Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували 2 241 порушення виборчого законодавства та міжнародних стандартів виборів по всій країні (згідно з верифікованими даними на мапі порушень станом на 27 листопада). Серед цих порушень найбільше стосувалися незаконної агітації (1776), процедурних зловживань (190), матеріального стимулювання виборців (167). На 4-му місці за кількістю зафіксованих порушень опинився адміністративний ресурс та силове втручання у виборчий процес. Загалом було зафіксовано 79 таких випадків.

Адміністративний ресурс — це можливість використання політичними силами, партіями і кандидатами на виборах їхнього політичного становища або зв'язків з урядовими установами з метою впливу на результати виборів.

Використання для агітації офіційних заходів, які проводяться на бюджетні кошти 

Часто кандидати, які мають владу або тільки прагнуть її мати, звертаються до керівників приватних та державних підприємств і установ за допомогою у проведенні заходів агітаційного характеру. Зазвичай такі візити виглядають як благодійна діяльність, втім деякі мають ознаки використання адміністративного ресурсу

Так, наприклад, на день дошкільної освіти до ясла-садка №26 смт Антонівка (нині входить до Херсонської територіальної громади) завітав на той момент чинний голова селища та кандидат у депутати до Херсонської міської ради Ігор Семенчив та кандидат на посаду міського голови Херсону Володимир Сальдо. Вони розповіли, що йдуть до міської ради та презентували свою програму. Відео виклав сам Володимир Сальдо у своєму фейсбуку.

За результатами голосування Ігор Семенчив та Володимир Сальдо стали депутатами Херсонської міської ради.

Голова Роздольненської сільської ради Вегандз Мясникян відвідав Чорноморівську гімназію Каховської міської громади. На сторінці Благодійного фонду Вегандза Мясникяна «Нам тут жити» у Facebook опублікували пост, у якому пообіцяли, що «найближчим часом кожен учень Каховської об’єднаної громади отримає в подарунок персональну пляшку для питної води». 

Володимир Хвостов балотувався від політичної партії «Слуга народу», в день знань він взяв участь в урочистих лінійках навчальних закладів населених пунктів Хрестівської ТГ. Компанія «Агропродукт, ЛТД», директором якої є Володимир Хвостов,  подарувала телевізори та оргтехніку школам Хрестівської ТГ.

Політична партія «Партія Ігоря Колихаєва «Нам тут жити!» організувала розважальні заходи для жителів до Дня селища Кіндійка на території стадіону, що відноситься до 18-ї школи. До заходу були задіяні приміщення школи та її працівники. Аніматори мали безперешкодний доступ до приміщень, звідки виносили та роздавали безкоштовні повітряні кульки з логотипом партії та ім’ям кандидата у депутати до Херсонської міської ради Павла Манченка.

Бюджетний адміністративний ресурс

У серпні під час презентації Стратегії розвитку Херсонської області Президент України Володимир Зеленський висловив підтримку кандидатам від «Слуги народу», також в оформленні сцени для виступу використано елементи брендування, яке застосовувала партія в своїй політичній рекламі.

Напередодні захід анонсували у Херсонській ОДА. Зустріч відбулася на території заводу «Палада» у Херсоні. Тут облаштували сцену та рекламні банери з написами «Зе! Місцеві». На презентації були присутні працівники заводу, представники ЗМІ, чиновники Херсонської ОДА.

Також приховану агітацію, яка стосувалася бюджетних коштів, проводила політична партія «Слуга народу» на своїй сторінці у фейсбук у «Слуга народу.Херсонщина», де за вересень-жовтень зроблено 3 дописи про бюджетну програму «Велике будівництво». Згідно зі звітами ОПОРИ, її реалізація стала одним з найбільш системних прикладів використання бюджетного адміністративного ресурсу в цілях прихованої агітації. Зокрема:

  • 16 жовтня: “На виконання доручення президента України Володимира Зеленського реконструкція приймальних відділень опорних лікарень включена до Програми «Велике будівництво». Постановою Кабміну на Херсонщині таких відділень визначено вісім, у тому числі і в Новій Каховці. Загальний кошторис робіт складає 64 млн грн”.
  • 15 вересня: “Продовжується будівництво дороги “Приморське–Лазурне” протяжністю 6,6 км. Це перша дорога місцевого значення, яка буде побудована за останні більш ніж 30 років. Дорога з’єднає два місця відпочинку на узбережжі Чорного моря, дасть можливість відкрити нові автобусні маршрути для мешканців, відпочивальників та гостей Херсонської області для комфортного пересування між місцями відпочинку в курортно-рекреаційній зоні”.
  • 3 вересня: “Багатостраждальному мостопереходу з Таврійського мікрорайону бути! Сьогодні у першому читанні ВРУ внесла зміни до Державного бюджету 2020 року, якими передбачено фінансування мостопереходу у розмірі 300 млн грн. Народні депутати партії «Слуга Народу» від Херсонщини Павло Павліш, Олексій Ковальов, Вікторія Вагнер та Володимир Іванов одноголосно підтримали це рішення”.
Етичний кодекс

В українському законодавстві недостатньо врегульовані правила поведінки посадовців органів влади та місцевого самоврядування під час виборів, а також відсутні обмеження щодо використання адміністративного ресурсу. Так, наприклад, Виборчий кодекс України забороняє посадовцям агітувати в робочий час, за умови, що вони не є кандидатами. Але от питання використання публічних фінансів в інтересах певних кандидатів та партій жодним чином не врегульовані. Тому при фіксації різних способів зловживання адміністративним ресурсом спостерігачі змушені керуватися лише міжнародними стандартами, а не українським законодавством.

Саме тому ОПОРА розробила та пропонувала підписати міським, селищним та сільським головам  Кодекс етичної поведінки під час місцевих виборів.

На пропозицію представників Громадянської мережі ОПОРА підписати «Кодекс поведінки посадових осіб місцевого самоврядування та державних службовців під час виборчого процесу» та дотримуватись його під час виборів відгукнувся тільки голова Виноградівської об’єднаної територіальної громади Сергій Шматенко.

Також слід зауважити, що попередній міський голова м. Херсон Володимир Миколаєнко участі у виборчій кампанії не брав та не робив жодних заяв щодо підтримки політичних сил та кандидатів.

Загалом 34 керівники місцевих органів влади та самоврядування з 16 областей підписали Кодекс поведінки під час місцевих виборів.