Народні депутати України Віталій Курило та Сергій Шахов, обрані за 113 та 114 одномандатними мажоритарними округами Луганщини, восени цього року ймовірно використовували бюджетні субвенції органам місцевого самоврядування для опосередкованого політичного піару. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Так, у декількох районах області бюджетні ресурси, надані у формі субвенцій місцевим органам влади, позиціонувалися як «надані за сприяння народного депутата».

Зокрема, у вересні на сторінці Кремінської райдержадміністрації Луганської області розміщено інформаційне повідомлення щодо участі Віталія Курила у заходах з урочистого відкриття спортивної зали у Кремінській загальноосвітній школі № 4. Як зазначив у інтерв’ю ЗМІ сам нардеп:

«Був виділений транш з державного бюджету. Я займався цим, трішки більше мільйона гривень: з них 500 тисяч пішло на цю школу – це на спортивне обладнання, і ще 500 тисяч – це на комп’ютерне  обладнання для усіх шкіл Кремінського району».

На початку жовтня голова адміністративного центру Новоайдарського району – селища міського типу Новоайдара Ігор Шопін (висуванець «БПП-Солідарність») на власній сторінці у Facebook розмістив пост, що у Новоайдарі розпочинається реконструкція території «загального користування» (площа), підкресливши, що «кошти на реалізацію проекту виділені з державного бюджету за сприяння народного депутата України Віталія Курила».

12 12 2018 Luganshchyna cубвенции 3

Наприкінці жовтня на своїй сторінці у Facebook  Віталій Курило поділився публікацією адміністратора групи «Солідарність Луганщини»:

«У с. Мілуватка, Сватівського р-н за сприяння народного депутата України Курила Віталія Семеновича була виділена субвенція у розмірі 700 тисяч гривень, на капітальний ремонт покрівлі Мілуватської ЗОШ I-III ст.».

12 12 2018 Luganshchyna cубвенции 1

Нагадаємо, що усі зазначені події проходили у районах, які входять до одномандатного виборчого округу № 113, за яким і було обрано Віталія Курила.

Натомість його колега нардеп Сергій Шахов у середині жовтня брав участь в урочистому відкритті відділення анестезіології та інтенсивної терапії на базі хірургічного відділення Біловодської центральної районної лікарні (Біловодський район входить до округу обрання Сергія Шахова). Як повідомляє у Facebook паблік Біловодської селищної ради Біловодського району Луганської області, «все це стало можливим завдяки командній роботі керівників ОТГ, народного депутата Сергія Шахова та колективу лікарні». 

12 12 2018 Luganshchyna cубвенции 2

Радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба зазначає, що субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій розподіляється в порядку, затвердженому Постановою Кабінету Міністрів від 6 лютого 2012 р. № 106. Вже після початку виборчого процесу в об’єднаних територіальних громадах до порядку додано новий пункт п 4-1. Відповідно до цього пункту для підготовки у 2017 році пропозицій щодо розподілу субвенції (включаючи пропозиції щодо об’єктів і заходів, що можуть забезпечуватися за рахунок субвенції) Мінфін утворив комісію, до складу якої входять члени Комітету Верховної Ради України з питань бюджету та представники Мінфіну. Комісія приймає рішення щодо включення пропозицій, поданих народними депутатами України, обласними та Київською міською держадміністраціями Мінфіну до проекту акта Кабінету Міністрів України щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами та розподілу субвенції між місцевими бюджетами за об’єктами (заходами).

Таким чином, народні депутати отримали можливість подання пропозицій щодо включення окремих об’єктів для  виділення фінансування за рахунок субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій. Використання народним депутатом соціально-економічної субвенції в цілях передвиборної агітації можна оцінювати як приховане використанням бюджетного ресурсу. Такі дії можуть призвести до створення неконкурентних переваг для окремих кандидатів. Крім того частина 4 статті 4 Закону про місцеві вибори визначає, що рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів влади до кандидатів.                                                    

 

 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)