На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 158 поправок. Закінчили розгляд питань виборів депутатів сільських, селищних, міських, районних у містах рад. Крім того, на початку засідання перетнули показник у 3 296 поправок, а, отже, до завершення опрацювання документа залишилось лише 1000 поправок. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

12 грудня відбулось тридцять третє засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 5 народних депутатів з 24 членів робочої групи: Юрій Левченко, Наталія Новак, Ігор Попов, Руслан Сидорович, Олександр Черненко. А також помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Михайла Папієва, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 455-488 та поправки до них 3216-3374. Розглянули питання декларації про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру кандидата, порядку реєстрації кандидатів у депутати, відмови у реєстрації та її скасування, попередження за порушення виборчого законодавства, особливостей проведення виборів кандидатів у депутати у багатомандатному виборчому окрузі, в якому зареєстровано кандидатів у кількості, не більшій від кількості мандатів у відповідному окрузі, гарантій діяльності кандидатів у депутати, повноважень, порядку реєстрації та заміни довіреної особи кандидата, права кандидата мати офіційних спостерігачів, відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів, інформаційних плакатів кандидатів, проведення передвиборної агітації, вимог до змісту виборчого бюлетеня, підготовки приміщення для голосування, порядку заповнення виборчого бюлетеня при голосуванні, голосування на спеціальних виборчих дільницях, підрахунку голосів на виборчій дільниці, особливостей підрахунку голосів на виборчій дільниці, де проводиться голосування більш як в одному виборчому окрузі, протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у відповідному багатомандатному виборчому окрузі, транспортування виборчих документів дільничної виборчої комісії, особливостей розгляду виборчих документів головною виборчою комісією, встановлення результатів виборів депутатів сільської, селищної, міської, районної у місті в багатомандатному окрузі, протоколу про результати виборів, рішення територіальної виборчої комісії за підсумками голосування на виборах депутатів у багатомандатному виборчому окрузі, повторного голосування, офіційного опублікування результатів виборів, реєстрації обраних депутатів.

Також представники робочої групи розглянули статті, які стосуються збирання підписів на підтримку реєстрації кандидата у депутати та порядку їх передачі до ТВК та врахування. Але оскільки від такої практики збору підписів вирішили відмовитись, то всі чотири статті, які стосувались цих питань, були вилучені, а 42 поправки від різних народних депутатів, якими ці вилучення були запропоновані, відповідно були враховані. Також традиційно були відхилені поправки, які б змінювали виборчу систему, закладену в документ.

Таким чином, за 33 засідання робочої групи було пройдено 78,5% від усіх 4 296 поправок. Залишилось лише 922 поправки до кінця розгляду документа.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 17 грудня, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №3375 (Глава XII Вибори сільських, селищних, міських голів, старост).

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.