Громадянська мережа ОПОРА підготувала інфографіку щодо відповідальності за виборчі злочини на місцевих виборах 2015 року, яка дає можливість візуалізувати кількість винесених  судових вироків по регіонам, відфільтрувати вироки за статтями Кримінального кодексу та покаранням, а також скласти портрет порушника. 

Так, найбільше судових вироків стосуються незаконного приховування виборчого бюлетеня (12) та отримання неправомірної вигоди (12), трохи менше – отримання бюлетеня за іншу особу (голосування більше ніж один раз) – 9. 7 вироків судів винесено за незаконну видачу бюлетеня. По 3 судових рішення за отримання бюлетеня за іншу особу та пропозиції неправомірної вигоди, а також 2 – за незаконне знищення виборчої документації. По одному судовому вироку винесено за внесення до документів кандидата неправдивих відомостей, заповнення протоколів не на засіданні ДВК, незаконне отримання виборчого бюлетеня, підкуп виборців з боку кандидата, підписання протоколу не на засіданні ДВК та спробу отримати бюлетень за іншу особу.

Найбільше судових вироків винесено у Одеській області – 13, у Волинській  - 11, у Київській – 9, у Тернопільській – 7, Донецькій – 5, Рівненській – 4, Дніпропетровській, Чернівецькій та Житомирській – 3, Сумській та Хмельницькій – 2, Львівській, Івано-Франківській, Запорізькій, Полтавській, Херсонській – 1.

35 порушників отримали штраф у розмірі від 510 до 8500 гривень, двоє з них, окрім штрафу, були позбавлені права обіймати посади у виборчих комісіях. 

34 порушники отримали умовне засудження з випробувальним терміном 1 рік, з них 17 – позбавлені права виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінальної виконавчої інспекції. 

Двоє порушників отримали умовне засудження з випробувальним терміном 1,6 рік, ще 5 – з випробувальним терміном 2 роки, з позбавленням права виїжджати за межі України на ПМЖ без дозволу кримінально-виконавчої інспекції. По одному порушнику отримали умовне засудження з випробувальним терміном 3 роки з позбавленням права бути членом виборчої комісії чи офіційним спостерігачем на виборах строком 2 роки та з позбавленням права виїжджати за межі України на постійне місце проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції. 

Найчастіше судові вироки виносились відносно порушень, які були скоєні виборцями. Таких рішень – 42. 20 судових вироків винесено відносно членів дільничних виборчих комісій, 5 – відносно сторонніх осіб. Найменше судових рішень щодо порушень з боку кандидатів та офіційних спостерігачів – по 1. 

Якщо говорити про загальний соціальний портрет порушників, відносно яких винесені вироки, то серед виборців це здебільшого чоловіки (у 60% випадків), які проживають у сільській місцевості (55%) та не працюють (55%). Серед членів ДВК найбільшими порушниками є працюючі (35%) жінки (у 95% випадків) із сільської місцевості (70%).

Читати ще:

 
 
Візуаліація Ярослави Мізай