Сьогодні, 3 листопада, розпочався виборчий процес у 147 об’єднаних територіальних громадах. Серед них – 123 громади, де відбудуться перші вибори, а також 24 громади, де призначені додаткові. Самі ж вибори відбудуться 23 грудня.

Перші місцеві вибори Центральна виборча комісія призначила майже у всіх областях України. Так, вибори відбудуться у 21 області: Вінницькій – 3, Волинській – 9, Дніпропетровській – 1, Житомирській – 6, Запорізькій – 8, Івано-Франківській – 4, Київській – 4, Кіровоградській – 4, Луганській – 8, Львівській – 5, Миколаївській – 12, Одеській – 3, Полтавській – 3, Рівненській – 3, Сумській – 4, Тернопільській – 5, Херсонській – 2, Хмельницькій – 3, Черкаській – 27, Чернівецькій – 4, Чернігівській – 5. Обиратимуть депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів у 15 міських, 21 селищних, 87 сільських ОТГ.

Як вчора повідомила прес-служба ЦВК, за попередніми підрахунками, у перших виборах в ОТГ у грудні зможуть взяти участь понад 685 тисяч виборців. А загальна сума, передбачена субвенції з державного бюджету на їх проведення становить 31 млн 51 тис. 500 грн.

Крім того, в 10 областях відбудуться додаткові вибори: Волинській, Дніпропетровській, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Чернівецькій, Чернігівській. Що стосується проведення додаткових виборів депутатів у цих 24 ОТГ, то на підготовку з бюджету було виділено 3 млн 277 тис. 300 грн державних субвенцій. Щоправда, після засідання ЦВК 1 листопада, де були внесені зміни в Постанову про призначення виборів, що вплинуло на кількість громад, ця сума може бути трохи меншою.

Варто зазначити, що з осені 2015 року до весни 2018 року в Україні було призначено 707 перших місцевих виборів у ОТГ. Після проведення виборів 23 грудня загальна чисельність усіх призначених перших виборів у ОТГ становитиме 830.

Нагадаємо, 12 жовтня Центральна виборча комісія призначила вибори у 151 ОТГ – перші вибори у 125 громадах та додаткові у 26 громадах. На своєму засіданні 25 жовтня Комісія розподілила державні субвенції для проведення цих виборів. Проте вже 1 листопада ЦВК на своєму засіданні внесла зміни у Постанову про призначення виборів, тим самим відмінивши перші вибори в двох ОТГ Житомирської та Донецької областей, а також додаткові вибори у двох ОТГ Вінницької та Донецької областей. Таке рішення підтримали 11 членів ЦВК, ще 4 утримались, а один – проголосував проти.