Рішення Конституційного Суду щодо права кандидатів на паралельне балотування в одномандатних мажоритарних виборчих округах та багатомандатному, тобто за списками партій, є абсолютно прогнозованим. Аналогічна норма визнана неконституційною у 1998 році. Мотиваційна частина рішення грунтувалася на порушенні принципу рівності суб’єктів виборчого процесу. Втім, на думку ОПОРИ, саме змішана виборча система провокує нерівні умови для суб’єктів виборчого процесу, що балотуються за різними складовими системи.

Інтрига щодо цього питання швидше стосувалася строків розгляду справи по-суті та того, наскільки затягування буде використано проти окремих кандидатів. Якби тлумачення було відтерміновано до моменту початку виборчої кампанії чи завершення етапу реєстрації кандидатів, то частина суб’єктів виборчого процесу опинилися б у неприйнятній ситуації. Навряд Коституційний Суд відтермінував набуття чинності норми після завершення виборів, як це було зроблено у 1998 році. Тож кандидати, що підпадали б під дію рішення були б змушені або самостійно обрати округ, в якому продовжили кампанію (одномандатний мажоритарний, багатомандатний загальнонаціональний), або, у гіршому випадку, могли б стати заручниками судових позовів від конкурентів. Результати розгляду таких справ могли б бути неоднозначними та направленими на те, щоб позбавити відповідачів права на участь у виборах в тих округах, щодо яких і буде організовано позов третіми особами.

ОПОРА в складі Консорціуму виборчих ініціатив одразу після підтримки нової редакції закону «Про вибори народних депутатів України» заявляла про неконституційне положення в тексті. Втім, Президент все ж підписав закон, чим і спровокував прогнозоване рішення КС від 5 квітня 2012 року.

Нагадаємо, що Рішення було ухвалено у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України парламентської більшості щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частини п’ятої статті 52, абзацу другого частини десятої статті 98, частини третьої статті 99 Закону України «Про вибори народних депутатів України про право на одночасне висування кандидатів у мажоритарних округах та за списками партій».

Детальніше: