В Україні вкрай поширена практика використання адміністративного ресурсу у виборчих кампаніях. Кандидати різного рівня для підвищення своєї політичної ваги та впливовості часто використовують своє політичне становище або зв’язки з владою. Винятком не стала і Житомирська область, хоча і на порядок менше, ніж у інших регіонах країни. На минулих місцевих виборах Громадянська мережа ОПОРА зафіксувала більше 80 випадків використання адміністративного ресурсу та силового втручання у виборчий процес. Використання саме адміністративного ресурсу серед зафіксованих порушень ОПОРОЮ було на 4 місці серед усіх зафіксованих порушень. Найбільше порушень стосувалося незаконної агітації – 1777, процедурних порушень – 190, матеріального стимулювання виборців – 176 випадки. 

Варто зауважити, що до передвиборної агітації не належать офіційні повідомлення в період виборчого процесу (без коментарів, які можуть мати агітаційний характер, а також відео-аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій) про дії кандидатів, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень. Однак кандидат чи політична партія за послуги передвиборної агітації мають сплачувати із своїх виборчих фондів. Якщо ж вони використовують ресурси, що надаються державою за рахунок дотацій, податків та інше, то такі дії можна вважати, як використання адміністративного ресурсу. Адже не всім кандидатам, наприклад, директори шкіл дозволять вітати учнів, а тим більше на час карантину. Також варто зауважити, що Виборчий кодекс України забороняє проводити агітацію під час офіційних заходів, організованих органами державної влади, місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. 

Міський голова 

Житомирський міський голова Сергій Сухомлин вирішив балотуватися на ту ж виборну посаду вдруге. Політик вирішив балотуватися від партії “Пропозиція”, яка об'єднала в своїх лавах багатьох міських голів України і позиціонувалася як “партія мерів”.

На початку вересня спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадки, коли Житомирський міський голова Сергій Сухомлин офіційно перебуває у відпустці, але відвідує заходи, організовані міською радою, та фігурує в публікаціях на сайті мерії.

15 вересня під час візиту лідера партії “Пропозиція” Бориса Філатова до Житомира Сергій Сухомлин прокоментував ОПОРІ, що офіційно перебуває у відпустці.

У прес-службі уточнили, що відпустка з 9 по 28 вересня.

Однак вже наступного дня міський голова поїхав інспектувати будівництво  двох дитячих будинків сімейного типу для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування на провулку Евеліни Ганської, 33-33А. Інформацію про це потенційний кандидат розмістив на своїй сторінці у Facebook. Новина  з коментарем мера з'явилася і на офіційному сайті міської ради

Тоді у пресслужбі Сухомлина ОПОРІ повідомили, що міський голова відвідав будівництво за власним  бажанням. 

“Там від міської ради була Ольга Бібла, він приїхав за власним бажанням”, – кажуть у пресслужбі.

Варто зазначити, що 18 вересня відбулося засідання виконавчого комітету міської ради і проводила його заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

Сергій Сухомлин 18 вересня був присутній на відкритті нової спортивної зали в ЗОШ №10. У тексті новини на сайті мерії про присутність Сухомлина не зазначають, хоча на фото він є.

Також перебуваючи у відпустці міський голова відвідав ще декілька заходів.

Разом з мером до школи прийшли і чинні депутати міської ради та потенційні кандидати від партії “Пропозиція”: Юрій Мойсеєв, Тетяна Онопрієнко,  Олександр Черняхович, Олександр Ракович, Василь Шевченко та депутатка і потенційна кандидатка від партії “Опозиційна платформа - за життя” Наталія Леонченко. Була присутня на заході і депутатка обласної ради від партії “Об'єднання “Самопоміч” Олена Галагуза. 

Також, перебуваючи у відпустці, міський голова відвідав ще декілька заходів.

Тоді Сергій Сухомлин так прокоментував ситуацію: 

“На сайті міської ради інформації не даємо, зокрема після ваших зауважень. Якщо б я не взяв відпустку, то казали б, що під час роботи займаюсь передвиборною агітацією. А ті заходи, які я зараз відвідую — це про проекти, які втілювали й раніше. Це обов’язок міського голови навіть в свій вільний час займатись проблемами міста. В подальшому просимо вас надавати офіційні запити”.

Ще один цікавий випадок зафіксовано у серпні. Зокрема, міський голова звітував перед громадою від імені політичної партії «Пропозиція», від якої планував балотуватися, хоча на попередніх виборах політик балотувався від іншої політичної партії. Крім цього, по місту розміщені сітілайти, білборди та листівки на інформаційних дошках біля будинків, де зображені фотографії відремонтованих та реконструйованих вулиць, скверів, стадіонів та інших об'єктів у місті у форматі «було/стало». 

 Голови районних державних адміністрацій та секретар сільської ради

Досить серйозно та з усією представницькою публічною владою до свята освітян підійшов і голова Ємільчинської РДА та кандидат на посаду голови Ємільчинської територіальної громади В'ячеслав Авраменко. Кандидат побував та привітав педагогів Рудня-Іванківської та Великоцвілянської загальноосвітніх закладів і про це він зазначив у себе на сторінці у соціальній мережі Facebook та додав до публікації фото.

До привітань освітян, але уже у Черняхівському районі Житомирської області долучився і голова Черняхівської РДА Олександр Дубенцов, який був на момент виборчої кампанії першим номером в списку кандидатів до Житомирської районної ради від партії «Слуга народу». Пан Дубенцов вітав педагогів не один, з ним до цілого челенджу з привітань долучилися депутат Житомирської обласної ради та кандидат на посаду Черняхівського селищного голови Григорій Сташенко, депутат обласної ради та кандидат Андрій Руденький. Протягом 2 жовтня 2020 року кандидати об'їхали Черняхівській район і відвідали школи та заклади дошкільної освіти і привітали вчителів. Дарували квіти і коробки з печивом.

Інформацію про вітання розмістили на сторінці відділу освіти Черняхівської РДА у Facebook. За даними сайту Черняхівської РДА, завідувачем сектору освіти є Григорій Сташенко. 

На сторінці «Відділ освіти» у соцмережі прозвітували про відвідування 12 шкіл, 13 закладів дошкільної освіти, а також музичної школи, станції юних техніків, будинку дитячої та юнацької творчості.

Продовжили вітання і 5 жовтня.

«...Начальник відділу освіти, депутат обласної ради Григорій Федорович Сташенко, голова райдержадміністрації Олександр Володимирович Дубенцов та депутат обласної ради Андрій Олександрович Руденький в цей день привітали  й працівників закладів дошкільної освіти. Вони подякували працівникам ЗДО за титанічну роботу, відданість професії, мудрість і терпіння, професіоналізм та відзначили вагому роль вихователя у вихованні дошкільнят Черняхівщини, тих, кому творити майбутнє свого міста, країни побажали усім подальших успіхів, натхнення, взаєморозуміння зі своїми вихованцями, міцного здоров’я та родинного благополуччя…», – йдеться у повідомленні на сторінці «Відділ освіти».

Вітав працівників освіти і секретар Оліївської сільської ради та кандидат на посаду голови Оліївської ТГ Анатолій Мельниченко. Педагоги Оліївської ТГ святкували не просто за партами чи у місцевому будинку культури, а в ресторанно-готельному комплексі «Золоте руно» у місті Житомир. А 6 жовтня у коментарі ОПОРІ Анатолій Мельниченко розповів, що свято профінансувала сільська рада.

Інформацію про святкування опублікували на сайті Оліївської громади під заголовком: «Святковий концерт, нагороди та привітання: в Оліївській ТГ відзначили День вчителя».

«...Аби подякувати вчителям нашої громади за наполегливу працю, керівництвом Оліївської сільської ради було організовано концертну програму та церемонію нагородження...Для гостей свята своє мистецтво дарували гурт «Древляни» та народний артист України Юрій Градовський, який порадував слухачів не лише своєю чудовою музикою, а й душевною поезією. Також відомі хіти виконали заслужені артисти України Яніна та Олександр Яремчуки...”, – йдеться у публікації. 

На фото, опублікованих у фоторепортажі на сайті громади, видно, що представники освіти сидять за засервірованими столами з тарілками та столовими приборами. На столах можна розгледіти пляшки, ймовірно з алкоголем.

Президент та Прем’єр-міністр України

Житомирську область з інспекцією результатів «Великого будівництва» відвідував і Президент України Володимир Зеленський. Зауважимо, що такі інспекції Володимир Олександрович проводив майже по всіх куточках України і найбільший пік таких відвідин був на час виборчої кампанії. Зокрема до Житомирської області Президент завітав 8 вересня, де він проінспектував результати «Великого будівництва» у Черняхівському районі, презентував в університеті «Житомирська політехніка» проєкт Стратегії розвитку області і вручив керівництву музею космонавтики указ про присвоєння статусу «національного». Під час презентації стратегії також представили кандидатів від партії “Слуга Народу”. Представника ОПОРИ не пропустили на презентацію команди партії “Слуга Народу”, аргументуючи відсутністю акредитації, хоча  анонсу про акредитацію не було.

Через тиждень після візиту Президента, 15 вересня,  до Житомирської області з робочим візитом приїхав Прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Відвідав «Коростенський завод МДФ», директоркою якого була на той момент потенційна кандидатка в депутати Житомирської обласної ради від партії «Слуга народу», провів там закриту нараду, а потім поспілкувався з журналістами. Також він побував у Потіївській спеціальній ЗОШ-інтернат. Під час візиту на завод Дениса Шмигаля супроводжували народний депутат України, який очолює Житомирську обласну організацію партії «Слуга народу» Андрій Клочко, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко та голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко. 

Депутати рад

В області зафіксований випадок, коли публічний захід, організований місцевою владою, був використаний для агітації. Такі дії мають ознаки бюджетного адміністративного ресурсу. Зокрема, відповідно до частини 1 статті 57 Виборчого кодексу України забороняється проведення агітаційних заходів, розповсюдження агітаційних матеріалів під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями.

Так, 12 вересня м. Чуднів відзначало день міста. У центрі Чуднова встановили сцену, на якій з обох боків розмістили великі банери з партійною символікою і написом: “Радикальна партія Олега Ляшка вітає Чуднів з Днем міста”. Відкрили концерт в.о. Чуднівського міського голови Сергій Костяков, який був потенційним кандидатом, і заступник голови Житомирської обласної ради та голова обласного осередку Радикальної партії Сергій Крамаренко. Також людям роздавали кульки з привітанням до Дня міста, брендовані символікою Радикальної партії. Діяла фотозона, де кожен охочий міг сфотографуватися з паперовим Ляшком і з вилами. У партійному наметі роздавали безкоштовно попкорн і солодку вату.

У коментарі ОПОРІ в.о. Чуднівського міського голови Сергій Костяков, який очолює Чуднівський районний осередок Радикальної партії Олега Ляшка, 14 вересня розповів: «Організатор святкування - міська рада. Партійна символіка була присутня, тому що була фінансова допомога від партії».

У свою чергу, голова обласного осередку Радикальної партії Олега Ляшка та заступник голови облради  Сергій Крамаренко на питання ОПОРИ, хто організовував та фінансував захід та чому чиновник від імені депутатів облради під партійними прапорами вітає з Днем міста, відповів:

“Вам треба з районною організацією партії переговорити. Заходи організовувала місцева влада, не ми, а ми вже вітаємо від обласної ради. У виступі не було нічого про Радикальну партію”.

У Житомирі спостерігачі ОПОРИ зафіксували випадок, який має ознаки використання кадрового адміністративного ресурсу. 

Кандидат в депутати Житомирської міської ради від партії “Пропозиція” Годердзі Кварацхеліа 7 жовтня зустрівся з вчителями та учнями ЗОШ №28. Інформацію про зустріч кандидат розмістив на сторінці “Крошня Кварацхеліа”, однак через деякий час відредагував допис.

У першому дописі кандидат дякував директору школи за організовану зустріч з вчителями та учнями.

“Сьогодні зустрілись з вчителями та учнями ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 імені Гетьмана Івана Виговського нашого мікрорайону Крошня. Дякую директору ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 за організацію зустрічі! Обговорювали подальші плани, мрії, методи покращення нашого рідного Житомира! Під кінець зустрічі, як символ нашого початку, висадили дерева! Діти - наше майбутнє”, – зазначено в публікації. 

Згодом опублікований допис відредагували, залишивши інформацію лише про висадку дерев. 

“Сьогодні спільно з колективом та учнями ЗОШ І-ІІІ ступенів №28 імені Гетьмана Івана Виговського нашого мікрорайону Крошня здійснили висадку дерев! Діти - наше майбутнє!”, – йдеться в оновленому дописі. 

Директор ЗОШ №28 Яніна Глінчевська розповіла ОПОРІ: “Ні з ким він не зустрічався, ми садили туї навколо школи. У нас 11-ті класи садили туї, ми 50 туй посадили навколо школи. Він там був, він привіз ці туї”.

ОПОРА нагадує, що в частині 3 статті 31 Закону України «Про освіту» зазначено, що політичні партії (об’єднання), їх члени, депутати (кандидати в депутати) не мають права провадити свою діяльність в закладах освіти, зокрема створювати власні осередки чи в будь-який інший спосіб втручатися в їхню освітню діяльність. 

Етичний Кодекс 

Громадянська мережа ОПОРА надіслала до міських рад обласних центрів листи з пропозицією підписати «Кодекс поведінки посадових осіб та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час місцевих виборів, які відбудуться 25 жовтня. Ця ініціатива була запропонована ОПОРОЮ саме через те, що в українському законодавстві досить неякісно врегульовані правила поведінки державних службовців міських рад та посадовців публічної влади і саме через такі умови найчастіше кандидати вдаються до використання адміністративного ресурсу. 

Кодексом поведінки зазначені основні принципи та правила поведінки не тільки при виконанні посадових обов’язків, а й у використанні соціальних мереж. 

Загалом 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 областей підписали Кодекс поведінки під час місцевих виборів.