З 31 грудня 2018 року до 9 лютого 2019 року Національна поліція зафіксувала 40 випадків з ознаками порушення виборчого законодавства в Запорізькій області. Про це повідомили представники ГУНП в Запорізькій області під час селекторної наради, на яку були запрошені й представники ОПОРИ.

До обговорення максимального забезпечення передвиборчого процесу згідно норм Закону долучилися начальники усіх відділів та відділень поліції області. Провідною темою зустрічі стала реакція на порушення, що відбувалися протягом січня та початку лютого. Зокрема мова йшла про зовнішню рекламу та друкований роздатковий матеріал без вихідних даних та підозру у зборі персональних даних громадян представниками тих чи інших кандидатів на посаду Президента України.

Загальні факти на підставі отриманих заяв оголосив заступник начальника відділу охорони публічного порядку масових та охоронних заходів, майор поліції Олександр Кривенко: «Станом на 9 лютого 2019 року в Запорізькій області поліцією зафіксовано 40 випадків з імовірними ознаками виборчих правопорушень від представників ОПОРИ та громадян».

news 09 02 19 Zp nachalnuk policiyu Sergiy KomissarovНачальник головного управління Національної поліції в Запорізькій області Сергій Коміссаров зауважив: «Ми намітили плани, які у найближчому майбутньому будемо втілювати у життя: спільне навчання і налагодження комунікації з представниками громадських організацій, у першу чергу з ОПОРОЮ, оскільки ОПОРА сама ініціює ці зустрічі. Ми хочемо показати свою неупередженість. І якщо проаналізувати ті порушення, що вже були виявлені: у нас є порушення в штабах кандидатів, ми реагуємо і думаю, що у подальшому цю роботу будемо ще більше вдосконалювати  і робити все, щоб вибори пройшли чесно».

 

Як зазначає громадський омбудсмен із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області: «Дуже приємно, що керівництво ГУНП в Запорізькій області бере до уваги пропозиції громадськості та враховує їх у своїй роботі. Сьогодні можемо відзначити, що самого початку виборчої компанії були зафіксовані правопорушення, і саме поліція та громадськість почали активно протидіяти і запобігати їм. Без комунікації та підтримки поліції і громадськості зазначеного результату не було».

Координаторка  спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Запорізькій області нагадала, що оперативні питання будуть проговорені на спільному тренінгу для працівників національної та патрульної поліції 19 лютого у Запоріжжі за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем IFES.

«Представники ОПОРИ і надалі продовжують фіксувати ознаки порушень, пов'язані з розповсюдженням продукції без вихідних даних та збором персональних даних людей під час опитувань від різних політичних сил, і викликати поліцію для надання пояснень і передачі актів для подальшого реагування правоохоронних органів», - підкреслила вона.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.