Протягом другої половини осені та перших днів грудня спостерігачі ОПОРИ зафіксували певні тенденції у розміщенні зовнішньої політичної реклами на вулицях Вінниці. Так, одні потенційні кандидати значно активізували використання білбордів та сітілайтів, інші – зменшили їх кількість.

У місті з’явилось чимало зовнішньої реклами на користь Анатолія Гриценка та очолюваної ним партії «Громадянська позиція». На таких носіях написано: «Чесних більше. Приєднуйся до команди Анатолія Гриценка» та вказано контакти політсили.

«Новинкою» листопада у зовнішній політрекламі Вінниччини стала промоція партії «Народний фронт» та її лідера Арсенія Яценюка. На сітілайтах, зокрема, розміщено написи: «Народний фронт діЄ» та «Народний фронт. Рух в НАТО. Арсеній Яценюк».

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama yatseniuk 2

Значна частка зовнішньої реклами останнім часом, порівняно з іншими потенційними кандидатами, присвячена Сергію Таруті та його політсилі «Основа». Більшість написів на таких білбордах: «Сергій Тарута: Гарантую повагу. Основа, партія людей справи».

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama taruta 3

Натомість зовнішньої реклами на користь потенційної кандидатки на президентське крісло Юлії Тимошенко стало набагато менше, ніж на початку осені. Змінився і меседж такої реклами: це вже не просування «Нового курсу», проголошеного ВО «Батьківщина», а обіцянка здешевити газ: «Гарантую. Ціна на газ для населення буде знижена в 2 рази! Газ українського видобутку для потреб населення. Юлія Тимошенко».

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama tymoshenko

Також у Вінниці зникли білборди з ім’ям потенційного кандидата і чинного Президента Петра Порошенка, на яких йшлося про досягнення в оборонній галузі, підтримку української музики тощо, натомість з’явилися менші сітілайти під гаслом «Армія! Мова! Віра!» (зокрема, написи «Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом! Петро Порошенко»).

Дещо менше стало в регіоні білбордів із портретом лідера партії «Наші» Євгенія Мураєва. На початку листопада ОПОРА повідомляла про пошкодження агітаційних матеріалів цієї політичної сили. Тепер зовнішня реклама партії «Наші» та її лідера трапляється переважно у вигляді сітілайтів, на яких розмішено зображення Євгенія Мураєва та написи на кшталт «Лідер політичної партії Євгеній Мураєв. Наші мрії – не віддамо» або «…Наші діти – не віддамо».

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama muraiev

Також у Вінниці зафіксовано поодинокі білборди на користь потенційного кандидата на посаду Президента Андрія Садового. На одному з них написано: «Андрій Садовий. Наступ 2019».

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama sadovyi tymoshenko

З’явились у регіоні останнім часом і білборди з написом «Президент – слуга народу. Незабаром». Невідомо, чи таким чином анонсуються нові серії телесеріалу або зустрічі з його акторами, чи це політична реклама однойменної партії «Слуга народу» і потенційного кандидата Володимира Зеленського.

05.12.2018 vinnytsia zovnishnia reklama sluga narodu

Отже, активно використовують зовнішню рекламу на Вінниччині зараз 8 потенційних кандидатів на посаду Президента. Водночас деякі потенційні кандидати, «взяли паузу» чи припинили використання зовнішніх носіїв. Так, для прикладу, у Вінниці зникли білборди із зображенням лідера Аграрної партії Віталія Скоцика, зникли поодинокі білборди з написом «Кива президент» тощо.

Оскільки виборчий процес ще не розпочався, такі матеріали не підпадають безпосередньо під дію законодавства. Проте така реклама може містити ознаки дочасної агітації. Також варто зазначити, що Центральна виборча комісія закликала усіх суб’єктів виборчих перегонів утриматися від дочасної агітації та неухильно дотримуватися загальновизнаних міжнародних стандартів проведення виборів і створити умови для проведення дійсно змагального процесу.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 44 та частини 1 статті 57 Закону України «Про вибори Президента України», передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів. 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)