Під час моніторингу публікацій у районних та міських газетах Вінницької області за січень 2019 року спостерігачами ОПОРИ виявлено матеріали, які можуть містити ознаки замовності, про кандидатів у Президенти України Петра Порошенка, Юлію Тимошенко та Олега Ляшка, а також «чорний піар» проти кандидата Володимира Зеленського.

Публікації про Петра Порошенка

Більшість січневих публікацій про чинного Президента Петра Порошенка – на той час потенційного кандидата на посаду Президента – стосувались церковних питань та повідомленню про повторний похід Порошенка на вибори, значно менша їх кількість була присвячена реформам та соціологічним дослідженням. Статті про причетність Президента до надання автокефалії Православній Церкві України подавались як висвітлення важливих загальнодержавних подій чи як інформування про діяльність глави держави. Районки друкували їх здебільшого на перших сторінках, у рубриках «Подія», «Історична подія», «Відлуння події» або без зазначення рубрики.

Так, газета Могилів-Подільської міськради «Краяни» 10 січня опублікувала на 1-й сторінці статтю «Незалежність Православної церкви України від Росії стала фактом». На 2-й сторінці цього ж номеру вміщено статті «Томос для Православної церкви України. Про що йдеться у тексті документа» (зазначено, зокрема, що документ надається на збереження предстоятелю ПЦУ Епіфанію та Президенту України Петру Порошенку»), також новина під заголовком «Президент Петро Порошенко присвоїв Патріарху Філарету звання Героя України» (ілюстрована фотографією Президента і Патріарха), поруч стаття Віталія Гайдукевича (телеведучий «5-го каналу») про історичну важливість отримання Томоса та про те, що «наступна зупинка – НАТО».

Газета Бершадського району «Бершадський край» за 11 січня надрукувала статтю «Томос підписано і вручено», в тексті якої неодноразово згадується Петро Порошенко («Як зазначив Президент України Петро Порошенко, за плечима сучасних українців стоять сотні поколінь, які лише мріяли про це». «Петро Порошенко разом із дружиною Мариною Порошенко, офіційна делегація України взяли участь у цих урочистостях»; «Президент Петро Порошенко разом із Предстоятелем Православної Церкви України Блаженнійшим Митрополитом Епіфанієм внесли до собору Софії Київської Томос про автокефалію…»).

Також у газеті «Краяни» за 17 січня вийшов матеріал на церковну тему з таким заголовком та підзаголовком: «Ніхто не здатен зупинити Україну і українців, які знімають ярмо московської церкви і московської імперії» - Президент України Петро Порошенко привітав вінничан зі створенням єдиної Православної церкви України…».

«Бершадський край» за 18 січня містить статтю «Президент України у Вінниці», яка розповідає, що«Петро Порошенко і Володимир Гройсман привезли Томос у Вінницю» (йдеться про участь Президента в передачі громаді місцевого собору копії Томоса). Цю ж подію висвітлили газета «Обрії Оратівщини» (стаття «Урочисто передали Томос» містить цитати з виступу Петра Порошенка), газета Ямпільського району «Ямпільські вісті» («Томос у Вінниці – свято в душі»), газета «Піщанські вісті» («Президент на подячному молебні за отримання Томосу про автокефалію ПЦУ: Єдність – це те, чого зараз вкрай потребує Україна»).

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi poroshenko

31 січня «Вісті Тепличчини» надрукували публікацію під заголовком «Геополітична катастрофа Путіна, який «втрачає Україну назавжди», з підзаголовком «Здобутий Порошенком Томос – історична подія».

Виступ Петра Порошенка в Давосі процитувала газета Томашпільського району «Томашпільський вісник» за 25 січня. («Ми рішучі в продовженні реформ, які приносять результат для України», - зазначив Президент Петро Порошенко під час засідання Національної інвестиційної ради у Давосі…»).

А «Літинський вісник» 31 січня на 1-й сторінці повідомив про намір Петра Порошенка взяти участь у президентських виборах. «Під час форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» Президент Петро Порошенко оголосив своє рішення вдруге балотуватись на посаду Президента України». Хоч ця публікація безпосередньо стосувалась виборчої кампанії, проте не була маркована як політреклама.

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi poroshenko 1
Стаття в газеті «Обрії Оратівщини» за 10 січня під назвою «Підсумки 2018: громадська думка» інформує про результати соцпитування Фонду «Демократичні ініціативи» та Центру Разумкова. Наявні у ній тези про те, що головними подіями українці вважають «об’єднання церкви і надання Томоса» та «введення військового стану», а «політиком 2018 року 16% населення, як і торік, назвали Петра Порошенка…» наводять на думку, що ця публікація (не результати опитувань, а саме розміщення їх у газетах) може містити ознаки замовності.

Статті про Юлію Тимошенко

Соціологічне дослідження з ознаками замовності на користь потенційної кандидатки Юлії Тимошенко було розміщено в газеті «Краяни» за 10 січня під назвою «Юлія Тимошенко в другому турі перемагає усіх суперників: результати наймасштабнішого соціологічного дослідження». Матеріал подано з посиланням на соціологічну групу «Рейтинг», марковано літерою «Р». Цей же текст подала газета Тиврівського району «Маяк» за 25 січня (не марковано, рубрика «Передвиборні дослідження»). Зазначимо, що саме 25 січня Юлія Тимошенко була зареєстрована в ЦВК як кандидатка в Президенти.

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi tymoshenko 1

Газета Немирівського району «Прибузькі новини» за 18 січня розповіла про виступ Юлії Тимошенко на телебаченні: «Свобода слова на ICTV з Юлією Тимошенко відкрила її бачення змін у державі» (матеріал не марковано як рекламний). Автор «Владислав Дзівідзінський, політолог» інформує, що «черговий раз публічно виступила лідер президентських рейтингів Юлія Тимошенко», «коротко та доступно представила основні тези «Нового курсу», «запевнила, що ціни на газ цілком можливо знизити», розповіла, як вирішити проблему масової міграції тощо.

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi tymoshenko

Ідентичними публікаціями про виступ Тимошенко на телебаченні розповіли також районна «Вісник Козятинщини» за 24 січня (марковано малопомітною позначкою «Р-019»), також міська газета «Козятинський експрес».

У «Ямпільських вістях» за 25 січня бачимо статтю «Тимошенко єдина, хто дає людям відповіді» (без маркування). У ній подана думка політичного експерта про те, що «політичним обіцянкам у нас люди вже давно не вірять і хочуть бачити конкретику, яку їм і пропонує Тимошенко».

Значна кількість районних газет Вінниччини розмістила матеріали про те, що Юлію Тимошенко на форумі з нагоди Дня Соборності висунуто в Президенти України. Так, «Подільський край» за 25 січня подав текст «22 січня у день сторіччя Соборності, з’їзд партії «Батьківщина» висунув Юлію Тимошенко кандидатом у Президенти України», на цій же сторінці інша стаття – «Юлія Тимошенко в ІІ турі перемагає усіх суперників». Обидва матеріали не марковано як політреклама.

Статтю «Тимошенко офіційно вступила у виборчу гонку» розмістили також «Тульчинський край», «Томашпільський вісник», «Козятинський експрес», «Вісник Козятинщини» та «Гайсинський вісник», «Чернівецька зоря» (без маркування),«Шаргородщина» (неналежне маркування - марковано зірочками), Газета Мурованокуриловецького району «Наше Придністров’я» (подано в рубриці «Вибори», марковано зірочками).

Газета «Слово Придністров’я» 25 січня опублікувала дві статті – «22 січня – сакральний день. 100 років тому та сьогодні» (про форум, на якому Тимошенко висували в Президенти) та «Тимошенко – єдина, хто дає людям відповіді» в рубриці «Вибори наближаються»), маркувавши їх зірочками. Ці ж матеріали з зірочками подав «Чечельницький вісник».

Деякі районні газети інформували читачів, що подібні матеріали є рекламними. Так, «Літинський вісник» текст «22 січня – сакральний день. 100 років тому та сьогодні» (про урочистий форум, ініційований Юлією Тимошенко) маркував словами «На правах політичної реклами». Газета «Життєві обрії» 25 січня розмістила статті «Тимошенко офіційно вступила у виборчу гонку» та «Свобода слова на ICTV з Юлією Тимошенко відкрила її бачення змін у державі», обидві вони марковані словами «Політична реклама».

У деяких районних газетах 18-го округу було розміщено статтю, яка поєднувала «піар» потенційної кандидатки у Президенти Юлії Тимошенко та непряму агітацію на користь потенційного кандидата в народні депутати. Йдеться про матеріал під заголовком «Олег Мейдич: «Лише Юлія Тимошенко, разом з народом, здатна побудувати нову країну», у якому розповідається, що «голова фракції ВО «Батьківщина» у Вінницькій обласній раді взяв участь в урочистому з’їзді партії ВО «Батьківщина», на якому ухвалили рішення щодо участі у президентських виборах Юлії Тимошенко». Цю статтю розмістила газета «Обрії Оратівщини» (24 січня, не марковано), «Прибузькі новини», 25 січня, не марковано, в рубриці «Є така думка», а газета Погребищенського району «Колос» за 25 січнямаркувала його зірочками.

Ознаки прихованої реклами на користь Юлії Тимошенко може містити публікація «Пророцтво Ванги на 2019 рік для України», надрукована, зокрема, у «Слові Придністров’я» за 25 січня. У ній йдеться, що провидиця Ванга нібито передбачила, що в Україні «після тривалих труднощів нарешті люди заживуть дуже добре, для України настануть чудові часи», і «за цими змінами буде жінка, яка зможе об’єднати навколо себе однодумців і надихнути на новий шлях розвитку». Та оскільки текст не містить закликів за когось голосувати і навіть не називає імені жодного кандидата, то жінкою, яка може «об’єднати однодумців» і «надихнути на новий шлях», читачі теоретично можуть вважати будь-кого з кандидаток (Юлію Тимошенко, Інну Богословську, Ольгу Богомолець чи Юлію Литвиненко).

Статті про Олега Ляшка

У низці районних газет Вінниччини вийшов ідентичний текст про балотування в Президенти лідера Радикальної партії Олега Ляшка під назвою «Олег Ляшко: мій план – купуй українське, плати українцям, поважай українців» та з підзаголовком «Лідер РПЛ йде в президенти України». Цю статтю 25 січня розмістили «Наше Придністров’я» та «Слово Придністров’я» (маркували зірочками), «Чечельницький вісник», «Маяк» (не марковано), а «Трибуна праці» маркувала її написом «Політична реклама». До речі, ці статті вийшли друком саме в день реєстрації Олега Ляшка кандидатом у Президенти.

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi liashko

Антиреклама проти Володимира Зеленського

Під час січневого моніторингу місцевої преси було зафіксовано і випадок антиреклами. Так, публікація, спрямована проти Володимира Зеленського, з’явилась у газеті «Краяни» за 10 січня. Стаття «Що варто знати про Зеленського», зокрема, розповідає: «по-перше, Зеленський мав справи з одіозним Хорошковським. По-друге, студія Зеленського зареєстрована в офшорі»; також що «в людей вирує думка, що за Зеленським стоїть олігарх Коломойський. Заявляють, що Зеленський може стати протеже олігарха Ігоря Коломойського. І це породжує багато чуток та сумнівів щодо патріотичності самого Зеленського». Матеріал не марковано як реклама, подано в рубриці «Для роздумів», вказано автора (Антон Макаров) і посилання на інтернет-блог.

08.02.2019 vinnytsia materialy v zmi zelenskyi
ОПОРА нагадує, що згідно з ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та  який  формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів,  читачів) щодо цих особи чи товару,  є рекламою  і  має  бути  вміщений  під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Відповідно до ч. 10 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» політична реклама повинна бути відокремлена від інших матеріалів і означена як така.

Як раніше повідомляла ОПОРА, у грудні районні газети розміщували матеріали, які мають ознаки замовності та чорного піару.

Про матеріали, що можуть мати ознаки замовності, в локальних медіа восени читайте також у матеріалі на сайті ОПОРИ.