Лідер політичної партії «Громадянська позиція» Анатолій Гриценко розповів, що його білборди по всій країні були встановлені за рахунок добровільних внесків членів партії. Так політик відповів на запитання представника ОПОРИ  під час прес-конференції в Херсоні 30 листопада.

За словами Анатолія Гриценка, білборди оплачуються із надходжень на партійний рахунок, які перераховують члени партії  «Громадянська позиція».

«Я особисто цим не займаюсь, за це відповідає виконком партії. Щоб перерахувати гроші за борди, повинні бути надходження наших партійців, які вони перераховують на наш партійний рахунок. Хто конкретно скільки перерахував, мене навіть не цікавить», – відповів Гриценко.

30 11 2018 Gricenko v Khersone

Також на прес-конференції був присутній представник «Громадянської позиції» в Херсоні Валерій Синявський, який зазначив, що цей візит лідера партії не коштував йому ані копійки.

«Його організували такі бізнесмени як я, і в цій залі є люди, які також давали гроші для приїзду Анатолія Степановича в Херсонську область. Я можу собі це дозволити, моя декларація теж дозволяє», – заявив Синявський.

Як коментує координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області, довготерміновим спостереженням у Херсонській області вже тривалий час відстежуються факти передвиборчого агітаційного фальстарту. «Представники різних політичних сил та кандидатів активно ведуть агітаційну діяльність не зважаючи на офіційний старт 31 грудня. Відповідно, неможливо відстежити, за які фінансові кошти здійснюється агітація. Бо тільки після старту кампанії починає діяти заборона на фінансування агітації за межами створеного виборчого фонду. Ми знов зіштовхуємось зі специфічною політичною культурою кандидатів та потрапляємо у пастку нерівномірного представлення потенційних кандидатів», – зазначив він.

Нагадаємо, у пункті 3 частини 4 статті 3 Закону України «Про вибори Президента» зазначено, що рівність прав і умов участі у виборчому процесі забезпечується забороною використання для фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів Державного бюджету України та коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України.

«Цікаво буде відслідкувати чи будуть включені внески витрачені на візити Анатолія Гриценка до офіційної звітності партій, особливо в частині згаданих Валерієм Синявськимвиплат бізнесменів. Адже відповідно до статті 14 Закону «Про політичні партії» внеском на підтримку політичної партії є не лише грошові кошти, а також переваги, пільги, послуги, нематеріальні активи, будь-які інші вигоди нематеріального або негрошового характеру, спонсорство третіми особами заходів чи іншої діяльності на підтримку політичної партії, надані або отримані безоплатно чи на пільгових умовах, отримані політичною партією», – зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба.