З початку вересня до 12 грудня спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Харківській області зафіксували низку публікацій, що можуть мати ознаки «джинси» в онлайн-медіа регіону. Всі ці 11 матеріалів були на користь потенційного кандидата в Президенти Олега Ляшка.

27 вересня на сайті «Вечерний Харьков» було опубліковано новину «15 років тюрми – для «чорних» нотаріусів і тих, хто їх «кришує». Ляшко ініціював зміни до закону». Не тільки заголовок, а й вся новина вибудовані навколо візита Олега Ляшка і його законопроекту щодо протидії рейдерству. У статті не проводиться аналіз законопроекту, немає його оцінки профільними експертами, автори виключно цитують виступ Олега Ляшка на зустрічі з фермерами Харківщини. Аналогічні за стилем новини про цю ж подію вийшли і на сайті комунального видання «Харьковские известия» і на місцевому телеканалі «АТН», але на останньому заголовок був замаскований під  поради для фермерів щодо протидії рейдерству.

12.12.2018 Kharkiv Lyasko reiderstvo

2 листопада «Харьковские известия» написали про акцію протесту, яку Ляшко та його однопартійці влаштували під стінами Верховної Ради. Журналістка цитувала виключно потенційного кандидата в Президенти та його однопартійців, не відділяючи при цьому фактів від особистих думок, що є порушенням базових стандартів журналістики.

14 листопада на сайті комунального видання «Харьковские известия» вийшла новина «Олег Ляшко устроил теплый прием харьковской школьнице». У ній йдеться про зустріч Ляшка з дівчинкою, яка стала жертвою булінгу в школі.

12.12.2018 Kharkiv Lyasko tepliy priyom

Новина «Олег Ляшко выступил против того, чтобы бюджет планировали «по указу» МВФ» вийшла 20 листопада на сайті «Харьковских известий» — в ній автори цитують виступ Ляшка з трибуни Верховної Ради, який прямо не відноситься до Харкова.

21 листопада «Харьковские известия» випускають новину «Ляшко требует отдать госзаказ на 500 млн долларов «Турбоатому». В ній автори цитують слова нардепа та його однопартійців і розказують про поданий ним законопроект.

5 грудня «Харьковские известия» та «Харьковский курьер» випустили ідентичні новини про звіт Олега Ляшка та «Радикальної партії» перед виборцями. І основний текст статті, і коментарі, які використовують автори, подані в дуже компліментарному стилі до Ляшка.


У виданні «Depo Харків» 6 грудня з’явилась новина «Ляшко не допустил, чтобы госзаказ для харьковского «Турбоатом» отдали китайцам». Автори статті неодноразово підкреслюють, що завдяки зусиллям Олега Ляшка і його партії місцевий завод отримав держзамовлення на поставку турбин для Дністровської ГАЄС. Такий же за тональністю матеріал в цей день був випущений і на телеканалі «АТН».

12.12.2018 Kharkiv Lyasko Turboatom

«Про ознаки «джинси» свідчить якзміст матеріалів такі те, що на декількох ресурсах ці матеріали схожі за змістомабоповністю дублюються. «Джинса» в ЗМІ порушує базові журналістські стандарти щодо неупередженості та збалансованості матеріалів і норми закона, які стосуються необхідністі маркування рекламних матеріалів», – коментує координатор спостереження за виборами Громадянської мережі ОПОРА у Харківській області.

Громадянська мережа ОПОРА  нагадує, що прихована реклама забороняється українським законодавством. У Законі «Про рекламу» (стаття 9, пункт 3) це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». Прихована реклама прямо забороняється 5 пунктом цієї ж статті.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]