Резюме

В рамках проєкту «Депутат на зв’язку» Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала особливості комунікації народних депутатів Київської області з різними цільовими аудиторіями: виборцями, органами місцевого самоврядування та стейкхолдерами (зацікавленими сторонами). Дослідження охоплювало період липня-грудня 2020 року. 

Публічна комунікація народних депутатів є дуже важливою складовою роботи парламентарів та їх команд. Те, про що та як комунікує народний обранець, дозволяє збільшити йому кількість прихильників, проінформувати виборців про свою роботу, залучити експертні кола або стейкхолдерів до розробки законопроектів. Також якісна комунікація дозволяє проводити оцінку діяльності народного депутата, як то дотримання ним політичного курсу чи виконання виборчих обіцянок. При цьому, слід зазначити що депутати-мажоритарники більш залежні від публічної комунікації ніж їх колеги, котрі були обрані за партійними списками, адже депутат мажоритарник в такий спосіб може фактично звітувати про свою роботу в межах виборчого округу.

Серед депутатів-мажоритарників Київщини переважною формою публічної комунікації є соціальна мережа Facebook, крім того, окремі депутати використовують Telegram-канали, де дублюють інформацію. Частина народних обранців використовує для комунікації YouTube та Instagram, а також друковані ЗМІ та тебелачення.

В періоді охопленому моніторингом ОПОРИ помітну роль в публічній комунікації народних депутатів з виборцями відіграли місцеві вибори 2020 року. Фактично всі депутати час від часу публікували дописи, що стосувались виборчих перегонів, тому активність в публічній площині до та після виборів суттєво відрізняється. Після завершення кампанії в частини депутатів вона помітно знизилась. Особливо чітко ця ситуація простежується в тому випадку, якщо депутат сам був кандидатом. Наприклад, Микола Бабенко на місцевих виборах балотувався на посаду Білоцерківського міського голови і вже після дня голосування його рівень комунікації в Facebook знизився майже вдвічі.

Якщо говорити про комунікацію депутатів з органами місцевого самоврядування, то в ході моніторингу було виявлено, що вона носить здебільшого непублічний характер, тобто депутати зазвичай не повідомляють про зустрічі з місцевою владою та про свою участь в засіданнях чи робочих нарадах останніх. 

Результати моніторингу свідчать, що більша частина комунікації депутатів спрямована на інформування виборців про свою роботу. Комунікація депутатів з органами влади та місцевого самоврядування носить здебільшого непублічний характер і дізнатися про неї можна лише шляхом звернення до відповідних місцевих рад. При аналізі комунікації зі “стейкхолдерами” виявлено, що 4 з 10 депутатів, які потрапили в моніторинг, взагалі ніяк не комунікують про свої зв’язки з такою цільовою аудиторією, хоча не виключено, що вони з ними взаємодіють при розробці законодавчих ініціатив.

Вступ

За результатами позачергових парламентських виборів 2019 року в 9 виборчих округах Київської області народними депутатами було обрано 8 представників партії «Слуга Народу» та один - від політичної партії «Біла Церква Разом».

Таблиця 1. Депутати, практики комунікації яких досліджувалися

ОВО

Депутат

Суб'єкт висування

Фракція у Верховній Раді

90

Бабенко Микола Вікторович

Біла Церква разом

Депутатська група «Довіра»

91

Дунда Олег Андрійович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

92

Колюх Валерій Вікторович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

93

Скороход Анна Костянтинівна

Слуга Народу

З 29.08.2019 по 03.12.2019 – Фракція «Слуга Народу»

З 03.07.2020 – Депутатська група «Партія «За Майбутнє»

94

Дубінський Олександр Анатолійович

Слуга Народу

З 29.08.2019 по 02.02.2021 - Фракція «Слуга Народу»

02.02.2021 - Позафракційний

95

Горобець Олександр Сергійович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

96

Василевська-Смаглюк Ольга Михайлівна

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

97

Галушко Микола Леонідович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

98

Бунін Сергій Валерійович

Слуга Народу

Фракція «Слуга Народу»

Крім вищеперелічених народних депутатів, до моніторингу також було включено депутата-мажоритарника з міста Київ, Романа Грищука, котрий балотувався від політичної партії «Слуга Народу» по одномандатному виборчому округу № 222 і нині є членом фракції «Слуга Народу». Пан Грищук був одним з тих, хто самостійно зголосився до участі в проєкті та надавав всю запитувану інформацію. Таким чином до моніторингу було включено 10 народних депутатів.

Дослідження охоплює період з 1 липня 2020 року по 31 грудня 2020 року та ґрунтується перш за все на аналізі публічних джерел інформації, таких як сторінки депутатів в соціальних мережах, сайти органів місцевої влади, сайт Верховної Ради України, аналіз місцевих ЗМІ та інформації, отриманої у відповідь на запити до самих депутатів та органів влади. Враховуючи великий обсяг даних, наведені нижче цифри не слід сприймати як абсолютно точні, однак вони дозволяють простежити певні тенденції в комунікаціях депутатів. Таким чином, показник «0» в таблиці не означає, що депутат, наприклад, не проводить зустрічі з громадянами, а лише значить, що він про це не інформує. Втім наведені тут цифри дозволяють аналізувати тенденції стосовно того, які форми комунікації використовують народні депутати та про що вони інформують своїх виборців.

Деякі повідомлення народних депутатів (пости у соцмережах, публікації у ЗМІ) про проведені комунікації могли містити одразу кілька форм взаємодії. Наприклад, коли  народний депутат інформував про результати розгляду депутатського звернення, яке він направив до органів влади у відповідь на звернення виборців. Таким чином, кількість повідомлень депутата  у соцмережах і ЗМІ не дорівнює кількості проведених комунікацій. 

Крім того, під час проведення дослідження, представники ОПОРИ звернулись з електронними листами до всіх депутатів, включених до моніторингу, для того аби верифікувати зібрані дані. Однак з усіх парламентарів комунікація відбулась лише з помічницею Романа Грищука. 

Розділ 1. Комунікація депутата з виборцями

Згідно з даними аналізу в період охоплений моніторингом депутати найбільше комунікували з виборцями – 92,5% випадків, на другому місці знаходиться комунікація з органами місцевого самоврядування – 6,3%, на третьому комунікація зі стейкхолдерами – 1,2%.  В той же час, якщо до показників зібраних з публічних джерел додати дані, отримані у відповідь на запит від органів місцевого самоврядування відсоткове співвідношення суттєво відрізняється. Так, на першому місці лишається комунікація з виборцями – 74,3 %, а комунікація з органами місцевого самоврядування має 23,1%, тоді як комунікація зі стейкхолдерами становить 2,6%. 

Інформація в цьому розділі стосується тієї комунікації депутата з виборцями, котра відноситься до його депутатських повноважень. Наприклад, допис в Facebook, в якому парламентар розповідає про причини свого голосування за той чи інший законопроект, враховується як відповідна комунікація, а допис в якому депутат публікує рецензію на кінофільм не враховується.

Комунікація депутата з виборцями є одним з обов’язків народних депутатів, адже вона дозволяє виконувати функції безпосередньо покладені на депутатів законодавством -  такі як захист інтересів виборців та представлення їхніх інтересів у парламенті. Для реалізації цих функцій народні обранці мають ряд інструментів - організація роботи приймалень, залучення помічників, участь в публічних подіях, тощо. 

Взаємодію парламентарів з їх виборцями було проаналізовано за наступними шести критеріями: 

1) Інформування про результати своєї роботи (зафіксовано 366 випадків).

2) Реагування на звернення громадян (зафіксовано 142 випадки).

3) Зустрічі з виборцями (зафіксовано 41 випадок інформування).

4) Контроль за розглядом скарг та заяв громадян (зафіксовано 13 випадків).

5) Звітування депутата перед виборцями (зафіксовано 7 випадків).

6) Особистий прийом (5 випадків).

Найбільш активно з виборцями комунікує Ольга Василевська (113 випадків), Микола Бабенко (108) та Роман Грищук (97). Щодо Миколи Бабенка, то пік його комунікації припадає на період місцевих виборів, де він змагався за посаду міського голови Білої Церкви. Микола Галушко (1 випадок) та Сергій Бунін (8 випадків) найменше інформують виборців про свою роботу. 

Найбільш активно про свою роботу інформує Ольга Василевська (зафіксовано 84 випадки), Роман Грищук (67) та Олександр Дубінський (63). Найменше зафіксованих випадків інформування про результати своєї роботи у Миколи Галушки (1 випадок) та Сергія Буніна (2 випадки).

Микола Бабенко найбільш активно інформує виборців про свою роботу над зверненнями громадян та вирішення піднятих у них питань (зафіксовано 74 випадки). Далі за цим показником іде Анна Скороход та Олександр Горобець. З боку Миколи Галушки випадків інформування про таку роботу не зафіксовано. 

Найбільш активно про свої зустрічі з виборцями інформує Роман Грищук (11), найменше - Микола Галушко, Олександр Горобець та Сергій Бунін (жодного).

Про випадки контролю з боку депутата або його помічників за розглядом у органах державної влади, місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях пропозицій, заяв та скарг, які надійшли на його ім'я інформували лише  Роман Грищук, Олександр Дубінський та Ольга Василевська. 

Лише 4 депутати (Роман Грищук, Олександр Дубінський, Ольга Василевська та Олександр Горобець) інформували про свій звіт про роботу на посаді народного депутата. Лише Валерій Колюх, Анна Скороход та Ольга Василевська публікували інформацію про свій особистий прийом.

Таблиця 2. Форми комунікації народних депутатів з Київщини з виборцями у період липня-грудня 2020 року. 

Депутат

Фракція в період моніторингу

Особистий прийом

Зустрічі з виборцями

Інформування про результати своєї роботи

Звітування депутата перед виборцями

Реагування на зверненням громадян

Контроль за розглядом скарг та заяв громадян

Загалом

Роман Грищук

Слуга Народу

0

11

67

2

9

8

97

Микола Бабенко

Депутатська група "ДОВІРА"

0

4

30

0

74

0

108

Олег Дунда

Слуга Народу

0

4

22

0

2

0

28

Валерій Колюх

Слуга Народу

1

3

14

0

2

0

20

Анна Скороход

Депутатська група "Партія "За майбутнє"

3

4

41

0

18

0

66

Олександр Дубінський

Слуга Народу

0

7

63

2

1

1

74

Ольга Василевська

Слуга Народу

1

8

84

2

14

4

113

Олександр Горобець

Слуга Народу

0

0

42

1

16

0

59

Микола Галушко

Слуга Народу

0

0

1

0

0

0

1

Сергій Бунін

Слуга Народу

0

0

2

0

6

0

8

Загалом

5

41

366

7

142

13

 

Основні теми комунікації депутатів з виборцями

ОПОРА також проаналізувала про що саме депутати інформують своїх виборців. Загалом, ми виокремили декілька тем:

  1. Інформування про свою роботу в окрузі (180 випадків інформування).
  2. Інформування про суспільно важливі питання місцевого значення (103 випадки).
  3. Участь у засіданнях Верховної Ради (90 випадків).
  4. Участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій, утворених Верховною Радою (59 випадків).
  5. Участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України (51 випадок ).
  6. Участь у роботі депутатської фракції чи групи (40 випадків). 
  7. Про надіслані запити та звернення (34 випадки).

Про свою роботу в окрузі інформували 8 з 10 депутатів. Найбільш активно це робила Ольга Василевська-Смаглюк (70) та Роман Грищук (34). Не зафіксовано повідомлень про роботу в окрузі лише в Миколи Галушка та Сергія Буніна. 

Випадки інформували про суспільно важливі питання місцевого значення, як то зміна меж районів, підвищення вартості проїзду в громадському транспорті, перебіг виборчої кампанії місцевих виборів тощо зафіксовані у всіх депутатів, крім Сергія Буніна. Найбільш активно це робили Олександр Дубінський та Ольга Василевська-Смаглюк. 

Випадки інформування про свою участь у засіданнях Верховної Ради зафіксовані у всіх, крім Миколи Галушка. Зазвичай повідомлення подібного змісту депутати розміщують протягом пленарних тижнів, висвітлюючи свою роботу в сесійній залі парламенту. Найбільш активно  - Роман Грищук (18), Олександр Дубінський та Олександр Горобець (по 16).

Інформували про свою участь у роботі комітетів, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій 6 з 10 депутатів. Це Роман Грищук, Олег Дунда, Валерій Колюха, Олександр Дубінський, Ольга Василевська-Смаглюк та Олександр Горобець. Зазвичай парламентарі висвітлюють діяльність комітетів,  до котрих входять самі.

Про свою участь в роботі над законопроектами інформували виборців 6 з 10 депутатів. При цьому більшість з них в Олександра Дубінського - 20  та Ольги Василевської-Смаглюк – 15. Ще 7 випадків такої комунікації має Олег Дунда, по 4 - Анна Скороход та Роман Грищук. Олександр Горобець має один випадок такої комунікації. 

Випадки інформування про участь у роботі депутатської фракції (групи) зафіксовано в 5 з 10 депутатів. В Романа Грищука зафіксовано 14 випадків, Анни Скороход – 12, Олександра Дубінського – 10, Ольги Василевської-Смаглюк – 3 та Олега Дунди – 1. 

Про надіслані запити та звернення інформують всі депутати, крім Миколи Бабенка, Миколи Галушка та Сергія Буніна. Найбільш аткивно це робить Роман Грищук.

Особливості комунікації з виборцями у кожного з депутатів:

Роман Грищук

Депутат комунікує з виборцями на особистих зустрічах, беручи участь в заходах, організованих органами влади чи представниками громадянського суспільства. Депутатська приймальня працює як відкритий офіс для ініціатив мешканців виборчого округу (хоча ними не обмежена). В соціальних мережах депутат використовує Facebook, де має публічну та особисту сторінки, Telegram, Instagram, Youtube. При цьому всі канали комунікації містять часто унікальний або адаптований контент. Тобто цільова аудиторія розділяється відповідно до каналу комунікації і повідомлення адаптується вже під неї. Так, повідомлення в мережі Facebook може бути ширшим і змістовнішим, ніж в Telegram-каналі, однак в обох джерелах комунікації зберігається основна тема. 

Популярною формою комунікації депутата з виборцями є стріми, під час яких він розповідає про свою роботу в Раді або обговорює з виборцями кризові питання в українській політиці. З початку грудня 2020 року депутатом започатковано формат стрімів у вигляді його інтерв’ю з експертами в тій чи іншій галузі. Найбільше депутат інформує виборців про свою роботу в окрузі та про роботу в парламенті (робота в комітетах, участь в сесіях ВРУ, участь у роботі депутатської фракції).

Микола Бабенко

В період охоплений моніторингом комунікація депутата відбувалася через соціальну мережу Facebook, де для цього використовувалася публічна та приватна сторінки, а також сторінка політичної партії «Біла Церква разом». Крім того, Микола Бабенко використовував для комунікації друковане ЗМІ «Вісник Білої Церкви» та місцевий телеканал «Крокус». Варто зауважити, що комунікація депутата суттєво зросла в період виборчої кампанії на місцевих виборах, в яких він приймав участь в якості кандидата на посаду міського голови Білої Церкви. Крім того, згадані вище ЗМІ є певною мірою пов’язані з Миколою Бабенком, що також простежувалося під час моніторингу ОПОРИ за місцевими виборами. Найбільше депутат інформував виборців про свою роботу в окрузі та про суспільно важливі питання місцевого рівня, такі як готовність місцевих медичних закладів до пандемії COVID-19 та підвищення цін на проїзд у громадському транспорті. 

Олег Дунда

Свою комунікацію проводить через публічну сторінку в мережі Facebook, де висвітлюється його діяльність як депутата. Парламентар комунікує здебільшого про свою роботу в комітеті ВРУ та про роботу спеціальних комісій, утворених ВРУ. Крім того, періодично описує можливі зміни до законодавства в разі ухвалення того чи іншого законопроекту. Також депутат згадує публічні заходи, в яких бере участь. 

Колюх Валерій

Для комунікації використовує публічну Facebook сторінку, де в першу чергу інформує виборців про свою роботу в окрузі та про роботу в ВРУ. Загалом рівень публічної комунікації депутата не є високим.

Анна Скороход 

Депутатка для комунікації з виборцями використовує публічну Facebook сторінку та Telegram канал. Інформація в обох джерелах зазвичай дублюється. Крім того, пані Анна є активною на національних телеканалах - в період, охоплений моніторингом депутатка відвідувала ефіри телеканалів «Прямий», «Наш», «1+1», «Україна 24», «5 канал» та «Еспресо» . Парламентарка здебільшого інформує виборців про свою роботу в ВРУ та про своє ставлення до тих чи інших резонансних питань. 

Олександр Дубінський 

Був медійною особою ще до обрання його депутатом і як наслідок має чи не найбільше каналів комунікації з виборцями. Втім, слід розмежовувати контент котрий ним продукується саме як медійною особою та контент, котрий відноситься до повноважень депутата. Пан Дубінський в своїй комунікації, за період охоплений моніторингом, використовував приватну Facebook сторінку, публічну Facebook сторінку, сторінку обласного осередку партії «Слуга Народу», Telegram канал та YouTube канал. Варто зазначити, що Олександр Дубінський на кампанії місцевих виборів очолював обласний штаб партії «Слуга Народу», тому частина інформації про яку комунікував депутат відносилась до передвиборної агітації. Крім того, партійна сторінка припинила бути джерелом комунікації невдовзі після закінчення виборчої кампанії. Загалом, більшість комунікації Дубінського як депутата стосувалось його роботи в ВРУ або інформування про суспільно важливі питання. Також в період охоплений моніторингом пан Дубінський оприлюднив  звіт за рік своєї депутатської діяльності.

Олександр Горобець

Комунікацію здійснює через публічну сторінку в мережі Facebook. Більшість інформації стосується його роботи в ВРУ, зокрема, в Комітеті з питань енергетики та житлово комунальних послуг. Депутат тезово розписує засідання комітету та пояснює питання, котрі там розглядалися. Також Олександр Горобець комунікує про стан розгляду звернень, котрі ним направлялись до органів влади. 

Ольга Василевська-Смаглюк

В період охоплений моніторингом Ольга Василевська-Смаглюк є лідером серед колег в частині інформування виборців про свою роботу в окрузі. Для комунікації депутатка використовує публічну Facebook сторінку, особисту Facebook сторінку та Telegram канал. Інформуючи про свою роботу пані Ольга також робить акценти на контролі за своїми зверненнями стосовно заяв громадян, а в період пленарних тижнів фокусується на інформуванні про роботу в ВРУ. Також варто зазначити, що Ольга Василевська використовує формат мобільної приймальні, коли або вона особисто або її помічники здійснюють виїзні прийоми громадян в окрузі.

Микола Галушко

В період охоплений моніторингом активність депутата, котру можна дослідити у відкритих джерелах, була низькою - його публічна сторінка в мережі Facebook містила лише 9 дописів, з яких частина стосуються конфлікту депутата з обласним керівництвом партії «Слуга Народу» внаслідок якого він повідомив про вихід з лав партії, звинувативши її в політичній корупції та продажі місць у виборчих списках. Приватна ж сторінка депутата в мережі Facebook є закритою і недоступною для стороннього моніторингу. 

Сергій Бунін

Комунікація відбувається через публічну та приватну сторінки в мережі Facebook, втім депутат не є активним користувачем і за період охоплений моніторингом зафіксовано лише два випадки комунікації з виборцями, котра стосується виконання депутатських повноважень.

Таблиця 3. Про що депутати інформують своїх виборців. Дані за період липня-грудня 2020 року.

Про що депутати інформують виборців

Роман Грищук

Микола Бабенко

Олег Дунда

Валерій Колюх

Анна Скороход

Олександр Дубінський

Ольга Василевська

Олександр Горобець

Микола Галушко

Сергій Бунін

Участь у засіданнях Верховної Ради

18

5

4

1

15

16

13

16

0

2

Участь у роботі депутатської фракції (групи)

14

0

1

0

12

10

3

0

0

0

Участь у роботі комітету, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій

18

0

10

4

0

7

9

11

0

0

Участь у роботі над законопроектами

4

0

7

0

4

20

15

1

0

0

Про надіслані запити та звернення

13

0

1

1

1

4

7

7

0

0

Про свою роботу в окрузі 

34

18

5

9

12

19

70

13

0

0

Інформування про суспільно важливі питання

1

20

8

3

18

26

23

3

1

0

інше

5

0

0

0

0

1

1

0

0

0

Розділ 2.  Комунікація з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування

Комунікація депутата з органами місцевої влади є менш публічною, але від цього не менш важливою. Законодавство наділяє депутата низкою інструментів, котрі дозволяють йому брати участь в роботі органів місцевої влади від імені виборців, які делегували нардепу такі повноваження. Так, народний депутат може:

1.  Безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

2. Брати участь у розгляді в органах державної влади і органах місцевого самоврядування пропозицій та вимог виборців, інших питань, пов'язаних із здійсненням депутатських повноважень.

3. Брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів.

4. Одержати інформацію з питань, пов'язаних із здійсненням ним депутатських повноважень, від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, які зобов'язані надати йому таку інформацію.

5.  У разі необхідності залучати до участі у розгляді пропозицій, заяв і скарг, які надійшли на його ім'я, а також у прийомі громадян посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій.

Взаємодію в частині комунікації парламентарів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування було досліджено за наступними критеріями:

1) Участь в роботі місцевих рад.

2) Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

3) Організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

4) Проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів.

5) Висловлення позиції щодо публічних консультацій.

6) Підготовка депутатського запиту.

7) Підготовка депутатського звернення.

8) Підготовка законопроекту.

Під час звітного періоду зафіксовано 12 випадків інформування про участь депутата в роботі місцевих рад. До такої діяльності відноситься  участь депутатів в сесіях та слуханнях, котрі проводились органами місцевого самоврядування. Таку форму комунікації було зафіксовано в 3 депутатів: Миколи Бабенка – 6 випадків, Ольги Василевської-Смаглюк - 5 випадків та в Олександра Дубінського – один випадок.

Інформування про присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування було зафіксовано 10 разів. До такої діяльності відноситься участь в круглих столах, обговореннях,  котрі організовані місцевою чи державною владою. Зафіксовано в 3 депутатів: Ольги Василевської-Смаглюк – 6 випадків, Валерія Колюха – 3 випадки, Миколи Бабенка -  один випадок.

Інформування про організацію публічних заходів за участі представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування - було зафіксовано 2 випадки -  по одному в Ольги Василевської-Смаглюк та Олега Дунди. Враховувалися лише ті випадки, де саме депутат був ініціатором проведення того чи іншого заходу, наприклад, круглого столу для вирішення проблем округу.

Депутати практично не проводять консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів або про це не інформують громадськість. Проте, вдала комунікація з місцевою владою може допомогти парламентарю ефективно використати механізм по залученню бюджетних коштів на розвиток інфраструктури виборчого округу. В період охоплений моніторингом такий вид комунікації фіксувався 5 разів в 3 депутатів. Один випадок був у Олександра Дубінського, по 2 - в Ольги Василевської-Смаглюк та Олександра Горобця.

В періоді охопленому моніторингом не зафіксовано жодного випадку висловлення позиції народним депутатом щодо предмету проведення публічних консультацій. Разом з тим, поки в Україні практика проведення такої форми діалогу влади і громадськості не надто поширена.

Зафіксовано 5 випадків, коли 3 народні депутати інформували про підготовку депутатського запиту до певного органу влади чи місцевого самоврядування. Депутатський запит - це вимога дати офіційну відповідь з певних питань, адресована до органів державної влади чи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ  та  організацій. Депутатський запит має бути підтриманий як мінімум 90  депутатами. Зафіксовано по 2 депутатських запити в Анни Скороход та Миколи Галушка і один -  у Валерія Колюха. 

Що стосується депутатських звернень, то це викладена в письмовій формі пропозиція народного депутата, спрямована до органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, керівників підприємств, установ і організацій, об'єднань громадян здійснити певні дії, дати офіційне роз'яснення чи викласти позицію з питань, віднесених до їх компетенції. Для аналізу даного критерію представники ОПОРИ звернулись з запитами до місцевих рад міст Київської області, котрі до введення нового адміністративно територіального устрою носили статус районних центрів. За інформацією, отриманою від ОМС, в період охоплений моніторингом вони отримали від депутатів загалом 131 звернення. При цьому майже половину з них (75) було направлено Миколою Бабенком до Білоцерківської міської ради. В цілому дана форма комунікації присутня у всіх депутатів, які потрапили до моніторингу.

У звітний період не було зафіксовано випадків, коли депутати комунікували про підготовку законопроектів на основі звернень чи внаслідок консультацій з органами місцевої влади.

Таблиця 4.1 Форми комунікації народного депутата з органами влади та місцевого самоврядування. Дані за період липня-грудня 2020 року.

Депутат

Участь в роботі місцевих рад Київської області

Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС

Організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та ОМС

Проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів

Підготовка депутатського запиту

Підготовка депутатського звернення

Микола Бабенко

6

1

0

0

0

75

Олег Дунда

0

0

1

0

0

2

Валерій Колюх

0

3

0

0

1

2

Анна Скороход

0

0

0

0

2

19

Олександр Дубінський

1

0

0

1

0

13

Ольга Василевська

5

6

1

2

0

4

Олександр Горобець

0

0

0

2

0

9

Микола Галушко

0

0

0

0

2

1

Сергій Бунін

0

0

0

0

0

6

Загалом

12

10

2

5

5

131

Збір інформації для даного розділу відбувався шляхом моніторингу публічних джерел, надсиланням запитів до органів місцевого самоврядування Київської області та зверненням до народних депутатів. Втім з усіх депутатів, включених до моніторингу відповідь на звернення надав лише Роман Грищук. Враховуючи цей факт а також те, що пан Грищук обрався в окрузі, котрий знаходиться в місті Києві, його дані не подаються до порівняння з іншими депутатами а винесені окремо, оскільки таке порівняння буде некоректним у зв’язку з неспівставністю об’єму отриманих даних.

З 8 критеріїв, за котрими проводилось дослідження в Романа Грищука не зафіксовано лише 3: висловлення позиції народним депутатом щодо предмету проведення публічних консультацій, комунікація з органами місцевої влади стосовно підготовки законопроектів та участь у роботі місцевих рад.

Наймасовішою формою комунікації з органами влади та місцевого самоврядування в Романа Грищука, як і в більшості його колег з Київської області, є підготовка депутатського звернення. Депутат повідомляє, що в період охоплений моніторингом ним підготовлено 408 звернень. Слід зазначити, що 22 січня 2021 року Роман Грищук розмістив у вільному доступі перелік всіх своїх депутатських звернень. Громадянська мережа ОПОРА рекомендує іншим народними депутатам звернути увагу на такий приклад та використовувати його в своїй практиці. Це не є вимогою законодавства, однак такий підхід суттєво підвищує загальний рівень публічної комунікації депутата та допомагає виборцям відстежувати його роботу.

Другим критерієм за кількістю активностей Романа Грищука є організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та ОМС - відомо про 12 випадків цього виду комунікації, організованих за ініціативи депутата.

Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС і підготовка депутатського запиту зафіксовані в парламентаря по 4 рази, а проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів -  один раз.

Таблиця 4.2 Форми комунікації Романа Грищука з органами влади та місцевого самоврядування. Дані за період липня-грудня 2020 року.

Роман Грищук

Присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС

Організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та ОМС

Проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів

Підготовка депутатського запиту

Підготовка депутатського звернення

Дані отримані від депутата та з відкритих джерел

4

12

1

4

408

 Розділ 3. Комунікація з заінтересованими сторонами (стейкхолдерами)

В рамках своєї роботи, депутати можуть проводити консультації із “стейкхолдерами”, тобто групами людей, які об’єднані спільними інтересами як то представники громадських організацій, певних сфер бізнесу, ОСББ, та інших, кого в тій чи іншій мірі стосується проблема або на кого може вплинути її розв’язання. Хоч загальна комунікація депутатів з цією цільовою аудиторією і є найнижчою, втім вона може бути найбільш продуктивною під час роботи над законопроектами чи іншими нормативно-правовими документами. 

В рамках проведення моніторингу комунікація зі стейкхолдерами зафіксована в 6 депутатів з 10. Відсутня вона у Валерія Колюха, Олександра Дубінського, Миколи Галушка та Сергія Буніна. Дослідження комунікації депутатів із заінтересованими сторонами відбувалось за шести критеріями, з котрих 2 не використовувались ніким:

  1. Участь в заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами.
  2. Організація депутатом публічних заходів за участі заінтересованих сторін.
  1. Підготовка депутатського звернення.
  2. Підготовка законопроекту.
  3. Підготовка депутатського запиту.
  4. Організація публічних консультацій.

Участь в заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами – сюди можуть відноситись круглі столи, форуми, публічні обговорення, тощо, котрі організовуються саме для того, аби підняти якусь проблему. Під час моніторингу зафіксовано 25 випадків, коли депутати брали участь або комунікували про подібні заходи. З них 8 випадків  - в Романа Грищука, 6 - в Миколи Бабенка, 5 - в Ольги Василевської, 3 - в Анни Скороход, 2 - в Олега Дунди та один - у Олександра Горобця. Більшість депутатів відвідують заходи, котрі стосуються або їх округу або тематики, на якій вони спеціалізуються у відповідності до комітету, в якому працюють у Верховній Раді.

Організація депутатом публічних заходів за участі заінтересованих сторін – в періоді, охопленому моніторингом зафіксовано 5 випадків і всі вони у Миколи Бабенка. Він опікувався питаннями забезпечення закладів охорони здоров’я в місті Біла Церква під час пандемії COVID-19 та вирішував питання збільшення оплати праці представників служби екстреної медичної допомоги, для чого і виступив організатором відповідних заходів. Слід зазначити, що в результаті громадських обговорень та участі депутата медики Київської області отримали можливість укласти нові колективні договори, якими передбачається зростання їх заробітних плат.

Підготовка депутатського звернення – механізм депутатського звернення детально розписаний в 2 розділі цього звіту, котрий стосується комунікації з органами місцевої влади. Втім, він може застосовуватися і під час комунікації із зацікавленими сторонами. Так, в періоді охопленому моніторингом він фіксувався 3 рази, всі  - в Романа Грищука. Депутат кілька разів звертався до Міністра освіти, наприклад, стосовно питання неприпустимості виселення студентів з гуртожитків чи стосовно покриття “коронавірусних” витрат в школах. 

Підготовка законопроекту – в періоді охопленому моніторингом зафіксовано один випадок подібної комунікації. Депутат Олег Дунда брав участь в круглому столі за участі зацікавлених сторін та представників Міністерства розвитку громад та територій, де обговорювався проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань приєднання до інженерних мереж».

Підготовка депутатського запиту та організація публічних консультацій  – в періоді охопленому моніторингом не зафіксовано в жодного депутата

Таблиця 5. Які форми комунікації зі стейкхолдерами використовують депутати. Дані за період липня-грудня 2020 року.

Депутат

Організація публічних заходів

Участь у заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

Підготовка депутатського звернення

Підготовка законопроекту

Роман Грищук

0

8

3

0

Микола Бабенко

5

6

0

0

Олег Дунда

0

2

0

1

Анна Скороход

0

3

0

0

Ольга Василевська

0

5

0

0

Олександр Горобець

0

1

0

0

Загалом

5

25

3

1

Рекомендації народним депутатам:

1. Збільшити обсяг інформації, котра висвітлює законотворчу діяльність – оскільки більша частина комунікації не стосується депутатських повноважень;

2.  Оприлюднювати перелік депутатських звернень – закон не зобов’язує до публікації депутатських звернень, однак така практика стане в нагоді як депутату так і виборцям, котрі зможуть відстежувати роботу свого обранця;

3.  Збільшити обсяги висвітлення своєї взаємодії з органами місцевого самоврядування та стейкхолдерами– такий вид комунікації переважно є непублічним і тому може складатися враження, що депутати не залучають заінтересовані сторони до своєї роботи.

4. Запровадити практику використання інструменту публічних консультацій - в ході моніторингу такий вид комунікації не зафіксовано в жодного з депутатів, в той же час міжнародний досвід вказує на те, що публічні консультації є дієвим механізмом  залучення зацікавлених сторін до роботи над законодавчими ініціативами.

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.