Спостерігачі ОПОРИ провели аналіз останніх чисел листопадових та перших грудневих номерів районних видань Тернопільської області. У виданнях вони зафіксували статті з ознаками прихованої політичної реклами потенційних кандидатів у президенти.

Серед друкованих матеріалів у районних газетах Тернопільської області від 30 листопада найпоширенішим інформаційним повідомленням з ознаками прихованої політичної реклами стало «Тимошенко має комплексну програму змін країни», автором якого є Владислав Дзівідзінський. Дану публікацію розмістили на своїх сторінках: «Народне слово» №48, «Голос Лановеччини» №23, «Бережанське віче» №3, «Зборівська Дзвіниця» №48, «Колос» №48, «Земля Підгаєцька» №48, «Галицький вісник плюс» №48 та «Голос народу» №48. І тільки дві останні із названих газет, Борщівського та Чортківського району відповідно зробили відмітку «На правах політичної реклами».

10.12 Ternopil Tymoshenko dzynsa1

У районних виданняхвід 7 грудня «Гомін волі» №49, «Діалог» №49, «Вісті Придністров’я» №9, «Голос народу» №49 (з позначкою на правах політичної реклами), «Вісник Надзбруччя» №19, «Воля» №49, «Нова доба» №49 знову зустрічаються статті про лідерку ВО «Батьківщина» «Президенство Тимошенко – шанс для нового початку та прогресивного розвитку країни, – Андреас Умланд». Публікації спрямовані на створення позитивного іміджу очільниці партії, яка є потенційною учасницею президентських виборів, а отже вониможуть містити ознаки джинси.

10.12 Ternopil Tymoshenko dzynsa2

У останніх випусках газети «Діалог» №48 та №49 Кременецького району спостерігачі ОПОРИ фіксують статті Ольги Акішиної присвячені діяльності партії «За життя» та Вадиму Рабіновичу. Публікації «Вадим Рабінович: «Рада поквапилась прийняти убивчий для людей бюджет-2019 на догоду МВФ» і «Очільник Тернопільської «За життя» Олександр Кравчук: «За такою тарифною політикою нас чекає масове зубожіння» містять критику чинної влади, а у матеріалі «Активісти «За життя» знову проявили себе в освітніх закладах» розповідається про купівлю двох шкільних дошок для навчально-виховного комплексу «Гаївська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів – дошкільний навчальний заклад» активістами обласного та Кременецького районного осередків. Такого роду статті можуть містити ознаки політичної реклами і повинні бути відділені від решти публікацій у рубриці «Реклама» чи «На правах реклами». Часто газети взагалі не позначають матеріали як рекламний продукт. Тоді як газета «Діалог» ці матеріали маркує літерою латинського алфавіту «R», а на останній сторінці видання подає роз’яснення, що так позначаються публікації поміщені на правах реклами. В той же час, на думку Громадянської мережі ОПОРА, для такого роду повідомлень варто все ж використовувати, згадані у частині 3 статті 9 Закону України «Про рекламу», формулювання («Реклама» чи «На правах реклами») адже пересічний читач може достеменно не зрозуміти, що ця стаття є опублікована на замовлення певної політичної сили чи потенційного кандидата. 

Спостерігачі ОПОРИ також зауважують, що матеріали Ольги Акішиної часто дублюються на інформаційному ресурсі «Тернополяни».

10.12 Ternopil Rabinovych dzynsa

10.12 Ternopil za zyttia dzynsa

У друкованих районних газетах «Вісті Придністров’я» №8 (Монастириський район) та «Земля Підгаєцька»№48 (Підгаєцький район) від 30 листопада зафіксовані ідентичні публікації про лідера Радикальної партії Олега Ляшка «Ляшко захистив конституційні права Українців». А у виданнях від 7 грудня «Новини Шумщини» №49 (Шумський район), «Зборівська дзвіниця» №49 (Зборівський район) та «Вісник Надзбруччя» №19 (Гусятинський район) виявлені повідомлення однакового змісту «Олег Ляшко: держава має дати інсулін усім хворим українцям» та «Олег Ляшко: хворі на діабет отримають безкоштовні ліки» авторки Катерини Смільської. У статтях розповідається як лідер партії допоміг пенсіонерці отримати потрібні ліки, в рамках телепроекту «Час справедливості із Олегом Ляшком». Вищезгадані матеріали у друкованій пресі можуть містити ознаки джинси та мали б маркуватись як «Політична реклама» чи «На правах політичної реклами», як, наприклад, вчинила редакція газети «Новини Шумщини». Також у програмах телепередач «Галицький вісник плюс» №49 та «Нова Доба» №49 розміщені анонси передачі «Час справедливості». Раніше мережа ОПОРА вже інформувала про цей телевізійний проект.

10.12 Ternopil Ljashko dzynsa

10.12 Ternopil Ljashko dzynsa2

У п’яти районних газетах від 7 грудня «Бережанське віче» №4, «Новини Шумщини» №49, «Голос Лановеччини» №24, «Вісник Надзбруччя» №19 та «Подільське слово» №1 (49) надруковано статтю «Порошенко здобуває автокефалію для українців». «Він бореться за Україну на всіх напрямках» – пише про Голову Держави автор Володимир Манько. Інформаційне повідомлення стосується питання створення Помісної Української Православної Церкви та отримання Томосу, але у висновку містить позитивну оцінку роботи Президента вцілому. Петро Порошенко є потенційним учасником виборчої кампанії 2019, отже, такий матеріал може містити ознаки прихованої дочасної агітації.

10.12 Ternopil Poroshenko dzynsa

Потрібно зазначити, що Громадянська мережа ОПОРА і раніше проводила аналіз друкованих матеріалів у районних газетах.

«До офіційного старту виборчої кампанії розміщення такого типу інформаційних повідомлень без відповідного маркування формально не порушує Закон України «Про вибори Президента України». Однак, проблемою поширення прихованої політичної реклами є те, що читачі, а у цьому випадку і потенційні виборці, не підозрюючи, що це є замовний матеріал, який висвітлює лише позитивні якості політика чи партії, сприймають таку інформацію здебільшого із довірою»,– наголошує координаторка громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Тернопільській області.

Нагадаємо, що відповідно до частини 3 статті 9 Закону України «Про рекламу» інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами».