Чернівецького представництва Громадянської мережі ОПОРАhttp://oporacv.orgта на сторінці в Facebook –https://www.facebook.com/oporaChernivtsi

Довідково: Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.

Twitter:https://twitter.com/opora (@opora)