15 листопада 2015 року українці обиратимуть міських голів у другому турі голосування в 29 містах. Хто пройшов у другий тур у вашому місті? Дізнайтеся за допомогою інтерактивної мапи ОПОРИ.

15 листопада 2015 року українці обиратимуть міських голів у другому турі голосування в 29 містах, що мають кількість виборців 90 тис. і більше, де 25 жовтня жоден із кандидатів не набрав 50%+1 голос виборців. Саме така двотурова система є одною з новел ухваленого 14 липня закону «Про місцеві вибори». Отже, 15 листопада один із 2 кандидатів, який набере більшу за другого кандидата кількість голосів на виборах міських голів у 29 містах, вважатиметься переможцем незалежно від явки виборців у день голосування.

Відзначимо, що лише в 5 з 35 міст, в яких кількість виборців дорівнює або є більшою 90 тис., переможця на виборах міського голови було визначено 25 жовтня: це Слов’янськ, Лисичанськ, Одеса, Тернопіль і Харків.

У 29 із 35 міст 15 листопада відбудеться другий тур (повторне голосування), за результатами якого буде визначено нових мерів. До таких міст належать:  Київ, Вінниця, Луцьк, Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Нікополь, Павлоград, Краматорськ, Житомир, Ужгород, Бердянськ, Запоріжжя, Мелітополь, Івано-Франківськ, Біла Церква, Кіровоград, Сєвєродонецьк, Львів, Миколаїв, Кременчук, Полтава, Рівне, Суми, Херсон, Хмельницький, Черкаси, Чернігів та Чернівці. Зауважимо, що 25 жовтня голосування у Маріуполі не відбулося, а дата проведення виборів все ще залишається невідомою. 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.