За тридцять засідань Робоча група опрацювала 2951 поправок, що становить 68,7% з усіх 4296 поправок. На сьогоднішньому засіданні робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу пройшли 163 поправки. Таким чином, закінчили розгляд блоку виборів Президента України та розпочали третю книгу, що присвячена місцевим виборам. Про це повідомляють присутні на засіданні представники Громадянської мережі ОПОРА.

19 листопада відбулось тридцяте засідання офіційної робочої групи з доопрацювання Виборчого кодексу. На ньому були присутні 5 народних депутатів з 24 членів робочої групи: Юрій Дерев’янко, Юрій Левченко, Наталія Новак, Руслан Сидорович та Олександр Черненко. Також були присутні помічники народних обранців Ольги Богомолець, Юрія Дерев’янка, Дмитра Добродомова, Ігоря Попова, Вікторії Пташник, Руслана Сидоровича та представники Громадянської мережі ОПОРА від громадськості.

Під час сьогоднішнього засідання робочої групи учасники розглянули статті 311-333 та поправки 1801-1888 до них з блоку президентських виборів. Вони стосуються питань особливостей відкриття, формування та використання виборчих фондів кандидатів на пост Президента України, інформаційних плакатів, збалансованості поширення інформації про кандидатів, проведення передвиборної агітації за рахунок коштів Державного бюджету України, передвиборних теледебатів, вимог до змісту виборчого бюлетеня, особливостей підготовки приміщення для голосування, порядку заповнення виборчого бюлетеня при голосуванні, особливостей підрахунку голосів на виборчій дільниці, відомостей спеціальної частини підсумкових протоколів дільничної та окружної виборчої комісії, протоколів про підсумки голосування на виборах Президента України, рішення Центральної виборчої комісії за підсумками голосування на виборах Президента України, дня повторного голосування, кандидатів, які включаються до виборчого бюлетеня для повторного голосування, форми виборчого бюлетеня для повторного голосування, зміни складу виборчих комісії для підготовки і проведення повторного голосування, порядку зміни складу дільничних та окружних виборчих комісій, списку виборців для повторного голосування, тимчасової зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси при проведенні повторного голосування, офіційних спостерігачів на повторному голосуванні, встановлення результатів повторного голосування, офіційного оголошення результатів виборів Президента України, набуття повноважень Президентом України.

Також розпочали розгляд третьої книги про місцеві вибори. Пройшли статті 388-404 з глави про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим та 2875-2951 поправки до них. Розглянули питання щодо основних засади виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, права голосу на цих виборах, права бути кандидатом та висувати кандидатів, суб’єктів, строків призначення та проведення виборів депутатів ВР АР Крим, територіальної організації цих виборів, системи виборчих комісій, а також повноваження ОВК та внесення кандидатур до складу ДВК, загального порядку висування кандидатів у депутати, виборчих списків кандидатів, порядку проведення конференції організації партії щодо їх висунення кандидатів, умов реєстрації кандидатів у депутати, а також подання та прийому їхніх документів для реєстрації та декларації про майно та доходи, грошової застави та порядку реєстрації кандидатів у депутати.

До цього блоку питань робоча група схвалила 11 поправок, які стосувалися оперативної публікації анонсу конференції партії для висунення кандидатів

Як зазначила радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба, робоча група прийняла поправку народного депутата Юрія Одарченка з ВО «Батьківщина» щодо встановлення результатів повторного голосування, яка закріплює норму діючого законодавства.

«У випадку, якщо обидва кандидати отримали однакову кількість голосів у другому турі або до бюлетеню було включено лише одного кандидата й він отримав менше половини голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, Центральна виборча комісія приймає рішення про внесення подання до Верховної Ради України про призначення повторних виборів. Дискусію викликала норма щодо необхідності набрання більшості голосів виборців, які взяли участь у голосуванні, якщо є лише один кандидат. Частина депутатів зазначила що це ускладнює перемогу кандидата, порівняно з випадком коли кандидатів у другому турі двоє. Проте експерти наголосили, що і в одному, і в другому випадку кандидат повинен набрати більше голосів виборців – або стосовно іншого кандидата, або стосовно недійсних бюлетенів, тому норма не є дискримінаційною. Група також  перейшла до розгляду місцевих виборів та відхилила поправки, які змінюють систему чи окремі її елементи, в тому числі і щодо гарантованого обрання певної кількості депутатів в окремих багатомандатних округах на місцевих виборах», – підкреслила вона.

Наступне засідання робочої групи відбудеться в понеділок, 26 листопада, о 13:00 за адресою: вул. Садова, 3а, каб. 916а. Розгляд розпочнеться з поправки №2952.

Нагадаємо, ця робоча група не має положення щодо своєї роботи й, відповідно, кворум та голосування не передбачені. Але важливо, щоб на засідання групи ходили всі учасники, аби якнайшвидше розглянути всі 4 400 поправок та розблокувати процес подальшого розгляду Виборчого кодексу.

За результатами розглядів ця робоча група надасть свої рекомендації Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо поправок. Комітет на своєму засіданні розгляне напрацювання робочої групи та прийме рішення щодо висновку до проекту Виборчого кодексу для подальшого його винесення на друге читання в сесійній залі парламенту.

Варто зазначити, що 251 поправка була розглянута в рамках кількох зустрічей групи підкомітету з питань виборів і референдумів Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя. Попередній процес розгляду поправок у рамках цієї групи стартував 21 грудня. 28 лютого на засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя, що відбулось під куполом парламенту, депутати проголосували за створення офіційної робочої групи з підготовки до розгляду в другому читанні проекту Виборчого кодексу України №3112-1. А вже 4 квітня на наступному засіданні затвердили персональний склад цієї офіційної робочої групи. До неї увійшли 24 особи, серед яких 22 чинні народні депутати та двоє експертів-співавторів інших версій Виборчого кодексу.