Представники ОПОРИ в Полтавській області зафіксували використання заходів, здійснених державним коштом, задля власного піару в межах області з боку чотирьох народних депутатів – Руслана Богдана, Олега Ляшка, Андрія Реки та Костянтина Жеваго. Загалом було виявлено вісім таких випадків.

Найбільше «піарився» Олег Ляшко (Радикальна партія) – три рази. Двічі використовували заходи, оплачені за державні кошти, задля власної реклами Руслан Богдан (ВО «Батьківщина») та Андрій Река («Народний фронт»). Один відповідний випадок зафіксовано на користь Костянтина Жеваго (позафракційний).

В семи випадках «піар» використовувався в межах субвенцій на соціально-економічний розвиток регіонів. Ще одного разу не вдалось чітко визначити тип коштів.

П’ять випадків стосувались 151 виборчого округу. Двічі – 149 ВО, ще одного разу відносно 150 ВО.

Зокрема, 30 січня під час візиту до Гребінки, в рамках передвиборчого туру, Олег Ляшко у промові до виборців наголосив про кошти «вибиті» Радикальною партією для розвитку регіону. Мова йде про суму 27 мільйони 354 тисяч гривень.

17 січня нардеп від Радикальної партії провів зустріч з головою Гребінківської ОТГ Віталієм Колісніченком. Там повідомляли, що за сприяння команди Олега Ляшка на ремонтні роботи початкова школа Гребінківської гімназії отримала з держбюджету 7 мільйонів 600 тисяч гривень.

8 02 pl subvantion lyashko na remont gimnaziji v grebinci1

12 січня на Гребінківському міському сайті з’явилась публікація, де було вказано, що за сприяння Олега Ляшка було виділено 600 тисяч гривень на заміну вікон та дверей в Гребінківській гімназії.

8 02 pl subvantion lyashko na remont gimnaziji v grebinci2

30 січня в статті на сайті Кобеляцької районної державної адміністрації зазначалось, що Андрій Река сприяв виділенню 1,5 мільйона гривень на капітальний ремонт будівлі початкової школи опорного закладу «Кобеляцький ліцей №2». Також вказувалось, що Река допоміг у виділенні 150 тисяч гривень на потреби Білицької ЗОШ №1.

8 02 pl subvantion reka dopomoga navchalnym zakladam v kobelyakah ta bilykah

18 січня селищний голова Нових Санжар Інна Коба в інтерв’ю, котре було опубліковане на сайті Новосанжарської селищної ради, повідомила, що за підтримки Андрія Реки протягом 2018 року було віділено 8 253 200 гривень на ремонт доріг в ОТГ, а також 2 985 700 гривень на ремонт дитячих садків.

14 січня на сторінці Лохвицької міської ради в Facebook була розміщена інформація про сприяння Руслана Богдана в отриманні державної субвенції в розмірі 1 187 381 гривень на ремонтні роботи Васильківської школи та Гаївщинського сільського Будинку культури.

8 02 pl subvantion bogdan dopomoga shkoli vasylkiv

13 січня на міському сайті Гребінки опублікований матеріал, де вказано, що за сприяння Богдана з державного бюджету було виділено 335 тисяч гривень на закупівлю меблів для Опорного закладу Гребінківська ЗОШ І-ІІІ ступенів №4.

8 02 pl subvantion bogdan dopomoga shkoli grebinka

7 січня на сайті «Кременчуцької газети» опублікована стаття, в котрій зазначається, що протягом 2018 року Костянтин Жеваго залучив з держбюджету на розвиток регіону майже 20 мільйонів гривень.

8 02 pl subvantion zhevago kremenchuk

«Необхідно чітко розмежовувати основні функції місцевого самоврядування та народного депутата. Останній повинен виконувати, в першу чергу, законотворчу та контролюючу функції. Таким чином, використання заходів, здійснених бюджетним коштом задля підвищення власної репутації серед електорату можна вважати як приховане використання адміністративного ресурсу. Окрім цього, незважаючи на те, що до початку парламентської виборчої кампанії це формально не порушує виборче законодавство, проте створює нерівні умови для виборчого права», – зауважує координатор ОПОРИ в Полтавській області.

Нагадаємо, в грудні ОПОРА підготувала рекомендації для Кабміну щодо виділення державних субвенцій.