Під час моніторингу перебігу виборчого процесу в 38 окрузі (місто Новомосковськ, Магдалинівський, Новомосковський, Юр’ївський райони), а саме в смт Магдалинівка Дніпропетровської області спостерігачам ОПОРИ поспілкувались із представниками політичних штабів від різних кандидатів на посаду Президента України щодо їхньої діяльності.

Спостерігачі відмічають, що найпоширенішими методами роботи з виборцями є так звана кампанія «від дверей до дверей», під час якої штаби кандидатів збирають персональні дані виборців та виявляють своїх прихильників. Персональні дані виборців збирають також і під час розповсюдження агітаційних матеріалів з інформаційних наметів.

Представниця передвиборчого штабу Олега Ляшка Тетяна Онипченко розповіла, що їхній штаб проводить кампанію «від дверей до дверей» для того, щоб виборці підписались на безкоштовну партійну газету Радикальної партії Олега Ляшка. Для цього їм потрібно заповнити анкету, в якій містяться запитання: ПІБ, дата народження, адреса проживання та номер телефону особи, яка висловила бажання отримувати партійну газету. Також штаб проводив активний набір претендентів на роботу в дільничних виборчих комісіях. Наразі штат працівників для ДВК в Магдалинівськойму районі Дніпропетровської області від кандидата на пост Президента України вже повністю укомплектований.

Представник штабу Петра Порошенка в смт Магдалинівка Олександр Легута розповів спостерігачам ОПОРИ, що штаб через співпрацю з громадською організацію (не вказав назву) проводив опитування серед громадян для виявлення прихильників. Дана громадська організація встановлювала інформаційний намет, в якому проводився збір підписів для звернення до народних депутатів України  «Ми за європейське майбутнє України! За вступ до ЄС та НАТО!».  В підписному листі треба заповнити такі графи: ПІБ, дата народження, адреса проживання та номер телефону. Варто зазначити, що підписи збираються від громадської організації, а не від політичного штабу, на волонтерських засадах. Перед проведенням таких опитувань волонтерам були надані інструкції та проведене навчання, як діяти при комунікації з провокаторами, та алгоритм фіксації факту незаконного демонтажу наметів.  Штаб потенційного кандидата на посаду Президента України також проводить набір активних людей, які в майбутньому прагнуть працювати членами комісій в ДВК.

news Dnipro 01 02 19 Anketa

news Dnipro 01 02 19 Insrukciya1

news Dnipro 01 02 19 Insrukciya2

Координатор громадського спостереження за виборами в Дніпропетровській області наголосив: «Нас насторожують потреби штабів в зборі персональних даних. Та оскільки ми не знаємо, чи інформують інтерв'юери (сірих соціологічних агенцій)  про наміри використання персональних даних та чи дають громадяни згоду на обробку і зберігання цих персональних даних, просимо утриматись від таких дій та виявити свою громадянську позицію в день голосування 31 березня 2019 року».

Нагадаємо, раніше ОПОРА вже повідомляла про збір персональних даних в П’ятихатках Дніпропетровської області.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)