6 лютого на сторінці у Facebook Чернівецької Радикальної партії Олега Ляшка з’явився пост про те, що представники молодіжного крила Чернівецької територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка відвідала з подарунками дитячий будинок у Чернівцях. На пакетах з речами зображена партійна символіка.

06.02.2019 molodizhka RPL Chernivtsi podarunky

 

Представниця «молодіжки» Чернівецької територіальної організації Радикальної партії Олега Ляшка Христина Московчук у коментарі ОПОРІ зазначила, що молодіжне крило партії – це громадська організація, зареєстрована в Києві. Закуплені для дитячого будинку речі – це продукти харчування та 5 технічних відер. Суму волонтерської допомоги не повідомили.

Голова міської організації Радикальної партії Олега Ляшка Орест Богдан, коментуючи ситуацію, такожвказав, що молодіжне крило Радикальної партії є громадською організацією, а партія, як і сам Ляшко, немає до нього жодного відношення.

«Олег Ляшко не фінансує нічого і не виділяє кошти на подібні заходи», - зазначив він.

Проте у згаданому дописі офіційної сторінки Чернівецького осередку Радикальної партії в соціальній мережі Facebook Олега Ляшка все ж згадали: «Молоді «радикали» завжди готові допомогти тим, хто цього потребує, як і їхній Лідер - Олег Ляшко».

Після телефонної розмови з представником Громадянської мережі ОПОРА допис з сторінки чернівецького представництва партії у Facebook видалили.

07.02.2019 molodizhka RPL Chernivtsi vydalenyj post

У зв’язку з браком інформації щодо обставин передачі матеріальної допомоги, її вартості та відсутності фактів розповсюдження агітаційні матеріали під час заходу, Громадянська мережа ОПОРА не може стверджувати про порушення виборчого законодавства. Однак наголошує, що всім суб’єктам виборчого процесу слід пам’ятати про вимоги ч.6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України», згідно яких забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців. Наголошуємо, що  норми про заборону непрямого підкупу виборців не містять жодних виключень щодо товарів, які можна безоплатно чи на пільгових умовах надавати відповідним суб’єктам виборчого процесу. Тобто, закон про вибори містить заборону на супроводження передвиборної агітації наданням будь-яких товарів за будь-яку вартість, навіть незначну. 

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)