10 січня потенційний кандидат на посаду Президента та чинний Президент України Петро Порошенко прибув до Рівненщини, де відвідав Рівне, Здолбунів та селище Клевань. Під час візиту до Республіканського центру лікування та реабілітації наслідків нейротравм він вручив ветеранам АТО/ООС годинники.

Петро Порошенко взяв участь у молебні за отримання Томосу про автокефалію та утворення Православної Церкви України, яка відбулася у Свято-Покровському кафедральному соборі міста Рівне за участі Філарета. Також виступив з промовами у Рівненському академічному музично-драматичному театрі та Будинку культури цементників міста Здолбунів.

news 11.01

Крім цього, у Республіканському центрі лікування та реабілітації наслідків нейротравм селища Клевань (Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни) Петро Порошенко відвідав ветеранів АТО/ООС, які проходять реабілітацію, та подарував їм годинники.

Напередодні зустрічі Петра Порошенка поблизу приміщення Будинку культури цементників міста Здолбунів, де мав проходити візит, був розміщений інформаційний намет Блоку Петра Порошенка «Солідарність», звідки поширювались газети політичної сили. За дві години до приїзду Президента намет забрали.

Під час виступів Президент акцентував на створенні Української помісної автокефальної православної церкви та отриманні Томосу. Розповідав про оновлення армії у 2018 році, монетаризацію субсидій, а також про реформу децентралізації, реформу освіти та створення Нової української школи.

Впродовж візиту разом з Петром Порошенком були: народні депутати України Василь Яніцький, Олександр Дехтярчук та Юрій Вознюк; міський голова Рівного Володимир Хомко; голова Рівненської обласної державної адміністрації  Олексій Муляренко та його заступники; голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук та заступник; депутати Рівненської обласної та міської рад, а також  голови та заступники районних державних адміністрацій.

Інформацію про візит Президента України у соціальних мережах у Facebook опублікували:

- Олександр Дехтярчук народний депутат України, член фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність»;

- Олексій Муляренко, голова Рівненської обласної державної адміністрації;

- Віталій Ундір, перший заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації;

- Світлана Богатирчук-Кривко, заступниця голови Рівненської обласної державної адміністрації;

- Олександр Корнійчук, заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації

- Олексій Бучинський, заступник голови Рівненської обласної ради

- Віталій Люшин, голова Березнівської районної державної адміністрації

- Юрій Ковальчук, голова Гощанської районної державної адміністрації

- Микола Петрушко, голова Дубровицької районної державної адміністрації

- Анатолій Смаглюк, голова Зарічненської районної державної адміністрації

- Сергій Кондрачук, голова Здолбунівської районної державної адміністрації

- Богдан Турович, голова Острозької районної державної адміністрації

- Олег Ващук, голова Радивилівської районної державної адміністрації

- Володимир Пилипчук, голова Рівненської районної державної адміністрації

Зокрема, посадовці неодноразово згадували про отримання Томосу про автокефалію та його представлення рівнянам в Свято-Покровському кафедральному соборі. А також ділилися враженнями від візиту Президента.

Крім цього, на сайтах восьми районних державних адміністрації розміщені повідомлення про приїзд Петра Порошенка: Березнівської РДА, Володимирецька РДА, Гощанська РДА, Зарічненська РДА, Здолбунівська РДА, Костопільська РДА, Острозька РДА, Сарненська РДА, а також на сайті Рівненської ОДА.

Здебільшого, на веб-сторінках держадміністрацій опубліковані матеріали: «Рівненщина першою побачила Томос про автокефалію ПЦУ», «Не маю жодного сумніву, що процес приєднання парафій до ПЦУ продовжиться – Президент» та «Президент відвідав поранених воїнів у Рівненському госпіталі». Такі ж публікації є на офіційному інтернет-представництві Президента України. На сайті Здолбунівської РДА детально описано візит Петра Порошенка до міста.

«Наразі, Петро Порошенко є потенційним кандидатом на посаду Президента України. Однак після його реєстрації як кандидата, вручення подарунків може бути розцінена як дії, що мають ознаки підкупу виборців, що заборонено виборчим законодавством», - коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області.

За словами радниці Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань, до моменту реєстрації кандидатом на посаду Президента діючий Президент України не може проводити передвиборну агітацію. Відповідно до ч.1 ст. 57 Закону України «Про вибори Президента України» передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. Однак, навіть після реєстрації кандидатом у Президенти, діючий Президент продовжить виконувати свої повноваження. При цьому, інформація про діяльність матиме свої особливості згідно з ч. 3 ст. 58 Закону: офіційні повідомлення про дії особи, пов'язані з виконанням нею посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією України або законами України не можуть містити коментарів з агітаційним характером, мають бути подані без  відео- та аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій.

Відповідно до ч. 6 ст. 64 Закону України «Про вибори Президента України» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей. Така передвиборна агітація або надання виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата або згадуванням його імені, вважається підкупом виборців, зазначеним у пункті 1 частини третьої статті 56 цього Закону.