У Центральній виборчій комісії готові реалізувати законопроект №6240 “Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)” у випадку його прийняття Верховною Радою. Про це під час прес-конференції 13 листопада заявив заступник голови ЦВК Євгеній Радченко.

За його словами, необхідно внести зміни до законодавства України для полегшення процедури реєстрації ВПО.

«У парламенті знаходиться проект закону №6240, який міг би врегулювати цю ситуацію. Центральна виборча комісія готова до застосування цього закону, якщо він стане законом», - сказав Радченко.

Нагадаємо, що проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України (щодо виборчих прав внутрішньо переміщених осіб та інших мобільних всередині країни громадян)» зареєстрований у Верховній Раді 27 березня 2017 року під номером №6240.

Законопроект розробили експерти ВГО «Громадянська мережа «ОПОРА», ГО «Громадський холдинг «Група Впливу», Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), народні депутати України, із залученням представників громадських організацій «Донбасс SOS», Центр інформації про права людини, «Крим SOS», благодійних організацій «Благодійний Фонд «Право на Захист» та «Благодійний фонд «Восток SOS». До обговорення проекту Закону долучалися члени міжвідомчої Робочої групи з удосконалення законодавства у сфері прав людини ВПО при Міністерстві з питань тимчасово окупованих територій та ВПО (включаючи представників Агентства ООН у справах біженців та Ради Європи).

Під проектом Закону поставили свій підпис 24 народні депутати (Григорій Немиря, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Рефат Чубаров, Мустафа Джемілєв, Остап Єднак, Ганна Гопко та інші). Парламентарі-співавтори законопроекту є представниками всіх фракцій, а також позафракційними депутатами: фракції «Блок Петра Порошенка» – 11, «Народний фронт» – 2, ВО «Батьківщина» – 3, «Опозиційний блок» – 2, Радикальна партія Олега Ляшка – 1, «Самопоміч» – 1, а також 4 народні депутати, які не входять до складу жодної фракції чи групи. Така широка підтримка законопроекту підвищує шанси на його прийняття в сесійній залі парламенту. Слід зазначити, що регіональне представництво народних депутатів-підписантів даного законопроекту також є достатньо широким, зокрема м. Київ, Донецька, Львівська, Закарпатська, Чернігівська, Вінницька, Рівненська, Черкаська області та АР Крим.

У квітні того ж року Головне науково-експертне управління підтримало підхід щодо можливості визначення виборчої адреси виборця за фактичним місцем проживання, запропонований експертами громадських організацій у цьому законопроекті. У червні на своєму засіданні члени Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендували профільному Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя пришвидшити розгляд законопроекту №6240 та рекомендувати ВРУ за результатами розгляду в першому читанні прийняти його за основу. У вересні Антикорупційний комітет підтвердив відповідність проекту вимогам антикорупційного законодавства. Проте більше року він так і не був винесений на розгляд головного Комітету з питань правової політики та правосуддя.

У липні 2018 року законопроект вперше було включено в порядок денний Комітету з питань правової політики та правосуддя, однак кворум так і не зібрався. Після цього законопроект 6 разів вносився до порядку денного Комітету, втім депутати не збирались у достатній кількості для його розгляду.