Центральна виборча комісія відмовила КПУ у реєстрації ініціативної групи з проведення всеукраїнського референдуму щодо вступу України до Євразійського економічного простору. За таку Постанову проголосували усі присутні на засіданні члени ЦВК.

За словами заступника Голови ЦВК Андрія Магери, було порушено статтю 30 Закону України «Про всеукраїнський референдум», у якій вказано, що не пізніше, ніж за 5 календарних днів до дня проведення зборів громадян України щодо проведення всеукраїнського референдуму їх ініціатори повинні письмово повідомити про дату, час, місце і мету зборів Центральну виборчу комісію. Натомість ЦВК було повідомлене за 4 дні, що порушує строки подання документів.

Окрім того, Комісія не направляла свого представника на збори з офіційними повноваженнями, виконуючи ухвалу суду.

Нагадаємо, 8 вересня в Києві на стадіоні «Спартак» Комуністична партія України провела збори громадян щодо проведення референдуму про вступ до Митного союзу. Незважаючи на те, що суд заборонив проводити ці збори, КПУ направила до ЦВК документи для реєстрації ініціативної групи щодо всеукраїнського референдуму.

Також на зборах громадян 8 вересня, організованих КПУ, попри судову заборону був присутній член ЦВК Юрій Донченко. Він повідомив журналістам, що прийшов туди як фізична особа.

Мітинг

Поки відбувалося засідання Комісії, під будівлею ЦВК мітингували прихильники комуністів та «Українського вибору».