Громадянська мережа ОПОРА здійснює моніторинг розслідування кримінальних проваджень, які стосуються чергових місцевих виборів в Україні 2015 року, включаючи проведені того ж року місцеві вибори в Маріуполі та Краматорську Донецької області, та позачергових виборів Криворізького міського голови 2016 року.

Цей дайджест є першим узагальненням кількісної інформації, зібраної ОПОРОЮ за результатами відстеження оновлень Єдиного реєстру судових рішень, опрацювання відповідей Національної поліції, Генеральної прокуратури України, Державної судової адміністрації на запити щодо отримання публічної інформації про перебіг розслідувань у кримінальних провадженнях щодо виборчих злочинів. Надалі ОПОРА планує зібрати та оприлюднити основні дані про результати розслідування цих злочинів, а також сприяти публічному діалогу між різними правоохоронними органами, судами, спостерігачами та зацікавленою громадськістю.

Так, на чергових місцевих виборах 2015 року було розпочато 478 досудових розслідувань, з яких 43% (204 з 478) стосувалися підкупу виборців, 125 – перешкоджання здійсненню виборчого права, роботі виборчих комісій та офіційних спостерігачів, 78 – надання неправдивих відомостей до органу ведення Державного реєстру виборців або фальсифікації виборчих документів, підсумків голосування або відомостей Державного реєстру виборців, 55 – незаконного використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем більше ніж один раз. Однак велика частина вже закрита без звернення до суду, а саме 211 справ. Близько четвертини проваджень розслідуються досі. І лише в 68 випадках обвинувальні акти були направлені на розгляд судами, з яких щодо 65 станом на липень 2016 року винесені рішення.

Найчастіше суди виносили вироки за незаконне використання виборчого бюлетеня, голосування виборцем, учасником референдуму більше ніж один раз. Вироки були винесені судами 17 областей (найбільше – в Одеській) та міста Києва. Загалом покарання було призначено для 68 громадян, більшість з яких (48) є виборцями. Також засуджено 19 членів виборчих комісій і лише одного кандидата в депутати місцевої ради (до Острозької міської ради).

Зауважимо, що поодинокий характер притягнення до відповідальності кандидатів, безпосередньо зацікавлених у здійсненні злочинів, у черговий раз засвідчує актуальність проблем у забезпеченні принципу невідворотності покарання для організаторів незаконних технологій на виборах. У той же час викликає стурбованість неповнота та суперечливість статистичних даних у відповідях органів прокуратури та Національної поліції  на інформаційні запити Громадянської мережі ОПОРА.

Цей дайджест було розроблено за фінансової підтримки Ради Європи. Висловлені тут думки жодним чином не відображають офіційну позицію Ради Європи.