Робоча група в цілому підтримала принцип дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, але вирішила взяти ще тиждень для юридично-технічного доопрацювання термінів та процедур.

Сьогодні, 18 січня, відбулось перше в цьому році засідання робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу до другого читання. На ньому розглядали питання реалізації виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та трудових мігрантів. Дискусія тривала близько двох годин і до фінального консенсусного рішення наразі так і не дійшли.

Присутні члени робочої групи в цілому підтримали принцип дотримання виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, але вирішили взяти ще тиждень для юридично-технічного доопрацювання термінів та процедур. За цей час хочуть у письмовому вигляді зібрати з усіх членів робочої групи пропозиції щодо доопрацювання поправок, які стосуються виборчих прав ВПО та трудових мігрантів. Наступне засідання відбудеться з обговоренням питань по інших темах, а через засідання планують зібратись, аби знову спробувати дійти згоди.

Олександр Черненко: «Коли ми розглядали поправки, в які закладенні положення законопроекту №6240, на засіданні робочої групи були присутні три народні депутати – я, Руслан Сидорович та Олена Бойко. В принципі, і Руслан Сидорович, і Олена Бойко висловились тоді критично щодо такої новації, я, як співавтор законопроекту №6240, підтримав, але консенсусу ми не дійшли. Я не певен, що ми дійдемо й сьогодні. Тому що це питання, на жаль, не стало технічним (хоча я вважаю, що воно абсолютно технічне), а стало політичним – ми ведемо ці дискусії вже тривалий час».

Олександр Клюжев: «Специфікою цього законопроекту є як вирішення проблем всіх мобільних категорій громадян, так і врахування специфіки внутрішньо переміщених осіб. Коли ми говоримо, що ця проблема є актуальною для всіх громадян, а не тільки для ВПО, то ми також маємо розуміти і особливості ситуації, в якій знаходиться внутрішньо переміщена особа. У тому числі й перспективи мирного врегулювання та збереження за цією категорією громадян можливості участі у цьому мирному врегулюванні шляхом виборів, коли будуть для цього належні умови. Тому ця концепція якраз вирішує питання, пов’язані і з виборчим правом, і з мирним врегулюванням. Сама процедура, наприклад, дозволяє внутрішньо переміщеним особам у разі наявності певних умов мирного врегулювання повернутися до своєї виборчої адреси і реалізувати своє право, що повністю відповідає міжнародним стандартам, які стосуються внутрішньо переміщених осіб. Тому що ці стандарти базуються на одному загальному принципі, про який ми маємо пам’ятати – право політично інтегруватися за місцем фактичного проживання не на території конфлікту не заперечує права вплинути на результати голосування на тих територіях, які були покинуті. Хочу також підкреслити, що цей законопроект зареєстрований у Верховній Раді вже давно, тому я не думаю, що на цій дискусії є необхідність проговорювати норми законопроекту. Адже всі сторони мали можливість висунути свої альтернативні варіанти або контрпропозиції розв’язання цієї проблеми. І, скоріше, нам сьогодні треба просто визначити загальний настрій і народних депутатів, і Центральної виборчої комісії, і громадськості щодо перспектив вирішення цієї проблеми. Тому що вона не нова, законопроект не новий і були всі шанси внести контрпропозиції».

Ольга Айвазовська: «В контексті запропонованої у Виборчому кодексі системи, як на мене, є ще менше проблем для реалізації виборчих прав через цю процедуру, ніж при паралельній виборчій системі, тому що мова йде про пропорційну систему з відкритими регіональними виборчими списками. Ми прекрасно розуміємо, що є офіційна статистика щодо місця фактичного проживання і насиченість цими громадянами тих чи інших районів, регіонів або міст. Так, найбільша кількість переселенців проживає на Сході України від початку конфлікту, в тому числі на територіях Донецької та Луганської областей. Реалізація їхніх виборчих прав чи перебування в ході кампанії, сприйняття інформації щодо агітації тощо жодним чином у пропорційній системі з відкритими списками не буде девальвована через надання права голосу внутрішньо переміщеним особам. Тому що розмір виборчого округу є значно більшим, ніж навіть одномандатний мажоритарний, факт обмеження терміну звернення до відділу ведення Державного реєстру виборців є таким, що засвідчує політичну волю, бажання і де-факто проживання цих громадян в межах цих територій, а ми говоримо про області, якщо це пропорційна система. Тому жодного штучного або відірваного від конкурентної агітаційної кампанії перебування на цій території не буде. І термін обмеження щодо повторного звернення дає можливість значно зменшити будь-які зловживання виборчими правами між першим і другим туром, якщо мова йде про місцеві вибори, зокрема у великих містах. Немає жодної ідеальної виборчої системи, все можна дискутувати, але я переконана, що український парламент це якраз місце для дискусій. Ми абсолютно вітаємо те рішення, яке було прийнято вчора профільним комітетом щодо законопроекту №6240, що підкреслює політичну волю, або, принаймні, розуміння цих пропозицій і процедур депутатами профільного комітету. Тому зараз говорити про те, що комітет відхилив би пропозиції в межах редакції, запропонованої до другого читання Виборчого кодексу, як на мене, не варто».

Варто зазначити, що 17 січня відбулось засідання Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя, який є профільним для законопроекту №6240. Комітет рекомендував Верховній Раді визначатись голосуванням щодо цього питання. З моменту реєстрації законопроекту півтора роки він не розглядався профільним комітетом, а з липня 2018 року це питання десять разів безуспішно намагались винести на розгляд.

За 35 засідань впродовж квітня-грудня 2018 року члени робочої групи вже розглянули 98,8% з усіх 4296 поправок. А тепер повернулись до питань щодо яких під час розгляду правок не змогли дійти згоди.

До складу робочої групи входить 24 народні депутати та двоє експертів, які є співавторами інших версій Кодексу. На сьогоднішньому засіданні були присутні 4 народні депутати, які входять до складу робочої групи – Остап Єднак, Юрій Левченко, Руслан Сидорович, Олександр Черненко, а також член робочої групи і співавтор іншої версії Виборчого кодексу – Віктор Залізнюк. Крім того, на засіданні були присутні помічники народних депутатів, які входять до складу робочої групи: Ольги Богомолець, Юрія Дерев'янка, Михайла Папієва, Вадима Писаренка, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича, Сергія Тарути. 

До обговорення питання долучились народні депутати-співавтори законопроекту №6240 Наталія Веселова, Остап Єднак, Світлана Заліщук, Мустафа Найєм та співавтор поправок до Виборчого кодексу на базі цього законопроекту Леонід Ємець. Крім того, свої листи-звернення до членів робочої групи з проханням підтримати поправки на базі законопроекту №6240 передали народні депутатки Вікторія Пташник та Ірина Суслова.

Наступне засідання робочої групи заплановане на четвер, 24 січня, 12:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Формат також передбачає обговорення в широкому колі зацікавлених осіб. Цього разу розглянуть питання доцільності створення регіональних виборчих комісій та формату роботи Державного реєстру виборців у міжвиборчий період. Наступне засідання з питань реалізації виборчих прав ВПО та трудових мігрантів планується орієнтовно через тиждень.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.