Перші години повторного голосування в 11 містах України проходять в безконфліктній атмосфері і з дотриманням ключових законодавчих норм, однак супроводжуються окремими процедурними порушеннями, що можуть мати негативні наслідки на результати волевиявлення.

Станом на 12:00 виборці не надто активно беруть участь в голосуванні, однак інтегрований показник явки виборців є дещо вищим, ніж на цей момент 15 листопада, а саме 9,7% (похибка 0,5%) проти 8,6%.   

Спостерігачі ОПОРИ, які працюють на репрезентативній в межах усієї України кількості виборчих дільниць, загалом звертають увагу на наявність дрібних процедурних порушень на 22,08% ДВК (похибка 5,26%), натомість на 0,42% ДВК фіксуються поодинокі, але серйозні порушення.

Ключовою і найбільш помітною проблемою на цьому етапі голосування є спроби фотографування виборцями бюлетенів, які мають місце на 6,67% виборчих дільниць. Для повторного голосування 15 листопада частота подібних порушень була відчутно меншою і проявилася лише 1,53% ДВК. Інформація про подібні зловживання потребує ретельної фіксації і має постійно залишатися у фокусі уваги правоохоронних органів, адже повторюваність подібних інцидентів свідчить про ризики застосування технологій підкупу виборців чи інших форм фальсифікації результатів голосування.

Натомість інші типи порушень, порівняно з попередніми раундами голосування, на місцевих виборах фіксуються в меншій кількості. Випадки демонстрації виборцями бюлетенів чи спроби розголошення таємниці голосування виявлені спостерігачами на 1,25% виборчих дільниць (за цей же період 15 листопада такі випадки були на 2,29% ДВК). Позитивної оцінки заслуговує зменшення кількості порушень процедури видачі виборцям бюлетенів (без пред’явлення належних документів). Поодинокі випадки зараз були зафіксовані на 2,08% ДВК, а минулого тижня на 6,11% виборчих дільниць.