Зі слів координаторки моніторингової кампанії у Львові Ірини Швець, увагу було зосереджено на основних каналах поширення реклами цигарок: телебачення, друковані ЗМІ, реклама в громадських місцях, візуальна реклама, соціальні кампанії та спонсорство, BTL-реклама (маркетингові технології поширення реклами) та Інтернет. Такий широкий спектр моніторингових полів зумовлений, передусім, забороною розміщення реклами тютюнових виробів та їх торгових марок на носіях зовнішньої реклами та транспорті з 1 січня 2009 року.

Обмеження змусило тютюнові компанії шукати нові форми популяризації власної продукції серед споживачів. На першому етапі дослідження було зафіксовано значну кількість маркетингових експериментів: концертів та вуличних заходів, вдосконалення мерчандайзингових стратегій, засилля BTL-реклами. На телебаченні тютюнопаління популяризується завдяки наглядному курінню відомих людей, головних герої фільмів та серіалів. Аудиторією такої реклами є підлітки, молодь та жінки, на збільшення кількості курців серед яких спрямовано приховану рекламу.

Відкрита реклама цигарок (рекламні постери та оголошення) найчастіше зустрічається у так званих «жіночих» та «чоловічих» журналах. В регіональній пресі зафіксовано матеріали щодо тютюнових виробів, що інколи взагалі не маркується. Рекламні агенції виконали законодавчу вимогу щодо заборони розміщення реклами тютюнових виробів та їх торгових марок на зовнішніх носіях. Втім, зовнішня реклама тютюну, яка була розміщена в торгових залах чи кіосках залишилась недоторканою. Боротьба з нею вимагає прийняття нових норм ЗУ «Про рекламу», а саме ведення заборони на розміщення усіх видів реклами тютюнових виробів в торгових залах та вітринах магазинів.

На ринку тютюнової реклами популяризуються бренди та формується довіра некурців шляхом розміщення логотипу на звичних, далеких від куріння, предметах: годинники, кепки, куртки, дитячі іграшки, молодіжні футболки, сумки, шарфи, ремені, календарі, ручки, сірники. Для прикладу «Чупа-чупс» виготовляє цукерки у вигляді пачки цигарок. В магазинах можна побачити дитячі іграшки з логотипом «Мальборо».

За результатами моніторингу можна зробити висновок, що Інтернет не використовується в повному обсязі, або взагалі не використовується в просуванні, реклами тих чи інших брендів сигарет. Причиною цього є наявність більш ефективних способів та порівняно невисокий відсоток користувачів Інтернету в Україні. Виключенням є віртуальні соціальні мережі, в яких присутня достатня кількість тютюнової реклами.

Моніторинг реклами тютюнових виробів триватиме рік. «За результатами отриманих під час моніторингу даних, буде розроблено зміни до ЗУ «Про рекламу», який заборонятиме виявлені під час моніторингу способи та форми реклами. В планах - кампанія громадського лобіювання прийняття законопроекту» - підсумував координатор моніторингу у Києві Василь Косий.