Постійно моніторячи діяльність органів влади, можна визначити стан дотримання всіх пунктів передвиборчих програм, відповідність діяльності влади насущним потребам громади. Але не тільки. Якщо спостерігати за діяльністю урядовців не заради самого спостереження, а заради того, щоб стимулювати урядовців діяти відповідно до потреб людей. До того ж, постійна моніторингова діяльність, подальше використання її результатів прищеплює врешті-решт владі політичну відповідальність за взяті зобов`язання.

 Поширена помилка - вважати, ніби моніторинг влади є інструментом якоїсь потужної організації. Ні, розпочати свій власний моніторинг може кожен активний громадянин, навіть не член партії чи громадської організації. Чим більше осіб і об`єднань контролюватимуть владу, тим ефективніше впроваджуватимуться правила прозорої політики.

 До вашої уваги - моніторинг роботи депутатського корпусу Коломийської міської ради, проведений Громадянською мережею ОПОРА. Він був спрямований на визначення кола питань, що їм під час сесій надають найбільше уваги. Отже, за результатами нашої роботи визначено таке відсоткове співвідношення рішень, розглянутих на 29-ій і 30-ій сесіях міськради:

 

Питання
29-а сесія30-а сесіяЗведені дані за результатами двох сесій
Кількість у цифрахКількість у відсоткахКількість у цифрахКількість у відсоткахКількість у цифрахКількість у відсотках
Система управління містом; місцеве самоврядування1013,5%45,5% 9,5%
Відкритість, прозорість, звітність11,35%11,3% 1,325%
Питання комунальної власності (в т. ч. земельні питання)5777,03%6286% 81,5%
Забезпечення економічного розвитку22,7%22,6% 2,56%
Забезпечення прав, свобод і соціальних гарантій, надання доброякісних послуг населенню00%34% 2%
Екологічна безпека, чистота і збереження довкілля00%00% 0%
Забезпечення духовно-культурних потреб населення34,0511,3% 2,7%

Ми збиралися також відстежити активність депутатів при голосуванні, тобто визначити, які фракції і з яких питань виступають найактивніше. Однак без системи "Рада", сидячи в залі засідань на останніх рядах і не знаючи всіх депутатів з обличчя, зробити це важко. Крім наведеної таблиці, могли б іще дати аналіз роботи органу місцевого самоврядування, та це був би наш аналіз і йому могли б закинути суб`єктивізм.

 Тепер, маючи в руках таблицю і "скачавши" з сайту www. sektor-3.org передвиборні програми політичних сил, представлених у Коломийській міській раді, ви можете розпочинати свій власний моніторинг. Полегшуватиме ваше завдання те, що на вказаному сайті перед кожною сесією міськради буде розміщений порядок денний і проекти рішень, а пряму трансляцію засідань дає місцеве ТБ.