З 11 липня у вищих навчальних закладах стартували творчі конкурси. Така форма вступного випробування має на меті перевірити та оцінити здібності особи до творчої діяльності. Відповідно до Умов прийому, участь у творчих конкурсах є обов’язковою при вступі на сімнадцять напрямів підготовки:

  • фізичне виховання, спорт, здоров’я людини (фізичне виховання, спорт і здоров’я людини);
  • народна художня творчість (культура);
  • театральне мистецтво, хореографія, кіно -, телемистецтво, музичне мистецтво, образотворче мистецтво,  реставрація творів мистецтва, дизайн, декоративно-прикладне мистецтво, естрадно-циркове мистецтво, фотомистецтво (мистецтво);
  • журналістика (журналістика та інформація)
  • правоохоронна діяльність (право); архітектура (будівництво та архітектура).

 Абітурієнти, які мають проходити такі випробування, повинні подати усі необхідні документи для участі у відборі до 20 липня. Творчі конкурси проводяться у декілька сесій з 11 до 31 липня включно. Пропонуємо до уваги вступників кілька порад, як не розгубитися та захистити своє право на вищу освіту на етапі складання творчих випробувань.

  • Оскільки уніфікованого порядку та форми проведення таких випробувань немає (на кшталт Умов прийому до вищих навчальних закладів),  творчі конкурси у різних ВНЗ на одну і ту ж спеціальність, можуть кардинально відрізнятися. А тому необхідно ознайомитися з Правилами прийому до конкретного навчального закладу та Програмою творчого конкурсу. У цих документах має бути деталізована інформація про форму проведення вступного випробування, час, відведений на роботу, критерії, за якими вона буде оцінюватися.
  • Звернуть увагу на документи, які необхідно мати при собі для допуску до участі у творчому конкурсі. Зазвичай, це паспорт та розписка про прийняття документів для участі у конкурсному відборі саме на цей напрям підготовки (спеціальність).
  • Варто додатково дізнатися, які матеріали для проходження творчого конкурсу має принести з собою абітурієнт, а якими йогозабезпечує приймальна комісія. Наприклад, для вступу на спеціальність «архітектура» - папір для виконання творчих випробувань надається екзаменаційною комісією. Натомість, вступник має принести олівці (деякі ВНЗ визначають які конкретно), гумки, канцелярські кнопки, інструменти для заточування олівців. На деяких етапах творчого конкурсу можуть знадобитися кольорові олівці чи акварель. А тому, радимо ще раз переконатися в тому, що саме потрібно мати з собою.
  • Якщо творчий конкурс проходить у письмовій формі, то відповідальною особою має бути проведено шифрування роботи, щоб під час перевірки члени екзаменаційної комісії не могли ідентифікувати автора, а відповідно – об’єктивно оцінити його роботу. 
  •  Перед проведенням творчого випробування уточніть коли і в який спосіб буде оголошено результати. Адже з моментом оприлюднення  результатів тісно пов’язаний термін подання апеляції на результати. Також радимо Вам скопіювати (сфотографувати) оголошені результати з метою уникнення можливих маніпуляцій в майбутньому. Пам’ятайте, що заперечення щодо отримання (фото) копії результатів чи відмова оприлюднити цю інформацію на дошці оголошень, є незаконною.
  • У випадку незгоди з отриманим результатом, Ви маєте право подати апеляційну заяву на результати творчого конкурсу із аргументованим викладом причин незгоди. Порядок та строки подання апеляції повинні бути прописані у Правилах прийому до ВНЗ, а порядок її розгляду – в Положенні про апеляційну комісію (затверджується керівником навчального закладу не пізніше 1 березня).  Варто також пам’ятати, що апеляція не є способом перездачі творчого конкурсу, а тому додаткове опитування вступника при розгляді апеляції не допускається.

Контактна особа: Наталія Радиш, юрист кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!» – 044 222 57 27 .