Позачергові вибори міського голови Харкова є значною подією у суспільно-політичному житті міста. 31 жовтня цього року більше мільйона харків’ян мають обрати нового очільника міста. Після смерті Геннадія Кернеса, місцеві та національні політики одразу почали готуватись до виборчих перегонів.

У місті розміщується велика кількість зовнішньої реклами, роздаються газети з ознаками агітації, в ЗМІ з’являється дедалі більше матеріалів з ознаками «джинси», а в соціальних мережах розповсюджується чорний піар проти потенційних кандидатів.

Громадянська мережа ОПОРА підготувала короткий огляд політичної ситуації міста та старту дочасної передвиборчої кампанії.

Загальні дані

Харків розташований на північному сході України. Місто складається з 9 районів: Індустріальний, Київський, Московський, Немишлянський, Новобаварський, Основ'янський, Слобідський, Холодногірський, Шевченківський.

Згідно з сайтом Державного реєстру виборців, Харківська міська громада налічує 611 виборчих дільниць: 55 малих, 78 середніх та 478 великих. Всього, станом на 30 червня 2021 року, у місті 1 млн 80 тис. 637 виборців. Найбільша кількість виборців проживає в Московському районі – 216 656, найменша ж – в Основ’янському та Холодногірському: 70 672 та 68 957 відповідно.

Фінансово-промислові групи

Харківська область має розвинутий промисловий комплекс. Провідну роль займають машинобудування, паливно-енергетична, хіміко-фармацевтична, харчова промисловості. Розвинутими галузями економіки є також транспорт, сільське господарство, торгівля. У 2019 році в Харківській області, за попередніми даними, налічувалось 25,1 тис. підприємств, з них 77% розташовані у м. Харкові.

На території Харківщини розташовано одні з найбільших фінансово-промислових груп в Україні. Так, DCH, що належить Олександру Ярославському, – одна з найбільших. До її активів входять Страхова компанія «ІНГО Україна», Premier Palace Hotel Kharkiv 5*, Мережа ТРЦ «Караван Megastore», ЖК «Воздвиженка», Міжнародний аеропорт «Харків», Регбійний клуб «Олімп», ХТЗ (Харківський тракторний завод), ПрАТ «Суха Балка», ДМЗ (Дніпровський металургійний завод), Українська гірничодобувна компанія, онлайновий fashion-ритейл LeBoutique. Більшість активів розташовано на території Харківської області. Ще за часів Віктора Януковича найбагатший харків`янин розпродавав свої активи. У 2012 році Олександр Ярославський продав ФК «Металіст» Сергію Курченко, заявивши про тиск з боку мера міста, Геннадія Кернеса. У свою чергу Геннадій Кернес заявив, що Харківський обласний спортивний комплекс «Металіст» працює неефективно, але зазначав, що у нього немає конфлікту з харківським бізнесменом, власником футбольного клубу «Металіст» Олександром Ярославським. У 2018 р. Олександр Ярославський купив велике підприємство на території Харкова – Харківський тракторний завод. На його базі має бути побудований кластер креативних індустрій «Екополіс ХТЗ». Він має стати центральним об'єктом національного проєкту «Українська Кремнієва долина», ініційованого Президентом Володимиром Зеленським у Харкові. Харківська міська рада є одним з основних резидентів проєкту. 13 жовтня 2020 року був презентований проєкт реконструкції харківських трамваїв на базі «Екополісу». В цілому Олександр Ярославський має доволі теплі стосунки з місцевою владою в Харкові.

Також Харківська міська рада, зокрема її секретар Ігор Терехов займаються іміджевим проєктом з «відновлення» футбольного клубу «Металіст Харків». Зокрема, 28 травня 2021 року футбольний клуб «Метал» зіграв останній домашній матч в Другій лізі Чемпіонату України з футболу. За неперевіреною інформацією, гру, за допомогою адміністративного ресурсу, змушували відвідувати представників «бюджетного» сектору. Перед початком гри Ігор Терехов та Олександр Ярославський взяли вітальне слово, під час якого хвалили один одного за відновлення футболу в місті. Саме «відновлення» виявилось перейменуванням ТОВ «ФК Метал» на ТОВ «ФК Металіст», в той час як юридична особа ПАТ «ФК «Металіст» (футбольний клуб, який Олександр Ярославський продав Сергію Курченку) перебуває в стані припинення та має багатомільйонні борги. Під час 5 сесії Харківської обласної ради депутати вирішили передати зі спільної власності територіальних громад області у комунальну власність територіальної  громади  Харкова, зі взяттям зобов’язань використовувати за цільовим призначенням та не відчужувати у приватну власність нерухоме та рухоме майно, що обліковується на балансі та закріплене на праві господарського відання за КП «ОБЛАСНИЙ СПОРТИВНИЙ КОМПЛЕКС «МЕТАЛІСТ» (м. Харків, вул. Плеханівська, 65), а також комунальне підприємство. Тобто, цілком вірогідне подальше виділення коштів з міського бюджету на реконструкцію та підтримку ОСК.

До переліку великих бізнес-груп також входить концерн АВЕК, що належить колишньому народному депутату Олександру Фельдману. В портфелі Концерну зосереджені проєкти у сфері комерційної нерухомості, медіа-бізнесу і ряд соціальних ініціатив. У структурі активів особливу роль грає ТЦ «Барабашово» – найбільший торговий об'єкт в Україні. «Барабашово» є найбільшим ринком в Україні, що надає велику кількість робочих місць. В 2019 році Харківська міська рада підтримала будівництво нової магістралі загальноміського значення від вул. Академіка Павлова до вул. Мойсеївської через ринок «Барабашово». Таке рішення призводить до скорочення торговельної площі, що викликало масові протести підприємців у місті. Будівництво почалось в липні 2020 року, воно супроводжувалось акціями протесту та сутичками. А вже в кінці 2020 року Ігор Терехов на сесії міської ради представив проєкт багаторівневої дорожньої розв’язки, таким чином продовживши політику Геннадія Кернеса з прокладання магістралі. Сам Олександр Фельдман неодноразово наголошував, що будівництво дороги є політичним проєктом, з метою тиску на нього з боку міської влади.

Однією з великих промислових груп є також АТ «Українська Промислова Енергетична Компанія» (УПЕК), президентом є колишній народний депутат Анатолій Гіршфельд. До УПЕК входить ряд великих заводів Харківської області: «Харверст», Лозівський ковальський-механічний завод (ЛКМЗ), Харківський підшипниковий завод («ХАРП»), Харківський електротехнічний завод «Укрелектромаш», Українська ливарна компанія. Загалом УПЕК працевлаштовує близько 4500 осіб в регіоні.

Публічно підтримав одного з потенційних кандидатів Павло Фукс, багаторічний партнер Геннадія Кернеса. Павло Фукс родом з Харкова, засновник Mos City Group. Бізнесмен в інтерв’ю висловився на підтримку Ігоря Терехова.

Політична ситуація

За результатами місцевих виборів 2020 року до складу Харківської обласної ради було обрано 120 депутатів. Найбільшу кількість мандатів здобула політична партія «Блок Кернеса – Успішний Харків» – 46, далі були політична партія «Опозиційна платформа – За життя» – 29 мандатів, політичні партії «Слуга народу» та «Блок Світличної «Разом» – по 17, політична партія «Європейська Солідарність» – 11 депутатських крісел.

Під час І сесії Харківської обласної ради, її головою було обрано депутата, який пройшов за списками політичної партії «Слуга народу» – Артура Товмасяна, інших кандидатів не було. Новий голова обласної ради запропонував на посаду першого заступника Альберта Кононенка («Блок Кернеса – Успішний Харків), на посаду заступників – Андрія Малиша («Опозиційна платформа – За життя»), Валерію Мураєву та Тетяну Біловол (обидві – «Блок Кернеса – Успішний Харків»).

Аналіз голосувань ради показує, що при розгляді більшості питань порядку денного, всі депутати голосують «за» ледь не одноголосно, проте доволі часто представники «Блоку Світличної «Разом!» «утримуються», а частина депутатів від «Опозиційної платформи – За життя» голосує «проти». «Блок Кернеса – Успішний Харків», «Слуга народу» та «Європейська Солідарність» майже завжди голосують в унісон усім складом, що може говорити про певні коаліційні домовленості.

Приблизно схожою є ситуація і в Харківській міській раді.

За результатами виборів, до міської ради пройшло 6 партій: «Блок Кернеса – Успішний Харків» (34 депутати), «Опозиційна платформа – за життя» (19), «Європейська Солідарність» (9), «Слуга народу» (9), «Партія Шарія» (7), «Блок Світличної Разом!» (6). Оскільки Геннадій Кернес не був присутнім на сесії, головуючим на засіданні було обрано Олександра Новака, який зазначив, що від міського голови надійшов електронний лист з пропозицією призначити на посаду секретаря Харківського міської ради Ігоря Терехова. Достовірність документа викликала сумніви у частини депутатів міської ради, проте кандидатуру Терехова було висунуто на таємне голосування. За його підсумками, з 75 депутатів – 73 проголосували «за», 1 був «проти» та 1 «утримався».

Щодо голосувань, то ситуація схожа на обласну раду: депутати фракцій «Блок Кернеса – Успішний Харків», «Слуга народу» в більшості випадків голосують ідентично разом з більшістю представників «Опозиційної платформи – За життя». У кінці 2020 року тодішній депутат Харківської міської ради Олексій Кучер коментував, що існували певні коаліційні домовленості між партією влади та блоком Кернеса. Найбільш опозиційними є «Партія Шарія» та «Блок Світличної «Разом».

Станом на червень 2021 року, головою Харківської обласної державної адміністрації є Айна Тимчук, яка була призначена на посаду 27 листопада 2020 року. З 2010 по 2014 рік працювала радником та заступником Харківського міського голови. З 2014 по 2020 роки – в апараті Дніпропетровської ОДА. Після призначення не веде активну комунікаційну кампанію та наразі публічно не втручається у виборчий процес. А процес відносин між обласною радою та ОДА є не конфліктним.

Потенційні кандидати

Секретар Харківської міської ради Ігор Терехов широко представлений у сегменті зовнішньої реклами. Рекламуються інтерв’ю потенційного кандидата на місцевому телебаченні, у більшості випадків матеріали супроводжуються брендом партії «Блок Кернеса – Успішний Харків». Також секретар міської ради ледь не щоденно зустрічається з мешканцями міста, під його патронатом влаштовуються свята, а сам він нерідко коментує події, які не відносяться до його повноважень. Наприклад, він «інспектував» реконструкцію окружної дороги навколо Харкова, хоча сама дорога знаходиться на балансі «Облавтодору». Сам Ігор Терехов з 2006 року працював в Харківській ОДА, з 2010 року – заступник Харківського міського голови, а з кінця 2020 року – секретар Харківської міської ради. Депутат VII та VIII скликань Харківської міської ради. На його користь наразі активно розповсюджується реклама в соціальних мережах, зокрема у вигляді «джинси» від різних медіа.

Народний депутат від фракції «Опозиційна платформа – за життя» у Верховній Раді України – Олександр Фельдман розмістив зовнішню рекламу зі своїм зображенням та критикою міської ради з основним тегом, що у міста є гроші на вирішення всіх проблем. Його зовнішня реклама пов’язана зі ще одним потенційним кандидатом – Михайлом Добкіним. Так, на будівлях, що належать концерну «АВЕК і КО», поруч із зовнішньою рекламою Олександра Фельдмана розміщувалась реклама і Михайла Добкіна, зокрема на фасаді будівлі «АВЕК» та на приміщеннях ринку «Барабашово». Показово, що вся інша реклама Фельдмана та Добкіна розміщена в передмістях на в’їзді до Харкова, проте в самому місті домінуючою є реклама з Ігорем Тереховим.

Сам Михайло Добкін ще 1 січня анонсував свої наміри балотуватись на посаду Харківського міського голови. В останні кілька місяців у місті розповсюджуються газети «Время Добкина», 30 травня разом з громадською організацією «Наш дом Харьков» провели свято до Дня захисту дітей, про що повідомили місцеві ЗМІ та сам Добкін у соцмережах. Повідомляється, що дітей розважали на 5 локаціях міста концертами, анімацією, конкурсами, мильними бульбашками та кульками з написом «Время Добкина». 19 червня в місті відкрились 3 «Добкін хаби», які можна вважати офісами потенційного кандидата. Вже наступного ранку невідомі розфарбували всі хаби написами «Скучный хаб», «Денег никто не даст» та «Все ху*ня». На користь Михайла Добкіна, так і проти нього активно розповсюджується реклама в соціальних мережах, в більшості випадків – це матеріали з ознаками «джинси» або чорного піару від різних ЗМІ.

Ще двома потенційними кандидатами є Дмитро Марінін, колишній депутат міської ради та Аліна Мустафаєва, нинішня депутатка міської ради під «Слуги народу». Дмитро Марінін на своїй сторінці у Facebook неодноразово заявляв, що буде балотуватись. Дмитро Марінін є депутатом Харківської міської ради 6-го скликання від «Партії Регіонів», в 2010-2012 роках займав посаду радника Міського голови з питань житлово-комунального господарства. Наразі ж заявляє про себе як опозиціонер до Кернеса та його послідовників.

Зі сторінки Dmytro Nikonov (помічник нардепа Олександра Куницького) в мережі Facebook ще з січня рекламувались дописи з проханням поставити цифру, за якого кандидата виборці проголосували би на майбутніх виборах Харківського міського голови, виділяючи кандидатом від партії «Слуга народу» депутатку Харківської міської ради Аліну Мустафаєву. Зі сторінки самої Мустафаєвої на рекламу в червні було витрачено більше 3 000 доларів.

Після чергової сесії Харківської міської ради 14 липня, Анатолій Родзинський розмістив допис на своїй сторінці в Facebook, де повідомив про рішення взяти участь у виборчих перегонах. Жодної передвиборчої активності за потенційним кандидатом не спостерігалось. Політик був депутатом Харківської міської ради від партії «Сильна Україна», наразі в раді він представляє партію «Опозиційна платформа – За життя». У 2015 році балотувався на посаду Харківського міського голови від політичної партії «Громадський рух «Народний контроль».

Також представники п’яти політичних сил почали перемовини щодо єдиного кандидата на майбутніх виборах. Серед учасників процесу – обласні організації партій «Акцент», «Голос», «Демократична Сокира», «Європейська Солідарність», «Національний корпус», «Правий сектор». Невдовзі після перемовин повністю змінився актив партії «Голос». Вбачаючи квоту голови у Харківській міській ТВК партії «Голос», поширюються думки, що заміна представників партії зроблена саме для впливу на виборчий процес.

Медіаринок

Найбільшу частку медіа на Харківщині складають друковані ЗМІ. Проте ключовими засобами масової інформації залишається телебачення, при тому, що в півторамільйонному місті працює лише декілька телеканалів, які мають новинні блоки: «7 канал», «Сімон», «Р1» та «Суспільне. Харків». Серед онлайн ЗМІ, найпопулярнішим є «Статус-кво» з більш ніж 1,5 мільйонами переглядів за місяць.

Харківський медіаринок підпорядковується декільком сферам впливу. Це ЗМІ, залежні від колишнього мера міста Геннадія Кернеса та його оточення: «7 канал», «Харьковские известия», «Восточный дозор». Слід зазначити, що на користь Ігоря Терехова, потенційного кандидата від «Блоку Кернеса – Успішний Харків», «джинсує» ряд видань: «Город Х», «Мykharkov.info», «Об’єктив», «Вгороде».

Також працюють медіа, афілійовані з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, – «АТН», «Главное». Колишнім співзасновником ТОВ «АГЕНТСТВО ТЕЛЕБАЧЕННЯ НОВИНИ» є син Арсена Авакова – Олександр.

Телеканал «Сімон», що входить до медіагрупи «Об’єктив», належить родині колишнього депутата Харківської міської ради, який раніше входив до фракції політичної партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Олександра Давтяна.

Канал «Р1» (ТРК «Регіон») заснований зятем загиблого ексголови Харківської Обласної державної адміністрації Євгена Кушнарьова Олександром Кагановським. Та сама медіакомпанія – ТРК «Регіон» – є засновницею газети «Вечірній Харків». Наразі одним із співзасновників ТОВ «ТРК «Регіон» є Андрій Крючков, який був радником Ігоря Райніна, голови Харківської ОДА 2015-2016 рр.

Газета та медіацентр «Время» належать народному депутату Олександру Фельдману («Опозиційна платформа – За життя»). Депутату Харківської обласної ради від «Слуги народу», гендиректору ПАТ «Турбоатом» Віктору Суботіну належить сайт «Статус-кво». 9 червня з’явилась інформація про створення нового каналу в Харкові, ним має стати Kharkiv.Live. Канал створюється медіахолдингом Live Network, який належить народному депутату від «Опозиційної платформи – За життя» та київському забудовнику Вадиму Столару.

Окрім ЗМІ, які працюють на постійній основі, в регіоні з’явилась низка ресурсів, основна частина матеріалів яких є компліментарними або з критикою до потенційних кандидатів. Резонансные новости Украины,  НОВА ВЛАДА. Кому вона належить: суспільство - бізнес - політики?,  RegioNews.ua,  Престол 1-й столицы в мережі Facebook рекламують дописи, направлені проти Ігоря Терехова, а також на користь Михайла Добкіна або Дмитра Марініна.  Первая столица, Харків - це Україна займаються тим же самим, але значна частина інформації – чорний піар проти Михайла Добкіна. Також у квітні запустився новинний сайт «Первый свободный», публікації якого критикують місцеву владу та «джинсують» на користь Михайла Добкіна. Місцеві журналісти та лідери думок неодноразово скаржились на те, що на сайті публікують їхні тексти без попереднього дозволу.

Незалежним в медіасередовищі слід вважати інтернет-медіа «МедіаПорт», що діє у Харкові з 2001 року та має власний сайт, Facebook-сторінку з п'ятьма тисячами підписників та Telegram-канал. Також розвиваються медіа, що з`явились у Харкові після Революції Гідності і протягом 2015-2020 рр. набрали популярність. Це «Громадське Харків» та «Накипіло».

Із реформуванням обласного телебачення ще одним незалежним каналом і мовником стало Суспільне телебачення. Суспільне телебачення має свій телеканал та радіомовлення на FM частоті. Зокрема, розміщуються новини на сайті та на сторінці UA: Харків у Facebook та Telegram.

Через соціальні мережі висвітлюються всі події, які відбуваються в місті та області. Наразі ЗМІ взаємопов’язані з соцмережами: інформація щодо значної кількості подій спочатку з’являється в групах, публічних сторінках, а вже з них збирають дані журналісти і навпаки, новини з сайтів ЗМІ активно розповсюджуються через ті ж самі групи та публічні сторінки в соціальних мережах.

Громадські організації та ризики силового втручання

У Харківській області зареєстровано понад кілька тисяч громадських організацій, з яких близько 30% активні. Більшість з них зосереджена в обласному центрі. Громадські організації Харківщини концентруються на різних тематиках та сферах діяльності: від молодіжної політики до антикорупційних розслідувань.

До найбільш активних правозахисних та антикорупційних організацій слід відносити: Харківський антикорупційний центр, Харківську правозахисну групу, Чугуївську правозахисну групу. В 2018 році у Харкові також розпочав роботу Правовий клуб PRAVOKATOR – комунікаційна платформа серед державних установ, створена в системі безоплатної правничої допомоги для професійного навчання та розвитку персоналу системи БПД.

Серед незалежних ГО, що діють у сфері аналізу та вироблення політик, слід зазначити Фонд місцевої демократії, Центр правових та політичних досліджень «ДУМА», Аналітичний центр «Обсерваторія демократії», «SMART-медіа». ГО «Центр розвитку громад» концентрується на розвитку організаційної спроможності НУО, посиленні здатностей територіальних громад, а також виступає ініціатором і співорганізатором культурних проєктів. Серед молодіжних ГО найбільш активними є регіональне представництво Фундації регіональних ініціатив («ФРІ Харків»), ГО «Лінк». Також в Харківській області створена та діє мережа молодіжних хабів.

До окремої групи слід віднести молодіжні організації, створені у складі партійних структур. Так, в Харківській області активно діє організація «Юнацький корпус», що підтримується партією «Національний корпус». Також були створені та діяли молодіжні крила політичних партій «Наш край», «Батьківщина», «Європейська Солідарність», «Слуга народу».

Серед громадських організацій та фондів, що пов’язані з політиками, слід відзначити ГО «Наш дім Харків», засновником якої є Михайло Добкін. Саме таким є його основне гасло, і назва команди. Від імені ГО проводились святкування перед Днем захисту дітей та відкривались «Добкін хаби».

Депутат Харківської обласної ради Володимир Скоробагач має свій однойменний фонд, який під час пандемії відкрив проєкт «Помощь. Медицинские бригады для вас», який займається забезпеченням медичних працівників та допомогою захворілим від коронавірусної хвороби.

На території Харківської області також здійснюють діяльність парамілітарні організації: «Традиція і порядок», «Фрайкор». Опосередковано до них можна віднести і «Національний корпус», проте вони є офіційно зареєстрованою партією. «Національний корпус» здійснює активну діяльність, що переважно сконцентрована на організації роботи партійного хабу і залучення як молоді, так і людей старшого віку до проєктів. Представники національного корпусу систематично беруть участь у мітингах та пікетах наряду з вищезазначеними організаціями «Традиція і порядок» та «Фрайкор». Останні є менш розвинутими інституційно, проте активно включені в процес організації і проведення праворадикальних мітингів, що нерідко закінчуються масовими сутичками.  Націоналістичні організації цілком можуть мати вплив на хід виборчої кампанії, особливо на проведення агітаційних заходів проросійськими партіями та кандидатами. В основному це пошкодження агітаційних матеріалів, проте не виключені сутички.

Слід зазначити, що доволі частими є провокації, пов’язані з масовими заходами. Наприклад, 21 квітня 2021 року СБУ на в’їзді до Харкова затримала автобуси з близько 60 молодими чоловіками спортивної зовнішності, мета яких була в провокації сутичок на сесії міської ради. Саме перед початком сесії, перед будівлею міської ради мітингували працівники видання «Время Добкина», після того, як кільком працівникам невідомі спалили автомобілі, а під редакцію поклали траурні вінки.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]