За інформацією, що надійшла від довготермінового спостерігача Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області, поблизу редакційно-видавничого комплексу «Деснянська правда» стався конфлікт між представниками політичної партії ВО «Батьківщина» та командою самовисуванця по виборчому округу № 205 Андрія Глаби. Предметом сутички стала інформаційна листівка, яка містила матеріали з елементами дискредитації в бік кандидата в народні депутати від ВО «Батьківщина» Валерія Дубіля.

Чернігів

Інцидент стався 12 серпня у той час, коли кандидат в народні депутати Андрій Глаба та відповідальний за випуск номеру Тарас Вознюк забирали інформаційні листівки з видавничого комбінату «Десна». Вийшовши надвір, вони побачила, що виїзд їхньої машини заблокований. Поряд стояли представники правоохоронних органів, яких викликав Олег Русін, довірена особа кандидата в народні депутати по виборчому округу № 205 Валерія Дубіля.

Чернігів

Чернігів

Представники мережі ОПОРА попросили учасників висловити власну позицію з приводу конфліктної ситуації, що склалася.

Андрій Глаба, кандидат в народні депутати: «Це проста провокація проти мене та явне перешкоджання ведення агітації. Я вважаю, що Об’єднана опозиція в представництві пана Дубіля веде недобросовісну агітацію і готова всіма способами не допустити оприлюднення інформації про його діяльність та кримінальне минуле».

Тарас Вознюк, відповідальний за випуск номеру: «В цій інформаційній листівці надруковані матеріали про кандидата, якого підтримує наша організація «За Чернігів», Андрія Глабу. Там розміщена його автобіографія та програма. А також висвітлена інформація проти нашого основного опонента Валерія Дубіля: мої власні журналістські розслідування. Зі змістом однієї з публікацій сам Валерій Дубіль добре ознайомлений. Це дубляж статті, що вийшла два роки тому. Ще тоді пан Дубіль писав на мене заяву в прокуратуру. На що йому відповіли, що це справа судова. Але він все ж таки до суду не подав. А згідно чинного законодавства, якщо за рік інформація не була спростована, вона може тиражуватися, як правдива. Другий момент. Нам хочуть «пришити», що це незаконне видання. Проте у нас є громадське об’єднання «За Чернігів», яке має право випускати інформаційні листівки. Ніякої газети у нас немає, адже немає періодичності цього видання. Жодної дати, нумерації ви там не знайдете. Згідно виборчого законодавство чітко вказаний наклад, відповідальний за друк, де друкується і хто замовник. Квитанції про оплату представника міліції ми показали. Офіційно оплата йшла через виборчий фонд нашого кандидата, і ми жодним чином не порушили виборче законодавство. Тому ми не розуміємо дій пана Олега Русіна, який заблокував незаконно наш автомобіль. Він не має такого права, і ось це і є порушення. Ми будемо подавати відповідну заяву в органи міліції, адже машина орендована. І за годину простою ми будемо платити гроші. Фактично це є збитки кандидата».

Віктор Пендюр, адвокат кандидата в народні депутати Валерія Дубіля: «Сьогодні було виявлено порушення порядку проведення виборної агітації. В машині, виїзд якої зараз заблокований, знаходяться газети, в яких розміщена неправдива інформації, що принижує честь та гідність одного з кандидатів в народні депутати. Крім того, люди, які забрали цю газету з видавничого комбінату, називають її листівкою, а також запевняють, що це не періодичне видання. Але по факту це є газети, адже вони надруковані на газетному папері. Крім того, у нас уже є 5 примірників такої газети, тобто видання виходить періодично. Позаяк відсутня реєстрація цього ЗМІ, то цей факт є складом адміністративного правопорушення. Також це є порушення порядку проведення виборної агітації, що також тягне за собою адміністративну відповідальність. Враховуючи, що на даний час судові позови щодо такої інформації не мають тої терміновості, що мають суди щодо виборчих процесів, ми написали заяву до органів внутрішніх справ, які зараз на цьому місці ведуть перевірку. Ми просимо, щоб правопорушення були припинені шляхом вилучення предмету адміністративних правопорушень. Тобто зазначених газет».

Олег Русін, довірена особа кандидата в народні депутати Валерія Дубіля: «Як довірена особа кандидата, я підійшов в стіл замовлень і попросив надати мені квитанції про оплату даного тиражу, а також спитав про договір, відповідно до якого надруковані ці газети. Мені ніякої інформації не було надано. Я написав заяву на керівництво видавничого комбінату «Десна» з проханням надати мені зазначену інформацію. Проте, прийшовши в кабінет, виявилося, що ні керівництва, ні секретаря немає. Мені не зрозуміла трака позиція керівництва. А знаючи Тараса Вознюка, я підозрюю, що там може бути надруковано що завгодно і як завгодно. І я знаю точно, що реєстрація цього видання в встановленому законом порядку відсутня. Тобто в органах юстиції видання не зареєстроване. А це вже порушення виборчого законодавства. Тому я заблокував своєю машиною цей автомобіль, розуміючи, що порушення є. Дане видання є періодичним, у нас в офісі вже є 5 чи 6 примірників газети «За Чернігів». А оскільки видання періодичне, воно має бути зареєстрованим у встановленому законом порядку. Тому нехай представники правоохоронних органів розбираються в даній ситуації».

Відомо, що на даний момент проведена виїмка вказаної друкованої продукції для з’ясування відповідності нормам виборчого законодавства.

Ольга Різенко
прес-секретар
 
За коментарями звертайтесь:
Євгеній Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.