У ході місцевих виборів 2020 року спостерігачі ОПОРИ  в Україні зафіксували 2 251 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів. Найбільша частка порушень стосувалася незаконної агітації (1777 випадків), процедурних порушень (190 випадків) та матеріального стимулювання виборців (176 випадків). Адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес за кількістю зафіксованих порушень опинився на четвертому місці. Загалом було зафіксовано 81 випадок. Більше третини з них (31 випадок) стосувалося бюджетного адмінресурсу, 12 - медійного, 11 - кадрового і матеріального та 7 - корпоративного. Крім того, було  зафіксовано 20 випадків силового перешкоджання агітації. 

Ці цифри демонструють, що адміністративний ресурс поки що залишається способом впливу на  перебіг виборчого процесу. Втім, протягом місцевих виборів 2020 року в Чернівецькій області він не набув системного характеру. 

Усунений міський голова

На місцевих виборах 2020 року на посаду міського голови Чернівців Олексій Каспрук балотувався втретє. Дві перші спроби закінчувались перемогами у другому турі. Вперше міським головою  був обраним на позачергових виборах у травні 2014 року, вдруге - вже на чергових виборах у листопаді 2015. У липні 2018 року Чернівецька міська рада прийняла рішення про дострокове припинення повноважень мера, втім у квітні 2019 року Чернівецький адміністративний суд відновив Олексія Каспрука на посаді. 17 липня 2020 року, за півтора місяці до офіційного початку виборчої кампанії, Олексій Каспрук був знову усунений з посади міського голови. Цього разу рішенням Касаційного адміністративного суду, який скасував поновлення його на посаді мера. 

На вибори міського голови 25 жовтня 2020 року Олексій Каспрук був висунутий політичною партією “Пропозиція”. Протягом виборчої кампанії він та його партія використовували усі форми передвиборної агітації, зокрема зовнішню рекламу (білборди, сітілайти), вуличну кампанію (поширення партійної газети, листівок та іншої поліграфічної продукції), прямі зустрічі з виборцями, рекламу в інтернеті (розміщення оплаченої політичної реклами у соціальних медіа), агітацію у ЗМІ. 

Серед інших форм передвиборчої агітації спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА фіксували ознаки ймовірного піару на бюджетних коштах, що може вважатися проявом використання бюджетного адміністративного ресурсу. Так, у відеороликах, опублікованих Олексієм Каспруком в соціальні мережі Facebook у вересні-жовтні 2020 року, він вказаний ініціатором проєкту реконструкції комунального ДНЗ “Перлинка”, проєкту побудови закладу дошкільної освіти “Лелеченя”, проєктів реконструкції ДНЗ “Зернятко” та НВК “Лідер”, проєкту “Енергоефективність в будівлях бюджетної сфери”, в рамках якого здійснено ремонт в гімназії №1, ЗОШ № 22, 24 . Усі відеоролики містили логотип, назву політичної партії “Пропозиція” та гасло “Пропозиція Олексія Каспрука”.

За результатами виборів Олексія Каспрука було обрано депутатом Чернівецької міської ради. 

 

Виконуючий обов’язки міського голови

 

Наприкінці листопада 2017 року секретарем міської ради було обрано Василя Продана. Після рішення ради про дострокове припинення повноважень міського голови виконував обов’язки мера (липень 2018 - квітень 2019 та липень 2020 - листопад 2020). На місцевих виборах 2020 року очолював список політичної партії “Рідне місто” до міської ради та був серед кандидатів на посаду міського голови, проте на початку жовтня зняв свою кандидатуру. 

 

Наприкінці жовтня 2020 року спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки можливого піару на бюджетних коштах кандидатів у депутати Чернівецької ради від політичної партії “Рідне місто”. Тоді ймовірні представники Департаменту житлово-комунального господарства Чернівецької міської ради почали облаштовувати низку об’єктів, біля яких були встановлені плакати. На них, крім назви об’єктів, зазначались прізвища депутатів міської ради від політичної партії «Рідне місто», які водночас були і кандидатами в депутати міської ради. Прізвище секретаря Чернівецької міської ради (виконуючого обов’язки міського голови) Василя Продана було зазначене на місці облаштування одразу двох майбутніх об’єктів: станції очищення води (бювету) та дитячого майданчика на вул. Руській.  

За результатами виборів Василя Продана обрано депутатом Чернівецької міської ради. 

Інша практика використання адміністративного ресурсу

Окрім прізвища секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана на плакатах, встановлених на місці облаштування об’єктів за кілька днів до дня голосування, згадувались прізвища інших депутатів міської ради від політичної партії «Рідне місто». Зокрема, 23 жовтня спостерігач ОПОРИ зафіксував проведення робіт із облаштування дитячого майданчика на вулиці Узбецькій. Біля місця робіт розташовувався плакат із текстом «Тут буде новий дитячий майданчик» та підписом «Бешлей В.». На прохання надати коментар із цього приводу Володимир Бешлей відповів спостерігачу ОПОРИ, що він є депутатом та в такий спосіб інформує людей про свою роботу. З коментаря присутнього чоловіка, який представився працівником департаменту житлово-комунального господарства, стало відомо, що кошти на підшипники (ймовірно для гойдалки) надав Володимир Бешлей, а сам майданчик збиралися робити ще навесні - спільними зусиллями мешканців району та комунального  житлово-експлуатаційного підприємства. Ще один об’єкт, який був зафіксований спостерігачами ОПОРИ цього ж дня, - підземний комплекс для збору сміття на вул. Ентузіастів. На території, де планувалось облаштувати об’єкт, був встановлений плакат із текстом «Тут буде підземний комплекс для збору сміття» та підписом «Чинуш В.».  

За результатами виборів Володимира Бешлея та Валерія Чинуша обрано депутатами Чернівецької міської ради.

Одним із найяскравіших прикладів ймовірного використання адміністративного ресурсу на місцевих виборах 2020 року в Чернівецькій області можна вважати ініціювання виплат малозабезпеченим мешканцям Чернівців за тиждень до «другого туру». Відповідно до змін та доповнень муніципальної програми “Захист” усім малозабезпеченим мешканцям Чернівців вирішили виплатити по 1000 гривень допомоги. Таке рішення 23 листопада прийняла  Чернівецька міська рада. Ініціатором рішення став кандидат на посаду міського голови та чинний депутат Віталій Михайлішин. Щоб спростити порядок виплати коштів, Віталій Михайлішин під час сесії запропонував видавати кошти за заявою від малозабезпечених чернівчан. Відповідну ініціативу кандидат на посаду міського голови використовував в агітаційних матеріалах. Це може свідчити про ймовірний піар за рахунок коштів бюджету міста. У штабі “Команди Михайлішина” відмовилися коментувати цю ситуацію аргументуючи тим, що питання розподілення коштів міського бюджету стосується виключно депутатської діяльності Віталія Михайлішина. Зазначимо, що з початку виборчої кампанії Віталій Михайлішин нерідко повідомляв виборців про своє сприяння в низці ремонтних робіт та закупівлі обладнання, здійснені за бюджетні кошти. Проте, така ініціатива не допомогла йому перемогти та зайняти крісло міського голови.

За результатами виборів Віталія Михайлішина обрано депутатом Чернівецької міської ради.

17 вересня 2020 року з Державного бюджету виділено понад 200 мільйонів гривень на ремонт вулиці Хотинської в Чернівцях, яка є трасою міжнародного та національного значення. Ймовірний кандидат у мери Чернівців від “Слуги народу” Віталій Другановський,  якого на той момент вже висунула партія, у соцмережах написав про сприяння ремонту Хотинської, а чинний тоді директор департаменту ЖКГ Володимир Бешлей згадав Віталія Другановського як “небайдужого до цієї проблеми”, не оминувши увагою і значимість департаменту.  

За результатами виборів Віталія Другановського та Володимира Бешлея обрано депутатами Чернівецької міської ради. 

21 вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували факт поширення політичної реклами партії “За майбутнє” на фейсбук-сторінці “Чернівецького обласного центру екстреної медичної допомоги та медичних катастроф”, що є некомерційним комунальним підприємством та фінансується з бюджету Чернівецької області. Раніше директора “Чернівецького обласного центру ЕМД та МК” Володимира Єленєва було включено у партійний список “За майбутнє”  до Чернівецької обласної ради. Працівниця Центру назвала поширення цієї новини технічною помилкою, викликаною несправністю телефона, видалити яку не змогли через перебої з електрикою. За її словами, відповідна фейсбук-сторінка не є офіційним інформаційним ресурсом установи та створена для того, щоб працівники розповідали про свої досягнення та свята. Зазначимо, що ще 24 серпня  на сторінці “Чернівецького обласного центру ЕМД та МК” у мережі Фейсбук опубліковано репост вітання директора Центру Володимира Єленєва із Днем незалежності. В цьому дописі був використаний логотип політичної партії “За майбутнє”. Згідно з ч.12 ст. 57 Виборчого кодексу України, керівники комунальних закладів, які набувають статусу кандидатів у депутати не мають, права використовувати в цілях агітації підлеглих їм осіб та матеріальні ресурси за місцем своєї роботи. До таких ресурсів можуть бути віднесені сторінки таких комунальних закладів в соцмережах, які адмініструються працівниками такого закладу. Саме використання за місцем роботи в агітаційних цілях матеріального чи кадрового ресурсу кандидатами, що одночасно займають посади в органах влади, місцевого самоврядування, державних чи комунальних підприємства, є класичними прикладом адмінресурсу під час виборів.

За результатами виборів Володимира Єленєва обрано депутатом Чернівецької обласної ради. 

Ймовірними випадками використання адміністративного ресурсу може слугувати і розміщення агітаційної продукції в установах і організаціях державної та комунальної власності. 18 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували агітаційні матеріали на користь кандидата на посаду міського голови Чернівців від “Народного контролю” Михайла Яринича та кандидатів у депутати від цієї ж партії Тетяни Босовик та Івана Федорійчука у приміщенні комунальної бібліотеки-філії № 6. Всі три плакати містили політичну символіку «Народного контролю» та гасло «Разом зробимо більше!» Тоді голова партійного осередку партії у Чернівцях Іван Гончарюк повідомив, що нічого не знає про розміщення відповідної агітації та не виключає провокацію опонентів або вчинення дій через незнання законодавства. 8 жовтня спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщення агітаційних матеріалів на користь кандидатки на посаду міської голови Чернівців Галини Жук на внутрішній частині вікна кабінету економіки у Чернівецькому коледжі будівництва та архітектури Львівського аграрного університету. Плакати містили зображення кандидатки із зазначеним на них гаслом “Мером буде жінка”. За повідомленням пресслужби нацполіції області, поліція склала адмінпротокол на співробітника Чернівецького коледжу. 

За результатами виборів Михайла Яринича обрано депутатом Чернівецької міської ради.

Корпоративний ресурс протягом виборчої кампанії на місцевих виборах 2020 року ймовірно використовували кілька суб’єктів виборчого процесу. Спостерігачами ОПОРИ були зафіксовані факти розміщення агітаційних матеріалів політичної партії “Єдина альтернатива” на фасадах мереж супермаркетів та закладів харчування, кінцеві бенефіціарні власники яких балотувалися від відповідної політичної сили - Роман Клічук та Оксана Філіпова. Агітаційні матеріали політичної партії “Народний контроль” також розміщувались в приміщеннях однієї з мереж продуктових магазинів, власник якої Микола Дубицький брав участь у місцевих виборах. Іноді агітаційні матеріали розміщувались на автомобільній техніці. Так, 16 вересня у Вижниці спостерігачі ОПОРИ зафіксували політичну рекламу партії “За майбутнє” на вантажівці будівельної фірми “ПБС”, а 19 жовтня - агітаційний банер кандидата в депутати Чернівецької міської ради від “Опозиційної платформи - За життя” Олександра Мельничука на автомобілі приватного підприємства, кінцевим бенефіціарним власником якого він є.

За результатами виборів Романа Клічука обрано Чернівецьким міським головою, а Оксану Філіпову - депутаткою Чернівецької обласної ради.

Висновки та рекомендації 

Серед зафіксованих порушень ведення агітаційної кампанії використання адміністративного ресурсу мало несистемний характер. Окрім того, через різне трактування вимог закону та особливостей ряду зафіксованих випадків іноді важко ствердно говорити про адмінресурс. Також варто зауважити, що не всі прояви адмінресурсу є порушенням українського виборчого законодавства,  залишаючись здебільшого лише порушенням міжнародних стандартів ведення агітації та виборчої кампанії. Втім, зважаючи на попередню практику використання адмінресурсу в Україні, ОПОРА рекомендує посадовими особам утриматись під час майбутніх виборчих кампаній від використання медійного, кадрового, бюджетного, корпоративного адміністративного ресурсів.

Що варто зробити, щоб зменшити практику зловживання адміністративним ресурсом:

  1. врегулювати у виборчому законодавстві порядок використання публічного статусу державних службовців та посадових осіб під час виборчого процесу;
  2. передбачити у законодавстві відповідальність за зловживання ресурсами публічної адміністрації в інтересах суб’єктів виборчого процесу;
  3. передбачити у законодавстві обмеження щодо можливості використання державних та місцевих бюджетних програм у передвиборчих цілях суб’єктами виборчого процесу;
  4. законодавчо врегулювати порядок здійснення передвиборчої агітації в мережі інтернет, зокрема у соціальних медіа, а також передбачення обмежень для їх використання посадовими особами для запобігання агітації з їхньої сторони.