Напередодні святкування Нового року є традиція підбивати підсумки року, що минає, згадувати про успіхи та досягнення, а також будувати плани на наступний рік. Із планами у нас все доволі просто – готуємось до масштабної кампанії спостереження на чергових національних місцевих виборах 2020 року. А от про свої досягнення можемо розповідати ну дуууже довго. Але, щоб нікого не занудити, вирішили обрати 14 найважливіших подій (якраз символічно: до 14-ої річниці заснування організації, що припадає на 14 грудня 2019 року) й розповісти про кожну з них окрему історію.

Кількість спостерігачів, зафіксовані порушення та 3 ППГ

Цього року під час двох турів президентських виборів ОПОРА залучила до непартійного громадського спостереження 3 250 спостерігачів. А в позачергових парламентських виборах взяли участь 1 750 спостерігачів мережі. Кожні вибори з 2007 року організація чи не єдина в Україні проводить масштабне незалежне спостереження по всій країні на дільницях, обраних за статистично обґрунтованою вибіркою. Так, до моніторингу виборів з 2007 року всього було залучено вже 22 916 кваліфікованих спостерігачів. 

Під час президентської виборчої кампанії та двох днів голосування вони зафіксували 1 153 порушення. А під час парламентської виборчої кампанії – 1 439, що відображено на нашій мапі порушень.

Також цього року ОПОРА тричі провела паралельний підрахунок голосів (ППГ) під час парламентських і двох турів президентських виборів. Ця методика дає можливість на основі соціологічної статистично обґрунтованої вибірки (вихідні дані про кількість виборців на дільниці, кількість дільниць в окрузі та області тощо) отримати прогноз результатів виборів, точніший за екзит-пол та набагато швидший за офіційний результат від ЦВК. У день голосування короткотермінові спостерігачі безпосередньо перебувають на визначених дільницях, фіксують порушення, а також за допомогою зашифрованих повідомлень і спеціального програмного забезпечення подають звіти про перебіг процесу голосування та результати підрахунку голосів. А за лаштунками цієї роботи спостерігачів «у полях» також є команда колцентру, юристів, аналітиків даних та IT-шників.

Варто зазначити, що ОПОРА – єдина в Україні організація, яка проводить паралельний підрахунок голосів.

Навчання з домедичної допомоги для ДТС

У процесі підготовки довготермінових спостерігачів (ДТС) експерти ОПОРИ навчають їх не лише збирати та аналізувати інформацію, розбиратись у виборчих процесах, документувати порушення, оскаржувати рішення комісій тощо. Одним із важливих аспектів роботи спостерігачів ОПОРИ є власна безпека. Тому, крім основ фізичної та цифрової безпеки, ми також започаткували проведення в межах загального навчання повноцінного тренінгу від залучених експертів з основ домедичної допомоги та підтримки життєдіяльності. Це сприяє моральній підготовці наших спостерігачів до дій у нестандартних ситуаціях, а в деяких випадках – дійсно наданню домедичної допомоги в приміщенні виборчої комісії.

14 тисяч згадок

За рік ОПОРА провела 15 всеукраїнських пресконференцій. А регіональні представництва організували 215 медійних заходів, які відвідали майже 2 тисячі журналістів та міжнародних спостерігачів.

На сайті організації було розміщено більше 3,5 тисяч інформаційних повідомлень. А в засобах масової інформації та соціальних мережах ОПОРУ та наших експертів згадали більше 14 тисяч разів.

Найбільш успішна інформаційна кампанія

Напередодні президентських виборів медіагрупа StarLightMedia та Громадянська мережа ОПОРА об’єдналися, щоб захистити право українців на свободу волевиявлення без тиску, погроз, підкупу і обману. Велика інформаційна кампанія також мала на меті уникнення фальсифікацій при підрахунку голосів.

У межах спільної ініціативи «Чесні та вільні вибори» зі StarLightMedia телеканали ICTV, СТБ та Новий канал з 22 лютого до 21 квітня тричі на день транслювали соціальні відеоролики ОПОРИ. На Новому каналі ролики демонструвались 35 разів, на телеканалах СТБ та ICTV – по 34 рази. Відео про відкуп виборців загалом побачило 17,8 млн людей в ефірах обох телеканалів.

Крім того, протягом інформаційної кампанії в ефірі телеканалів ICTV та СТБ регулярно виходили сюжети про «Чесні та вільні вибори» в рамках програм «Факти» та «Вікна Новини». Тематику щодо проблемних аспектів виборчого процесу запропонував комунікаційний відділ ОПОРИ, а журналісти телеканалів медіагрупи професійно розкрили ці теми. Ці сюжети переглянуло загалом 12,6 мільйонів українців. Серед них, наприклад, були матеріали про:

А за період парламентської виборчої кампанії на телеканалах СТБ та ICTV вийшло 19 тематичних сюжетів, які переглянули 7 390 327 глядачів.

Підґрунтям для такої успішної співпраці ОПОРИ зі StarLightMedia став попередній досвід роботи над першим сезоном національного телепроєкту «Нові лідери» у 2018 році. А влітку 2019 року запустили другий сезон. Цей проєкт є громадською ініціативою, що реалізується в мультимедійному форматі. А Громадська Наглядова Рада – є незалежним та неупередженим наглядовим органом проєкту, що складається з представників громадських організацій, які протягом багатьох років підтверджували свою непохитну репутацію.

Ще одним інформаційним партнером ОПОРИ на цих виборах, цього разу міжнародним, стала британська комунікаційна агенція Zinc Network. Їхньою соціальною місією є допомога громадам, брендам та урядам впроваджувати позитивні соціальні зміни та правильно розповідати про це.

Протягом березня-квітня Громадянська мережа ОПОРА в партнерстві із Zinc Network виготовила та опублікувала 9 відеороликів, які пояснюють деякі процедури виборчого процесу та найпоширеніші порушення: підкуп, адмінресурс, видача бюлетеня без паспорта. Відеоролики розміщувались на сторінці ОПОРИ в соціальних мережах Facebook та Instagram. Кожен з них має від 360 тисяч до 780 тисяч переглядів, безліч коментарів та поширень. Три найпопулярніші:

Два сезони телепрограм

У межах просвітницької кампанії з 7 березня ОПОРА спільно з Громадським запустила цикл програм «Вибори навиворіт», що складається з 16 випусків, кожен з яких присвячений різним виборчим темам. Так, детально та з гумором були розкриті питання можливості реалізації права голосу, «фейків» на виборах – від псевдоспостерігачів до кандидатів із ознаками технічності, адмінресурсу, підкупу виборців, особистого «піару» політиків на заходах, що були здійснені за кошти державних субвенцій з бюджету, порушень у день голосування, популізму у виборчих програмах, цифрової безпеки на виборах та інші.

У березні до першого туру президентських виборів вийшло 4 програми на Facebook-сторінці та YouTube-каналі Громадянської мережі ОПОРА, а також в ефірах hromadske.ua та 24 каналу. Ще 4 програми вийшли у квітні до другого туру, а влітку перед достроковими парламентськими – ще 8. У середньому кожну програму на hromadske.ua переглянули 30-40 тисяч глядачів, а на 24 каналі – близько 500 тисяч глядачів. 

Процедура тимчасової зміни місця голосування

Цьогоріч до другого туру виборів президента своє місце голосування змінила рекордно велика кількість людей – 325 604 виборці. Так, перед першим туром президентських виборів цьогоріч це встигли зробити 315 725 виборців, на позачергових парламентських – 280 922 виборців, на позачергових президентських виборах у 2014 році бажаючих було 171 078, а на чергових парламентських того ж року – 190 283 виборців. Така велика кількість проінформованих про цю процедуру виборців заслуга, у тому числі, й Громадянської мережі ОПОРА.

Протягом виборчого процесу ОПОРА створювала просвітницькі матеріали щодо зміни місця голосування та інших процедур. Комунікаційний відділ розробив окрему сторінку з детальною інструкцією про те, як змінити місце голосування, які для цього потрібні документи, як знайти себе у списку виборців https://l.oporaua.org/proholosuvaty. Цей матеріал переглянули 24,5 тисячі користувачів. Інформацію про цю сторінку ОПОРИ в друкованому вигляді небайдужі мешканці Києва за свій рахунок поширювали також у закладах Подільського району столиці. До другого туру комунікаційники ОПОРИ підготували матеріал про те, як перевірити себе у списку виборців та як вирішити найпоширеніші проблеми в разі своєї відсутності там https://l.oporaua.org/perevir. Також популярністю в день виборів користувався матеріал з порадами для виборців – що варто і НЕ варто робити в день голосування на виборчій дільниці.

Онлайн-трансляції засідань Центральної виборчої комісії

ОПОРА ще з жовтня 2018 року, коли парламент минулого скликання призначив новий склад Центральної виборчої комісії, розпочала онлайн-трансляції засідань ЦВК. Ми на постійній основі робили прямі включення із засідань Комісії та записували відеокоментарі її членів на сторінці ОПОРИ в соціальній мережі Facebook. До вересня цього року записали 288 таких відео.

У жовтні 2019 року почав роботу новий склад ЦВК. За перший місяць діяльності нової Комісії представники ОПОРИ записали 15 стрімів та коментарів із зали засідань. А вже з початку листопада Центральна виборча комісія нарешті запустила свої онлайн-трансляції засідань.

Таким чином, упродовж року ОПОРА була єдиним джерелом оперативної публічної інформації з Центральної виборчої комісії для журналістів, громадськості, а також навіть суб’єктів двох виборчих процесів.  

Виборчий кодекс

Історія з прийняттям Виборчого кодексу тривала в Україні близько 8 років і на фінішну пряму вона вийшла саме під завісу 2019 року. ОПОРА весь час сприяла цим змінам й надалі продовжить роботу з удосконалення виборчого законодавства. Але про все по черзі.

2 жовтня 2015 року Виборчий кодекс зареєстрували в парламенті VIII скликання, хоча сам текст був напрацьований ще за кілька років до цього. 7 листопада 2017 року ВР підтримала проєкт у першому читанні. Для його доопрацювання до другого читання було подано 4 296 поправок.

З 16 квітня 2018 року розпочала свої засідання робоча група з опрацювання цих правок. До складу увійшли 24 депутати, щоправда, на засідання ходили в середньому 4-6. Робоча група збиралась приблизно раз на два тижні впродовж майже року. Останнє засідання відбулось 11 березня 2019 року.

11 липня 2019 року на останньому засіданні ВР VIII скликання депутати ухвалили Виборчий кодекс, а 27 серпня тодішній спікер підписав документ, відправивши на підпис президенту.

13 вересня президент ветував Виборчий кодекс, зазначивши що документ містить положення, які не відповідають Конституції України, зокрема йшлося і про недотримання виборчих прав частини громадян – внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів. На базі профільного комітету сформувалась нова робоча група, куди увійшли й експерти ОПОРИ. Вони напрацювали оновлений текст документа для подолання президентського вето. Щоправда, через тривалі консультації фракцій та зміни комітету довелось провести три засідання, на кожному з яких рекомендувати парламенту до прийняття кожного разу видозмінений документ Кодексу. Останнє таке засідання відбулось 17 грудня.

І нарешті 19 грудня Верховна Рада IX скликання проголосувала за Виборчий кодекс, подолавши президентське вето. Прийнятий документ має як прогресивні, так і неефективні положення. З однозначних позитивів, наприклад, можна назвати повернення виборчих прав на місцевих виборах внутрішньо переміщеним особам та трудовим мігрантам. Це стало можливим завдяки імплементації напрацювань наших експертів з партнерами законопроєкту №6240, який був зареєстрований минулого скликання. Важливо, що ряд моментів уже потрапила до документа, навіть попри те, що його текст недосконалий. Тому вже на початку 2020 року робота над низкою правок продовжиться, але глибу нарешті вдалося зрушити з мертвої точки.

Моніторинг соціальних мереж та оцінка політичної реклами у Facebook

З огляду на світові тренди використання соціальних мереж на виборах, навіть попри відсутність подібних норм в українському законодавстві, на президентських виборах ми розпочали моніторинг соціальної мережі Facebook. Головними об’єктами моніторингу стали: активності кандидатів, діяльність сторінок Facebook, які були створені для дискредитації кандидатів, сторінки поширення дезінформації та фейкових повідомлень, використання реклами у Facebook як засобу агітації. Загалом зібрали 370 публічних сторінок, які за виборчу кампанію опублікували близько 280 тисяч повідомлень, 37 тисяч з яких були проаналізовані та погруповані за змістом моніторами ОПОРИ.

Під час позачергових парламентських виборів ОПОРА провела аналіз політичної реклами у Facebook, використовуючи Facebook ad library API. За період виборчої кампанії в цій соціальній мережі було розміщено 44 067 рекламних публікацій. Загалом на публікації реклами було витрачено 3 040 000 американських доларів. Серед політичних партій найбільше витратили «Голос» (465 реклам – 244 185 доларів)  та «Європейська Солідарність» (119 реклам – 178 257 доларів). Використовували технологію мікротаргетингу та опублікували найбільшу кількість рекламних повідомлень сторінки партії Шарія (1 641 реклама) та партії «Опозиційна платформа – За життя» (сторінка «БОЙКО Премьер», тепер «Бойко – Лидер») – 2 384 реклами.

Субвенції та їх нерівномірний розподіл

Уже четвертий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА аналізує розподіл субвенцій на соціально-економічний розвиток у прив’язці до виборчих округів. Й це наочно демонструє, що ця колосальна за своїм обсягом бюджетна програма (понад 15 млрд гривень за останні п’ять років) стала заручником політичної кон’юктури та депутатського лобізму (здебільшого нардепів-мажоритарників). Ми щороку готували та надсилали ґрунтовні рекомендації для Кабінету Міністрів України для зміни системи розподілу на соціально-економічний розвиток територій на більш прозору відповідно до чітких критеріїв, які також щороку ігнорувалися.

Цього року, у зв’язку з виборчими процесами, це дослідження стало ще важливішим – ми зафіксували недобросовісне використання бюджетних коштів для безпосереднього ведення передвиборчої кампанії у 2 724 випадках. Була надія, що цьогорічний непрозорий розподіл був останнім, адже 18 жовтня в першому читанні був підтриманий проєкт Державного бюджету на 2020 рік, де не було передбачено коштів на субвенції соціально-економічного розвитку. Та вже перед другим читанням субвенції до бюджету знову повернулися, хоч і в значно меншому обсязі – трохи більше 2 мільярдів гривень.

Тому для більш зручного масового вивчення питання виділення субвенцій всіма бажаючими ми запустили сервіс: https://subventions.org.ua/.

Мережа громадських омбудсменів із захисту виборчих прав

Громадянська мережа ОПОРА заснувала мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян. Ми знайшли, провели публічний конкурс, відібрали та навчили людей з юридичним бекграундом працювати саме з тематикою виборчого процесу та захисту виборчих прав. Тому тепер маємо 25 незаангажованих, компетентних, мотивованих людей, які забезпечують системний аналіз застосування законодавства та практик розслідування виборчих злочинів, виступають комунікаторами між виборцями, кандидатами, медіа та правоохоронними органами з питань впровадження практик протидії порушенням на виборах.

Активна фаза діяльності мережі омбудсменів припала на президентські та парламентські вибори 2019 року. Вони аналізували доступність дільниць для людей з інвалідністю, консультували виборців щодо внесення себе до списку виборців через суд, проводили просвітницьку роботу, навчали представників поліції ефективній профілактиці та протидії виборчим злочинам. А по завершенню виборчих процесів уперше в Україні провели повноцінний аналіз судових рішень щодо порушень виборчого законодавства, який увійшов до повного звіту ОПОРИ за результатами спостереження за виборами, а також долучились до процесів розробки рекомендацій задля його подальшого вдосконалення.

Навчання поліції та інше

Під час двох виборчих кампаній цього року Громадянська мережа ОПОРА провела 115 тренінгів для понад 3 тисяч правоохоронців. Але виборчим періодом така співпраця заради продуктивності не обмежується.

У Львівському державному університеті внутрішніх справ 10-14 грудня ми організували першу школу виборчих комісарів, учасниками якої стали правоохоронці з 12 областей України. А вже в січні 2020 року за нашого сприяння на базі цього ж університету відкриється навчально-практична аудиторія «Модельна виборча дільниця». Вона стане практичним майданчиком для відпрацювання поліцейськими навичок ефективного реагування, фіксації та збору доказової бази в умовах виборчого процесу.

Також варто згадати, що триває робота над законопроєктом, що передбачає забезпечення невідворотності покарань за виборчі злочини. Він був розроблений Міністерством внутрішніх справ, Національною поліцією та Громадянською мережею ОПОРА за результатами довготривалих публічних і експертних дискусій, а також підтриманий колишнім Урядом та зареєстрований у минулому скликанні Верховної Ради з реєстраційним номером №8270. Наразі до тексту вносяться правки перед новою реєстрацією, що має відбутися незабаром.

R4U для регіонів

З 2016 року в Україні запрацював сервіс Громадянської мережі ОПОРА «Вони голосують для тебе». Цьогоріч після обрання нового складу парламенту дані VIII cкликання перемістились в архів, а ресурс оновився відомостями щодо нових народних депутатів. Крім того, у 2019 році портал був масштабований на локальному рівні. Так з’явились локальні сервіси 12 міст

Якщо міська рада є в нашій cистемі, то всі депутати як на долоні. Ми знаємо, скільки вони відвідали, прогуляли, з ким голосують синхронно і як голосують за важливі міські політики, навіть якщо для цього треба проаналізувати їхню поведінку на сесіях за три останні роки.

Авторозподіл мандатів для виборів у міських радах

Восени 2020 року в Україні мають відбутися чергові місцеві вибори. Імовірно, вони стануть першими національними виборами після проведення реформи децентралізації. Та за якою саме системою відбудуться – достеменно невідомо, адже розділ про місцеві вибори у кодексі найімовірніше ще зазнає змін на початку наступного року. 

У старому ж варіанті законодавства, за яким відбувають вибори в 128 ОТГ у грудні, передбачена доволі складна та недосконала система розподілу мандатів. Саме через недоліки цієї виборчої системи мандати інколи виявляються «вкраденими», як, наприклад, у Київській обласній раді, Васильківській районній раді на Київщині, Черкаській районній раді, Монастирищенській міській раді на Черкащині чи в Кам’янці-Подільському. Тож, ОПОРА заздалегідь готується як до спостереження за виборчим процесом наступного року, так і до подальшого моніторингу розподілу мандатів. Зокрема, наші експерти створили сайт для розрахунку та перевірки розрахунку кількості отриманих мандатів: https://protokol.danivyboriv.net/.

Мета сайту – попередній розрахунок та перевірка вже здійсненого розрахунку кількості отриманих партіями мандатів за формулою, яка використовується в Україні на місцевих виборах. Ми хочемо, щоб будь-хто за наявності відповідних даних міг перевірити розподіл мандатів або спрогнозувати його за певної кількості голосів.

Із випадаючого меню обираєте відповідні область, назву ради, кількість депутатських місць у ній, а потім вносите результати виборів – скільки кожна партія отримала голосів виборців. Сайт самостійно порахує відсоток від кількості голосів та визначить квоту кожної партії за методом Хейра (метод найбільшого залишку).

Крім того, усі бажаючі можуть надіслати на сайт фото протоколів з місцевих виборів для поповнення громадського архіву даних виборів. Адже система зберігання виборчої документації з місцевих виборів непередбачувана й іноді можна не знайти важливої інформації, хоча за її втрату законодавством навіть встановлена відповідальність.

А потім залишається лише порівняти кількість отриманих мандатів кожною партією з результатом, який оприлюднили на сайті Центральної виборчої комісії. Якщо цифри співпадають – чудово, якщо ж ні – саме час поцікавитись, у кого й скільки «вкрали». Адже дані з автоматичним підрахунком точно не брешуть, а от люди, на жаль, часто не можуть цим похвалитись.

 

* * * 

Ну і, звісно, будь-який успіх неможливий без підтримки друзів: USAID, Представництва Європейського Союзу в Україні, NDI, IFES, Громадського холдингу «ГРУПА ВПЛИВУ», Тренінгового центру UNIT, Координаційного центру з надання правової допомоги, Офісу Омбудсмана України, hromadske.ua, 24 каналу, StarLightMedia, Zinc Network. Тому ми дуже дякуємо нашим партнерам за їхній неоціненний внесок у розвиток українських демократичних процесів та за те, що надихають нас на ще більші звершення. До нових досягнень разом!