9 грудня – останній день внесення змін у попередній список виборців на повторних виборах, які відбудуться в округах № 94, 132, 194, 197, 223. До 12 грудня включно можна подати до суду позовну заяву про уточнення списку виборців. У день виборів 15 грудня внести зміни у список виборців буде неможливо.

Кожен громадянин України, який досяг 18 років має активне виборче право – право обирати на виборах. Ви маєте бути включені до списку виборців, якщо вам виповнилося 18 років чи якщо ваш день народження у день виборів. Для того, щоб не виникало непорозумінь і можна було проголосувати, ви можете ознайомитись зі списком виборців і перевірити, чи правильно внесли ваші дані.

З 4 грудня 2013 року всі дільничні виборчі комісії звичайних виборчих дільниць мають надавати списки виборців для ознайомлення у приміщенні дільничної виборчої комісії.

ОПОРА рекомендує вам особисто перевірити ваші дані у списку заздалегідь перед днем голосування.

Які можуть бути проблеми зі списком виборців?

  • неточності внесених відомостей (помилки у написанні прізвища, адреси);
  • присутність за Вашою виборчою адресою інших осіб, які там не проживають;
  • відсутність у списку виборців.

Якщо ви виявили котрусь із цих проблем, вам слід особисто подати до дільничної виборчої комісії, або органу ведення Державного реєстру виборців (найчастіше такими органами є структурні підрозділи райдержадміністрацій) заяву про уточнення попереднього списку виборців. Заява подається особисто і може стосуватися такого:

  • щодо уточнення попереднього списку виборців (у разі виявлення помилок у прізвищі, імені, по-батькові, дати народження, місця проживання тощо);
  • щодо включення або виключення зі списку себе або інших осіб (якщо виборець не виявив себе у списку виборців, або виявив сторонніх осіб, які не зареєстровані за адресою виборця);
  • щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися (у разі, якщо виборець, який здатний самостійно пересуватися, отже відповідно має голосувати на виборчій, позначений як такий, що нездатний самостійно пересуватися. Або ж, якщо відсутня відмітка про постійну нездатність самостійно пересуватися щодо особи, яка дійсно нездатна самостійно пересуватися, отже має голосувати за місцем проживання).

До заяви додаються документи (їх копії), які підтверджують обставини, на які посилається виборець. Це може бути копія паспорта, якщо виборець вимагає уточнити дані або включити його до списку виборця, довідка форми 3 видана ЖЕО, якщо виборець вимагає виключити зі списку осіб, зареєстрованих за його адресою, або інші документи, що посвідчують певні факти.  

Така заява може бути подана до 9 грудня 2013 року включно. Строк розгляду заяви – 1 день. Заява, подана після 9 грудня 2013 року не розглядається.

Однак, якщо виборець пропустив цей термін, він може до 12 грудня 2013 року включно подати до суду позовну заяву про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб. Справи щодо уточнення списку виборців розглядає місцевий загальний суд за правилами адміністративного судочинства за місцезнаходженням дільничної виборчої комісії. Позовна заява про уточнення списку виборців подається до суду без сплати судового збору. Позовна заява має бути розглянута судом не пізніше 12 грудня 2013 року.