ОПОРА проаналізувала діяльність трьох нардепів від Рівненщини: Олександра Ковальчука, Олександра Аліксійчука та Сергія Литвиненка. Дослідження охопило роботу народних обранців у стінах парламенту та в окрузі протягом 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання.

Олександр Ковальчук

Олександр Ковальчук впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання досить активно проявив себе як законотворень та депутат, який підтримує зв'язок з своїми виборцями. Депутат долучився до розробки 6 законопроєктів, 4 з яких стали законами. Майже всі ці законопроєкти стосувалися сфери відання Комітету, до якого входить депутат. Підтримано більшість поданих ним поправок до законопроєктів. Депутат має високу відвідуваність (понад 90%) засідань Верховної Ради та комітету. Олександр Ковальчук активно працював у своєму виборчому окрузі, де провів 4 особистих прийоми громадян та взяв участь у більше 40 різних публічних заходах. Велику увагу в окрузі приділяє питанню залучення інвестицій та відкриття ринку землі. Підтримує будівництво скандального деревообробного підприємства «Кроноспан», бо вважає, що воно принесе хороші інвестиції в область та нові робочі місця.

Про депутата

Олександр Ковальчук обраний по 152 виборчому окрузі (місто Рівне), де отримав  підтримку 31,16% виборців. Член фракції “Слуга Народу”. Обіймає посаду заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики та є заступником члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи. На момент старту парламентської виборчої кампанії обіймав посаду голови правління ГО “Платформа взаємодії “Простір”.

Участь в роботі парламенту

За звітний період Олександр Ковальчук став співавтором 6 законопроектів, 4 з яких підтримані. Тематика 5 законопроектів стосувалася внесення змін до Митного та Податкового кодексів, ще 1 законопроект – спрощення для громадян України імпорту вживаних автомобілів за рахунок зменшення акцизного податку.

Загалом 5 законопроектів стосувалися сфери відання Комітету, де працює народний депутат. Це хороший показник, зважаючи на те, що в минулому скликанні Верховної Ради депутати в основному готували законопроекти з тематики, яка не стосувалася сфери компетенції народного депутата.

Депутат є співавтором однієї постанови – про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481.

Ковальчук подав у співавторстві депутатський запит до Генпрокурора України щодо неможливості перебування Костянтина Кулика на посаді у Генеральній прокуратурі України.

Протягом 5 місяців роботи парламенту подав 118 поправок до законопроектів, 81 з них підтримана парламентом.

Депутат має 5 сутнісних виступів у парламенті та у 3 випадках передавав слово колегам.

Голосування та дисципліна

Депутат взяв участь у 98% голосувань в парламенті.

У 46,6% випадків Олександр Ковальчук голосував “за”, у 6% - “проти”. “Утримався” при голосуванні депутат у 38,5% випадків. У 7% випадків депутат не голосував, ще у 2% - був відсутнім.

Згідно з даними сервісу “Вони голосують для тебе” у 9,9% випадків депутат голосував проти лінії фракції, тобто голосував у розріз з позицією як мінімум половини своєї фракції.

Олександр Ковальчук практично не пропускає засідань Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики. Він був присутнім на 25 з 27 засідань свого комітету. Показник його відвідуваності становить 92,5%.

Робота в окрузі

Протягом звітного періоду Олександр Ковальчук взяв участь у 46 публічних заходах у межах свого виборчого округу, який знаходиться у місті Рівне. Депутат бере участь у ефірах місцевих каналів, сесіях місцевих рад, зустрічається з представниками різних цільових груп (фермерами, підприємцями, представниками  громадських організацій) та проводить особистий прийом виборців.

Наприклад, 26 вересня Олександр Ковальчук разом з іншими депутатами від “Слуги народу” з Рівненської області взяв участь у зустріч з фермерами та представниками сільськогосподарських підприємств, де вони обговорили зняття мораторію та запуск ринку землі в Україні.

21 жовтня депутат зустрівся з представниками ГО “Ресурсний центр підтримки ОСББ Рівненщини”. На зустрічі піднімалося питання проблем застарілого житлового фонду та необхідність вироблення механізмів його реновації.

Ще один захід відбувся в селі Городок Рівненського району, який поряд з обласним центром. Там парламентар зустрівся з керівництвом ТОВ «Кроноспан УА», яке будує у селі Городок деревообробний завод. Парламентар високо оцінив плани будівництва та екологічні стандарти, яких дотримується підприємство при будівництві нового заводу. Депутат також зазначив, що підприємство планує інвестувати у виробництво 200 мільйонів євро та створити 2000 робочих місць із заробітною платою 15-18 тисяч гривень на місяць.

Варто зазначити, що проти цього будівництва виступили екологічні організації міста Рівне та мешканці навколишніх населених пунктів, які стурбовані тим, що викиди з заводу будуть шкодити здоров'ю людей та довкіллю.

Депутат провів 4 особисті прийоми виборців. Наприклад, такий прийом відбувся 22 листопада. Політик опублікував фото з зустрічі та повідомив, що наступний прийом відбудеться в листопаді. Депутат також зазначив за яким номером телефону можна записатися до нього на прийом.

Депутат веде активну комунікацію у Facebook, де публікує інформацію про свою роботу в парламенті та окрузі.

Крім того, депутат взяв участь у роботі зимової сесії Парламентської асамблеї Ради Європи, що проходила у Страсбурзі.

     

Олександр Аліксійчук

Олександр Аліксійчук впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання досить активно проявив себе як законотворець, а також був активним у виборчому окрузі та взаємодіяв з виборцями. Депутат долучився до розробки 16 законопроєктів, що є найбільшим показником серед інших депутатів-мажоритарників Рівненщини. 4 ініційованих законопроєкти стосувались сфери відання комітету, у якому працює народний депутат та ще 1 ініційований законопроєкт стосувався проблем округу. Щодо відвідуваності парламенту та участі у голосуваннях, то Олександр Аліксійчук був присутнім у 97% голосувань. Депутат активно працює в окрузі: здійснив туди  22 візити та провів 3 особистих прийоми громадян. Впродовж 5 місяців роботи в парламенті найбільше приділяє увагу питанню врегулювання ринку землі, а також врегулюванню питань наповнення територіальних дорожніх фондів, що очевидно пов’язано із участю у відповідному парламентському комітеті.

Про депутата

Олександр Аліксійчук обраний по 154 територіальному виборчому округу з центром у місті обласного значення Дубно. Також до округу входять: Дубенський, Млинівський, Демидівський, Радивилівський та Здолбунівський райони. На позачергових виборах народних депутатів України у 2019 році отримав 36,01 % підтримки виборців, суб’єктом висування – політична партія «Слуга Народу». У стінах парламенту Олександр Аліксійчук працює у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, окрім цього, займає посаду голови підкомітету з питань захисту інвестицій в об'єкти будівництва. На момент обрання депутатом був фізичною особою-підприємцем.

Участь у роботі парламенту

Впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України, Олександр Аліксійчук активно працював над розробкою законопроєктів. Так, за 5 місяців роботи депутат долучився до напрацювання та подачі до парламенту 16 законопроєктів. Варто зазначити, що 4 напрацьованих законопроєкти стосувались сфери відання комітету, в якому працює депутат. Ще 1 стосувався проблем округу. Однак наразі жоден із них не став чинним.

Народний обранець подав 96 правок до законопроєктів, 2 з яких враховано повністю, 2 – враховано частково та 2 – враховано редакційно.

У парламенті Олександр Аліксійчук виступав лише 1 раз.

Депутат є співавтором проєкту Постанови «Про проведення парламентських слухань на тему: «Захист інвестицій в житлову нерухомість та шляхи вирішення проблем постраждалих інвесторів».

Щодо вирішення проблем округу, то Олександр Аліксійчук подав 3 депутатських запити, які стосуються проблем округу. Варто зазначити, що загалом депутат подав 6 запитів.

Голосування та дисципліна

Депутат взяв участь у 97% голосувань в парламенті.

У 45,1% випадків Олександр Аліксійчук голосував «за», ще у 40,9% випадків утримувався від голосування, у 3,1 % випадків голосував «проти» та у 3,1% був відсутнім на голосуваннях.

Згідно даних сайту «Вони голосують для тебе» Олександр Аліксійчук був присутнім на 97% голосувань, що є досить високим показником. Також  депутат у 16% голосує проти лінії фракції. Окрім цього, депутат майже не пропускає засідання комітету у якому працює. Так, з 22 засідань він був присутнім на 20.

Робота в окрузі

Впродовж 5 місяців роботи у Верховній Раді України Олександр Аліксійчук здійснив 22 візити в округ, де проводив зустрічі з мешканцями, представниками органів місцевого самоврядування та давав інтерв’ю місцевим ЗМІ. Окрім цього, депутат брав участь у роботі органів місцевого самоврядування та провів 3 особистих прийоми громадян.

Так, 25 вересня 2019 року депутат провів зустріч  з головами ОТГ Радивилівщини, з представниками державних підприємств та медичних закладів. Того ж дня дав інтерв’ю місцевому ЗМІ «Дзеркало +».

27 вересня взяв участь у публічному заході, присвяченому 85-річчю музейної справи на Дубенщині. Також поспілкувався з журналістами «Інформаційного порталу Дубно» та відвідав Дубенську гімназію № 2

21 жовтня Олександр Аліксійчук провів особистий прийом виборців у місті Здолбунів, а також поспілкувався з представниками медичної сфери Здолбунівщини.

22 жовтня депутат взяв участь у роботі органу місцевого самоврядування, а саме Дубенської міської ради, де обговорювалась проблема забруднення річки Іква. Також Олександр Аліксійчук відвідав Дубенську школу-інтернат та Дубенську школу № 7.

Також варто зазначити, що депутат активно веде свою Facebook сторінку та систематично інформує виборців про свою роботу.

Сергій Литвиненко

Сергій Литвиненко впродовж 1-2 сесії роботи Верховної Ради України IX скликання досить активно проявив себе як законотворець, проте не дуже активним був у своєму виборчому окрузі. Так, народний обранець по 156 територіальному виборчому окрузі був співініціатором 6 законопроєктів, 1 з яких стосувався проблем виборчого округу та ще 3, які стосувалися сфери відання комітету, до якого входить депутат. Також, варто зазначити, що впродовж 1-2 сесії Сергій Литвиненко подав 106 поправок до законопроєктів, з яких 5 – враховано, 5 – враховано частково та 3 – враховано редакційно. Щодо присутності на засіданнях Верховної Ради України та участі у голосуванні, то депутат був присутнім у 76% голосувань. В період  з вересня 2019 року по січень 2020 депутат здійснив 13 візитів в округ, ініціював 2 робочі зустрічі та декілька разів брав участь у роботі органів місцевого самоврядування. Сергій Литвиненко приділяє велику увагу проблемі незаконного видобутку бурштину, зокрема ініціював зустріч з представниками профільних міністерств, силових структур, лісових господарств, місцевої влади та місцевих жителів.

Про депутата

Сергій Ливиненко обраний по 156 територіальному виборчому окрузі, де отримав підтримку 26,67 % виборців. Суб’єктом висування є політична партія «Слуга Народу». 156 ВО включає 3 райони Рівненської області, а саме: Сарненський, Березнівський та Костопільський, центром округу є місто Сарни. На момент обрання був в.о. Директора ДП «Зірненський спиртовий завод». У парламенті є членом Комітету з питань аграрної та земельної політики та є членом фракції «Слуга Народу».

Участь у роботі парламенту

За звітній період Сергій Литвиненко став співініціатором 6 законопроєктів. Жоден із законопроєктів парламент не підтримав. Варто зазначити, що ініційовані законопроєкти стосувались питань обігу земель сільськогосподарського призначення, удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин, вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні, розвитку сфери використання рідкого біопалива (біокомпонентів), а також про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про державні лотереї в Україні», про рекультивацію порушених земель лісогосподарського призначення.

 

3 з 6 законопроєктів, у яких нардеп співініціатор, стосувались сфери відання комітету, де працює народний депутат, що є хорошим показником. Також депутат є співавтором однієї постанови – «Про обговорення відповіді Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича на депутатський запит народного депутата України Качури Олександра Анатолійовича щодо надання інформації відносно будівництва Шулявського шляхопроводу» № 01/21-1 від 23.09.2019 року.

Також Сергій Литвиненко подав 8 депутатських запитів, 6 з яких стосувались проблем округу.

Протягом 5 місяців роботи в парламенті депутат подав 106 поправок до законопроєктів, з яких 5 враховано, ще 5 – враховано частково та 3 – враховано редакційно.

Також депутат лише 2 рази виступав у стінах парламенту.

Голосування та дисципліна

Сергій Литвиненко брав участь у 76% випадків голосувань у парламенті.

У 38,8% випадках депутат голосував «за» та у 6,6% «проти». Варто зазначити, що у 25,4 % випадках депутат утримувався, а ще у 22% був відсутнім на сесіях Верховної Ради України.

Згідно з даними сайту «Вони голосують для тебе» депутат у 19% випадків голосує проти лінії фракції.

Також варто зазначити, що Сергій Литвиненко практично не пропускає засідання комітету: з  25 засідань депутат був присутнім на 23.

Робота в окрузі

Протягом звітного періоду Сергій Литвиненко брав участь у 13 публічних заходах в межах свого виборчого округу (Сарненський, Березнівський, Костопільський райони). Депутат бере участь у ефірах місцевих каналів, сесіях місцевих рад, зустрічається з представниками різних цільових груп (фермерами, підприємцями, представниками  громадських організацій).

Так, для прикладу 27 вересня депутат взяв участь у публічному заході, на якому спільно з іншими народними депутатами та фермерами Рівненщини обговорювали особливості впровадження ринку землі.

24 жовтня Сергій Литвиненко спільно з іншими народними депутатами, представниками профільних міністерств, силових структур, лісових господарств, місцевої влади та місцевих жителів відвідали смт Клесів та с. Федорівка, місця, де видобували бурштин, а також провели обговорення щодо врегулювання цього процесу.

29 листопада депутат взяв участь у роботі Костопільської міської ради. На сесії вдалось поспілкуватись з депутатами міської ради щодо розвитку інфраструктури регіону та соціального захисту людей. Окрім цього, на сесії депутат висловив підтримку програмі Костопільської міської ради «Безпечне місто Костопіль».

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту "Депутат від А до Я", що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.